Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:9
 
 
Extra utjämningsbidrag
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:91 om extra utjämningsbidrag. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att utreda om det extra utjämningsbidraget kan tas bort ur utjämningssystemet.

Utskottet finner att det extra utjämningsbidraget har utnyttjats i mycket liten utsträckning sedan år 2000. Inriktningen har dessutom begränsats genom riktlinjer som Kyrkostyrelsen nyligen fastställt. Detta ligger i linje med att stiften numera har huvudansvar för bidrag till församlingarna. Sammantaget betyder detta att en buffert på nationell nivå i extra utjämningsbidragets form saknar betydelse i praktiken.

Utskottet föreslår bifall till motion 2008:91.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Motion 2008:91 av Per Lindberg, Extra utjämningsbidrag 3

Yttrande från andra utskott 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Bilaga 1, Kyrkorättsutskottets yttrande 2008:9y 5

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:91.

Motionens förslag

Motion 2008:91 av Per Lindberg, Extra utjämningsbidrag

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda om det extra utjämningsbidraget kan tas bort ur utjämningssystemet.

Yttrande från andra utskott

Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över motion 2008:1, Kr 2008:9y i bilaga 1.

Bakgrund

Extra utjämningsbidrag tillkom 1983 som ett komplement i de fall det dåvarande allmänna utjämningsbidraget inte gav tillräcklig effekt. I det nya utjämningssystem som infördes 1997 bibehölls det extra utjämningsbidraget men med en ny inriktning som i huvudsak alltjämt gäller.

Enligt 44 kap. 15 § i kyrkoordningen kan församlingar och stift få extra utjämningsbidrag om övriga bidrag och avgifter i utjämningssystemet inte ger tillfredsställande utjämningseffekt. Bidrag kan beviljas såväl efter ansökan som utan att ansökan föreligger. Den praxis som har utvecklats sedan år 2000 innebär att bidrag kan utgå tillfälligt dels för att kompensera väsentliga och oförutsebara ekonomiska problem, dels där ett indelningsändringsarbete har påbörjats. Bidrag ska dock inte utgå för kostnader som normalt borde ha funnits med i budgeten.

Sedan år 2000 har det övervägande ändamålet för det extra utjämningsbidraget varit indelningsändringar. Därutöver har det främst syftat till att korrigera för oformligheter och rena felaktigheter i den generella utjämningen. Varje år har det budgeterade beloppet uppgått till 10 miljoner kronor. Som högst har 4,3 miljoner kronor beviljats (2003), vilket berodde på kompensation för felberäkningar av Statistiska Centralbyrån avseende den generella utjämningen. År 2006 beviljades inga extra utjämningsbidrag.

Rådet för utjämningsfrågor inom kyrkokansliet har på uppdrag av Kyrkostyrelsens arbetsutskott under våren 2008 behandlat och lagt fram förslag angående extra utjämningsbidrag. Man konstaterar att församlingar/samfälligheter i första hand bör vända sig till stiftet vid extra ordinära situationer eftersom stiftsstyrelserna numera har stor frihet att fördela stiftsbidragen. Likväl bör det dessutom finnas en bidragsform som ger möjlighet för nationella nivån att träda in om stiftet inte klarar den uppkomna situationen. Indelningsändring föreslås dock utgå som kriterium eftersom det är stiften som äger den frågan.

Rådets förslag innebär att från och med 2009 extra utjämningsbidrag kan utgå tillfälligt till församling, samfällighet eller stift med väsentliga ekonomiska problem till följd av händelser som man inte själv råder över och inte heller haft möjlighet att förutse. Kyrkostyrelsen har den 13 juni 2008 beslutat i enlighet med förslaget.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet förslår bifall till motion 2008:91.

Utjämningssystemet inom Svenska kyrkan har förenklats under de senaste åren bl. a. genom att de bidrag som stiftsstyrelsen skulle fördela till församlingarna numera ingår i stiftsbidraget. Vid dessa förändringar har det extra utjämningsbidraget behållits även om det har fått delvis ny inriktning.

Utskottet konstaterar att denna bidragsform har tagits i anspråk i mycket liten utsträckning efter år 2000. Likaså har inriktningen begränsats ytterligare genom nya riktlinjer som Kyrkostyrelsen nyligen fastställt. Med hänsyn till detta och i linje med att stiftens ansvar för bidrag till församlingarna har renodlats, är det utskottets mening att det inte längre finns motiv för ett extra utjämningsbidrag som en buffert på nationell nivå för enskilda församlingar.

Utskottet föreslår att motion 2008:91 bifalles.

Uppsala den 26 september 2008

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Stig Eriksson, ordförande

    Ragnar Svenserud, sekreterare

Beslutande: Stig Eriksson, ordf, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Karin Perers, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Gunilla Johansson.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Kerstin Larsson, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hansson, Alve Svensson.

Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets yttrande
2008:9y
 
 

Extra utjämningsbidrag
 

Till Ekonomi- och egendomsutskottet

Kyrkorättsutskottets yttrande över motionen 2008:91

Kyrkorättsutskottet konstaterar att motionen inte innehåller förslag till ändringar i kyrkoordningen. Motionen kan därför inte med nuvarande utformning medföra ändringar i kyrkoordningen vid årets Kyrkomöte.

Under åberopande av vad som ovan anförts kan Kyrkorättsutskottet inte lämna några kyrkorättsliga synpunkter på förslaget.

Uppsala den 24 september 2008

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson, ordförande

    Göran Oscarsson, sekreterare

    Bengt Stigner, sekreterare

Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Nanna Tranströmer, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Anders Novak, Eva Hallström, Dag Sandahl och Rolf Persson.

Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page