|
|
|
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:3
|
|
|
Clearing
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motionerna 2008:31 om översyn av konfirmandclearingen, 2008:34 om clearingsystemet vid begravningsgudstjänster, 2008:62 om clearing vid orgelundervisning för barn och ungdomar och 2008:66 om konfirmationsersättning vid avbruten konfirmationsundervisning. I motion 2008:31 föreslås en översyn av clearingsystemet med syfte att öka antalet lägerdygn och i motion 2008:34 komplettering av clearingbestämmelserna för begravningsgudstjänst när den avlidne nyligen flyttat till ett äldreboende i en annan församling. I motion 2008:62 föreslås införande av clearing för orgelundervisning för barn och ungdomar och i motion 2008:66 att rätt till konfirmationsersättning ska finnas även vid avbruten konfirmation.
Utskottet hänvisar de problem som har samband med konfirmationsersättningen och clearingen av begravningsgudstjänsten till den utredning om clearingsystemet som Kyrkostyrelsen för närvarande planerar och föreslår avslag till de berörda motionerna. Även motionen om clearing vid orgelundervisning avslås då en sådan verksamhet inte hör hemma inom clearingsystemet. Problemet bör lösas med stöd av främst stiften.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionernas förslag 3
Yttrande från andra utskott 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 5
Bilaga 1, Kyrkolivsutskottets yttrande 2008:4y 8
Bilaga 2, Kyrkorättsutskottets yttrande 2008:6y 9
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:31.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:34.
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:62.
4. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:66.
5. Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att i den planerade utredningen om clearingsystemet beakta vad utskottet har anfört om konfirmationsersättningen och om clearing vid begravningsgudstjänster.
Motionernas förslag
Motion 2008:31 av Per Ingvarsson, Översyn av konfirmandclearingen
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att se över clearingsystemet så att detta gynnar den enskilde konfirmanden och uppmuntrar till fler lägerdygn än dagens fyra.
Motion 2008:34 av Gerd Gullberg-Johnson, Clearingsystemet vid begravningsgudstjänster
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att komplettera och nyansera clearingbestämmelserna mellan församlingarna när det gäller begravningsgudstjänst i vissa specifika situationer, i enlighet med motionens intention.
Motion 2008:62 av Karin Lundborg Folkegård, Clearing vid orgelundervisning för barn och ungdomar
Kyrkomötet beslutar att införa ett clearingsystem, liknande det som redan finns för kyrkliga handlingar, så att barn och ungdomar får samma möjlighet till kvalitativ undervisning i orgelspel oberoende av i vilket pastorat de bor.
Motion 2008:66 av Markus Holmberg, Konfirmationsersättning vid avbruten konfirmationsundervisning
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att till kommande kyrkomöte lägga fram förslag till ändring av kyrkoordningen så att konfirmationsersättning från hemförsamlingen ska utgå även för de konfirmander som väljer att inte delta i konfirmationsgudstjänsten.
Yttrande från andra utskott
Kyrkolivsutskottet och Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över motionerna. Yttrandena Kl 2008:4y och Kr 2008:6y bifogas i betänkandet som bilaga 1 respektive bilaga 2.
Bakgrund
Bestämmelser om clearing av dop, konfirmationsersättning, vigsel och begravningsgudstjänst finns i 42 kap. i kyrkoordningen. Generellt gäller att Kyrkostyrelsen får utfärda närmare bestämmelser om ersättningens storlek och i fråga om konfirmationsersättningen även vad ersättningen omfattar.
Konfirmationsersättning
Gällande regler
För konfirmationsersättningen gäller enligt 42 kap. 7a § andra stycket i kyrkoordningen följande:
Om en annan församling än den som konfirmanden tillhör eller ett stift ordnar konfirmationen, själv eller i samverkan med någon annan, har församlingen eller stiftet rätt till konfirmationsersättning från den församling som konfirmanden tillhör.
Inför år 2008 har Kyrkostyrelsen fastställt följande ersättning (SvKB 2007:7):
Det belopp med vilket den församling som konfirmanden tillhör skall ersätta den församling eller det stift som själv eller i samverkan med någon annan ordnar konfirmationen utgör 2 100 kronor avseende undervisning och 450 kronor per dygn dock högst 3 150 kronor avseende lägerverksamhet samt de ytterligare kostnader som föranleds av att konfirmanden är i behov av särskilt stöd. Överenskommelse om sådana ytterligare kostnader bör träffas i förväg.
