Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2008:1
 
 
Handla rätt
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2008:10 om att handla rätt. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen ges i uppdrag att utforma riktlinjer för inköp, så att alla inköp inom Svenska kyrkan kan bli smartare både vad gäller klimat och att inte felaktigt utnyttja arbetstagare. Utskottet finner att motionens syfte tillgodoses genom den upphandlingspolicy som fastställts av Kyrkostyrelsen under 2008 och som kommer att följas upp med bl. a. en handbok, som också kan utgöra stöd för stift och församlingar.

Utskottet föreslår att motionen avslås.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Motionens förslag 3

Motion 2008:10 av Christina Axelsson och Jerry Adbo, Handla rätt 3

Bakgrund 3

Utskottets överväganden 4

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:10.

Motionens förslag

Motion 2008:10 av Christina Axelsson och Jerry Adbo, Handla rätt

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utforma riktlinjer för inköp, så att alla inköp inom Svenska kyrkan kan bli smartare både vad gäller klimat och att inte felaktigt utnyttja arbetstagare.

Bakgrund

Efter bifall till motion 2005:33 uppdrog Kyrkomötet till Kyrkostyrelsen att framarbeta en upphandlingspolicy för Svenska kyrkan med tydliga etiska och sociala krav. I uppdraget ingick också att se över befintliga kriterier för upphandling samt att finna former för att erbjuda detta till stift och församlingar. I enlighet med uppdraget beslutade Kyrkostyrelsen den 21 maj 2008 att anta en upphandlingspolicy för Svenska kyrkans nationella nivå. Policyn gäller all upphandling av varor och tjänster samt beträffande de grundläggande principerna även vid mindre inköp. I enlighet med Kyrkomötets beslut erbjuds stift och församlingar att också anta policyn.

Upphandlingspolicyn bygger vidare på de regler som gäller för upphandling inom Svenska kyrkan. De utgörs av tre likalydande bestämmelser i kyrkoordningen för församlingar/samfälligheter (47 kap. 3 §), stift (49 kap. 3 §) respektive den nationella nivån (47 kap 3 §).

I inledningen fastställs att policyn ska säkerställa att Svenska kyrkans anskaffningsbehov tillgodoses på ett kvalitetsmässigt och kostnadseffektivt sätt med hänsyn tagen till miljökonsekvenser samt att detta sker på ett etiskt försvarbart sätt. Med detta syfte och med ledning av Kyrkomötets direktiv i beslutet 2005 om att ange tydliga etiska och sociala krav, bygger policyn på tre grundbultar: affärsmässighet, människovärdet och gott förvaltarskap.

Principen om människovärdet är fundamental för såväl kristen etik som det demokratiska samhället och blir ett självklart kriterium för mänskliga rättigheter. Det goda förvaltarskapet rymmer vårt ansvar både för andra människor och för hela skapelsen i övrigt.

Policyns intentioner ska preciseras i en handbok, men några övergripande riktlinjer finns intagna i policyn, t.ex. betydelsen av att i affärsuppgörelser följa internationella regelverk till skydd för människor och miljö samt att motparten uppträder ansvarsfullt såväl mot sina anställda som mot det omgivande samhället och miljön. I policyn ingår också att uppmuntra befintliga och potentiella leverantörer att kontinuerligt arbeta med miljö, mänskliga rättigheter och ansvarsfull styrning. Vidare gäller att upphandling ska dokumenteras samt att regelbunden uppföljning ska göras genom urval med avseende på hur policyn följs.

Handboken planeras ligga färdig under hösten 2008. Samtidigt anställs en befattningshavare med ansvar för upphandlingsverksamheten samt med uppgift att svara för utbildning och stöd till dem som svarar för upphandling. Med detta förstärks resurserna att också bistå med information och utbildning till de stift som vill lära sig mer om etisk policy vid upphandling, ett uppdrag som också ingår i Kyrkomötets beslut 2005.

Församlingar, samfälligheter och stift erbjuds genom policyn och handboken tydliga instrument för att forma sina egna upphandlings- och inköpsregler med hänsyn till miljö och rättvis handel. Detta blir ett stöd i arbetet med miljödiplomering liksom Fairtrade Church-diplomering som Kyrkomötet beslutade om 2007. Till detta kommer projektet Klimaträttvisa, som kyrkokansliet kommer att presenterar under hösten. Här ges tips om hur man inom Svenska kyrkan kan se över sin klimatpåverkan och sätta mål för att minska och samtidigt betala för de utsläpp som ändå görs. Pengarna går sedan till klimatrelaterade projekt hos Svenska kyrkans partner i syd.

Utskottets överväganden

    Utskottets förslag: Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2008:10.

Motionen lyfter fram grundläggande frågor som berör människor och miljö i vår omvärld samt betonar betydelsen av riktlinjer för att vårt handlande ska ge uttryck för en solidarisk och hållbar livsstil i vid mening. Utskottet finner detta angeläget samtidigt som det ligger i linje med det uppdrag Kyrkomötet 2005 gav till Kyrkostyrelsen om att ta fram en upphandlingspolicy för Svenska kyrkan med tydliga etiska och sociala krav.

Utskottet noterar att Kyrkostyrelsen som en följd av detta uppdrag har fastställt en upphandlingspolicy för Svenska kyrkan på nationell nivå den 21 maj 2008. Utskottet noterar vidare att den kommer att kompletteras med en handbok och att såväl policy som handbok kommer att erbjudas stift och församlingar. Detta blir viktiga hjälpmedel för att motionens intentioner kommer att nå ut till hela Svenska kyrkan.

Med hänsyn till de åtgärder som nu redovisas får motionen anses vara besvarad och den bör därmed avslås.

Uppsala den 25 september 2008

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Stig Eriksson, ordförande

    Ragnar Svenserud, sekreterare

Beslutande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Jan Nilsson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo, Marja Hillerström.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Ragnar Bergsten, Ann-Sofie Nelstrand, Tommy Persson, Karin Rönnberg, Christina Blomqvist, Vera Skoglund, Peter Bernövall, Eva-Maria Munck, Lennart Svensson, Bo Hanson, Alve Svensson.

Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page