|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:8
|
|
|
En Svenska kyrkans kunskapssatsning – kristen troslära
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:38 av Dag Sandahl m.fl. om en Svenska kyrkans kunskapssatsning – kristen troslära. I motionen föreslås att Kyrkomötet beslutar att avsätta 200 miljoner kronor som ett extra församlingsanslag för kunskapssatsning år 2009.
Utskottet tycker, precis som motionären, att det är angeläget att öka kunskapen om den kristna tron. Enligt kyrkoordningen är dock undervisning församlingens ansvar, och utskottet anser att det måste vara församlingarna som driver detta arbete framåt. Det finns inget som hindrar att församlingen väljer att använda de 200 miljoner kronor som föreslås utbetalas årligen 2009 och 2010 till kunskapssatsning på det sätt som motionären anger.
Utskottet föreslår att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Budgetutskottets yttrande 2008:3y 6
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:38.
Motionens förslag
Motion 2008:38 av Dag Sandahl m.fl., En Svenska kyrkans kunskapssatsning – kristen troslära
Kyrkomötet beslutar att avsätta 200 miljoner kronor som ett extra församlingsanslag för kunskapssatsning år 2009.
Yttrande från andra utskott
Budgetutskottet har yttrat sig över motion 2008:38, B 2008:3y, i bilaga 1.
Bakgrund
Motionärerna menar att teologisk kunskapssatsning är ett nedprioriterat område i många församlingar, trots att ekonomin varit god. Därför vill man anslå 200 miljoner kronor till en kunskapssatsning riktad mot den breda allmänheten. Motionärerna tänker sig ett brett innehåll, såsom bibelstudier och troslära, upptäckargrupper, kristen tro i mötet med människor av annan tro, studieresor, kyrkans historia och kyrkoliv i ett lokalt perspektiv. Anslaget är inte avsett för specifik personalfortbildning, men personalen kan delta i det församlingen ordnar, och satsningen bli församlingens gemensamma kunskapslyft.
Motionärerna vill att pengarna ska fördelas ut till stiften som i sin tur delar ut dem till församlingarna efter antalet kyrkotillhöriga i respektive församling.
Församlingsbidraget om 200 miljoner kronor
Den nationella nivån har ett eget kapital som är placerat på värdepappersmarknaden. Enligt Kyrkostyrelsens förslag till beslut vid 2008 års kyrkomöte ska inte kapitalet växa utöver 5 000 miljoner kronor. Om kapitalet enligt senaste årsbokslutet gör det, ska överskjutande belopp användas. I avvaktan på detta beslut har de två senaste kyrkomötena beslutat om utbetalning av tillfälligt församlingsbidrag om 200 miljoner kronor åren 2007 och 2008.
I rambudget 2009 ingår också ett församlingsbidrag om 200 miljoner kronor, och förslag finns om att ett sådant ska betalas ut på samma sätt även år 2010.
År 2007 betalade den nationella nivån ut pengarna till stiften som sedan själva avgjorde om de ville fördela ut alla pengar, eller behålla en del på stiftsnivå. År 2008 fördelade den nationella nivån ut pengarna direkt till församlingar/samfälligheter i proportion till antalet kyrkotillhöriga.
Att Svenska kyrkans nationella nivå har ett överskott under flera år är inte något som kan förutsättas i framtiden utan kommer att vara beroende av framför allt utvecklingen av värdepappersportföljen. Den här typen av överskott skulle kunna användas för att satsa på för Svenska kyrkan gemensamt strategiskt viktiga område.
Områden skulle kunna vara den teologiska kunskapssatsning som föreslås i motionen, men också helt andra, såsom satsningar på tillgänglighet, energiomställning, medlemskommunikation eller satsningar på barn och unga.
Kyrkostyrelsens riktade utvecklingsstöd om 20 miljoner kronor
Kyrkomötet har beviljat sammanlagt 20 miljoner kronor årligen till verksamhetsutveckling i församlingar och samfälligheter under 2006–2008. Syftet med stödet är att utveckla nya metoder och att satsa på nydanande utvecklingsarbete i församlingar där behovet av sådant arbete är särskilt stort. Utvecklingsarbetet sker inom områden som idealitet och frivillighet, storstad, integration, andlig fördjupning, teckenspråklig verksamhet, medlemskommunikation, bred diakoni samt kultur.