Tidigare kyrkomöten
Obligatorisk konfirmationsersättning mellan församlingar beslutades av Kyrkomötet år 2002. I Kyrkostyrelsens skrivelse stod då om ersättningsnivån (KsSkr 2002:9 s. 9):
Någon clearing av kostnaderna för en viss miniminivå på samma sätt som gäller för dop och vigsel torde vara svår att genomföra. Man kan däremot beräkna en skälig ersättningsnivå. De nivåer som nämnts i remissvaren (1 000–1 500 kronor) förefaller vara rimliga.
Ekonomi- och egendomsutskottet ansåg att den nivå som angetts i skrivelsen var rimlig och påpekade också att Kyrkostyrelsen ju hade möjlighet att justera ersättningen vid behov (EE 2002:2).
Clearing av konfirmationsersättningen behandlades vid 2004 och 2005 års kyrkomöten. Några remissinstanser framförde i sina remissyttranden inför behandlingen vid 2004 års kyrkomöte att konfirmationsersättningen för lägerdygn inte borde få bli högre än vad församlingen avsätter för den konfirmationsundervisning som den ordnar själv (KsSkr 2004:8 s. 5).
Vid 2005 års kyrkomöte fanns ett avsnitt om konfirmation i Kyrkostyrelsens skrivelse Förslag till ändringar i kyrkoordningen (KsSkr 2005:11). Styrelsen föreslog där att gällande ordning med fullföljd konfirmation som villkor för konfirmationsersättningen skulle bibehållas. Till skrivelsen fanns en reservation med förslag att ersättningen skulle utgå när konfirmanden deltagit i undervisningen minst halva tiden. Ekonomi- och egendomsutskottet ansåg att bestämmelserna om ersättningen ”bör kännetecknas av enkelhet och en avvägning mellan kostnad och nytta”. Vidare hade utskottet invändningar av teknisk natur med anknytning till faktureringsrutiner (EE 2005:2). I samma betänkande behandlades även en motion, där det bland annat föreslogs att konfirmandredovisningen skulle utgöra gränsen för när ersättningen utfaller. Förslaget avvisades av utskottet med hänvisning till Kyrkolivsutskottet som ansåg att det var olämpligt att ”ställa upp en skarp ekonomisk gräns mellan redovisningen och deltagandet i konfirmationens handpåläggning och bön”. Kyrkolivsutskottet förordade dock en ordning med en enda ersättningsnivå som inte skulle förutsätta att konfirmationen fullföljs. Ekonomi- och egendomsutskottet påpekade vidare att en exakt ekonomisk rättvisa inte kunde skapas mellan församlingarna och kommenterade problemet med sena avhopp:
Frågan måste därför analyseras i ljuset av att stiftens konfirmandkonsulenter anger att avhopp i slutet av konfirmationsundervisningen är ovanligt. Denna uppfattning delas av utskottets ledamöter.
Clearing av begravningsgudstjänster
Motion 2008:34 handlar om clearing av begravningsgudstjänst i de fall när en person flyttar till ett äldreboende som finns inom en annan församling eller samfällighet, folkbokförs där, personen avlider och begravs i den församling där han eller hon var skriven innan flyttningen. Då har denna församling rätt till clearingersättning för begravningsgudstjänsten från den församling där äldreboendet finns. Det gäller oberoende av hur lång tid personen var skriven där.
Den statligt reglerade begravningsverksamheten
Det redovisade problemet gäller även för clearingen inom den statligt reglerade begravningsverksamheten. Det redovisades redan i Begravningsverksamhetskommitténs betänkande Begravningsverksamheten (SOU 1997:42 s. 94). I propositionen Staten och trossamfunden (Prop. 1998/99:38) sade sig regeringen överväga att utreda frågan.
Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska se över vissa frågor på begravningsområdet. Uppdraget ska enligt direktiven redovisas senast den 1 september 2009. I direktiven står om clearingen (Dir. 2008:39):
Vidare ska utredaren göra en analys av hur den nuvarande utformningen av regleringen av kostnader vid gravsättning (s.k. begravningsclearing) fungerar och föreslå förenklingar.
Orgelundervisning
Tidigare ingick musikundervisning obligatoriskt i kyrkomusikers tjänst. Efter kyrkomusikertjänsternas kommunalisering har denna reglering tagits bort. Det har lett till att fri musikundervisning inte längre erbjuds i alla församlingar. Den minskade undervisningen i orgelspel anses vara en av orsakerna till att antalet sökande till kyrkomusikerutbildningarna sjunkit. Undervisning i orgelspel bedrivs i stort sett bara av kyrkomusiker. I motion 2008:62 nämns ett projekt i Härnösands stift som bedrivits under ett antal år med syfte att bland annat erbjuda elever orgelundervisning. Stiftet täcker undervisningskostnaderna för elever som inte bor i den församling där de får undervisningen.
