|
|
|
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:10
|
|
|
Prästlönetillgångar i Västerås stift
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:5 om prästlönetillgångar i Västerås stift. I skrivelsen rapporteras Kyrkostyrelsens åtgärder med anledning av Västerås stifts förvaltning av prästlönetillgångarna. Utskottet betonar att solidariteten med Svenska kyrkans regelverk och ordning är av central betydelse för kyrkans sammanhållning. Utskottet föreslår att skrivelsen läggs till handlingarna, att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att verka för att prästlönetillgångarna återförs och att Kyrkostyrelsen vidare får i uppdrag att återkomma till nästa års kyrkomöte med förslag till ändring i kyrkoordningen.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Skrivelsens förslag 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Kyrkorättsutskottets yttrande 2008:11y 5
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet har mottagit Kyrkostyrelsen anmälan om förvaltningen av prästlönetillgångarna och lägger den till handlingarna.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för att Västerås stift återför de sålda fastigheterna till prästlönetillgångarna.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att återkomma till 2009 års kyrkomöte med förslag till ändring i kyrkoordningen avseende tillsyn av stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna.
Skrivelsens förslag
Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:5 Prästlönetillgångar i Västerås stift
Kyrkomötet har mottagit Kyrkostyrelsens anmälan om förvaltningen av prästlöne-tillgångarna i Västerås stift.
Yttrande från andra utskott
Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över utskottets förslag. Yttrandet bifogas i betänkandet som bilaga 1.
Bakgrund
Skrivelsen
Kyrkostyrelsens skrivelse angående Västerås stifts förvaltning av prästlönetillgångarna inleds med en presentation av regelverket kring prästlönetillgångarna. Därefter redovisas den ändring i förvaltningsformen som stiftet genomfört, domkapitlets och Överklagandenämndens beslut och Västerås stifts och Kyrkostyrelsens åtgärder efter Överklagandenämndens beslut.
Händelseförloppet var i korthet följande. Efter att stiftsfullmäktige i Västerås stift beslutat om omstrukturering av prästlönetillgångarna i stiftet såldes under slutet av 2005 och under 2006 49 procent av prästlönetillgångarnas skogsfastigheter till ett av stiftet helägt dotterbolag, Västerås stifts skog AB. Motivet var att det fanns gott om avverkningsmogen skog och egendomsnämnden ville investera inkomsten från avverkningarna i stället för att dela ut den. På så sätt ville egendomsnämnden skapa en större kapitalbas med möjligheter att få högre avkastning i framtiden. Enligt konsolideringsreglerna för prästlönetillgångarna skulle det ha varit omöjligt.
Beslutet överklagades till domkapitlet, och domkapitlets avslagsbeslut till Överklagandenämnden. Denna ansåg att tillvägagångssättet stred mot kyrkoordningen och upphävde det klandrade beslutet. Inga ytterligare prästlönefastigheter har sålts till Västerås stifts skog AB men de tidigare sålda fastigheterna har inte återställts. Stiftsfullmäktige beslutade den 2 juni 2008 att inte fortsätta överföringen av prästlönetillgångarnas fastigheter till dotterbolaget.
I skrivelsen redovisas Kyrkostyrelsens kontakter med Västerås stift i frågan. Där framgår att styrelsen bland annat har uppmanat Västerås stift att lämna en reviderad beräkning av konsolideringen för prästlönetillgångarna för beräkning av den särskilda utjämningsavgiften. Eftersom beslutet att inga ytterligare prästlönefastigheter skulle överföras till bolaget togs så sent som den 2 juni har Kyrkostyrelsen inte haft möjlighet att utreda dess konsekvenser. Därför kunde inte heller några förslag läggas fram i skrivelsen till hur situationen kan hanteras. Kyrkostyrelsen avser att vid behov återkomma till 2009 års kyrkomöte i frågan.
Stiftfullmäktiges beslut har överklagats
Västerås stiftsfullmäktiges beslut från den 2 juni att inte fortsätta överföringen av prästlönetillgångarnas fastigheter har överklagats till domkapitlet. Klaganden menar att stiftsfullmäktige genom sitt beslut att inte föra över fler prästlönefastigheter till bolaget, faktiskt beslutat att den tidigare verkställigheten inte ska återgå vilket strider mot kyrkoordningen. De kostnader för en återgång som stiftsfullmäktige grundade sitt beslut på ifrågasätts av klaganden.
Utskottets överväganden
Utskottets förslag:
1. Kyrkomötet har mottagit Kyrkostyrelsen anmälan om förvaltningen av prästlönetillgångarna och lägger den till handlingarna.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för att Västerås stift återför de sålda fastigheterna till prästlönetillgångarna.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att återkomma till 2009 års kyrkomöte med förslag till ändring i kyrkoordningen avseende tillsyn av stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna.
Inledningsvis vill Ekonomi- och egendomsutskottet citera utskottets yttrande från år 2005 (EE 2005:8) med anledning av motion 2005:34 angående tillsyn av stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna:
Det är emellertid viktigt att uppmärksamma att det inte är stiften utan Svenska kyrkan som genom lagstiftning tilldelats förvaltningsuppdraget. Inom Svenska kyrkan är således Kyrkomötet ytterst ansvarigt för frågan huruvida prästlönetillgångarna är placerade ”på ett godtagbart sätt”. Den delegation av förvaltarskapet som Kyrkomötet har lämnat till stiften bygger på ett förtroende och en samsyn i frågan om hur det goda förvaltarskapet skall utövas.
