Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:11
 
 
Kyrkans undervisning
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motionerna 2008:41, 2008:69 samt 2008:73 som samtliga handlar om kyrkans undervisning. Utskottet anser att arbetet med barn och unga är ett av de viktigaste verksamhetsområdena i Svenska kyrkan. Flera av de satsningar som föreslås i motionerna kan bearbetas inom ramen för det övergripande nationella program med inriktning barn och unga 0-18 år som börjar ta form.

Utskottet anser att det finns andra sätt att möta utmaningar i barnverksamheten än att utarbeta riktlinjer för kyrkans undervisning för barn i åldrarna 6-12 år och föreslår därför att motion 2008:41 avslås.

Utskottet menar att Kyrkostyrelsen inte bör uppdra åt något särskilt stift att fungera som ett nationellt centrum för konfirmandarbetet såsom motionärerna föreslår i 2008:69 och därför föreslås avslag på punkt 1. Utskottet är tveksamt till detaljerade kursplaner i konfirmandarbetet och av den anledningen föreslår utskottet avslag även på punkt 2 i samma motion. Däremot föreslår utskottet Kyrkomötet att bifalla punkt 3 i motion 2008:69 som innebär att en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål ska utarbetas i konfirmandarbetet. Utskottet menar att detta är viktigt med anledning av konfirmandarbetets uppdrag och strategiska betydelse.

Eftersom vuxendop och vuxenkonfirmation inte är en omfattande verksamhet i Svenska kyrkan ser utskottet inte behov av att initiera ett riktlinjearbete för detta. I församlingarnas uppdrag ingår uppgiften att utarbeta sätt att möta vuxna som vill döpas eller konfirmeras och det finns redan etablerade modeller för hur detta kan gå till. Därför föreslår utskottet att motion 2008:73 avslås i sin helhet.

Till betänkandet finns en reservation och en särskild mening till förmån för motion 2008:42 samt en reservation till förmån för motion 2008:73.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionernas förslag 3

Motion 2008:41 av Lars Arvidsson, Riktlinjer för kyrkans undervisning för barn 6–12 år 3

Motion 2008:69 av Sven-E. Kragh och Kerstin Larsson, Nyckeln till framtidsrummet 3

Motion 2008:73 av Terence Hongslo m.fl., Vuxendop och vuxenkonfirmation 3

Bakgrund 3

Tidigare behandling i Kyrkomötet 3

I dialog med barn 4

Konfirmandriktinjer 4

Nationellt kvalitetsutvecklingsarbete 4

Barn och unga 0–18 år 5

Vuxendop och vuxenkonfirmation 5

Vuxenkatekumenatet 5

Utskottets överväganden 6

Riktlinjer för kyrkans undervisning för barn 6-12 år 6

Nyckeln till framtidsrummet 7

Vuxendop och vuxenkonfirmation 7

Reservation 1 8

Särskild mening 8

Reservation 2 8

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:41.

2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:69, punkt 1.

3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:69, punkt 2.

4. Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:69, punkt 3.

5. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:73, punkt 1.

6. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:73, punkt 2.

Motionernas förslag

Motion 2008:41 av Lars Arvidsson, Riktlinjer för kyrkans undervisning för barn 6–12 år

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta riktlinjer för Svenska kyrkans undervisning med inriktning mot barn i åldersgruppen 6–12 år.

Motion 2008:69 av Sven-E. Kragh och Kerstin Larsson, Nyckeln till framtidsrummet

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att efter beredning uppdra åt ett stift att fungera som nationellt centrum för att driva ett målstyrt kvalificerat utvärderings- och utvecklingsarbete vad gäller Svenska kyrkans konfirmandarbete.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att formulera en nationell kursplan för konfirmandarbetet med en innehållsdeklaration, en minsta gemensam nämnare, för innehållet i Svenska kyrkans konfirmandarbete.

3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att anta en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål.

Motion 2008:73 av Terence Hongslo m.fl., Vuxendop och vuxenkonfirmation

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att arbeta fram riktlinjer för vuxendop och konfirmationsgrupper för vuxna.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att i samtal med stiften uppmana dem att, genom sitt uppdrag att främja församlingsarbetet, utarbeta idéer och material för hur man på församlingsnivå tar emot vuxendöpta, vuxenkonfirmander och andra vuxna som söker sig till kyrkan.

