Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande 2008:1
 
 
Ändringar i kyrkoordningen
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:4. I skrivelsen framläggs förslag till ändringar i kyrkoordningen som berör senaste tidpunkt för fastställelse av budget och inrapportering av avgiftssats, behörig företrädare, senaste tidpunkt för beslut om ändring av kontraktsindelning, kostnader för konfirmation av utlandssvenskar, den nationella nivåns eget kapital samt vissa smärre ändringar och rättelser.

Kyrkorättsutskottet föreslår att skrivelsen bifalls till alla delar.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Skrivelsens förslag 3

Yttrande från andra utskott 3

Bakgrund 3

Tidpunkt för underrättelse om avgiftssatsen 3

Behöriga företrädare 3

Senaste tidpunkt för beslut om ändring i kontraktsindelningen 4

Kostnader för konfirmation av utlandssvenskar 4

Den nationella nivåns eget kapital 5

Smärre ändringar och rättelser 5

Bilaga 1, Ändringar i kyrkoordningen 7

Bilaga 2, Organisationsutskottets yttrande 2008:1y 11

Bilaga 3, Ekonomi- och egendomsutskottets yttrande 2008:1y 12

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 13, 33, 37, 38, 42, 47 och 51 kap. kyrkoordningen

Skrivelsens förslag

Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:4 Ändringar i kyrkoordningen m.m.

Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 13, 33, 37, 38, 42, 47 och 51 kap. kyrkoordningen.

Yttrande från andra utskott

Organisationsutskottet har yttrat sig över skrivelsens avsnitt 3, 4 och 7 i bilaga.2. Ekonomi- och egendomsutskottet har yttrat sig över skrivelsens avsnitt 6 i bilaga 3.

Bakgrund

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:4 finns ett antal förslag till ändringar i kyrkoordningen som föranletts av uppdrag från 2007 års kyrkomöte, av behov till ändringar som Kyrkostyrelsen uppmärksammat under året, samt slutligen vissa kompletteringar och justeringar som är följdändringar till tidigare ändringar i kyrkoordningen.

Tidpunkt för underrättelse om avgiftssatsen

Skrivelsen

Församlingar och kyrkliga samfälligheter ska enligt 42 kap. 2 § i kyrkoordningen senast den 15 november till Kyrkostyrelsen rapportera fastställd avgiftssats avseende kyrkoavgift. För begravningsavgift tillämpas samma tidsgräns. Kyrkostyrelsen ska enligt 5 § i lagen (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund senast den 3 december rapportera fastställd avgiftssats avseende kyrkoavgift till Skatteverket och enligt 3 § i förordningen (1999:729) om begravningsavgift senast den 15 november rapportera fastställd avgiftssats avseende begravningsavgift till Kammarkollegiet. För att möjliggöra en bättre kontroll av avgiftssatserna innan vidarerapportering sker föreslås att församlingar och kyrkliga samfälligheter rapporterar fastställda avgiftssatser avseende kyrkoavgift och begravningsavgift senast den 14 november. För att möjliggöra denna förändring föreslås också att församlingar och samfälligheter fastställer budgeten för kommande år senast den 14 november.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag.

Behöriga företrädare

Skrivelsen

Svenska kyrkan är enligt 14 § i lagen om Svenska kyrkan skyldig att alltid redovisa vilka personer, som är behöriga företrädare för kyrkans olika juridiska personer. Om en ny församling bildas under mandatperioden av församlingarna i en samfällighet får stiftsstyrelsen enligt 37 kap. 14 § i kyrkoordningen besluta att samfällda kyrkofullmäktige ska utgöra kyrkofullmäktige i den nybildade församlingen. Motsvarande regler finns inte för vilka som ska vara kyrkoråd, vilket innebär att vid tidpunkten för ikraftträdandet har ingen rätt att företräda den nybildade församlingen. Det har i sin tur till följd att vissa nödvändiga administrativa åtgärder inte kan genomföras. För att råda bot på dessa förhållanden föreslås att kyrkonämnden som huvudregel blir kyrkoråd i den nya församlingen. Samfällda kyrkofullmäktige föreslås alltid bli den nya församlingens kyrkofullmäktige med möjlighet, om så bedöms mest ändamålsenligt, att senast den 30 november utse ett nytt kyrkoråd.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag.