…
Under den tid som Kyrkostyrelsens utredning pågår förutsätter utskottet att Kyrkostyrelsen har en löpande dialog med de stift som avser att genomföra väsentliga förändringar i verksamheten. Det är i detta sammanhang av stor vikt att berörda stift i denna dialog har insikt i Kyrkostyrelsens roll som företrädare för Svenska kyrkan gemensamma intressen. Utskottet skulle finna det djupt olyckligt om något av stiften föregriper utredningens slutsatser genom att redan nu genomföra väsentliga förändringar i sin verksamhet eller organisationsform. Sådana förändringar kan komma att försvåra eller omöjliggöra genomförandet av framtida nödvändiga åtgärder som identifierats inom ramen för utredningen. Som exempel på oönskade verksamhetsförändringar kan nämnas kreativa skattetekniska lösningar med ovissa konsekvenser eller val av nya arbets- eller förvaltningsformer som av kyrkans medlemmar riskerar att betraktas som etiskt tveksamma.
I den händelse Kyrkostyrelsen gör bedömningen att något av stiften genomför åtgärder som syftar till att optimera den egna vinsten, på bekostnad av prästlönetillgångarna som helhet, förutsätter utskottet att Kyrkostyrelsen snarast inkommer med en skrivelse till Kyrkomötet. En sådan skrivelse skall innehålla förslag på vilka åtgärder som behöver vidtas. Exempel på åtgärder kan t.ex. vara behov av ändringar i kyrkoordningen på det sätt som föreslås i föreliggande motion.
Ekonomi- och egendomsutskottet konstaterar nu att Västerås stift har vidtagit sådana åtgärder som åsyftas i det citerade betänkandet. Vi ser mycket allvarligt på att stiftet inte har rättat sig efter Överklagandenämndens beslut. Solidariteten med Svenska kyrkans regelverk och ordning är av central betydelse för kyrkans sammanhållning.
Kyrkostyrelsen kritiserar stiftet i den aktuella kyrkomötesskrivelsen och lovar att vid behov återkomma till 2009 års kyrkomöte i frågan. Vi menar dock att Kyrkostyrelsen i skrivelsen även borde ha föreslagit åtgärder med anledning av stiftets agerande. Vi anser att stiftet ska återställa prästlönefastigheterna oberoende av vilka kostnader det kan medföra, och föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att verka för att det sker. För att undvika liknande händelser i framtiden föreslår vi vidare att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att återkomma med förslag till ändring i kyrkoordningen avseende tillsyn av stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna till 2009 års kyrkomöte.
Uppsala den 22 oktober 2008
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Stig Eriksson, ordförande
Beslutande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ragnar Bergsten, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Christina Blomqvist, Peter Bernövall, Lennart Svensson, Alve Svensson.
Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets yttrande 2008:11y
|
|
|
Prästlönetillgångarna i Västerås stift
|
|
Till Ekonomi- och egendomsutskottet
Kyrkorättsutskottets yttrande över Ekonomi- och egendomsutskottets förslag att i 46 kap. i kyrkoordningen införa en ny bestämmelse.
Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över att följande bestämmelse införs som 46 kap. 17 § i kyrkoordningen.
”Om ett stift genom sin förvaltningsorganisation väljer juridisk form – t.ex. aktiebolag – och samtidigt en affärsform med väsentligt förhöjd riskexponering för sin förvaltning av prästlönetillgångarna, kan Kyrkostyrelsen ställa stiftets egendomsförvaltning under särskild tillsyn. Stiftet är då skyldigt att följa de direktiv för förvaltningen som Kyrkostyrelsen beslutar. Om stiftet inte följer direktiven, kan styrelsen besluta att någon annan än stiftet skall handha förvaltningen.”
Kyrkorättsutskottet yttrade sig vid 2005 års kyrkomöte över ett förslag om införande av en likalydande bestämmelse med den enda skillnaden att i nu framlagt förslag har Kyrkostyrelsen ersatt Kyrkofondens styrelse. Utskottet angav i sitt yttrande då ”De kriterier som uppställts för att Kyrkofondens styrelse(numera Kyrkostyrelsen) skall ges rätt att utnyttja ovan angivna möjligheter är enligt utskottets mening oprecisa. Mot bakgrund av detta och till vad som ovan anförts är det utskottets uppfattning att föreslagen lydelse av en ny 17 § i kyrkoordningens 46 kap. inte kan införas i kyrkoordningen”
I den fråga som nu är aktuell anger Kyrkostyrelsen i skrivelsen 2008:5 att man avser att vid behov återkomma i frågan.
Kyrkorättsutskottet tidigare inställning i frågan äger fortfarande giltighet och utskottet avstyrker därför att bestämmelsen införs i sin nuvarande utformning.
Uppsala den 25 september 2008
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson, ordförande
Göran Oscarsson, sekreterare
Bengt Stigner, sekreterare
Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Marija Kogler Johnsson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström och Rolf Persson.
Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.   
|