|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:16
|
|
|
Upphovsrätten för kyrkans böcker
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:1, som föreslår att Kyrkostyrelsen ska ta fram en psalmboksutgåva som är fri att kopiera ur, samt motion 2008:56, som föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att ge förutsättningar för att Den svenska psalmboken, kyrkohandboken med flera dokument publiceras på internet.
Utskottet konstaterar att Svenska kyrkan lyder under upphovsrättslagen och att kyrkan inte bestämmer över förändringar på detta område. Att lösa ut alla copyrightinnehavare i psalmboken, för att på det sättet få den fri att kopiera ur, ser utskottet som omöjligt. Upphovsrättslagen gäller även för publicering på Internet, vilket gör det svårt att publicera de kyrkliga böckerna där. Dock pågår samtal mellan Svenska kyrkans nationella nivå och Verbum med målet att delar av de kyrkliga böckerna ska bli tillgängliga inom ett Svenska kyrkans intranät.
Utskottet föreslår att motionerna avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionernas förslag 3
Motion 2008:1av Bo Hanson, Inför en psalmbok som får kopieras 3
Motion 2008:56 av Eric Muhl, Internetpublicering av kyrkans böcker och dokument 3
Bakgrund 3
Om upphovsrätten 3
Svenska kyrkans avtal med Bonus Presskopia 3
Upphovsrättslagen och internet 4
Förhandlingar pågår med Verbum 4
Utskottets överväganden 4
Inför en psalmbok som får kopieras 4
Internetpublicering av kyrkans böcker och dokument 5
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:1.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:56.
Motionernas förslag
Motion 2008:1av Bo Hanson, Inför en psalmbok som får kopieras
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att föranstalta om utgivning av en ny psalmboksutgåva, som är fri att kopiera ur.
Motion 2008:56 av Eric Muhl, Internetpublicering av kyrkans böcker och dokument
Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att ge förutsättningar för att Den svenska psalmboken, kyrkohandboken och de av Svenska kyrkan bejakade dokumenten publiceras på internet.
Bakgrund
Om upphovsrätten
Författare, tonsättare, bildkonstnärer och journalister lever av sin skapande verksamhet och är beroende av sitt arbete för att kunna försörja sig. Förläggarna är företagare som med ekonomiskt risktagande ger ut de litterära och konstnärliga verken. Om inte deras investeringar skyddas mot att andra kopierar olovligt, kommer det så småningom att bli omöjligt för dem att ge ut vissa typer av verk.
Rättigheterna för författarna, tonsättarna, bildkonstnärerna med flera regleras genom lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (upphovsrättslagen, URL). Upphovsrättslagen har som ändamål att skydda rättsinnehavare mot intrång i deras upphovsrätt. Intrång genom olaglig kopiering eller andra förfaranden är ett brott.
Upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannens död. Det är mycket ovanligt att upphovsmannen avsäger sig sin upphovsrätt och därmed sin ersättning. På samma sätt är det mycket ovanligt att den som lever av sitt skapande godkänner en engångsersättning, i synnerhet inom områden som skönlitteratur, dikter och musik. Det kan däremot förekomma att exempelvis icke professionella skribenter accepterar en engångsersättning. Att bedöma engångsersättningens storlek är svårt, då man ska bedöma värdet av verket i framtiden.
Svenska kyrkans avtal med Bonus Presskopia
För att följa upphovsrättslagen har Svenska kyrkans nationella nivå tecknat ett kopieringsavtal med Bonus Presskopia, vissa av Bonus Presskopias medlemsorganisationer och Verbum. Avtalet gäller till och med den 31 december 2009 och förlängs därefter med ett år i taget om ingen av parterna säger upp avtalet.
Bonus Presskopia är en paraplyorganisation som representerar rättsinnehavare inom alla litterära och konstnärliga områden, såsom bilder, ord och noter. Inom ramen för Svenska kyrkans avtal med Bonus Presskopia får verk som ingår i nedan angivna kyrkliga böcker kopieras och spridas i samband med gudstjänster:
♦ Bibel 2000
♦ Den svenska kyrkohandboken
♦ Den svenska psalmboken
♦ Den svenska evangelieboken
♦ En liten bönbok
♦ Den svenska kyrkohandboken, utdrag på engelska, franska, spanska och tyska
♦ Den svenska psalmboken på finska
♦ Kyrkohandboken på finska del 1
♦ Psalmer i 2000-talet
♦ Den svenska psalmbokens tillägg
♦ Julevsáme Sálmmagirje/Lulesamisk psalmbok
Med gudstjänster avses gudstjänster och kyrkliga handlingar (dop-, konfirmations-, vigsel- och begravningsgudstjänster) enligt den svenska kyrkohandboken samt andra gudstjänster och andakter i linje med kyrkohandbokens anvisningar. Det nya avtalet ger också församlingarna möjlighet att projicera verk ur böckerna med hjälp av OH-bilder eller digitala presentationsprogram.