Bakgrund

Tidigare behandling i Kyrkomötet

Svenska kyrkans undervisning har behandlats i flera tidigare kyrkomöten, senast förra året. Av Kyrkolivsutskottets betänkande 2007:8 framgår att utskottet anser det mer meningsfullt att dela erfarenheter och inspirera församlingar till ett eget utvecklingsarbete än att försöka anta centrala läroplaner för åldrarna 6–12 år.

Utskottet pekar vidare, i betänkande 2007:18, på vikten av att Svenska kyrkans konfirmandriktlinjer sätter in konfirmandarbetet i församlingens hela undervisningsansvar. Utskottet menar att det finns en tid före och efter konfirmationen som församlingen har en uppgift att utarbeta en handlingsplan för.

I dialog med barn

I dialog med barn – grund för Svenska kyrkans arbete bland barn 0–14 år antogs av Församlingsnämnden 1999 och ingår i grunddokumenten för Svenska kyrkans undervisning. Det används i Svenska kyrkans utbildningar och fortbildningar och av arbetslag och enskilda med uppdrag för barn i denna ålder. Anledningen till att dokumentet tillkom är att det redan på 1980-talet framfördes önskemål om någon form av kursplan för kyrkans barn- och ungdomsverksamhet. Samtidigt var de detaljerade kursplanernas tid förbi redan vid den tidpunkten. Behov fanns av ett nytt grundläggande dokument som behandlar barnets värde och plats i församlingen. Likaså fanns behov av en helhetssyn på den växande människan, med särskild betoning av hennes plats i församlingens mitt. Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter som trädde i kraft 1989 ligger som en självklar grund för formuleringarna.

I dialog med barn riktar sig till såväl anställda som förtroendevalda och ideellt engagerade. Som ett tillägg till dokumentet finns en barnkonsekvensanalys, ett hjälpmedel för att snabbt kunna se om barnets bästa tillgodoses i besluten i kyrkoråd, fullmäktige och samfälligheter. Det finns anledning att se över dokumentet så här tio år efter att det tillkom, vilket också kommer att övervägas i planerna för en kraftsamling av kyrkokansliets arbete med barn och unga 0–18 år.

Konfirmandriktinjer

En noggrann bearbetning av Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete har nyligen genomförts inom ramen för det treåriga nationella projektet Konfirmand i Svenska kyrkan åren 2005–2007. Den första delen av riktlinjerna som nu antagits anger rambestämmelser för konfirmandarbetet och vänder sig till beslutsfattare. Här finns en beskrivning av förutsättningarna för att Svenska kyrkans församlingar ska kunna erbjuda ett konfirmandarbete med hög kvalitet. Den andra delen av riktlinjerna handlar om fördjupning och inspiration och vänder sig främst till konfirmandledare, såväl anställda och förtroendevalda som ideellt engagerade. Den delen är också tänkt att vara en vägledning och inspiration för ansvariga i församlingen för att utarbeta en handlingsplan för konfirmandarbetet.

Av Kyrkolivsutskottets betänkande 2007:18 framkommer att det är viktigt att först göra erfarenheter och dra lärdomar av de nya riktlinjerna innan ett nytt övergripande nationellt initiativ tas i konfirmandarbetet.

Nationellt kvalitetsutvecklingsarbete

Den nationella nivån i Svenska kyrkan ger ett kontinuerligt stöd till stiftens utveckling i konfirmandarbetet. Det handlar främst om bidrag till den gemensamma omvärldsanalysen och pedagogiskt utvecklingsarbete. Den nationella nivån har också funktionen av att samla de erfarenheter som finns i stiften och dela detta inom Svenska kyrkan.

Sedan början på 2006 driver kyrkokansliet ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete i konfirmandarbete. Genom svaren på de enkäter som vänder sig direkt till konfirmanderna har församlingar, stift och Svenska kyrkans som helhet möjlighet att se och förstå hur konfirmanderna själva upplevt sin konfirmandtid. Karlstads stift spelade en viktig roll i startfasen genom att vara en initiativtagare och nu deltar samtliga stift i vidareutvecklingen. I samarbete med Sensus studieförbund har ett arbetsmaterial för kvalitetsutveckling tagits fram för församlingar och arbetslag. Två breda analyser, Konfirmand 2006 och Konfirmand 2007, har genomförts och presenterats. Resultaten från 2007 års undersökning finns sedan början på året sammanställd på nationell-, stifts- och pastoratsnivå. Likaså går det också att utläsa erfarenheter från konfirmandläger.

