|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande 2008:3
|
|
|
Kungafamiljens religionstillhörighet
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:30 om kungafamiljens religionstillhörighet. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen hos regeringen begär att successionsordningen ändras så att avsnittet om religionstillhörighet tas bort.
Kyrkorättsutskottet föreslår att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Motion 2008:30 av Marja Hillerström, Kungafamiljens religionstillhörighet 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 3
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:30.
Motionens förslag
Motion 2008:30 av Marja Hillerström, Kungafamiljens religionstillhörighet
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att hos regeringen begära att successionsordningen ändras så att avsnittet om religionstillhörighet tas bort.
Bakgrund
I regeringsformens 1 kap. 5 § föreskrivs att konungen eller drottning, som enligt successionsordningen innehar Sveriges tron, är rikets statschef. Statschefens tro behandlas i punkt 14 i övergångsbestämmelserna till regeringsformen. Av bestämmelsen framgår att 1974 års regeringsform inte ändrar vad som tidigare gällt enligt 2 § i 1809 års regeringsform. Där sägs att konungen alltid ska vara ”av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är”.
För prinsar och prinsessor gäller enligt 4 § i successionsordningen att de ska uppfostras enligt nämnda lära och om de inte bekänner sig till denna lära är de uteslutna från all successionsrätt.
Kyrkoberedningen föreslog i sitt betänkande Staten och trossamfunden (SOU 1994:42) att bestämmelserna i regeringsformen och successionsordningen om konungens, prinsars och prinsessors förpliktelser i fråga om bekännelse och därmed i realiteten tillhörighet till Svenska kyrkan tas bort. Regeringen å sin sida föreslog, med hänvisning bl.a. till det splittrade remissutfallet i frågan, i propositionen Staten och trossamfunden – grundlagsfrågor (Prop. 1997/98:49) att inte göra någon ändring av bekännelsekravet för statschefen.
I riksdagen har under den senaste femtonårsperioden väckts sju motioner med krav om att bestämmelserna om statschefens religionstillhörighet tas bort. Samtliga motioner har avslagits.
Kyrkomötet har år 1998 behandlat en motion om konungens ställning i Svenska kyrkan. I motionen 1998:24 föreslogs att Svenska kyrkan skulle ha konungen och drottningen som högsta beskyddare. Kyrkomötet avslog motionen efter hemställan från Organisationsutskottet.
I sammanhanget kan noteras att i 8 kap. 4 § i kyrkoordningen stadgas att konungen utser en överhovpredikant. I paragrafen stadgas också att i den ordning som konungen bestämmer får överhovpredikanten för hovförsamlingen fullgöra de uppgifter som ankommer på stiftsstyrelsen och domkapitlet.
Utskottets överväganden
I 29 kap. 2 § i kyrkoordningen sägs att den som döps i Svenska kyrkans ordning blir upptagen i Svenska kyrkan. Den enskilde medborgarens tro och i anslutning härtill hans eller hennes relation till Svenska kyrkan avgör individen själv. Utskottet anser att Svenska kyrkans tro är klart uttryckt och att bestämmelser om tillhörighet är väl definierade. Ändring av de bestämmelser om statschefens tro, som är inskrivna i regeringsformen och successionsordningen, beslutas av riksdagen efter förslag som väckts av regeringen eller riksdagens ledamöter. Enligt utskottets mening ska Svenska kyrkan inte påverka någon eller några att ändra sitt förhållande till kyrkan så att avståndet till kyrkan ökar. Den fråga som nu är aktuell är inte kyrkans.
Kyrkorättsutskottet konstaterar att för att uppnå motionärens intentioner krävs inte bara föreslagen ändring i successionsordningen utan även ändring i regeringsformen.
Med stöd av vad som ovan anförts föreslår Kyrkorättsutskottet att motionen avslås.
Uppsala den 24 september 2008
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson, ordförande
Göran Oscarsson, sekreterare
Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Anders Novak, Eva Hallström och Rolf Persson
Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.   
|