Utskottets överväganden
Utskottets förslag:
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:31.
2. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:34.
3. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:62.
4. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:66.
5. Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att i den planerade utredningen om clearingsystemet beakta vad utskottet har anfört om konfirmations-ersättningen och om clearing vid begravningsgudstjänster.
Konfirmationsläger
Motion 2008:31 syftar till att genom att ändra bestämmelserna om konfirmationsersättningen få församlingarna att utöka antalet lägerdygn vid konfirmationsundervisningen. Utskottet noterar att motionären hänvisar till att det i konfirmandriktlinjerna nämns fyra dygn som minimum, men att konfirmationsersättningen beräknas på sju dygn med en dygnskostnad av 450 kronor.
Vi vill understryka vikten av att konfirmanderna får en positiv och meningsfull konfirmationstid. Det kan medverka till att fler ungdomar väljer att konfirmera sig och att de efter sin konfirmation stannar kvar i församlingens gemenskap.
Fler lägerdygn har visat sig vara ett framgångsrikt sätt att få fler ungdomar att delta i konfirmationsundervisningen, men i utskottet finns olika meningar om lämpligheten av att höja konfirmationsersättningen. En höjning kan innebära alltför höga kostnader för små församlingar.
Det finns också erfarenheter av andra sätt att förbättra konfirmationsundervisningen, till exempel kan ett varierat undervisningsutbud höja andelen ungdomar som väljer att delta. Möjligheter att erbjuda alternativa former kan församlingar åstadkomma genom samverkan med andra församlingar. Stiften har genom sitt främjandeuppdrag ett ansvar att stödja församlingarna i deras konfirmandarbete. Vi anser att det är angeläget att erfarenheter av olika former av konfirmationsundervisning samlas och sprids inom Svenska kyrkan. Frågan hänvisas i övrigt till den utredning av clearingsystemet som Kyrkostyrelsen planerar.
Vi föreslår att motionen avslås och att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att i den planerade utredningen om clearingsystemet beakta vad vi har anfört här.
Clearing av begravningsgudstjänster
Utskottet känner till det problem som tas upp i motion 2008:34. Kyrkolivsutskottet menar i sitt yttrande att det bör lösas lokalt genom samtal och avtal mellan berörda församlingar.
Vi menar att även denna fråga bör behandlas i utredningen om clearingsystemet. Vi föreslår avslag till motionen och uppdrag till Kyrkostyrelsen att beakta det vi anfört i den planerade utredningen om clearingsystemet.
Orgelundervisning
Motion 2008:62 vill värna om det kyrkliga musiklivet och särskilt musikundervisningen i församlingarna. Inom kyrkokansliet pågår ett arbete med en rekryteringsplan för kyrkomusiker. Planen har i dagarna presenterats för Nämnden för utbildning, forskning och kultur. I denna plan uppmanas församlingarna bland annat att i kyrkomusikertjänsterna prioritera undervisning och att göra kyrkorglarna tillgängliga för eleverna. Stiftens musikkonsulenter uppmanas främja orgelundervisning i församlingarna.
Den verksamhet som bedrivits i Härnösands stift och som beskrivs i motionen är ett framgångsrikt exempel på hur ett stift kan stödja församlingarna i deras musikverksamhet och samtidigt för sin del medverka till att lösa ett landsomfattande problem. Vi förutsätter att detta exempel belyses i de sammankomster som ska ordnas enligt den nationella rekryteringsplanen där även stiftens ansvar betonas.
Kyrkolivsutskottet ser verksamheten som viktig och intressant, men anser inte att det hör hemma i Svenska kyrkans clearingsystem. Frågan bör enligt Kyrkolivsutskottet lösas lokalt genom samarbete eller avtal, eller på stiftsnivå.
Kyrkorättsutskottet noterar i sitt yttrande att motionen ”avser andra uppgifter än de som regleras genom nuvarande clearingförfarande, nämligen de kyrkliga handlingarna. Den fråga som behandlas ligger inte inom Kyrkomötets kompetensområde.”
Med hänvisning till det anförda bör motionen avslås.