Barn och unga 0–18 år

Under våren 2008 presenterades en omfattande nationell inventering som genomfördes hösten 2007. Den rymmer en beskrivning av den barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs och de planer som finns inom varje stift. Inventeringen ligger nu till grund för den fortsatta planeringen av ett intensifierat arbete med barn och unga i åldrarna 0–18 år. En projektledare är utsedd som under hösten ska formulera målen och identifiera de insatser man utifrån inventeringen kan utläsa att stiften efterfrågar.

Arbetet med Kyrkostyrelsens riktade utvecklingsstöd ingår i den projektstruktur som håller på att byggas upp för satsningen. Det riktade utvecklingsstödet är inriktat på att ge stöd till lokala projekt som utvecklar barn- och ungdomsverksamheten för åldrarna 0–25 år. Efter Kyrkostyrelsens beslut om vilka projekt som får ekonomiskt bidrag följer ett arbete med att följa, ge stöd åt projekten och kommunicera de erfarenheter som görs i projekten så att de gagnar ett gemensamt lärande utifrån projekten i Svenska kyrkan.

Vuxendop och vuxenkonfirmation

Enligt Svenska kyrkans verksamhetsstatistik är det sedan 1997 cirka 500 vuxna som döps i Svenska kyrkan varje år. Antalet konfirmerade som vuxna har sjunkit från runt 600 personer varje år i slutet på 90-talet till runt 300 personer i mitten på 2000-talet. År 2007 konfirmerades sammanlagt 288 personer som vuxna i Svenska kyrkan. För stiften handlar det med viss variation om ett tjugotal personer. Av verksamhetsstatistiken går det att utläsa att det enbart är 28 pastorat som hade fler än 3 vuxendop per år samt enbart 9 pastorat som hade fler än 3 vuxenkonfirmander på ett år. Det rör sig alltså om enstaka personer och det kan knappast förekomma så många grupper med vuxna konfirmander i berörda församlingar.

I riktlinjerna nämns alternativet vuxenkonfirmation, men fokus i Svenska kyrkans konfirmandarbete har hittills varit tonårskonfirmation. Verbum förlag AB publicerade förra året boken En väg till livsmod och tillit av Eva Cronsioe och Thomas Ericson som används i konfirmandarbetet för vuxna. Det finns planer på en inventering inom det vuxenpedagogiska området, som påminner om den som nyss genomförts för arbetet med barn och unga.

Vuxenkatekumenatet

Kyrkokansliet har en kontinuerlig kontakt med nätverket för Vuxenkatekumenatet. Det är en modell för församlingens möte med vuxna som söker kristen tro och gemenskap. I februari 2008 startade ett tvåårigt nationellt projekt i samarbete med Sensus studieförbund med syfte att stärka och bidra till Vuxenkatekumenatets spridning, vidareutveckling och struktur. Vuxenkatekumenatet är tydligt knutet till dopet. Det kan vara en väg till dop eller till konfirmation. Det kan också vara en form för bekräftelse och förnyelse av dopet. Vuxenkatekumenatets själavårdande hållning ligger nära den andliga tradition som räknar med att alla människor har erfarenheter av Gud. Den pedagogiska grundsynen knyter väl an till svensk folkbildningstradition. Det genomförs i den lilla gruppen med samtalet som huvudsaklig metod och med utgångspunkt i deltagarnas egna erfarenheter. Ledarskapet präglas av lyhördhet och medvandrarskap.

Utskottets överväganden

Utskottet kommer att med stort intresse följa den nationella kraftsamlingen för arbetet med barn och unga som genomförs inom Svenska kyrkan. Flera av de frågor som motionärerna lyfter i motion 2008:41 och 2008:69 finns det anledning att bearbeta inom ramen för det övergripande nationella program som börjar ta form.

Arbetet med att möta barn och unga är inte bara en viktig fråga just nu, utan även en framtidsfråga. Därför är det viktigt att arbetet inte bara koncentreras på en åldersgrupp, utan att ett helhetsgrepp tas för hela åldersgruppen 0-18 år. När Svenska kyrkan planerar barnverksamheten bör det också finnas en plan för arbetet med de vuxna i barnens närhet. Det finns förstås ingen motsättning mellan att tänka helhet och samtidigt göra enskilda satsningar i vissa åldrar.

