|
|
|
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:4
|
|
|
Statistik och resursanalys
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008:39 om analys av Svenska kyrkans resurser samt motion 2008:45 om analys och uppföljning av nyckeltal.
I den första motionen föreslås en konsekvensanalys av förhållandet mellan minskande kyrkoavgiftsintäkter och ökade kostnader samt att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att dels ta fram en relevant åtgärdsplan med anledning av analysen, dels inventera hur frivilligas insatser kan tas tillvara på ett bättre sätt. Kyrkostyrelsens behandling återrapporteras till Kyrkomötet 2009.
Utskottet finner att det får anses ingå i Kyrkostyrelsens grundläggande uppdrag att svara för det som motionen efterfrågar. Ett sådant arbete pågår redan i olika former vid kyrkokansliet. I detta ingår också samverkan med stift och församlingar, vilket sammantaget innebär att det redan pågår ett arbete och en utveckling som svarar mot motionens syfte. Utskottet föreslår därför att motion 2008:39 avslås.
I motion 2008:45 föreslås att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att ta fram en enkel modell för hur församlingar kan använda statistik som i dag är samlad i Nyckeln till Svenska kyrkan.
Utskottet noterar att det statistiska material som motionen avser kommer att publiceras digitalt i Kyrknätet redan under hösten 2008. Detta kompletteras med en tematiskt inriktad tryckt version av Nyckeln till Svenska kyrkan. Det är utskottets mening att det utvecklingsarbete som pågår inom kyrkokansliet och som förändringarna ifråga om Nyckeln till Svenska kyrkan är exempel på också svarar mot det behov som efterfrågas i motionen. Med hänsyn till detta föreslår utskottet att motion 2008:45 avslås.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionernas förslag 3
Motion 2008:39 av Joakim Svensson, Analys av Svenska kyrkans resurser 3
Motion 2008:45 av Roland Johansson och Anders Roos, Analys – uppföljning av nyckeltal 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Analys av Svenska kyrkans resurser 3
Analys – uppföljning av nyckeltal 4
Utskottets överväganden 5
Analys av Svenska kyrkans resurser 5
Analys och uppföljning av nyckeltal 5
Bilaga 1, Budgetutskottets yttrande 2008:4y 7
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:39.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:45.
Motionernas förslag
Motion 2008:39 av Joakim Svensson, Analys av Svenska kyrkans resurser
1. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att analysera konsekvenserna av de minskade kyrkoavgiftsintäkterna i relation till de ökade kostnaderna på alla nivåer inom Svenska kyrkan.
2. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att ta fram underlag för en handlingsplan för de åtgärder som kommer att bli nödvändiga med anledning av den gjorda analysen.
3. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att inventera vilka ickemonetära resurser som Svenska kyrkan kan utnyttja på ett bättre sätt för att kompensera det monetära bortfallet.
4. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att återrapportera analysen, underlaget för handlingsplanen och inventeringen enligt momenten 1–3 till kyrkomötet 2009.
Motion 2008:45 av Roland Johansson och Anders Roos, Analys – uppföljning av nyckeltal
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta fram en enkel modell för hur församlingar kan använda statistik som i dag är samlad i Nyckeln till Svenska kyrkan.
Yttrande från andra utskott
Budgetutskottet har yttrat sig över motion 2008:39, B 2008:4y i bilaga 1.
Bakgrund
Analys av Svenska kyrkans resurser
Kyrkokansliet analyserar kontinuerligt förändringar som påverkar den ekonomiska situationen i Svenska kyrkan. Med hjälp av analyserna görs sedan framskrivningar som ger underlag för olika scenarier byggda på t.ex. kyrkoavgift, verksamhetskostnader och löneutveckling. Syftet är att samla information och erfarenheter som ger möjlighet att följa och långsiktigt tolka utvecklingen dels inom kyrkan, dels i förhållande till samhällsförändringar.
