|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:15
|
|
|
Nationell samordning av kommunikation
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:44 om webb-tv-gudstjänster samt motion 2008:46 om kyrkans annonsbyrå. I motion 2008:44 föreslås att den nationella nivån ska ansvara för att starta och sända regelbundna webb-tv-gudstjänster. I motion 2008:46 vill motionärerna optimera församlingarnas, stiftens och den nationella nivåns annonseringsbudgetar genom att starta en annonsbyrå gemensam för Svenska kyrkan.
Utskottet anser att webb-tv kan erbjuda spännande möjligheter för Svenska kyrkan och vill uppdra åt Kyrkostyrelsen att arbeta vidare med frågan om webb-tv och om hur den nationella nivån kan bidra till att utveckla och samordna området. Utskottet föreslår med anledning av motion 2008:44 att Kyrkostyrelsen ska utreda hur Svenska kyrkan kan starta och sända regelbunden webb-tv, inte bara vad gäller gudstjänster,
Vad gäller annonsering anser utskottet att det är viktigt att den är kostnadseffektiv, men ser inte inrättandet av en annonsbyrå på nationell nivå som en lösning. I stället förespråkar utskottet att församlingar och samfälligheter lokalt går samman och förhandlar om priset med tidningarna i området. Utskottet föreslår därför avslag på motion 2008:46.
Till betänkandet finns en reservation till förmån för motion 2008:46.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionernas förslag 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 6
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:44.
2. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2008:44 uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda hur Svenska kyrkan kan starta och sända regelbunden webb-tv.
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:46.
Motionernas förslag
Motion 2008:44 av Roland Johansson och Tony Guldbrandzén, Webb-tv-gudstjänster
Kyrkomötet beslutar uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda hur Svenska kyrkan kan starta och sända regelbundna webb-tv-gudstjänster.
Motion 2008:46 av Roland Johansson och Anders Roos, Kyrkans annonsbyrå
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda hur Svenska kyrkan kan starta en annonsbyrå för att församlingarnas, stiftens och rikskyrkans annonseringsbudgetar ska ge optimal utdelning.
Bakgrund
Motionärerna vill i motion 2008:44 att den nationella nivån ska ansvara för att samordna Svenska kyrkans sändningar av tv, framför allt gudstjänster, via webben. I motion 2008:46 vill motionärerna optimera församlingarnas, stiftens och den nationella nivåns annonseringsbudgeter genom att starta en annonsbyrå gemensam för Svenska kyrkan.
Motionärerna menar att ansvaret för såväl webb-tv-samordningen som annonsbyrån ska ligga på den nationella nivån, som sedan kan välja att ge uppdraget till exempelvis en församling eller ett stift.
Frågan om webb-tv har aldrig tidigare behandlats i Kyrkomötet.
Webb-tv i dag
Internet har inneburit att det finns nya vägar för att sända tv och därmed också gudstjänster. I Sveriges television (SVT) sänds tv-gudstjänst varje söndag, samt extrasändningar under jul och påsk. Sändningstiden är söndagar klockan 10 med repristid under måndagen. Gudstjänsterna finns tillgängliga på nätet via webbplatsen www.svt.se i 30 dagar efter första sändningstillfället. Då public service-uppdraget är att återspegla hela den ekumeniska och geografiska bredden av det religiösa livet i Sverige sänder SVT även muslimska och judiska andakter, om än i mindre omfattning.
Tittarsiffrorna för tv-gudstjänsterna varierar under året, men genomsnittet ligger på 80 000–100 000 tittare på söndagssändningen och 20 000–30 000 på reprisen. Toppnoteringen på webben för en enstaka gudstjänst 2007 låg på cirka 5 000 nedladdningar på ett program.
Utöver SVT:s gudstjänster finns det andra exempel på gudstjänster som sänds över webben. Ersta diakoni sänder varje söndag sin gudstjänst via webben (www.erstadiakoni.se/webbtv.htm). Den ligger sedan kvar så att man kan se den när som helst under veckan.
Även andra kyrkliga händelser sänds via webben. Som exempel kan nämnas en konsert som Härnösands domkyrkoförsamling sände i maj. Kyrkomötets förhandlingar i plenum har webb-tv-sänts i många år, liksom enskilda händelser på den nationella nivån, som hearingen inför ärkebiskopsvalet.
