Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:17
 
 
En Svenska kyrkans medieutredning
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:77 om en Svenska kyrkans medieutredning. Motionären menar att mycket hänt inom medieområdet sedan år 2000, då den senaste medieutredningen lades fram, och vill att Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att snarast tillsätta en ny medieutredning med syftet att ta fram en ny mediestrategi för Svenska kyrkan.

Utskottet anser att kommunikationsarbetet på den nationella nivån är brett och under ständig utveckling. Under våren har det dessutom gjorts en genomlysning av kyrkokansliets informationsavdelning, och Kyrkostyrelsen arbetar nu med konsekvenser av denna. Utskottet föreslår mot bakgrund av detta avslag på motionen.

Till betänkandet finns en reservation till förmån för motion 2008:77.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:77.

Motionens förslag

Motion 2008:77 av Carina Etander Rimborg, En Svenska kyrkans medieutredning

1. Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att snarast tillsätta en ny medieutredning.

2. Kyrkomötet beslutar att syftet med en ny medieutredning ska vara att ta fram en ny mediestrategi för Svenska kyrkan.

Bakgrund

Svenska kyrkans mediestrategi

År 1997 fattade Centralstyrelsen och Biskopsmötet beslut om en mediestrategi för Svenska kyrkan på nationell nivå. Enligt strategins målsättning ska Svenska kyrkan använda sina egna medier och förhålla sig till andras medier (massmedierna) så att kyrkans mål och verksamhet blir väl kända.

Kommunicera mera – med flera!

I samband med att mediestrategin antogs tillsattes en medieutredning som genomfördes åren 1998–2000. Arbetet redovisades inom ramen för Svenska kyrkans utredningar (2000:7) under titeln Kommunicera mera med flera! I sammanfattningen av utredningens huvudsakliga förslag står:

Utredningen har av skäl som redovisas längre fram i denna rapport ansett att kyrkans kommunikation med medlemmarna och med samhället i stort i görligaste mån bör ske genom de allmänna medier som står till buds. Därför gäller utredningens viktigaste förslag frågorna hur Svenska kyrkans samverkan med de allmänna medierna skall förbättras samt hur kyrkans kommunikation med alla dem som tillhör henne skall möjliggöras.

Den huvudstrategi som utredningen förordade var alltså att Svenska kyrkan i första hand skulle inrikta sig på bättre samverkan med befintliga medier, för att genom det öka sin möjlighet att vara en öppen folkkyrka som försöker nå människor; aktiva medlemmar, kritiska kristna, tveksamma tvivlare och samhället i stort. Mot bakgrund av detta ansåg utredningen att kyrkan inte skulle skapa någon ny radio- eller tv-kanal.

Medieutredningens betänkande sändes ut på remiss till samtliga stiftsstyrelser och ett antal församlingar och samfälligheter. Remissvaren bejakade den föreslagna huvudstrategin, att kyrkan i första hand ska inrikta sig på bättre samverkan med befintliga medier och inte tillskapa nya. Flera betonade i sina svar att detta är den enda möjliga vägen för Svenska kyrkan. Avvikande uppfattning på denna punkt hade Göteborgs stiftsstyrelse, som i sitt svar betonade att Svenska kyrkan bör överväga att skaffa egna medier på etermediaområdet.

Styrdokument för kommunikation

Sedan senaste medieutredningen presenterades har en kommunikationsplattform för Svenska kyrkan arbetats fram och antagits av Kyrkostyrelsen tillsammans med kärnvärdena närvaro, öppenhet och hopp. Kommunikationsplattformen utgör även bas för mediearbetet.

Nu pågår ett arbete med att utveckla en övergripande kommunikationsstrategi för Svenska kyrkan, liksom delstrategier för exempelvis medieområdet. Arbetet bedrivs i nära samarbete med stift, församlingar samt olika referensgrupper.

Den nationella nivåns nuvarande mediearbete

Mediearbetet har vuxit under senare år, och omfattar en rad olika aktuella frågor och områden, liksom både proaktivt och reaktivt arbete. Här handlar det om att placera kyrkans frågor på den mediala agendan genom exempelvis debattartiklar och intervjuer och att samtidigt vara behjälplig med material och kontakter som efterfrågas.