Eftersom det insamlade materialet speglar situationen inom hela kyrkan är det direkt applicerbart på den nationella nivån. Men det kan också användas för att förklara händelser och beskriva trender med bäring på övriga nivåer. Information, rådgivning och utbildning är några former för att förmedla detta inom hela kyrkan. På så sätt kan de generella slutsatserna bidra till planering och åtgärder i stift och församlingar genom att de sätts i relation till det statistiska materialet på respektive nivå.
Statistiska uppgifter om Svenska kyrkans ekonomi, personal och verksamhet redovisas i såväl Nyckeln till Svenska kyrkan som på Kyrknätet. För den nationella nivån är detta ett viktigt instrument i arbetet med att anpassa kyrkans ekonomi och verksamhet till förändringar på kort och lång sikt. Kyrkokansliet har nyligen börjat skissa på en utvecklad användning av detta statistiska material (se nedan under Analys av nyckeltal) som syftar till att skapa verktyg och modeller till stöd för övriga nivåer. För närvarande finns ett program i Kyrknätet som gör det möjligt för församlingar att genom simulering få en bild av hur kyrkoavgiften kan utvecklas.
Redan i dag samverkar kyrkokansliet med stift och församlingar med inriktning på att stödja planering och utveckla verksamheten i hela kyrkan. Företrädesvis sker det genom utbildning och rådgivning. På lokal nivå blir det allt vanligare att de kyrkliga enheterna samarbetar för att rationalisera och stärka den kyrkliga verksamheten. Här söker man sig över de etablerade strukturerna och på flera håll sker det på initiativ från stiftens sida.
Beträffande icke monetära resurser som efterfrågas i motionen kan konstateras att Svenska kyrkans liv och arbete i församlingarna bärs av ett stort antal frivilliga krafter. Man räknar ca 6 000 ombud för den internationella verksamheten. De utses av sin församling och finns registrerade hos kyrkokansliet, som också har löpande kontakt med dem i olika sammanhang för information och inspiration.
Merparten av frivilliga insatser görs av enskilda som på olika sätt har engagerats i församlingslivet. Det kan gälla besökstjänst, lekmannaledda gudstjänster, ledare i konfirmandundervisning och inte minst körverksamhet. Särskilt i mindre församlingar förekommer det också att förtroendevalda avstår från arvode samtidigt som man tar eget ansvar för praktiska frågor i drift och underhåll. Dessa insatser har mer eller mindre fast organisation i sitt sammanhang, men i många fall finns det stöd i sammanslutningar på den nationella nivån. Det gäller t.ex. Sveriges kyrkosångsförbund, Svenska kyrkans Lekmannaförbund, Svenska Kyrkans Unga och Kvinnor i Svenska kyrkan.
Frivilligarbetet inom Svenska kyrkan har också en plattform i Ideellt forum. Detta är ett fristående nätverk med syftet att stärka delaktigheten i det lokala församlingslivet. Bland medlemmarna finns stift och församlingar samt organisationer som Diakonistiftelsen Samariterhemmet, Församlingsförbundet, Sensus m.fl. Verksamheten bedrivs både nationellt och regionalt genom idédagar, erfarenhetsutbyte, samtal om församlingssyn, delaktighet i gudstjänstlivet och stärkande av ungas engagemang. Mer information finns på webbplatsen www.ideelltforum.
Analys – uppföljning av nyckeltal
Det finns tecken som tyder på att de statistiska uppgifter som redovisas i Nyckeln till Svenska kyrkan och på Kyrknätet utnyttjas endast i begränsad omfattning. Inom kyrkokansliet har man därför börjat undersöka möjligheten till rationellare lösningar. Det finns ännu ingen samlad beskrivning av detta eftersom konceptet behöver utvecklas ytterligare.
Kortfattat handlar det om att skapa verktyg som underlättar för kyrkans enheter att använda det statistiska materialet som analys och planeringsinstrument. En lösning kan innebära att siffermaterialet redovisas i nätversionen. Detta medger flexibla möjligheter till jämförelser inom och mellan enheter såväl under enstaka år som över en längre period. Den tryckta versionen kan då få ett mer analytiskt och tematiskt innehåll. I kombination med detta utformas ett program för information och utbildning om hur nyckeltal används. Dessutom kan man också skapa en plattform för erfarenhetsutbyte.
