|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets betänkande 2008:3
|
|
|
Produktionsstöd till Stora Julhandboken
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:37 om produktionsstöd. I motionen föreslås att Kyrkomötet beslutar att avsätta 38 miljoner kronor som produktionsstöd till Stora Julhandboken.
Utskottet tycker att de kyrkliga högtiderna är viktiga tillfällen för medlemskommunikation, men anser att Stora Julhandboken är en kommersiellt gångbar produkt, och inte något som den nationella nivån ska vara med och finansiera.
Utskottet föreslår att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Budgetutskottets yttrande 2008:2y 6
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:37.
Motionens förslag
Motion 2008:37 av Dag Sandahl, Produktionsstöd
Kyrkomötet beslutar att avsätta 38 miljoner kronor som produktionsstöd till Stora Julhandboken.
Yttrande från andra utskott
Budgetutskottet har yttrat sig över motion 2008:37, B 2008:2y, bilaga 1.
Bakgrund
Frågan om en julhandbok har tidigare behandlats två gånger i Kyrkomötet, 2006 och 2007.
I motion 2006:2 Stora Julhandboken väcktes förslag om att ta fram en vacker bok med mycket material kring advent och jul. Utskottet ställde denna engångssatsning i relation till behovet av kontinuerlig medlemskommunikation, och biföll därför inte motionärernas förslag. Däremot ville utskottet verka i motionens riktning, och föreslog att Kyrkomötet med anledning av motionen uppdrog åt Kyrkostyrelsen att arbeta vidare med frågan om material för kommunikation med Svenska kyrkans medlemmar. Förslaget bifölls av Kyrkomötet.
Även Kyrkomötet 2007 behandlade frågan om Stora Julhandboken med anledning av motion 2007:20, där förslaget var att Kyrkostyrelsen skulle få i uppdrag att år 2010 ge ut Stora Julhandboken. Kyrkolivsutskottet skriver:
Utskottet anser att medlemskommunikation bör vara kontinuerlig och ser inte att utgivandet av Stora Julhandboken är en uppgift för nationell nivå, utan snarare för ett bokförlag. Därför föreslår utskottet att Kyrkomötet ska avslå motionen.
Kyrkomötet beslutade att avslå motionen.
Handläggning hos Verbum
Verbum har tagit del av det beslut som Kyrkomötet fattade 2007, där man ansåg att utgivandet av Stora Julhandboken var en uppgift för ett bokförlag. Verbum har initierat ett sådant arbete med utgångspunkten att julens djupaste budskap blir alltmer urvattnat, att det kristna innehållet marginaliseras i samhället och att det finns en önskan hos församlingarna att nå ut med julens budskap. Verbum har uppfattat att Svenska kyrkans nationella nivå är intresserad av en sådan satsning, men inte själv är beredd att driva den.
Arbetet hos Verbum befinner sig fortfarande på ett idéstadium, men utkast finns som visar att projektet går att förverkliga och göra till hela Svenska kyrkans gemensamma projekt. Totalkostnaden för en upplaga om 1 miljon böcker kan, enligt Verbums förstudie, uppskattas till cirka 70–80 miljoner kronor. Enligt Verbums tänkta modell köper församlingarna in Stora Julhandboken för att dela ut i församlingen. För att styckepriset per bok ska bli rimligt för församlingarna bör den nationella nivån, enligt Verbum, gå in och delbekosta projektet. Genom att gå in med ett ekonomiskt bidrag i produktionen skulle också den nationella nivån få delaktighet i projektet och möjlighet att påverka och integrera det i den egna verksamheten. Verbum utgår från att Stora Julhandboken ska delas ut 2010, 10 år efter att Svenska kyrkan fick förändrade relationer med staten.
Verbum förlag har tagit kontakt med den nationella nivån för att resonera vidare i frågan kring ett samarbete om Stora Julhandboken. Ett vägval måste göras redan hösten 2008 om ett samarbete med Verbum ska bli verklighet.