Pågående kunskapssatsningar på kristen troslära
Fokus på den i motionen föreslagna kunskapssatsningen är vuxenundervisning. Inom området pågår visst arbete.
Konfirmandriktlinjerna har nyligen skrivits om och antagits av alla stift. I riktlinjerna framgår tydligt att församlingarna behöver göra en plan för all undervisning i församlingen. Den ska stärka undervisningen både bland unga och vuxna. I riktlinjerna står det:
Svenska kyrkans konfirmandarbete ska sättas in i sitt sammanhang, nämligen församlingens ansvar att erbjuda dopundervisning för olika åldrar. […]
Svenska kyrkans församlingar behöver utveckla en genomtänkt plan för hur församlingen tar sitt ansvar att undervisa om och följa upp dopet både före och efter konfirmationen. En sådan plan för lärande och undervisning utgör en integrerad del av församlingsinstruktionen.
Svenska kyrkan på nationell nivå har kontakter med nätverket för vuxenkatekumenatet, en pedagogisk modell för samtal om kristen tro, och följer detta arbete. Under åren 2008 och 2009 genomförs ett nationellt projekt för vuxenkatekumenatet i samarbete med Sensus studieförbund. Detta projekt har som syfte att stärka och vidareutveckla vuxenkatekumenatet som en modell för vuxnas väg till tro. Förhoppningen är att en samarbetsstruktur kan etableras mellan stiften och Sensus studieförbund, som framöver kan ge stöd åt de församlingar som önskar erbjuda vuxenkatekumenatsgrupper.
Vad gäller den nationella nivåns stöd till övrig etablerad vuxenpedagogisk verksamhet består det mest i sporadiska nätverkssamlingar samt medlemskap i nordiska och europeiska organisationer.
Den nationella nivån planerar att försöka få till stånd en inventering av behoven inom det vuxenpedagogiska området, men för närvarande finns inga resurser till detta.
Utskottets överväganden
En Svenska kyrkans kunskapssatsning – kristen troslära
Utskottet tycker, precis som motionären, att det är angeläget att öka kunskapen om den kristna tron. Enligt kyrkoordningen är dock undervisning församlingens ansvar, och utskottet anser att det måste vara församlingen som driver detta arbete framåt. Den nationella nivån ska därför inte styra arbetet genom att fördela ut 200 miljoner kronor öronmärkta för just detta område. Däremot kan församlingar och samfälligheter göra som Budgetutskottet föreslår i sitt yttrande, nämligen välja att använda de 200 miljoner kronor som utbetalas årligen 2009 samt 2010 till en kunskapssatsning såsom motionären föreslår.
Utskottet konstaterar också att motionärens förslag är svårt att omsätta i praktiken, då en kunskapssatsning år 2009 lämnar mycket lite tid för planeringsarbete. Här vill utskottet betona vikten av att Svenska kyrkan låter satsningar föregås av en inventering av vilka behov som finns. Därefter bör gedigen planering vidta och sedan bör satsningen löpa under en längre tid för att hinna ge effekt. Utskottet anser mot bakgrund av detta att motionen bör avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson, ordförande
Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2008:3y
|
|
|
En Svenska kyrkans kunskapssatsning – kristen troslära
|
|
Till Kyrkolivsutskottet
Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2008:38 En Svenska kyrkans kunskapssatsning – kristen troslära.
Enligt Kyrkomötets arbetsordning ska Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.
Förslaget i motionen är väl förenligt med föreslagen inriktning på verksamheten. Budgetutskottet avser också att föreslå Kyrkomötet att under åren 2009 och 2010 utbetala sammanlagt 400 miljoner kronor till strategiskt arbete i församlingarna. Om församlingar och samfälligheter prioriterar detta kan man därmed göra en kunskapssatsning såsom motionären föreslår. Utöver detta finns det inte möjligheter för den nationella nivån att tillskjuta församlingarna ekonomiska resurser i föreslagen omfattning. Budgetutskottet anser därför att motionen bör avslås.
Uppsala den 24 september 2008
På Budgetutskottets vägnar
Marianne Kronberg
Närvarande:
Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Mats Johansson Flygg, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Erik Sjöstrand, Marie Wojidkow, John Sund, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg, Torbjörn Lindahl.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.   
|