Begreppet webb-tv öppnar för en rad möjligheter som kan leda till ökad tillgänglighet och ökad delaktighet. Den nationella nivåns informationsavdelning arbetar tillsammans med andra enheter inom Svenska kyrkans vidare för att se på vilket sätt den nya tekniken kan gagna kyrkan. Samtidigt behöver hänsyn tas till lagstiftningen, exempelvis vid direktsändning från offentliga lokaler. Även eventuella sändningars syfte, ambition och kvalitet behöver diskuteras, och därefter måste ekonomiska resurser avsättas. Hur stora dessa, och de personella resurserna, behöver vara beror helt på syfte och ambitionsnivå med sändningarna.
Som ett exempel på ett samfund som har ett omfattande webb-tv-utbud kan nämnas Livets Ord (www.livetsord.se). Där kan man ta del av gudstjänster, konferenser, föredrag, musik och reportage.
Svenska kyrkan följer utvecklingen även inom övriga kyrkor i Europa och i världen. Den årliga konferensen för informationschefer och redaktörer, The European Christian Conference, är ett viktigt forum för att dela erfarenheter med varandra (www.ecic.org).
Svenska kyrkans annonsering i dag
Svenska kyrkan är en stor annonsör och annonserar årligen för mellan 300 och 600 miljoner kronor. Annonserna är till stor del predikotursannonser, men utgörs också av exempelvis evenemangsannonser och platsannonser.
Då efterfrågan från olika delar av Svenska kyrkan att få till stånd en mer enhetlig och kostnadseffektiv predikotursannonsering varit stor, genomförde informationsavdelningen 2005–2007 ett projekt för att se över hur man kunde förändra och samordna predikotursannonseringen. Detta projekt resulterade i att en mediebyrå, Starcom, upphandlades.
Starcom har hjälpt till att ta ett helhetsgrepp om Svenska kyrkans medieköp samt förhandlat fram fördelaktigare priser. Mallar och rekommendationer har också tagits fram för hur predikotursannonserna ska bli mer mottagaranpassade och följa Svenska kyrkans grafiska profil.
Dessa insatser visar att Svenska kyrkan som annonsköpare kan få ut betydligt mer för varje satsad krona än i dag, och att gemensamma avtal ger betydande rabatter. En försiktig uppskattning är att Svenska kyrkan skulle kunna få rabatter om 15–30 miljoner årligen.
För att optimal effekt av arbetet ska uppnås och för att få stora rabatter måste man ha stora annonsvolymer. För att Svenska kyrkan ska uppnå det krävs ett webbaserat annonsbokningssystem som förenklar uppgiftsinlämningen för församlingar, samfälligheter och stift. En förstudie för detta har gjorts, men ett inköp av ett sådant system, som beräknas kosta 3–6 miljoner kronor, ryms i nuläget inte i den nationella nivåns rambudget.
Om samordning i rambudget 2009–2011
Sedan år 2000 har den nationella nivån fått en rad olika samordningsuppdrag för hela Svenska kyrkan. I Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:1 anges fem strategier av särskild betydelse under planeringsperioden.
Gemensamma lösningar till stöd för församlingarnas kommunikation
Gemensam information är en av de uppgifter som nationell nivå har ett särskilt ansvar för enligt kyrkoordningen. Strategiskt stöd till stift och församlingar och gemensamma lösningar är den huvudsakliga inriktningen i den nationella nivåns kommunikationsarbete.
Efterfrågan på gemensamma lösningar ökar ständigt. Exempel på satsningar är samordnad annonsering i telefonkataloger och av predikoturer, gemensamma strategier, verktygslådor för grafisk profil samt artiklar och foton för församlingsblad. Församlingens förmåga att kommunicera med sina tillhöriga är fokus för den nationella nivåns stöd. /…/
Medlemmarna efterfrågar en ökad tillgänglighet till Svenska kyrkan på flera plan. Det gäller såväl öppettider och telefontider till församlingen, som mer fakta och interaktivitet på internet. Genom slutsatser av en genomförd gemensam omvärldsanalys med stiften och med hjälp av tekniska redskap kan dessa behov hos medlemmarna mötas och relationen stärks.