Senaste tidpunkt för beslut om ändring i kontraktsindelningen

Skrivelsen

Stiftsstyrelsen beslutar enligt 37 kap. 43 § i kyrkoordningen om kontraktsindelning och bestämmer också när beslutet skall träda i kraft. Kontrakten utgör vid vissa val valkrets. Av valadministrativa skäl är det till nackdel om för kort tid förflyter mellan beslut om kontraktsindelningen och beslutets ikraftträdande. Med anledning av detta föreslås att beslut om kontraktsindelning skall fattas senast tre månader före ikraftträdandet.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag.

Kostnader för konfirmation av utlandssvenskar

Skrivelsen

Enligt 42 kap. 7a § i kyrkoordningen får inte någon avgift tas ut av konfirmanden för kostnader som definieras i nämnda paragraf. Om konfirmationen inte sker i hemförsamlingen har den församling där konfirmationen sker eller om konfirmationen ordnas av ett stift, församlingen respektive stiftet rätt till konfirmationsersättning från hemförsamlingen.

Kyrkomötet uppdrog år 2007 åt Kyrkostyrelsen att vidta nödvändiga åtgärder för att lösa de finansieringsproblem, som uppstår när en konfirmand saknar hemförsamling i Sverige.

Kyrkostyrelsen föreslår nu att i de fall en konfirmand tillhör Svenska kyrkan men saknar församlingstillhörighet i Sverige svarar den nationella nivån för konfirmationsersättningen. I genomsnitt konfirmeras 150 utlandssvenskar årligen. Med nuvarande konfirmationsersättning innebär det en kostnad om knappt 800 000 kronor per år; en kostnad som ingår i Kyrkostyrelsens budgetförslag för år 2009.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag.

Den nationella nivåns eget kapital

Skrivelsen

För närvarande är storleken på den nationella nivåns eget kapital fixerad till en lägsta nivå enligt bestämmelserna i 51 kap. 2a § i kyrkoordningen. Vid utgången av år 2007 var det egna kapitalet 5 170 miljoner kronor. Kyrkostyrelsen anger att lämplig storlek på eget kapital inte mekaniskt kan räknas fram utan är en följd av risk- och framtidsbedömningar kopplat till den nationella nivåns framtida uppgifter och ansvar. Istället för nuvarande formulering föreslås att en mer generell formulering av målnivån fastställs av Kyrkomötet. Bestämmelsen harmonierar med vad som gäller för församlingar, samfälligheter och stift.

Det noteras att i Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:1 Rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2009–2011 föreslås Kyrkomötet fastställa en målnivå om 4 000 000 kronor med anvisningar bl. a. för värdesäkring av kapitalet.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag.

Smärre ändringar och rättelser

Skrivelsen

Kyrkostyrelsen föreslår fem smärre justeringar i kyrkoordningen grundade på förbiseenden vid tidigare ändringar i kyrkoordningen.

Hänvisningsändring

13 kap. 2 § i kyrkoordningen föreslås bli korrigerad då den innehåller en felaktig hänvisning till 12 kap. 3 § andra stycket i kyrkoordningen.

Erinran om bestämmelser om valbarhetshinder

Ett stycke som erinrade om bestämmelser om valbarhetshinder i vissa fall togs av misstag bort vid 2007 års kyrkomöte. Detta stycke föreslås nu återinfört som sista stycke i 33 kap. 4 § i kyrkoordningen.

Uppdrag i nämnder i församling

Möjligheten för ledamöter och ersättare att få behålla sina uppdrag i nämnder sedan de flyttat ur en församling togs av misstag bort vid 2007 års kyrkomöte. Bestämmelsen föreslås nu återinförd i 33 kap. 10 § i kyrkoordningen och därmed gäller samma regler i detta hänseende för nämnder som för kyrkoråd.