För kopieringsrätten betalar Svenska kyrkans nationella nivå årligen 4 500 000 kronor exklusive moms till Bonus Presskopia, som distribuerar ersättningen till rättighetsinnehavarna.
Upphovsrättslagen och internet
Upphovsrättslagen gör i princip ingen skillnad mellan olika tekniker som används för att lagra ett verk. Samma upphovsrättsliga regler gäller för ett verk lagrat på en server i ett datanät (t.ex. internet och intranät) som för verk tryckt på exempelvis papper. För att kunna göra något annat än att titta på verken på skärmen behövs normalt tillstånd. En del upphovsmän eller rättsinnehavare tillåter ibland sådan användning, men framgår inte det tydligt behöver man tillstånd. Samtliga kyrkans böcker kräver tillstånd för att publicera elektroniskt, då upphovsrätten inte upphör trots att verket i fråga är del av en allmän handling.
Förhandlingar pågår med Verbum
Samtal pågår mellan den nationella nivån och Verbum, med målet att nå en lösning där stora delar av materialet i de kyrkliga böckerna blir tillgängliga digitalt med hänsyn tagen till upphovsrättslagen, sannolikt inom ramen för ett inomkyrkligt intranät. Förhoppningar finns även om ett avtal med STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå), så att det blir lagligt att lägga ut de första 40 sekunderna av en psalm för att kunna lyssna på den.
I utvecklingsarbetet med Svenska kyrkans externa webbplats finns en rad olika önskemål om innehåll och funktioner. Hit hör en elektroniskt publicerad psalmbok. Det är tveksamt om en sådan tjänst går att erbjuda på internet, och skulle i så fall vara förenad med mycket höga kostnader.
Utskottets överväganden
Inför en psalmbok som får kopieras
Motionären konstaterar att rätten att kopiera ur kyrkans böcker upphörde den 12 februari 2008, och att detta hindrar kyrkans arbete. Utskottet noterar att ett nytt avtal, som ger Svenska kyrkan rätt att kopiera ur kyrkans böcker, tecknades endast några dagar senare, varför detta inte längre är ett aktuellt problem.
Motionären föreslår vidare att en engångsersättning bör utgå till de copyrightinnehavare vars alster ingår i psalmboken, så att denna blir fri att disponera. Utskottet ser inte någon möjlighet för Svenska kyrkan att lösa ut alla copyrightinnehavare, utan vill värna om författares och tonsättares rättigheter till skälig ersättning för sitt arbete. Utskottet konstaterar att Svenska kyrkan lyder under upphovsrättslagen och att kyrkan inte bestämmer över förändringar på detta område.
Internetpublicering av kyrkans böcker och dokument
Utskottet instämmer i det behov som motionären uttrycker, att exempelvis Den svenska psalmboken ska finnas tillgänglig på Internet. Samtidigt konstaterar utskottet att upphovsrättslagen starkt begränsar möjligheterna till sådan publicering. Därför ser utskottet positivt på de samtal som pågår mellan Svenska kyrkans nationella nivå och Verbum. Målet är att nå en lösning där stora delar av materialet i de kyrkliga böckerna blir tillgängliga, på något sätt, inom ett Svenska kyrkans intranät.
Utskottet vill göra Kyrkostyrelsen uppmärksam på den situation som råder idag vad gäller upphovsrätten och Svenska kyrkans böcker, så att rättighetsfrågan tas i beaktande då dessa böcker ses över.
Uppsala den 24 september 2008
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson, ordförande
Camilla Sundén, sekreterare
Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Elisabeth Nilsson, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Bo E Nilsson, Lizen Anterud, Hans Ulfvebrand, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling, Markus Holmberg, Berit Simonsson.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.   
|