Samverkan mellan kyrkans olika delar stöds och utvecklas
Den primära enheten i kyrkan är församlingen. /…/
För att säkerställa att kyrkans resurser används och distribueras på bästa sätt är det nödvändigt att utveckla nya samverkansformer. Den nationella nivån ska under planeringsperioden stödja denna utveckling bland annat genom att verka för ett regelverk som möjliggör samverkan på bästa sätt och genom att aktivt medverka i olika utvecklingsinsatser på detta område.
I församlingar, samfälligheter och stift utvecklas och prövas ständigt nya metoder och arbetssätt, vilket ger en rik källa av erfarenheter att ösa ur. Det är en angelägen uppgift för den nationella nivån att skapa mötesplatser och metoder för att dela erfarenheter.
Strategin är inte att direkt initiera samverkan från nationell nivå utan att medverka till att skapa tillfällen då nya samverkansmöjligheter kan diskuteras och att sedan delta aktivt när nya samverkansformer utvecklas och den nationella nivåns medverkan är efterfrågad.
Tidigare behandling i Kyrkomötet av samordning
År 2006 behandlade Kyrkomötet en motion om predikotursannonsering. Utskottet skriver i Kl 2006:7:
Utskottet vill också framhålla att förutom råd kring hur predikotursannonsering kan hanteras för att nå goda resultat och kostnadseffektivitet, behöver även andra möjligheter att kommunicera på belysas i det pågående arbetet. Även insatser i form av samordning på området kan komma att krävas eftersom det oftast är flera församlingar som delar predikotursannonsering i en dagstidning.
Utskottet erfar att det kan finnas stora summor att spara genom ett gemensamt annonsavtal för Svenska kyrkan, men ser det inte som Kyrkomötets uppgift att behandla den frågan.
Utskottets överväganden
Webb-tv-gudstjänster
Utskottets förslag:
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:44.
2. Kyrkomötet beslutar att med anledning av motion 2008:44 uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda hur Svenska kyrkan kan starta och sända regelbunden webb-tv.
Utskottet ser, i likhet med motionären, att webb-tv kan erbjuda spännande möjligheter för Svenska kyrkan, dock inte bara för att sända hela gudstjänster. Inom begreppet webb-tv skulle även andakter, korta glimtar från gudstjänster, tankar, samtal med mera kunna prövas. Mediet är än så länge sparsamt använt i Svenska kyrkan, och ett utvecklingsarbete krävs för att lyckas. Behovet av ett sådant ska inte underskattas eftersom tittarna ställer krav på såväl ett angeläget innehåll som på god teknisk kvalitet.
Frågan är viktig, men utskottet vill ändå föreslå avslag på motionen för att inte begränsa sändningarna till gudstjänster. I stället föreslår utskottet att Kyrkomötet med anledning av motionen uppdrar åt Kyrkostyrelsen att arbeta vidare med frågan om webb-tv i hela sin bredd, och om hur den nationella nivån kan bidra till att starta och sända regelbunden webb-tv.
Kyrkans annonsbyrå
Utskottet konstaterar att Svenska kyrkan köper annonsutrymme för stora summor varje år. En stor del av annonsbudgeten går till predikotursannonsering.
Utskottet tycker, i likhet med motionären, att det är viktigt att all annonsering är genomtänkt och av god kvalitet, så att den ger valuta för de investerade pengarna. Predikotursannonseringens värde är inte självklart för utskottet, som konstaterar att predikoturerna kan ha sin plats i tidningen så länge församlingen har råd att köpa annonsutrymmet, och så länge komplett information inte finns på Svenska kyrkans webbplats. Utskottet vill i det sammanhanget peka på värdet av att alla församlingar lägger in aktuellt kalendarium på Svenska kyrkans webbplats. Samtidigt ersätter inte webben tidningsannonsering till fullo.
Utskottet anser att det är viktigt att annonseringen är kostnadseffektiv, men ser inte inrättandet av en annonsbyrå på nationell nivå som en lösning. I stället förespråkar utskottet att församlingar och samfälligheter lokalt går samman och förhandlar om priset med tidningarna i området. Mot bakgrund av detta föreslår utskottet att motionen avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson, ordförande
Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.
Reservation
av Roland Johansson och Terence Hongslo
Vi reserverar oss till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut:
Kyrkomötet beslutar att bifalla 2008:46.   
|