Avbruten konfirmation
Utskottet upplever att det är mycket svårt att skapa rättvisa mellan församlingar när det gäller konfirmationsundervisning vilket motion 2008:66 eftersträvar. Vid tidigare behandling av frågan i Kyrkomötet har det påpekats att avbrott under konfirmationstiden är ovanliga och att exakt ekonomisk rättvisa är omöjlig att skapa. Trots det anser en del församlingar att den nuvarande ordningen är otillfredsställande. Det ekonomiska bortfallet vid ett avbrott kan vara så stort att det enligt dem borde finnas en möjlighet till viss kompensation.
I sitt yttrande över motionen hänvisar Kyrkolivsutskottet till sina tidigare betänkanden om konfirmation. Angående denna fråga anförde Kyrkolivsutskottet i sitt yttrande om konfirmationsersättning vid 2005 års kyrkomöte (EE 2005:2):
Vidare menar utskottet att (det) kan uppfattas som en påtryckning på konfirmander och på församlingsmedarbetare om konfirmations-ersättning utgår först när någon deltagit både i undervisningen och i redovisningen.
Ekonomi- och egendomsutskottet kom dock till en annan slutsats och tillstyrkte Kyrkostyrelsens förslag att bibehålla den då gällande ordningen, nämligen att konfirmationsersättning endast skulle utgå när konfirmationen fullföljs.
Vi anser att det är lämpligt att den utredning om clearingsystemet som Kyrkostyrelsen nu förbereder tar ersättningsfrågan vid avbruten konfirmation under övervägande, och föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att se till att så sker. Motionen bör följaktligen avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Stig Eriksson, ordförande
Beslutande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hanson, Alve Svensson.
Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets yttrande
2008:4y
|
|
|
Clearing
|
|
Till Ekonomi- och egendomsutskottet
Kyrkolivsutskottets yttrande över motionerna 2008:31, 2008:34, 2008:62 samt 2008:66.
Konfirmationsfrågor, motionerna 2008:31 och 2008:66
Konfirmandarbetet i Svenska kyrkan är mycket viktigt, men då utskottet tidigare har behandlat frågorna om konfirmandclearing och inte har något ytterligare att tillägga på området, hänvisas till tidigare betänkanden.
Clearing vid orgelundervisning, motion 2008:62
Utskottet har tidigare behandlat frågan om Svenska kyrkans svårigheter att rekrytera kyrkomusiker, och har noterat att orgelundervisning för barn och ungdomar kan vara ett sätt att väcka intresse för ett sådant arbete. Utskottet ser verksamheten som viktig och intressant, men anser inte att clearing vid orgelundervisning hör hemma inom Svenska kyrkans clearingsystem. Frågan bör i stället lösas lokalt genom samarbete eller avtal, eller som i exemplet från Härnösand, på stiftsnivå.
Clearing vid begravningsgudstjänster, motion 2008:34
Vad gäller frågan om begravningsclearing anser utskottet att även detta bör lösas lokalt, genom samtal och avtal mellan berörda församlingar.
Uppsala den 24 september 2008
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson, ordförande
Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Bo E Nilsson, Lizen Anterud, Hans Ulfvebrand, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Elisabeth Nilsson, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Markus Holmberg, Berit Simonsson.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 2
|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets yttrande
2008:6y
|
|
|
Clearing
|
|
Till Ekonomi- och egendomsutskottet
Kyrkorättsutskottets yttrande över motionerna 2008:31, 2008:34, 2008:62 och 2008:66
Kyrkorättsutskottet konstaterar att inte någon av de fyra motionerna innehåller förslag till ändringar i kyrkoordningen. Motionerna kan därför inte med nuvarande utformning medföra ändringar i kyrkoordningen vid årets Kyrkomöte.
Beträffande motion 2008:62 noteras att den avser andra uppgifter än de som regleras genom nuvarande clearingförfarande, nämligen de kyrkliga handlingarna. Den fråga som behandlas i motionen ligger inte inom Kyrkomötets kompetensområde.
Under åberopande av vad som ovan anförts kan Kyrkorättsutskottet inte lämna några kyrkorättsliga synpunkter på förslagen.
Uppsala den 24 september 2008
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson, ordförande
Göran Oscarsson, sekreterare
Bengt Stigner, sekreterare
Beslutande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Nanna Tranströmer, Irene Gustafsson, Olle Reichenberg, Marija Kogler Johansson, Ingemar Öberg, Anders Linger, Bo Grafström, Anders Novak, Eva Hallström och Rolf Persson.
Biskop Thomas Söderberg har deltagit i utskottets överläggningar.   
|