Det är främst församlingarna som har ansvaret för undervisningen och en plan för detta kan hanteras i församlingsinstruktionerna. Det är viktigt att hela församlingen involveras i undervisningen och att det finns arbetslag där olika kompetenser ingår. Varje stift har ett ansvar för att främja utvecklingsarbetet inom kyrkans undervisning.

Det finns många goda exempel på församlingar som har lyckats förbättra kvaliteten i undervisningen och vända den negativa utvecklingen av antalet konfirmander. Utskottet menar att det finns en risk att vi får färre konfirmander för att vi förväntar oss detta. Risken finns också att fokus läggs på antalet konfirmander istället för att förbättra kvaliteten. Fenomenet med unga konfirmandledare, som en stor livaktig grupp i flera stift, är ett exempel på att många ungdomar upplevt en så meningsfull konfirmandtid att de vill bidra i församlingens arbete.

Samtidigt som Svenska kyrkan gör insatser för att öka kvaliteten i de etablerade möten som erbjuds, är det viktigt att utveckla andra former för möten med de barn och unga som inte kommer till kyrkans verksamhet. Vi ska vara där de befinner sig och där deras intresse finns. Ett sätt är att samarbeta ännu mer med skolan.

Riktlinjer för kyrkans undervisning för barn 6-12 år

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar avslå motion 2008:41.

Utskottet konstaterar att förhållandena ser mycket olika ut i Svenska kyrkans barnverksamhet. Likaså är ledarna inom barnverksamheten ingen homogen grupp. Ett problem idag är att alltför många anställda inom barnverksamheten saknar adekvat utbildning. Andra är välutbildade och trygga i rollen som barnledare. Därför ser också ledarnas behov olika ut. Några skulle behöva mycket handfasta anvisningar som stöd vad gäller både innehåll i kyrkans undervisning och i metodik. Andra skulle bli frustrerade över att behöva följa alltför detaljerade planer för arbetet. Utskottet anser att det finns ett stort antal aktuella och bra förlagsmaterial att använda i barnverksamheten.

På många håll upplever barnledare att barnverksamheten har låg status. Det är inte heller lätt att rekrytera kvalificerad personal till dessa uppgifter på vissa platser. Det finns därför anledning att se över arbetsvillkoren för dem som arbetar med barn och ungdomar.

Trots detta är just barngrupperna det som inger mest hopp i den aktuella verksamhetsstatistiken. Allt färre döps och konfirmeras, medan antalet besök i barnverksamheten ökar, där barnkörerna utgör en omfattande verksamhet. Utskottet anser, liksom motionären, att barnverksamheten måste prioriteras i Svenska kyrkan så att den även fortsättningsvis får vara en omfattande verksamhet, inte minst i en tid då de flesta barn inte får kunskap om kristen tro i hemmet.

Utskottet anser dock att det finns andra sätt att möta utmaningarna i barnverksamheten än att utarbeta riktlinjer för kyrkans undervisning för barn 6-12 år. Därför föreslår utskottet Kyrkomötet att avslå motion 2008:41.

Nyckeln till framtidsrummet

    Utskottets förslag:

    1. Kyrkomötet beslutar avslå motion 2008:69, punkt 1.

    2. Kyrkomötet beslutar avslå motion 2008:69, punkt 2.

    3. Kyrkomötet beslutar bifalla motion 2008:69, punkt 3.

Utskottet ser, liksom motionärerna, med oro på det sjunkande intresset för att delta i konfirmandarbetet. Andelen ungdomar som konfirmeras sjunker procentuellt varje år.

Utskottet lyfter fram en rapport, Vägar framåt i Svenska kyrkans konfirmandarbete, som utgår från en kvalitetssatsning i Karlstad stifts konfirmandarbete. Genom stiftet och den nationella nivån har kvalitetsarbetet spridits till andra stift. De metoder som utarbetats handlar om att kvalitetssäkra Svenska kyrkans konfirmandarbete, bland annat genom att församlingarna har möjlighet att formulera handlingsplaner. Utskottet menar att det finns flera intressanta tankar bakom denna rapport, som förhoppningsvis kan stimulera ett fortsatt utvecklingsarbete i hela Svenska kyrkan.