Kandidatnamn på blanka valsedlar

Enligt 38 kap. 46 och 61 §§ i kyrkoordningen är det möjligt att på en valsedel lämna personröster på tre kandidatnamn. Vid införandet av dessa bestämmelser vid 2007 års kyrkomöte justerades inte bestämmelserna om personröster på blanka valsedlar i 38 kap. 36 § i kyrkoordningen. Denna justering föreslås nu bli införd.

Utseende av ersättare vid val till samfällda kyrkofullmäktige

I 38 kap. 68 § i kyrkoordningen hänvisas till 38 kap. 53 § i kyrkordningen vad avser utseende av ersättare till samfällda kyrkofullmäktige i vissa fall. Då det i sistnämnda paragraf inte regleras hur ersättare skall utses föreslås att 38 kap. 68 § i kyrkoordningen stryks.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag.

Kyrkorättsutskottet föreslår sammanfattningsvis att Kyrkomötet antar samtliga delar i Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:4.

Uppsala den 25 september 2008

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson, ordförande

      Göran Oscarsson, sekreterare

Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström och Rolf Persson.

Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

Ändringar i kyrkoordningen

Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1)

dels att 38 kap. 68 § ska upphöra att gälla,

dels att 13 kap. 2 §, 33 kap. 4 och 10 §§, 37 kap. 14, 15 och 43 §§, 38 kap. 36 §, 42 kap. 2 och 7 a §§, 47 kap. 6 § samt 51 kap. 2 a § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

13 kap. Biskopsmötet

2 § Ärkebiskopen skall regelbundet kalla Biskopsmötet till samråd om stiftsledningen och ämbetsansvaret.

    Biskopsmötet skall också, på begäran av Kyrkostyrelsen enligt 12 kap. 3 § andra stycket, yttra sig i de frågor som där anges.

    Biskopsmötet skall också, på begäran av Kyrkostyrelsen enligt 12 kap. 3 a § första stycket, yttra sig i de frågor som där anges.

    Bestämmelser om Biskopsmötets tillsyn finns i 57 kap. 2 §.

33 kap. Kyrkans förtroendevalda

Valbarhet

4 § Valbar till uppdrag som förtroendevald i Svenska kyrkan är den som tillhör Svenska kyrkan, är döpt och fyller 18 år senast på dagen för valet. Härtill skall den som väljs vara folkbokförd i

    1. församlingen, om det gäller val till en församling,

    2. en församling som ingår i samfälligheten, om det gäller val till en samfällighet, eller

      3. en församling inom stiftet, om det gäller val till stiftet.

    Den som tillhör en icke-territoriell församling är vid val till församling inte valbar till den församling där han eller hon är folkbokförd utan i stället till den icke-territoriella församlingen. Vid val till samfällighet är hon eller han endast valbar till en samfällighet där den icke-territoriella församlingen ingår.

    Det finns ytterligare bestämmelser om valbarhet vid val till Kyrkomötet i 38 kap. 19 a §.

 

    Om valbarhetshinder i vissa fall finns bestämmelser i 5–9 §§.

10 § Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör också uppdraget genast.

    Om valbarheten upphör enbart därför att en förtroendevald flyttar gäller följande.

    1. En ledamot eller ersättare i Kyrkomötet får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden.

    2. En ledamot eller ersättare i ett kyrkoråd får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden om han eller hon kan fortsätta att fullgöra uppdraget och inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i en annan församling.

    Om valbarheten upphör enbart därför att en förtroendevald flyttar gäller följande.

    1. En ledamot eller ersättare i Kyrkomötet får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden.

    2. En ledamot eller ersättare i ett kyrkoråd eller någon nämnd i en församling får behålla sitt uppdrag under resterande del av mandatperioden om han eller hon kan fortsätta att fullgöra uppdraget och inte samtidigt har något förtroendeuppdrag i en annan församling.

37 kap. Ändringar i indelningen

14 § Om en ny församling bildas av församlingar som utgör en samfällighet får stiftsstyrelsen bestämma att samfällda kyrkofullmäktige skall vara kyrkofullmäktige i den nybildade församlingen.

