Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:7
 
 
Dialog med idéburna inomkyrkliga grupper
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:12, där förslag ges om att bjuda in inomkyrkliga grupper till en dialog i syfte att erkänna, synliggöra och stärka deras roll i Svenska kyrkan. Utskottet ser det ideella engagemanget som något positivt som kan inspirera Svenska kyrkan som helhet. Dock anser utskottet att det inte går att erkänna eller göra överenskommelser med alla organisationer och nätverk. Däremot bör Kyrkostyrelsen kontinuerligt fortsätta att föra en dialog och där det är meningsfullt utvidga dialogen till ett samarbete. Utskottet föreslår att motionen avslås.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Motion 2008:12 av Bertil Murray, Dialog med idéburna inomkyrkliga grupper 3

Bakgrund 3

Förslag till överenskommelse med regeringen 3

Dialog med nätverk och organisationer 3

Utskottets överväganden 4

Dialog med idéburna inomkyrkliga grupper 4

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:12.

Motionens förslag

Motion 2008:12 av Bertil Murray, Dialog med idéburna inomkyrkliga grupper

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att inbjuda de idéburna inomkyrkliga grupperna – organisationer, stiftelser och föreningar – till en dialog med syfte att erkänna, synliggöra och stärka deras omistliga roll i Svenska kyrkans församlingar.

Bakgrund

Förslag till överenskommelse med regeringen

Den 31 mars 2008 presenterades ett förslag till överenskommelse mellan regeringen och idéburna organisationer inom det sociala området. Målet för överenskommelsen är att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare. Vidare ska överenskommelsen undanröja hindren för en betydligt större mångfald av utförare och leverantörer inom omsorgen och hälso- och sjukvården.

Förslaget har vuxit fram i dialog mellan ett 80-tal idéburna organisationer, regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting. Svenska kyrkan har i den arbetsgrupp som utarbetat förslaget representerats genom Forum för Frivilligt Socialt arbete och Sveriges Kristna Råd. Efter att förslaget presenterades fanns det möjligheter för alla organisationer att lämna synpunkter innan sommaren vilket Kyrkostyrelsen också gjorde i ett yttrande till Integrations- och jämställdhetsdepartementet i maj. Förslaget har nu redigerats och regeringen kommer i början på oktober, efter den omarbetning som gjorts, att besluta om sin del i överenskommelsen. Därefter står det fritt för varje enskild organisation att godkänna sin del. Svenska kyrkan har inte beslutat sig för att ställa sig bakom överenskommelsen efter det att förslaget omarbetats.

Dialog med nätverk och organisationer

Kyrkostyrelsen samarbetar med nätverk och organisationer inom Svenska kyrkan inom flera verksamhetsområden. Det kan handla om större eller mindre projekt där deras kompetens och erfarenheter behövs för att arbetet ska kunna genomföras. Exempel på självständiga organisationer som ingår, verkar och bidrar i Svenska kyrkan är Svenska Kyrkans Unga och Kvinnor i Svenska kyrkan. Det finns ingen tydlig beskrivning om vad en idéburen inomkyrklig grupp är i motionsförslaget, men motionären menar att det handlar om både organisationer, stiftelser och föreningar. Flera närstående organisationer bidrar till och påverkar på ett naturligt sätt Svenska kyrkans verksamhet som helhet, flera av dessa får också ekonomiskt stöd eller kollekt.

Organisationers bidrag sker ibland genom remissförfarande till exempel som i den aktuella utredningen, En förändrad utbildning i Svenska kyrkan. Exempel på remissinstanser i den utredningen var fackliga organisationer, Svenska kyrkans församlingsförbund, Ideellt forum i Svenska kyrkan, Sveriges Kristna Råd och Sensus studieförbund.

Kyrkostyrelsens samarbeten är inte sällan avtalsreglerade. De nationella uppdrag som flera diakoniinstitutioner genomför i samarbete med den nationella nivån är avtalsreglerade, som exempel kan nämnas avtalet med Stiftelsen Vårsta Diakonigård vad gäller kris- och katastrofarbete och avtalet med Ersta Diakonisällskap för familjerådgivning och arbetshandledning. Avtal har också tecknats med Svenska Kyrkans Unga om Volontär i Svenska kyrkan.

Ett annat exempel på ett etablerat samarbete som har avtalsreglerats är Centrum för religionsdialog i Stockholms stift. Avtalet som nyligen utarbetats innebär att centret även har uppdraget att vara en resurs för hela Svenska kyrkans kunskapsutveckling inom verksamhetsområdet.

Ett exempel på hur Kyrkostyrelsen samarbetar med nätverk inom Svenska kyrkan är nätverket för Vuxenkatekumenatet, en modell för församlingens möte med vuxna som söker kristen tro och gemenskap. Kontakten med nätverket har resulterat i ett tvåårigt nationellt projekt med syfte att stärka och bidra till Vuxenkatekumenatets spridning och vidareutveckling. Arbetet har hittills drivits och genomförts på nätverksbasis av en grupp eldsjälar. Ett annat aktuellt exempel är det samarbete som finns med Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan. De har redan från början bidragit i arbetet med Svenska kyrkans jubileumsfirande av femtio är med prästvigda kvinnor.

Utskottets överväganden

Dialog med idéburna inomkyrkliga grupper

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:12.

Utskottet ser det ideella engagemanget som en viktig kraft för Svenska kyrkan. Den nationella nivåns verksamhet kan också berikas av den entusiasm och de arbetssätt som ofta finns i nätverken där människor är engagerade. Det finns flera exempel på goda samarbeten med nätverk och organisationer på Svenska kyrkans samtliga nivåer och utskottet är mycket positivt till att det förs en dialog mellan grupper inom Svenska kyrkan. Under utskottets behandling av motionen nämndes flera andra exempel på rörelser som verkar inom Svenska kyrkan och som inte nämns i bakgrundstexten, till exempel Alpha och Oas-rörelsen.

Utskottet ser motionärens syfte att ta till vara konstruktiva krafter ännu bättre. Men utskottet anser inte att det går att erkänna, synliggöra och stärka alla nätverk och inomkyrkliga grupper. Det är till exempel inte försvarbart att göra överenskommelser med organisationer och nätverk som vägrar erkänna prästvigda kvinnor även om de vill tillhöra och verka inom Svenska kyrkan.

Utskottet ser inget behov av att ta det vidare initiativ som motionären förespråkar, dock bör Kyrkostyrelsen kontinuerligt fortsätta att föra en dialog med organisationer, stiftelser och föreningar och där det är meningsfullt utvidga dialogen till ett samarbete. Därför föreslår utskottet att Kyrkomötet avslår motionen.

Uppsala den 25 september 2008

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson, ordförande

    Marie Nordström, sekreterare

Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page