Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande 2008:2
 
 
Inrättande av Svenska kyrkans utredningstjänst
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:24 om att inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst och motion 2008:83 om att skapa en Kyrkomötets utredningsfunktion.

I motionerna föreslås att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst med uppgift att vara en servicefunktion till hjälp för kyrkomötesledamöterna att skaffa kunskaper, ta reda på fakta och även underlätta arbetet vad gäller författandet av motioner.

Kyrkorättsutskottet föreslår att motionerna avslås.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionernas förslag 3

Motion 2008:24 av Bo Lennart Anbäcken, Inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst 3

Motion 2008:83 av Eva Nyman, Skapa en Kyrkomötets utredningsfunktion 3

Yttrande från andra utskott 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Bilaga 1, Budgetutskottets yttrande 2008:1y 6

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:24.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:83.

Motionernas förslag

Motion 2008:24 av Bo Lennart Anbäcken, Inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst

Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst.

Motion 2008:83 av Eva Nyman, Skapa en Kyrkomötets utredningsfunktion

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att införa en Kyrkans utredningstjänst, avsedd att fungera året om som en servicefunktion för Kyrkomötets ledamöter.

Yttrande från andra utskott

Budgetutskottet har yttrat sig över motionerna i bilaga 1.

Bakgrund

Från Kyrkomötets ledamöter har vid olika tillfällen till kyrkokansliet framförts önskemål om att få tillgång till en utredningstjänst med uppgift att ge underlag i form av faktaupplysningar, främst för att författa motioner men även i andra sammanhang.

Det kan nämnas att i riksdagen finns en utredningstjänst, som bl.a. har till uppgift att göra utredningar m.m. för riksdagsledamöter. I denna funktion ingår även att göra uppdrag åt partikanslier och utländska parlament. Totalt finns ca 40 personer anställda för att fullgöra dessa funktioner. Det kan noteras att riksdagens arbete och arbetsformer har en avsevärt större omfattning och är i funktion hela året.

För Kyrkomötets ledamöter finns resurser inom olika områden på kyrkokansliet som i begränsad omfattning kan bistå med sakupplysningar.

De motioner som väcks och skrivs av Kyrkomötets ledamöter går kyrkokansliet igenom i samråd med Kyrkomötets sekreterare. I de fall ändringar måste göras i motionerna för att de ska vara skrivna på ett sådant sätt att de kan sakbehandlas enligt Kyrkomötets arbetsordning sker detta i dialog med motionären.

I anslutning till motionen kan nämnas att det vid Kyrkomötet 2005, som svar på en fråga (F 2005:12) om resurser i Kyrkomötet, uttalades att i princip står hela kyrkokansliets samlade resurser till Kyrkomötets förfogande under den tid Kyrkomötet arbetar och att en planering av resursbehovet görs dessförinnan. Med jämna mellanrum görs dessutom en utvärdering där Kyrkomötets ledamöter tillfrågas om hur man uppfattar det stöd man får i sitt arbete.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motionerna 2008:24 och 2008:83.

Motionerna tar upp frågan om att inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst för att underlätta de förtroendevaldas arbete inom kyrkomötet.

I motion 2008:24 framhålls att en utredningstjänst sannolikt skulle medföra mer pregnanta och genomarbetade motioner.

I motion 2008:83 poängteras, förutom samma funktion som anges i motion 2008:24 att utredningstjänsten inte behöver innebära att en byråkratisk enhet byggs upp utan att arbetet skulle kunna fördelas bland befintliga medarbetare på kyrkokansliet. En sådan funktion skulle också innebära att medarbetarna på kansliet skulle kunna arbeta utan den stress och tidspress som nu råder under Kyrkomötets sessioner.

Utskottet konstaterar att ledamöterna i Kyrkomötet redan nu har möjlighet att få sakupplysningar från kyrkokansliets personal. I samband med att information sänds ut till ledamöterna inför Kyrkomötet ges också information vart ledamöterna kan vända sig för att få hjälp bl. a. vid författande av motioner. Kompetensen finns på kansliet vilket skulle kunna tydliggöras ytterligare. Eftersom kyrkokansliets personal också har uppgiften att vara kyrkomötets personal och då bl. a. tjänstgör som utskottssekreterare och i andra likartade funktioner, är det viktigt att den service som ges till ledamöterna i Kyrkomötet inskränks till karaktären av sakupplysningar och inte innefattar utredningar. Det är viktigt att personalens objektivitet inte ska kunna ifrågasättas genom att de i sin befattning får en vidare utredningsfunktion. Till detta kommer att det rör sig om en resursfråga för kansliet.

Den stress och tidspress som motion 2008:83 tar upp har man sökt minimera bl.a. genom att Kyrkomötet numera har två sessioner som är förlagda med lämplig tidsintervall mellan sessionerna. Vidare finns seminarier inplanerade under första sessionen, vilket ger sekreterarna mer tid för sitt arbete. Kyrkomötets första session vid ny mandatperiod har utökats med en dag. Utskottsarbetet påbörjas numera i normalfallet första sammanträdesdagen. Bemanningen med utskottssekreterare görs utifrån den arbetsbelastning respektive utskott bedöms ha. Den tidspress som ändå infinner sig skulle knappast bli mindre om det inrättades en utredningstjänst.

Utskottet finner inte heller att det finns ekonomiskt utrymme för ytterligare resurser i form av fler befattningar vilket skulle behövas om motionerna skulle bifallas.

Med hänvisning till vad ovan anförts föreslår utskottet avslag på motionerna.

Uppsala den 25 september 2008

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson, ordförande

    Bengt Stigner, sekreterare

Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling, Eric Muhl.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Ragnar Bergsten, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Rolf Persson.

Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2008:1y
 
 

Svenska kyrkans utredningstjänst
 

Till Kyrkorättsutskottet

Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motionerna 2008:24 Inrätta en Svenska kyrkans utredningstjänst och 2008:83 Skapa en Kyrkomötets utredningsfunktion.

Enligt Kyrkomötets arbetsordning ska Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.

Ett inrättande av en Svenska kyrkans utredningstjänst kommer att kräva resurser i form av köpta tjänster, personal, lokaler och utrustning. Budgetutskottet har inte tillgång till tillräckligt underlag för att bedöma hur stora resurser som krävs och om detta ryms inom föreslagen kostnadsram. Det är därför inte möjligt att ta ställning till om förslaget påverkar förutsättningarna att bedriva arbetet i föreslagen inriktning. Av detta skäl anser Budgetutskottet att motionerna 2008:24 och 2008:83 bör avslås.

Uppsala den 24 september 2008

På Budgetutskottets vägnar

Marianne Kronberg

    David Axelson-Fisk

Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Mats Johansson Flygg, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Erik Sjöstrand, Marie Wojidkow, John Sund, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg, Torbjörn Lindahl.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page