14 § Om en ny församling bildas av församlingar som utgör en samfällighet blir samfällda kyrkofullmäktige kyrkofullmäktige i den nybildade församlingen.

    Om samfällda kyrkofullmäktige inte senast den 30 november året innan indelningsändringen skall träda i kraft har valt kyrkoråd för återstoden av mandatperioden blir kyrkonämnden kyrkoråd i den nybildade församlingen.

15 § En ändring i församlingsindelningen träder i kraft den 1 januari året efter det år då ordinarie kyrkoval har ägt rum.

    En ändring som är av så begränsad omfattning att församlingen även under återstoden av mandatperioden bör kunna företrädas av tidigare valda organ träder i kraft den 1 januari det år som bestämts i beslutet. Detsamma gäller om stiftsstyrelsen fattat beslut enligt 14 §. Om beslutet har fattats med stöd av bestämmelserna i 4 § träder det dock i kraft vid den tidpunkt som stiftsstyrelsen eller Kyrkostyrelsen beslutar.

    En ändring som är av så begränsad omfattning att församlingen även under återstoden av mandatperioden bör kunna företrädas av tidigare valda organ träder i kraft den 1 januari det år som bestämts i beslutet. Detsamma gäller sådana ändringar som avses i 14 §. Om beslutet har fattats med stöd av bestämmelserna i 4 § träder det dock i kraft vid den tidpunkt som stiftsstyrelsen eller Kyrkostyrelsen beslutar.

    Om det finns särskilda skäl får stiftsstyrelsen även i andra fall än som anges i tredje stycket besluta att en ändring som innebär att en ny församling bildas genom sammanläggning av församlingar skall träda i kraft under pågående mandatperiod. Ändringen träder i kraft den 1 januari det år som bestämts i beslutet.

43 § En ändring i kontraktsindelningen träder i kraft vid den tidpunkt som beslutats, med den inskränkning som anges i 40 §.

 

    Ett beslut om att ändra kontraktsindelningen skall fattas senast tre månader före ikraftträdandet.

    Kyrkostyrelsen skall genast underrättas om alla beslut om ändringar i kontraktsindelningen.

38 kap. Direkta val

36 § Om det förutom gruppbeteckning har skrivits ett kandidatnamn på en blank valsedel, skall väljaren anses ha lämnat en särskild personröst för namnet.

    Har förutom gruppbeteckning mer än en kandidat uppförts på en blank valsedel skall väljaren anses ha lämnat en personröst för det första kandidatnamnet.

36 § Om det förutom gruppbeteckning har skrivits kandidatnamn på en blank valsedel, skall väljaren anses ha lämnat en särskild personröst för vart och ett av de tre första kandidatnamnen.

68 § Om det sedan ersättare utsetts enligt 67 § visar sig att det för ledamot eller ledamöter i en nomineringsgrupp som har fått ett eller två mandat utsetts bara en ersättare skall i enlighet med 3 kap. 53 § ytterligare en ersättare utses. I det fall nomineringsgruppen har fått mandat i två valkretsar skall ersättaren utses i första hand för den ledamot som har det största personliga röstetalet och i andra hand för ledamoten i den valkrets där nomineringsgruppens röstetal är högst.

 

42 kap. Avgifter och uppbörd

2 § När en församling har fastställt budgeten, skall kyrkorådet genast underrätta Kyrkostyrelsen om den avgiftssats för kyrkoavgift som har bestämts för det följande året. Avgiftssatsen skall bestämmas som ett procenttal av den kyrkotillhöriges inkomst.

    För en samfällighet har kyrkonämnden motsvarande skyldighet och för ett stift stiftsstyrelsen.

    Om församlingen eller samfälligheten inte senast den 15 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad. Om stiftet inte senast den 30 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad.

    Om församlingen eller samfälligheten inte senast den 14 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad. Om stiftet inte senast den 30 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad.

7a § Någon avgift får inte tas ut av konfirmanden för sådana kostnader som motsvarar den konfirmationsersättning som anges i andra och tredje styckena.

7a § Någon avgift får inte tas ut av konfirmanden för sådana kostnader som motsvarar den konfirmationsersättning som anges i andra–fjärde styckena.

