Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:12
 
 
Inomkyrklig reflektion om vår folkkyrka
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:80, som föreslår att Kyrkostyrelsen ska initiera reflekterande, kompetenshöjande och identitetsstärkande samtal om innebörden av att vara folkkyrka i vår tid. Utskottet välkomnar detta förslag och föreslår Kyrkomötet att bifalla motionen.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Motion 2008:80 av Marianne Kronberg och Hans Ulfvebrand, Inomkyrklig reflektion om vår folkkyrka 3

Bakgrund 3

Ett brett utbud av publikationer 3

Folkkyrkostudien 3

Den aktuella situationen 4

Utskottets överväganden 4

Inomkyrklig reflektion om vår folkkyrka 4

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:80.

Motionens förslag

Motion 2008:80 av Marianne Kronberg och Hans Ulfvebrand, Inomkyrklig reflektion om vår folkkyrka

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att inom Svenska kyrkan initiera reflekterande, kompetenshöjande och identitetsstärkande samtal om innebörden av att vara folkkyrka i vår tid.

Bakgrund

Ett brett utbud av publikationer

Utbudet av publikationer som behandlar Svenska kyrkan som folkkyrka är brett. De senaste femton åren har flera böcker, avhandlingar och ett stort antal artiklar som diskuterar vad en luthersk evangelisk folkkyrka är publicerats. I slutet av augusti i år sammanställdes vid kyrkokansliet en förteckning över litteratur och tidskriftsartiklar som är relevant för de senaste årens studier av folkkyrkobegreppet från olika perspektiv. Den innehåller både akademiska arbeten och publikationer som fått genomslag på annat sätt. I förteckningen finns ett drygt trettiotal titlar att tillgå.

Folkkyrkostudien

Framtidsstudien Svenska kyrka som folkkyrka även kallad folkkyrkostudien genomfördes under den senare delen av 1990-talet med avsikten att på ett djupgående sätt analysera Svenska kyrkans identitet och ställning som folkkyrka. Detta skedde på den nationella nivån i nära samarbete med stiften utan krav på att presentera generellt giltiga lösningar på de problem som kan finnas i stift och församlingar. Framtidsstudien var en del av processen att förbereda Svenska kyrkan för ett skiljande från staten. Inom studiens ram hölls flera seminarier, bland annat utifrån tematiken lekmannaskap, medias spegling av kyrka och samfund och inte minst genomfördes de så kallade Olofsdagarna vid flera tillfällen i Sigtuna och omfattade flera aspekter av folkkyrkan. Flera texter publicerades i tidskriftsserierna Tro och tanke, Svenska kyrkans utredningar och Mitt i församlingen.

Skrivelsen StSkr 1998:506, Framtidstudien Svenska kyrkan som folkkyrka, innehåller slutrapporten av folkkyrkostudien. Här finns både rapporter och analyser från den breda reflektion som genomfördes. Det fanns från många håll förväntningar på att folkkyrkostudien skulle komma med de slutliga svaren om kyrkan och framtiden. Vid folkkyrkoprojektets slut fanns det snarare en samlad erfarenhet och en dokumentation av den reflektion som ägt rum och en omistlig tro på att folkkyrkan lever och kommer att göra så framöver. Studien resulterade inte i några förslag till vägval, vilket inte heller ingick i målbilden för studien. I en fristående del av slutrapporten, häftet Vägval nu, har däremot ledningsgruppen för studien låtit sina röster höras i personligt hållna reflektioner kring erfarenheter vunna under projektet. I rapportens allra sista del framhålls också betydelsen av en implementering av folkkyrkostudiens insikter för att säkra det fortsatta utvecklingsarbetet.

Av skrivelsen StSkr 1999:502 framgår att Ombudsmötets beslut att ta emot folkkyrkostudiens slutrapport inte ansågs vara förenad med några uppdrag utan det lämnades till Församlingsnämnden att fritt efter egen bedömning gå vidare med de olika förslag och idéer som framkommit under studiens lopp. De erfarenheter som vunnits genom folkkyrkostudiens processinriktade arbetsmetod och den fokusering som studien gjort på områden som frivilligheten, kvinnors erfarenheter och kyrkorummet fördes genom Ombudsmötet vidare i nämndens kontinuerliga reflektion och verksamhet och ärendet avslutades.

Den aktuella situationen

Det finns för närvarande ingen gemensam och bred reflektion inom Svenska kyrkan om innebörden av att vara folkkyrka. Det pågår med andra ord ingen samlad identitetsreflektion i Svenska kyrkan och det finns inte heller något relevant material utarbetat som självklart skulle kunna tjäna detta syfte.

Utskottets överväganden

Inomkyrklig reflektion om vår folkkyrka

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att bifalla motionen.

Vi lever i ett föränderligt samhälle och i en kyrka i utveckling. Församlingsinstruktionerna har lokalt initierat många intressanta samtal om Svenska kyrkans identitet som folkkyrka. Begreppet folkkyrka ger utrymme för många tolkningar och därför pågår en reflektion på många håll inom Svenska kyrkan, men ingen samlad reflektion.

Utskottet välkomnar motionen och menar att en inomkyrklig reflektion om vår folkkyrka bör ske sammanhållet och i samtalsform. Den bör snarast initieras, eftersom det finns en längtan och ett akut behov av att bearbeta församlingssynen.

Utskottet menar att det redan finns ett tillräckligt bra teoretiskt underlag att utgå ifrån så att samtalen kan få både spänst och djup. Det har producerats mycket litteratur, avhandlingar och artiklar som kan bidra till samtalens kvalitet. Det finns många resurspersoner inom Svenska kyrkan och också många värdefulla kontakter med samarbetskyrkor internationellt som kan inspirera till reflektionen.

Det som nu behöver planeras är en sammanhållen process där samtliga nivåer i Svenska kyrkan ingår. Samtalen ska involvera anställda, förtroendevalda, ideellt engagerade och församlingsbor, varför reflektionen i första hand inte ska vara akademiskt utan snarare folkbildningsbetonad så att den leder till en bred identitetsförstärkning. Möjligen skulle arbetet kunna planeras inom ramen för utvecklingsarbetet med församlingsinstruktionerna.

Utskottet menar att den nationella nivån bör leda detta reflektionsarbete och att det ska ske i samarbete med stift och församling så att det blir en gemensam process och att så många som möjligt deltar. Utskottet ser gärna att arbetet sker i projektform.

Det är med stor förhoppning som utskottet föreslår Kyrkomötet att bifalla motion 2008:80 så att reflekterande, kompetenshöjande och identitetsstärkande samtal om folkkyrkan initieras.

Uppsala den 25 september 2008

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson, ordförande

    Marie Nordström, sekreterare

Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page