Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:9
 
 
Uppdraget till Svenska kyrkans pastoralinstitut
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:55 om uppdraget till Svenska kyrkans pastoralinstitut. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att undersöka möjligheten för Svenska kyrkans pastoralinstitut att anordna kurser och utbildning till fördjupning och vidareutbildning av församlingsmedarbetare i Svenska kyrkan.

Utskottet konstaterar att man i utredningen En förändrad utbildningsorganisation (EFU) berört frågan om kompetensutveckling för kyrkans medarbetare. Utredningen föreslår att sådana kurser och utbildningar skulle kunna ges vid ett Svenska kyrkans utbildningscentrum, som skulle samverka med universitet och högskolor om pastoralteologiska kurser. Utredningens betänkande har varit ute på remiss och är nu föremål för ytterligare beredning. Mot bakgrund av detta föreslår utskottet att motionen avslås.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 5

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:55.

Motionens förslag

Motion 2008:55 av Eric Muhl, Uppdraget till Svenska kyrkans pastoralinstitut

Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att undersöka möjligheten för Svenska kyrkans pastoralinstitut att anordna kurser och utbildning till fördjupning och vidareutbildning av församlingsmedarbetare i Svenska kyrkan.

Bakgrund

Ansvaret för personal- och kompetensutveckling ligger enligt ingångna överenskommelser på den lokala arbetsgivaren.

Kyrkans Avtal 08

Anställning inom trossamfundet Svenska kyrkan regleras, om inte annat följer av lag, av den överenskommelse parterna träffat i kollektivavtal Kyrkans Avtal 08. Avtalet innehåller överenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor m.m. Till avtalet hör flera bestämmelser bl.a. Kyrkans Allmänna bestämmelser – AB 08. I bestämmelsernas 1 kapitel 1 § anges inledningsvis:

Anställningsvillkoren i detta avtal ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet samt genom flexibla lösningar bidra till att nå verksamhetsmålen.

Anställningsvillkoren kan, där så anges, anpassas till lokala förutsättningar och genom förtroendefull dialog skapa utrymme för individuella lösningar där kompetens tillvaratas och utvecklas.

PU-avtal 01

Det finns utöver det nämnda kollektivavtalet ett personalpolitiskt utvecklingsavtal, PU-avtal 01. Avtalet ska ge råd och stöd till arbetsgivaren för att åstadkomma en god personalpolitik i samverkan med arbetstagarna och deras fackliga organisationer. I avtalets 9 kapitel beskrivs bl.a. de krav och förutsättningar parterna är överens om beträffande personalutveckling/kompetensutveckling. Där anges inledningsvis:

Utvecklingen på arbetsmarknaden förutsätter att arbetsgivaren i större utsträckning än tidigare avsätter resurser för kompetensutveckling av personalen …

Beroende på behoven kan personalutveckling vara grundutbildning, vidareutbildning, fortbildning, lärande i det egna arbetet genom systematiska utvecklingsinsatser.

Stiftets uppdrag

I kyrkoordningens 6 kap. 1 § anges att stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet och i den 4 § anger man inledningsvis:

Stiftet ska främja och ha tillsyn över församlingarnas uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Detta sker genom att stiftet erbjuder utbildning och fortbildning samt genom andra insatser.

Stiften anordnar därför olika fortbildningar. Bland de erbjudanden som finns denna höst kan som exempel nämnas Dagar om dopteologi. Den anordnas av Lunds stift och där Pastoralinstitutet i Lund står för undervisningen. Ett annat exempel är den utbildning i religionspedagogik – med inriktning på konfirmandarbete, 15 högskolepoäng, och med målgrupp präster, församlingspedagoger, diakoner och kyrkomusiker – som anordnas i samverkan mellan Umeå universitet, Härnösands och Luleå stift. Ytterligare ett exempel är en veckokurs som Skara stift anordnar, Kristen tro och personlig utveckling. Målgruppen för den kursen är anställda i Svenska kyrkan som saknar kyrklig profilutbildning t.ex. barnledare, kanslipersonal, vaktmästare, församlingsvärdinna, m.fl.