    Om en annan församling än den som konfirmanden tillhör eller ett stift ordnar konfirmationen, själv eller i samverkan med någon annan, har församlingen eller stiftet rätt till konfirmationsersättning från den församling som konfirmanden tillhör.

 

    Om konfirmanden tillhör Svenska kyrkan men inte har någon hemförsamling i Sverige har den församling eller det stift som ordnar konfirmationen rätt till konfirmationsersättning från Svenska kyrkans nationella nivå.

    Kyrkostyrelsen får utfärda närmare bestämmelser om vad konfirmationsersättningen omfattar och om ersättningens storlek.

47 kap. Ekonomisk förvaltning för församlingar och samfälligheter

6 § Kyrkorådet skall upprätta ett förslag till budget senast den 31 oktober.

    Kyrkofullmäktige skall fastställa budgeten senast den 15 november.

    Kyrkofullmäktige skall fastställa budgeten senast den 14 november.

51 kap. Ekonomisk förvaltning för den nationella nivån

2 a § Beräkning av värdesäkrad nivå för den nationella nivåns kapital skall ske utgående från ett ingångsvärde på 3 200 miljoner kronor per 1 januari år 2000 och med en årlig uppräkning som motsvarar värdeminskningen på grund av inflationen.

2 a § Mål för storleken på den nationella nivåns kapital fastställs av Kyrkomötet.

___________

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2009 med undantag för bestämmelsen i 51 kap. 2 a § vilken träder i kraft omedelbart när Kyrkomötet har fattat sitt beslut.

Bilaga 2

 

Kyrkomötet
Organisationsutskottets yttrande
2008:1y
 
 

Ändringar i kyrkoordningen m.m.
 

Till Kyrkorättsutskottet

Organisationsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över skrivelse 2008:4, Ändringar i kyrkoordningen. Yttrandet avser avsnitten 3, 4 och 7 Behöriga företrädare, Senaste tidpunkt för beslut om ändring i kontraktsindelningen respektive Smärre ändringar och rättelser

Organisationsutskottet har inget att erinra mot Kyrkostyrelsens förslag.

Uppsala den 24 september 2008

På Organisationsutskottets vägnar

Torgny Larsson, ordförande

      Per Westberg, sekreterare

Beslutande: Torgny Larsson, Christina Eriksson, Christina Axelsson, Maj-Britt Nilsson, Sven Erik Bodén, Kristina Lundgren, Hans G Erikson, Key Lundegård, Conny Tyrberg, Gudrun Carlsson, Lars-Ivar Ericson, Per Lindberg, Irma Carlsson, Barbro Ingvall och Susann Torgerson.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Jan-Eric Hildingsson, Anna-Lena Larsson, Marta Axner, Roine Olsson, Maria Abrahamson, Peter Odentun Odenskiöld, Majvis Hultén, Erik A Eriksson, Gustaf Bengtsson, Kerstin Liljeroos, Inger Gustafsson, Joakim Svensson och Karin Lundborg Folkegård.

Biskop Sven Thidevall har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 3

 

Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets yttrande
2008:1y
 
 

Ändringar i kyrkoordningen
 

Till Kyrkorättsutskottet

Ekonomi- och egendomsutskottets yttrande över skrivelse 2008:4

Ekonomi- och egendomsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över förslaget i KsSkr 2008:4 avsnitt 6. Förslaget innebär att målet för storleken på nationella nivåns eget kapital ska fastställas av Kyrkomötet.

Utskottet delar uppfattningen att det är Kyrkomötet som skall fatta beslut i denna fråga och har inget att invända mot Kyrkostyrelsens förslag.

Uppsala den 25 september 2008

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Stig Eriksson, ordförande

      Ragnar Svenserud, sekreterare

Beslutande: Stig Eriksson, ordf, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Gunilla Johansson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Karin Perers, Sten Persson, Christer Mohlin, Peter Bernövall, Lennart Svensson, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Kerstin Larsson, Vera Skoglund, Eva-Maria Munck, Bo Hansson, Alve Svensson.

Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page