Projektet Kyrkfakta, som nämns i motionen, är ett exempel på hur kyrkliga enheter kan samarbeta i analys och planering av de ekonomiska förutsättningarna. Svenska kyrkans nationella nivå följer aktivt projektet genom en ledamot i styrgruppen samt lämnar ekonomiskt bidrag.
Utskottets överväganden
Analys av Svenska kyrkans resurser
Motion 2008:39 efterfrågar en bred ansats av analys, handlingsplan och inventering av frivilligkrafter för att kartlägga Svenska kyrkans resurser. Utskottet konstaterar att detta är viktiga aspekter som behöver uppmärksammas på kort och lång sikt. Inte minst gäller det att värdera och utveckla det bidrag som utförs på frivillig basis av ideella krafter. Det får dock anses ingå i Kyrkostyrelsens grundläggande uppdrag att svara för det som motionen efterfrågar. Ett sådant arbete pågår redan i olika former vid kyrkokansliet.
Utskottet vill särskilt lyfta fram den regelbundna analysen av den ekonomiska utvecklingen och planerna på att utveckla användandet av det statistiska materialet. Det är utskottets mening att detta tillsammans med den samverkan som på olika sätt sker med stift och församlingar innebär att det redan pågår ett arbete och en utveckling som svarar mot motionens syfte. Motion 2008:39 bör därför avslås.
Analys och uppföljning av nyckeltal
Vid kyrkokansliet pågår en utveckling av verktyg och modeller som syftar till att analys och planering av Svenska kyrkans verksamhet på alla nivåer skall bli enklare och mer effektiv. Deltagandet i projektet Kyrkfakta är också ett exempel på hur nationella nivån samverkar med andra nivåer för att utveckla goda former för bl. a. den ekonomiska utvecklingen.
I det utvecklingsarbete som pågår vill utskottet särskilt lyfta fram förändringen av Nyckeln till Svenska kyrkan. Redan under hösten 2008 kommer innehållet att presenteras digitalt i Kyrknätet med goda möjligheter att enklare och mer flexibelt bearbeta nyckeltal på församlingsnivå. Den kompletterande tryckta versionen avses få ett mer tematiskt innehåll. Utskottet vill i det sammanhanget understryka betydelsen av att det pågående utvecklingsarbetet får genomslag i kärnverksamheten. Även om denna inte alltid kan uttryckas i väldefinierade nyckeltal behöver det också ifråga om kyrkans grundläggande uppgift finnas ändamålsenlig analys och målskrivningar som underlag för förbättringar.
Sammantaget anser utskottet att det på nationell nivå pågår ett utvecklingsarbete med inriktning på att stärka förutsättningarna för Svenska kyrkans ekonomi och verksamhet och att detta tillgodoser också motionens syfte. Denna bör därför avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Stig Eriksson, ordförande
Ragnar Svenserud, sekreterare
Beslutande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hanson, Alve Svensson.
Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2008:4y
|
|
|
Analys av resurser
|
|
Till Ekonomi- och Egendomsutskottet
Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2008:39 Analys av Svenska kyrkans resurser.
Enligt Kyrkomötets arbetsordning ska Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.
Ett tillstyrkande av motionen skulle inte innebära någon förändring av verksamhetsinriktningen och innebär inte heller krav på ekonomiska resurser utöver vad som ryms inom föreslagen kostnadsram. Budgetutskottet vill dock påpeka att det är orimligt att förvänta sig att Kyrkostyrelsen genomför en analys och åstadkommer med en handlingsplan som kan presenteras för Kyrkomötet 2009.
Uppsala den 24 september 2008
På Budgetutskottets vägnar
Marianne Kronberg
Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Mats Johansson Flygg, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Erik Sjöstrand, Marie Wojidkow, John Sund, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg, Torbjörn Lindahl.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.   
|