Tidigare behandling i Ombudsmötet och Kyrkomötet av frågan om kompetensutveckling

Under 1997 års ombudsmöte behandlades frågan om kompetensutveckling med anledning av en motion (Omot 1997:514). Motionären begärde att frågan om ekonomisering och samordning av kompetensutvecklingen för kyrkans anställda skulle utredas. Utbildningsutskottet konstaterade i sitt betänkande (Oub 1997:502) att ansvaret för att stimulera och erbjuda kompetensutveckling till stora delar ligger på stiften. Vidare angav man att en regelbunden översyn och en kontinuerlig utveckling av verksamhetsområdet var nödvändig. Frågan om kompetensutveckling för kyrkans anställda ansåg man borde behandlas grundligt i den kyrkliga utredning som skulle göras inför den förändrade relationen mellan kyrkan och staten.

Till 2001 års kyrkomöte insändes en motion som handlade om att satsa på och värna om Svenska kyrkans personal (KMot 2001:91). Motionärerna föreslog att Kyrkomötet skulle begära att Kyrkostyrelsen skulle tillsätta en utredning som bl.a. skulle belysa frågan om kompetensutveckling. Kyrkolivsutskottet konstaterade i sitt betänkande (Kl 2001:16) att frågor om individ- och kompetensutveckling skulle bli belysta inom ramen för översynsarbetet av de kyrkliga utbildningarna (ÖSUT). Vidare påpekade man att ansvaret för kompetensutveckling ligger på de lokala arbetsgivarna.

EFU

Någon närmare belysning av frågor om individ- och kompetensutveckling kom aldrig att ske inom ramen för ÖSUT. Däremot berörs frågan om kompetensutveckling i projektet En förändrad utbildningsorganisation (EFU). I projektets/ utredningens betänkande En förändrad utbildning för Svenska kyrkan (Svenska kyrkans utredningar 2007:2) anger man, i samband med att man redogör för förslaget till utbildningsvägar för blivande diakoner med riktning mot omsorg, lärande och undervisning samt för kyrkomusiker, att de pastoralteologiska kurserna också kan riktas mot redan yrkesverksamma medarbetare och vara en del av deras fortbildning. De pastoralteologiska kurserna är tänkta att ges av universitet/högskola i samverkan med Svenska kyrkan på nationell nivå, som kommer att ha ett ekonomiskt och organisatoriskt medansvar för kurserna. Utredningens huvudmodell är ett förslag om att inrätta ett Svenska kyrkans utbildningscentrum, som skulle samverka med universitet och högskolor om de pastoralteologiska kurserna. I utredningens betänkande redogör man avslutningsvis för den implementering som kommer att bli nödvändig om de föreslagna förändringarna ska genomföras. Den skulle bl.a. omfatta en utredning om fort- och vidareutbildning av verksamma diakoner, pedagoger, kyrkomusiker och präster.

Betänkandet har varit ute på remiss och av remissutfallet framgår det tydligt att ett antal förslag och frågekomplex behöver bli föremål för ytterligare beredning innan beslut kan fattas. Nämnden för utbildning, forskning och kultur svarar för ärendets vidare beredning och ska senast den 1 december 2008 lämna en rapport till Kyrkostyrelsen.

Utskottets överväganden

Uppdraget till Svenska kyrkans pastoralinstitut

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:55.

Det är naturligtvis av stor vikt att församlingsmedarbetare i Svenska kyrkan har tillgång och möjlighet att utveckla sin kompetens genom olika kurser och utbildningar. Motionären föreslår att Kyrkostyrelsen ska undersöka om Svenska kyrkans pastoralinstitut kan anordna sådan utbildning.

Utskottet konstaterar att frågan om kompetensutveckling berörts i utredningen En förändrad utbildningsorganisation (EFU). I den föreslår man att sådana kurser och utbildningar skulle kunna ges vid ett Svenska kyrkans utbildningscentrum, som skulle samverka med universitet och högskolor om pastoralteologiska kurser. Utredningens betänkande har varit ute på remiss och är nu föremål för ytterligare beredning. Utskottet anser att man måste avvakta resultatet av den och föreslår därför att motionen avslås.

Uppsala den 26 september 2008

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson, ordförande

      Marie Schött, sekreterare

Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page