Utskottet menar att Kyrkostyrelsen inte bör uppdra åt ett särskilt stift att verka som ett nationellt centrum för utvärdering och utveckling, såsom motionärerna föreslår. Det är varje stifts uppgift att ta ett sådant ansvar. Av den anledningen föreslår utskottet Kyrkomötet att avslå motion 2008:69, punkt 1. Däremot är de insatser som görs i olika stift, till exempel erfarenheterna i Karlstad, viktiga att ta tillvara för att inspirera andra stift att göra liknande insatser.

Utskottet är tveksamt till detaljerade kursplaner i konfirmandarbetet. Samtidigt är det ett faktum att många unga människor idag saknar kunskap i kristen tro, och för att kunna bearbeta livsfrågor i konfirmandarbetet behövs mer förståelse för vad kristen tro är. I nuvarande konfirmandriktlinjer uppmuntras församlingarna att utarbeta lokala handlingsplaner för hur konfirmandarbetet ska bedrivas. Dessa bör utformas lokalt, men med stöd från stiften. Av den anledningen föreslår utskottet Kyrkomötet att avslå motion 2008:69, punkt 2.

Med anledning av konfirmandarbetets viktiga uppdrag och strategiska betydelse vill utskottet stödja motionärernas förslag om en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål för konfirmandarbetet. Därför föreslår utskottet Kyrkomötet att bifalla motion 2008:69, punkt 3.

Vuxendop och vuxenkonfirmation

    Utskottets förslag:

    1. Kyrkomötet beslutar avslå motion 2008:73, punkt 1.

    2. Kyrkomötet beslutar avslå motion 2008:73, punkt 2.

Andelen vuxna som konfirmeras har sjunkit med cirka 50 procent på drygt tio år och idag konfirmeras årligen några enstaka vuxna i varje stift. Att därför initiera ett riktlinjearbete för konfirmandarbete för vuxna, såsom motionären föreslår, är inte relevant. Det behövs inte heller särskilda riktlinjer för vuxna konfirmandgrupper. Svenska kyrkan har dessutom helt nyligen antagit nya riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. Dessa kan i någon mån också vara ett stöd för arbete med vuxna konfirmander.

I församlingens uppdrag att bedriva undervisning ingår uppgiften att utarbeta sätt att möta vuxna som vill döpas eller konfirmeras. Vuxenkatekumenatet är en modell för församlingarnas möte med vuxna som söker kristen tro och gemenskap. Det pågår redan ett tvåårigt nationellt projekt i syfte att bidra till att stärka och vidareutveckla det arbetet. Utskottet ser detta som en insats för att stärka de former som finns för vuxna att förbereda sig för ett dop eller att konfirmeras. Utskottet kommer att följa det projektet och instämmer med motionärens intention, att det är viktigt att Svenska kyrkan bereder plats för de vuxna som senare i livet vill döpas eller konfirmeras.

Alpha, som har fått fäste i många församlingar, bidrar varje år till att några väljer att döpas och konfirmeras i vuxen ålder. Utskottets erfarenhet är att det finns stora förutsättningar för församlingar att i sin ordinarie verksamhet skapa utrymme för den människa som i vuxen ålder vill konfirmeras.

Av dessa anledningar föreslår utskottet Kyrkomötet att avslå motionen 2008:73, punkt 1 och 2.

Uppsala den 26 september 2008

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson, ordförande

    Marie Nordström, sekreterare

Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Ann-Sofie Persson, Johan Lothigius, Hakon Långström, Inger Björkroth, Olof Kjellström, Elisabeth Nilsson, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Cecilia Brinck, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar

Reservation 1

av Kerstin Zetterberg

Jag reserverar mig till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut:

Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:41.

I likhet med utskottets förslag till bifall av motion 2008:69 avseende antagandet av en nationell handlingsplan för konfirmandarbetet vill jag yrka bifall för motion 2008:41 om att utarbeta riktlinjer för kyrkans undervisning av barn 6-12 år.

Särskild mening

Ingemar Åhs

Jag instämmer i reservationen av Kerstin Zetterberg.

Reservation 2

Terence Hongslo

Jag reserverar mig till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut:

Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:73 i sin helhet.

Previous PageAlla betänkandenNext Page