En utförligare bakgrund till Stora Julhandboken finns i betänkande Kl 2006:10 samt i Kl 2007:7.
Strategier för Svenska kyrkans nationella nivå
I rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå lyfts fem strategier särskilt fram, där främst två strategier kan tyckas stämma överens med en satsning på Stora Julhandboken.
♦ Gemensamma lösningar till stöd för församlingarnas kommunikation
Gemensam information är en av de uppgifter som nationell nivå har ett särskilt ansvar för enligt kyrkoordningen. /…/ Församlingens förmåga att kommunicera med sina tillhöriga är fokus för den nationella nivåns stöd.
Den enskilt största satsningen på en gemensam lösning är ett intranät för förtroendevalda, anställda och ideellt engagerade i Svenska kyrkan.
♦ Samverkan mellan kyrkans olika delar stöds och utvecklas
Den primära enheten i kyrkan är församlingen. /…/ Under planeringsperioden stöds och utvecklas samverkansfrågorna ytterligare genom en fördjupad dialog med stiften och genom att församlingar, samfälligheter och stift fortsatt lyfts av kostnader/erhåller bidrag för att finansiera sin verksamhet.
I rambudgeten finns inte Stora Julhandboken nämnd som satsning och inga medel finns avsatta.
Utskottets överväganden
Stora Julhandboken
Utskottet delar motionärens uppfattning om att det finns stora behov av medlemskommunikation, och att det är viktigt att öka kunskapen om julen hos en bred allmänhet. Däremot anser inte utskottet att Stora Julhandboken är en produkt som den nationella nivån ska vara med och finansiera. Detta framför också Budgetutskottet i sitt yttrande, där Budgetutskottet skriver att man inte är berett att utöka kostnadsramen för att rymma föreslaget produktionsstöd.
Stora Julhandboken framstår för utskottet som en kommersiellt gångbar produkt som kan bära sina egna kostnader. Boken torde kunna attrahera en bred publik, vilket gör den möjlig för bokförlaget att ta fram på egen hand. Av denna anledning föreslår utskottet avslag på motionen.
Julen är en period då Svenska kyrkan når en stor grupp människor som hon annars inte når, och ett viktigt kommunikationstillfälle. Utskottet anser därför att Kyrkostyrelsen bör överväga att göra en långsiktig och strategisk kommunikationssatsning där människors kunskap om Svenska kyrkan och de kristna högtiderna höjs. Utskottet poängterar att en sådan satsning ska vara väl förankrad inom Svenska kyrkan och pågå under en längre tid. Utskottet anser att integrerad kommunikation, där flera kanaler samspelar, ger större effekt än en enstaka bok.
Uppsala den 25 september 2008
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson, ordförande
Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Elisabeth Nilsson, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Mary Österström, Bo Lennart Anbäcken, Lizen Anterud, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2008:2y
|
|
|
Produktionsstöd
|
|
Till Kyrkolivsutskottet
Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2008:37 Produktionsstöd.
Enligt Kyrkomötets arbetsordning ska Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.
Budgetutskottet konstaterade i sitt yttrande B 2006:1y Stora julhandboken att produktionen av en sådan bok inte innebär en avvikelse från föreslagen inriktning. Det föreslagna produktionsstödet är så stort att det inte kan rymmas inom föreslagen kostnadsram utan att begränsa möjligheterna att bedriva annan verksamhet så som föreslagits. Budgetutskottet är för sin del inte berett att föreslå att kostnadsramen utökas för att rymma föreslaget produktionsstöd och anser därför att motionen bör avslås.
Uppsala den 24 september 2008
På Budgetutskottets vägnar
Marianne Kronberg
Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Mats Johansson Flygg, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Erik Sjöstrand, Marie Wojidkow, John Sund, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg, Torbjörn Lindahl.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.   
|