Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:8
 
 
Solenergi
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:81 om solenergi. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att finna former som främjar solenergi i kyrkobyggnader och möjliggör solceller på kyrktak. Utskottet finner att motionens syfte ligger väl i linje med Kyrkomötets tidigare ställningstaganden i miljö- och energifrågor, som också omfattar kyrkans egna fastigheter.

Solenergi är unik ur miljösynpunkt och dessutom ekonomiskt fördelaktig. Den tekniska lösningen kan dock inte utan vidare tillämpas på kyrkobyggnader med hänsyn till gällande antikvariska normer. Motionen aktualiserar därför en viktig aspekt i Svenska kyrkans miljöansvar.

Utskottet understryker betydelsen av ett konsekvent och kraftfullt agerande för att miljöanpassad teknik ska kunna användas som energikälla också på byggnader som omfattas av antikvariska restriktioner. Genom ett positivt ställningstagande till motionen markeras frågans förankring på högsta nivå i Svenska kyrkan.

Utskottet föreslår bifall till motionen.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Motion 2008:81 av Karin Perers, Solenergi i kyrkor 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:81.

Motionens förslag

Motion 2008:81 av Karin Perers, Solenergi i kyrkor

Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att finna former för att främja solenergi i kyrkobyggnader och möjliggöra solceller på kyrktak.

Bakgrund

Med bifall till Kyrkolivsutskottets betänkande 2006:4 beslutade Kyrkomötet om upprättande av en handlingsplan för det fortsatta arbetet med miljöfrågorna i Svenska kyrkan Till Kyrkomötet 2007 aktualiserades särskilt klimat- och energifrågor i flera motioner. Det resulterade i att klimatfrågorna inkluderades i arbetet med handlingsplanen, medan motionerna avslogs med hänvisning till det sedan 2006 pågående arbetet.

Den nationella nivåns uppgift är att skapa former för kunskapsförmedling samt att ge stöd och inspiration för stiftens arbete. Uppdraget från Kyrkomötet om miljöfrågor och energiomställning har nu realiserats i ett konkret material för arbetet med handlingsplaner som kan erbjudas stift och församlingar i början av hösten 2008. Det utgörs av dels en strategisk verktygslåda i form av en webbplats, dels en folder. Materialet knyter an till de program som kyrkans enheter tidigare haft tillgång till i form av bl.a. miljödiplomering.

För att främja miljöanpassning av kyrklig verksamhet arbetar Svenska kyrkan aktivt tillsammans med flera aktörer i samhället. Etik & Energi är en samarbetsorganisation med cirka 50 pastorat och kyrkliga samfälligheter samt 6 stödjande stift som samverkar med energikontor, energirådgivare, högskolor m.fl. i ett gemensamt handlingsprogram för att minska energikostnaderna, samtidigt som de kulturbevarande aspekterna beaktas. Tillsammans med Riksantikvarieämbetet och Statens fastighetsverk är Svenska kyrkan vidare intressent i forskningsprogrammet Spara och bevara, som drivs av Statens energimyndighet. Svenska kyrkan har avsatt 2 miljoner kronor för 2008 och 2009 för programmet, som syftar till att få fram metoder och material som gör en effektivare energianvändning möjlig i bl.a. kyrkobyggnader, samtidigt som kulturarvet bevaras.

Svenska kyrkan och Energimyndigheten har också bidragit till Handbok i hållbar energianvändning för kyrkan (Verbum 2008) som getts ut av Etik & energi. Här noteras att solenergi är överlägset ur miljösynpunkt och även ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt (s. 113). Det avslag som Västerfärnebo-Fläckebo församling i Västerås stift har fått på sin ansökan om att få montera solcellspaneler på taket till Fläckebo kyrka är dock ett exempel på hur miljöintressen och kulturvården kan krocka. Regeringsrätten, som ytterst prövade ärendet, fann vid en samlad bedömning att den inskränkning det innebär att inte få placera solcellsanläggningen på kyrkobyggnadens tak inte uppväger det allmänna intresset av att kyrkobyggnadens kulturhistoriska värde inte minskas.

Riksantikvarieämbetet har i en kommentar till Regeringsrättens dom påpekat att församlingens önskemål om solceller går att lösa på annat sätt, eftersom dessa inte behöver ligga på den aktuella byggnaden. I övrigt understryker ämbetet det positiva i att Svenska kyrkan arbetar ambitiöst med energifrågorna även i kyrkor som omfattas av kulturminneslagen.

Utskottets överväganden

    Utskottet förslag: Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2008:81.

Kyrkomötet har vid flera tillfällen och särskilt under de senaste åren behandlat frågor som berör miljö och energi. Detta har resulterat i omfattande insatser dels i form av praktiska åtgärder inom kyrkan, dels också i opinionsbildning med inriktning på att allmänt påverka till förändringar i samhället. Utskottet vill understryka betydelsen av att detta arbete fortsätter.

Grundsyftet i motion 2008:81 är att Svenska kyrkan ska medverka till att miljövänlig teknik kan utnyttjas som energikälla för kyrkans egna fastigheter i harmoni med ansvaret för det kyrkliga kulturarvet. Dessa intressen möts särskilt ifråga om kyrkobyggnaderna, vilket utmanar såväl kyrkan som antikvariska myndigheter att tillsammans söka konstruktiva lösningar.

Solenergi är ett skapelsens eget verktyg som energikälla för uppvärmning och elförbrukning. Den är överlägsen ur miljösynpunkt och även ekonomiskt fördelaktig på lång sikt. Än så länge har den dock utnyttjats i liten omfattning i kyrkans sammanhang. Det kan också konstateras att den tekniska lösningen för solenergi inte utan vidare ryms inom dagens antikvariska normer som tillämpas för en kyrkobyggnad.

Utskottet finner det angeläget att Svenska kyrkan fortsätter att agera konsekvent och kraftfullt för att miljöanpassad teknik ska kunna användas i större utsträckning som energikälla också på byggnader som omfattas av antikvariska restriktioner. I detta avseende är det naturligt att särskilt uppmärksamma solenergin. Med dess höga miljövärde är den en stor tillgång för församlingar som för sina kyrkobyggnader söker framtidsinriktade lösningar för sitt energibehov.

Utskottet räknar med att dessa frågor kommer att behandlas i dialogen som pågår inom de samverkansformer som finns mellan Svenska kyrkan och antikvariska myndigheter. Variationen i länsstyrelsernas bedömning i kyrkoantikvariska frågor hör hemma i denna dialog. Dessutom ska denna dialog enligt utskottets mening också vara en plattform för att driva frågor om översyn och anpassning av regelverket, så att ansvaret för miljön blir en gemensam angelägenhet för berörda parter i förhållande till kulturarvet. Utskottet understryker slutligen betydelsen av att Kyrkomötet uttalar sig i denna fråga så att det klart framgår att den har förankring i Svenska kyrkan på högsta nivå.

Utskottet föreslår att motion 2008:81 bifalles.

Uppsala den 26 september 2008

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Stig Eriksson, ordförande

    Ragnar Svenserud, sekreterare

Beslutande: Stig Eriksson, ordf, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Karin Perers, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Gunilla Johansson.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Kerstin Larsson, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hansson, Alve Svensson.

Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page