|
|
|
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:2
|
|
|
Subventionering av turistnäringen måste upphöra
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2008: 17 om att subventionering av turistnäringen måste upphöra. I motionen föreslås att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att ta upp samtal med turistnäringen, kommuner och staten om de kostnader som ett stort antal turistbesök i kyrkor orsakar för församlingarna. Utskottet tror inte att sådana samtal skulle vara meningsfulla utan hänvisar främst till stiftens ansvar att stödja församlingar och till möjligheten att söka kyrkoantikvarisk ersättning.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Motionens förslag 3
Bakgrund 3
Utskottets överväganden 3
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:17.
Motionens förslag
Motion 2008:17 av Bengt P. Gustafsson, Subventionering av turistnäringen måste upphöra
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att skyndsamt med turistnäring, kommuner och stat samt inom sig uppta diskussioner för att undanröja de särskilda kostnader som drabbar församlingar och pastorat med högt turisttryck på kyrkorna.
Bakgrund
Motionen handlar om de kostnader som drabbar församlingar med kyrkor som besöks av exceptionellt många turister. Turistbesöken i Varnhems klosterkyrka som motionären nämner har enligt tidningsuppgifter slagit rekord i år.
I den statliga utredningen Den kulturhistoriskt värdefulla kyrkliga egendomen och de kyrkliga arkiven (SOU 1997:43) betonades särskilt att kyrkor även i fortsättningen skulle vara tillgängliga.
Det kyrkliga kulturarvet är dock ett allmänintresse och bör därför också vara tillgängligt för alla; möjligheten att uppleva kyrkobyggnaderna och inventarierna såsom historiska och antikvariska minnesmärken bör finnas även för den som inte besöker kyrkan för något arrangemang och oavsett kyrkotillhörighet.
[…]
De kyrkliga kulturminnena skall därför i fortsättningen vara tillgängliga för alla i minst samma omfattning som före relationsändringen (s. 94-95).
För kulturhistoriskt motiverade kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena har Svenska kyrkan enligt kulturminneslagen rätt till viss ersättning av staten.
Tidigare kunde stiften få dels medel som var avsedda att fördelas mellan församlingarna med särskilda behov (strukturbidrag), dels kyrkobyggnadsbidrag. Kyrkobyggnadsbidraget delades ut till församlingarna för kostnadskrävande arbeten på kyrkobyggnader. 2003 års kyrkomöte beslutade att strukturbidragen från och med år 2004 skulle ingå i det allmänna stiftsbidraget (KsSkr 2003:8). Från och med år 2007 lades även kyrkobyggnadsbidragen in i stiftsbidragen som stiften fördelar till församlingarna (KsSkr 2006:6).
Utskottets överväganden
Den positiva grundhållning till turistbesök i kyrkor som motionären inleder sin motivering med delas av Ekonomi- och egendomsutskottet. Erfarenheterna av generöst öppethållande i kyrkorna upplevs som mycket givande. Den växande turistnäringen är en tillgång för församlingen och hela orten. Vi vill understryka att det är viktigt att kyrkorna är tillgängliga för besökare i så hög grad som möjligt.
Vi har också erfarenhet av att öppethållandet av kyrkor kan vara ekonomiskt betungande trots att det i många församlingar finns frivilliga krafter som bidrar med stora insatser. Vi tror dock inte att samtal med kommuner eller andra intressenter på den nationella nivån skulle tillföra något utan hänvisar till stiftens ansvar i frågan. De församlingar som drabbas av kostnader som är alltför höga för att församlingen ska kunna bära dem, kan söka stiftsbidrag och, för vissa kostnader i samband med vård och underhåll, kyrkoantikvarisk ersättning. Därför anser vi att motionen ska avslås.
Uppsala den 25 september 2008
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Stig Eriksson, ordförande
Beslutande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Gunilla Johansson, Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hanson, Alve Svensson.
Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.   
|