Den nationella nivån samordnar mediearbetet tillsammans med stiften. I dag har alla stift en pressansvarig, och den nationella nivån håller regelbundna samlingar och fortbildningar för dessa.

Mediearbetet utgår från kommunikationsplattformen och följer mediestrategins inriktning om att i första hand finnas i befintliga medier. Samtidigt har mediearbetet utvecklats till att också omfatta en egen kanal, nämligen www.svenskakyrkan.se. Till denna kanal finns en redaktion knuten som arbetar med för Svenska kyrkan aktuella frågeställningar. En redaktionell policy finns fastställd och används i arbetet.

Utvärdering av kommunikationsarbetet

Det informationsarbete som genomförts sedan utredningen Kommunicera mera – med flera har redovisats och utvärderats vid flera tillfällen. En utförlig redovisning finns i Kl 2006:6 Kommunicera mera – med flera! Hur gick det sen?

Vintern 2008 fick KPMG i uppdrag av Kyrkostyrelsens arbetsutskott att göra en genomlysning av kyrkokansliets informationsverksamhet. I sin rapport skriver KPMG följande om funktionens potential vid ett utökat ansvar:

Vi ser ett tydligare deltagande av företrädare för kyrkan i den lokala, regionala och nationella samhällsdebatten som ett bra sätt att sprida information om vad kyrkan är och står för i olika sammanhang och på olika nivåer. För detta krävs ett större genomslag i media på lokal och nationell nivå. Här menar vi, med stöd från vissa av intervjuerna, att det finns mycket att göra för den nationella nivån. Det kan röra medieträning av representanter för kyrkan, mer systematisk bearbetning av strategiska kommunikationskanaler, samverkan med webbradio, skapande av arenor för kontakter mellan kyrkan och media etc. Det handlar i första hand om ett utökat ansvar för den nationella nivån för stöd avseende public relations. Men även andra mer långsiktiga åtgärder kan tänkas, t.ex. komplettering av prästutbildningen avseende medierelationer.

Utskottets överväganden

Medieutredning

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:77.

Utskottet håller med motionären om att mycket hänt inom medieområdet på senare år. Förändringen av människors medievanor går otroligt fort, och därför är det angeläget för kyrkostyrelsen att denna utveckling följs för att se vilka möjligheter den öppnar för Svenska kyrkan.

Utskottet ser positivt på arbetet inom kommunikations- och medieområdet på den nationella nivån. Man konstaterar att verksamheten utvecklats och att nuvarande samverkan mellan stiften och den nationella nivån är värdefull. Här vill utskottet särskilt lyfta fram det positiva resultat som systematisk medieträning har gett.

Samverkan med befintliga medier är en viktig del i kommunikationen med den breda allmänheten. Svenska kyrkan måste ta ansvar för med vad, och hur, man syns i media, och bör också initiera frågor i media som Svenska kyrkan finner angelägna att uppmärksamma. Utskottet skulle gärna se att den lokala kompetensnivån på området höjs, så att församlingarna i högre grad aktivt vågar ta kontakt med media.

Svenska kyrkan bör självklart ha plats i public service. Därför är det viktigt att Svenska kyrkan regelbundet för samtal med företrädare för public service, för att befästa närvaron där. Att exempelvis starta en egen kvalitativ tv-kanal kostar mycket stora summor, och utskottet menar att Svenska kyrkan inte bör ge sig in i kostsamma projekt av den typen. Däremot kan det vara intressant att se vad exempelvis webb-tv har att erbjuda. Utskottet konstaterar också att vissa kanaler kommer och går, där närradion är ett exempel.

Utskottet anser att kommunikationsarbetet på den nationella nivån är brett och under ständig utveckling. Under våren har dessutom ett konsultföretag gjort en genomlysning av kyrkokansliets informationsavdelning, och Kyrkostyrelsen arbetar nu med konsekvenser av denna. Utskottet föreslår mot bakgrund av detta avslag på motionen.

Uppsala den 25 september 2008

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson, ordförande

      Camilla Sundén, sekreterare

Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation

av Roland Johansson

Jag reserverar mig till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut:

Kyrkomötet beslutar att bifalla 2008:77.

Previous PageAlla betänkandenNext Page