|
|
|
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets betänkande 2008:4
|
|
|
Skapa ett Kyrkornas nordiska råd
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:58 om att utreda bildandet av ett Kyrkornas nordiska råd.
Utskottet gläds över de kontakter som finns mellan de nordiska kyrkorna och över den mängd av utbyte och samverkan som sker på olika nivåer och som involverar såväl anställda, förtroendevalda som ideellt engagerade. Utskottet lyfter fram de viktiga bidrag till de nordiska kyrkornas gemenskap som kommer genom Ekumenik i Norden (EIN). Mot den bakgrunden anser utskottet att det inte är befogat att utreda bildandet av en nordisk ekumenisk organisation för förtroendevalda.
Utskottet föreslår att motionen avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Motion 2008:58 av Runar Patriksson, Skapa ett Kyrkornas nordiska råd 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 3
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:58.
Motionens förslag
Motion 2008:58 av Runar Patriksson, Skapa ett Kyrkornas nordiska råd
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att bilda ett Kyrkornas nordiska råd för förtroendevalda i samverkan mellan Svenska kyrkan och de nordiska samarbetskyrkorna.
Bakgrund
Mellan de nordiska folkkyrkorna har sedan mycket länge en särskild närhet funnits, såväl i fredstid som i tider av starka konflikter. Det organiserade nordiska ekumeniska samarbetet har en halvsekellång historia. Nordiska Ekumeniska Institutet (NEI) bildades 1940 för att sköta forsknings-, konferens- och publiceringsverksamhet kring ekumenik och kyrkligt samarbete. Till rådet hörde som mest över 20 samfund. NEI ombildades 1991 till Nordiska ekumeniska rådet (NER). Dess struktur och organisation upplevdes efter hand som alltför omfattande och tung och rådet lades ner 2004 efter att de lutherska kyrkorna i Norge och Danmark samt Svenska Baptistförbundet beslutat att avsluta sina medlemskap. Samma år bildades Ekumeniskt Institut för Norden vilket allt sedan starten arrangerat mötesplatser för ekumeniskt engagerade i Norden. Verksamheten har efterhand också involverat kyrkor i Baltikum.
Sedan 2007 bedrivs verksamheten under namnet Ekumenik i Norden (EIN) och har sitt sekretariat placerat vid Sveriges Kristna Råd. Verksamheten leds av en styrgrupp med representanter från olika länder och kyrkotraditioner. I uppdraget ingår att stödja en rad nordiska ekumeniska nätverk inom områden som teologisk utbildning och forskning, kyrkorätt, religionsdialog, kriminalsjälavård och liturgi. EIN anordnar också seminarier och konferenser utifrån aktuella behov i den nordiska ekumeniken. Ett arv från de tidigare nordiska ekumeniska organisationerna är de goda kontakterna med Nordiska rådet och en dialog pågår om att etablera ett nätverk för kristna parlamentariker i Norden. För närvarande pågår inom EIN en utredning av en bredare samverkan med de nordiska och baltiska kristna råden och deras medlemskyrkor. Detta arbete syftar till att utveckla en modell för en långsiktig nordisk ekumenisk samverkan. EIN är redan nu öppet för initiativ som syftar till att stödja nordisk ekumenisk gemenskap och erfarenhetsutbyte.
Utskottets överväganden
Utskottet konstaterar att de nordiska kyrkorna av flera skäl står särskilt nära varandra. Det kan inte nog betonas hur positivt det är med utbyte av kunskap och erfarenheter, med samverkan inom olika områden och med gemensam reflektion kring utmaningar som våra kyrkor står inför. Också genom sina olikheter kan de nordiska kyrkorna berika varandra.
Utskottet ser med glädje på alla de olika kontakter som länge funnits mellan de nordiska kyrkorna. Vänstiftskontakter knyts och har betydelse i stiftens främjandeuppgift, till exempel genom gemensamma utbildningsprojekt. Utbyte på församlingsnivå involverar anställda, förtroendevalda och ideellt engagerade medlemmar i lärande och praktisk samverkan. Ömsesidiga besök bekräftar och synliggör vår samhörighet med kyrkor och enskilda kristna i andra länder.
Det som sker inom ramen för Ekumenik i Norden (EIN) är ett viktigt bidrag till de nordiska kyrkornas gemenskap, erfarenhetsutbyte och samverkan i olika sakområden. Utskottet menar att Svenska kyrkan bör fortsätta att aktivt stödja och medverka i EIN så att dess verksamhet inte bara bibehålls i nuvarande omfattning utan också kan stärkas ytterligare.
Mot bakgrund av alla de olika typer av utbyten som redan sker och vilka möjligheter som redan finns till utveckling av nya nätverk och fora anser utskottet att det inte är befogat att utreda bildandet av en nordisk organisation för förtroendevalda med allt vad en sådan skulle innebära av formella strukturer. Därför föreslår utskottet att motion 2008:58 avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Ekumenikutskottets vägnar
Gerd Gullberg-Johnson, ordförande
Christofer Lundgren, sekreterare
Beslutande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Lars Stjernkvist, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Margareta Nisser-Larsson, Inga Alm, Erik A Egervärn, Birgitta Wrede, Angela Boëthius, Lennart Sacrédeus, Margareta Nybelius, Anki Erdmann.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Agneta Brendt, Erik Jonsson, Anton Härder, Karin Uggla, Mikael Härdig, Christina Andersson, Astor Karlsson, Kerstin Jönsson, Lars-Gunnar Frisk, Johan Sobelius, Britt Beijer, Britta Olinder.
Biskop Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.   
|