Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Budgetutskottets betänkande 2008:2
 
 
Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:2 Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007. I skrivelsen framlägger Kyrkostyrelsen förslag att fastställa årsredovisningen och koncernredovisningen, och revisorerna föreslår att Kyrkostyrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Utskottet tillstyrker förslagen.

Innehåll

Sammanfattning 1

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3

Skrivelsens förslag 3

Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:2 Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007 3

Yttranden från andra utskott 3

Bakgrund 3

Ekonomiska kommentarer 3

Investeringar 4

Jämförelse mellan utfall och rambudget 4

Revisorerna 5

Yttrandena 5

Utskottets överväganden 5

Bilaga 1, Ekumenikutskottets yttrande 2008:2y 7

Bilaga 2, Kyrkolivsutskottets yttrande 2008:2y 8

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att fastställa årsredovisning och koncernredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007.

2. Kyrkomötet beslutar att bevilja Kyrkostyrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2007.

Skrivelsens förslag

Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:2 Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007

Kyrkomötet beslutar att fastställa årsredovisning och koncernredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007.

Yttranden från andra utskott

Samtliga utskott har inbjudits att yttra sig över skrivelsen. Yttrande har inkommit från Ekumenikutskottet och Kyrkolivsutskottet, bilaga 1 och 2. Övriga utskott har avstått.

Bakgrund

I skrivelsen läggs årsredovisningen för Svenska kyrkans nationella nivå avseende år 2007 fram.

Årsredovisningen består av förvaltningsberättelse, resultat- och balansräkningar, kassaflödesanalyser, noter och revisionsberättelse. De avser den koncern som förutom moderföretaget Trossamfundet Svenska kyrkan består av Svenska kyrkans förvaltningsaktiebolag (SKFAB), som äger och förvaltar den fastighet i Uppsala som tillgodoser kyrkokansliets huvudsakliga behov av kontorslokaler, och det vilande dotterföretaget Svenska kyrkans utbildningsaktiebolag. I koncernredovisningen ingår också intresseföretagen Rättvisemärkt i Sverige AB, Berling Media AB, AfriCap Sweden AB samt m.e.t.a AB.

Dessa delar framträder på grön bakgrund i den tryckta årsredovisningen, vilken också innehåller faktaartiklar och tematiska artiklar kring frågor som varit aktuella under 2007.

Ekonomiska kommentarer

Siffror inom parentes avser föregående år.

Årets resultat i koncernen uppgår till 36 (516) miljoner kronor. Avvikelsen mot föregående år förklaras nästan helt av lägre avkastning från finansförvaltningen, vars resultat uppgick till 85 (471) miljoner kronor.

Den största intäkten utgörs av utjämningsavgifter genom det kyrkliga utjämningssystemet. Förutom att fördela utjämningsbidrag till församlingar och samfälligheter används en del av utjämningsavgiften till att finansiera stiftens och den nationella nivåns verksamhet. Utjämningsavgifterna har uppgått till 1 400 (1 364) miljoner kronor. Omfattningen påverkas främst av storleken på avgiftsunderlaget, som utgörs av den kommunalt beskattningsbara inkomsten för Svenska kyrkans medlemmar.

Kollekter och gåvor är viktiga för finansiering av internationell verksamhet och verksamhet bland svenskar i utlandet. Insamlingsresultatet uppgick till 197 (222) miljoner kronor. Förklaringen till minskningen är lägre belopp från testamenten.

Insamlingsverksamheten regleras och kontrolleras förutom av lagstiftning även av frivilliga regelverk, bland annat från Stiftelsen för Insamlingskontroll (SFI). SFI:s krav på de anslutna organisationerna är att minst 75 procent av intäkterna ska gå till ändamålet medan resterande del får gå till administration och insamling samt till fondering. I skrivelsen finns ingen information om hur stor andel av intäkterna som gått till ändamålet, men utskottet har inhämtat att det för den internationella verksamheten rör sig om 102 procent. Det höga värdet beror på en hög förbrukning av fonderade medel. För verksamheten bland svenskar i utlandet har 79 procent av intäkterna gått till ändamålet. Det låga värdet beror på en stiftelseutdelning som använts för inköp av en kyrkofastighet i Bryssel, och som med SFI:s beräkningssätt betraktas som en fondering.

Statliga bidrag till internationellt utvecklingsarbete och kyrkoantikvarisk ersättning svarar för merparten av de bidrag som erhållits. Bidragen från Sida uppgick till 87 (98) miljoner kronor medan den kyrkoantikvariska ersättningen intäktsredovisas med 257 (234) miljoner kronor (intäktsredovisningen av den kyrkoantikvariska ersättningen sker i takt med att den förbrukas).

För året redovisas totala kostnader om 2 139 (1 900) miljoner kronor. Avvikelsen mot fjolåret förklaras främst med att ett tillfälligt församlingsbidrag om 200 miljoner kronor utbetalats till Svenska kyrkans stift, i enlighet med kyrkomötesbeslut 2006.

De största kostnaderna är bidrag inom ramen för det kyrkliga utjämningssystemet, vilka uppgick till 835 (847) miljoner kronor. Bidrag har även lämnats till svenska och internationella partner för genomförande av verksamhet motsvarande 541 (531) miljoner kronor.

Under året har motsvarande 308 (302) heltidsanställda funnits i Sverige och 163 (166) heltidsanställda i utlandet.

Årets resultat innebär att eget kapital har ökat med 36 (516) miljoner kronor till 5 170 (5 134) miljoner kronor. Enligt kyrkoordningen ska den nationella nivåns kapital förvaltas på ett sådant sätt att det bevaras till sin reella nivå mätt över rullande tioårsperioder. Den senaste femårsperioden har nivån rört sig mellan 96 och 145 procent av målnivån, som är baserad på ingående kapital per 1 januari 2000 uppräknat enligt konsumentprisindex. Nivån per 31 december 2007 är 142 procent. Soliditeten, det vill säga eget kapital i procent av totala tillgångar, är 62 (64) procent.

Investeringar

I förra årets betänkande önskade utskottet till kommande års skrivelse en tydligare återkoppling kring gjorda investeringar. I årets skrivelse uttrycks det genom en beskrivning av avskrivningsprinciperna. Utskottet har också inhämtat information om att investeringarna år 2007 uppgick till 34 miljoner kronor, varav 24 miljoner avser förvärvet av kyrkofastigheten i Bryssel.

Jämförelse mellan utfall och rambudget

I förra årets betänkande förväntade sig utskottet att Kyrkostyrelsen till kommande skrivelser också redovisar hur rambudgeten följts. En sådan redovisning saknas även i årets skrivelse varför utskottet har inhämtat information om utfallet 2007 jämfört med ramen. Nedan visas en översiktsbild:

   

Utfall

Ram-

Utfall

Diff

Enhet: miljoner kronor

 

budget

 

Jmf ram

   

2006

2007

2007

2007

Allmän utjämningsavgift

752

761

764

3

Generell utjämning

-2

-2

-1

1

Individuella bidrag

-233

-254

-198

56

Nationell finansiering

-373

-424

-407

17

Res. före finansförv.

144

81

158

77

Tillfälligt församlingsbidrag

 

-200

-200

0

Pensionskostnader

-100

 

 

0

Finansförvaltning

471

260

85

-175

NETTORESULTAT

515

141

43

-98

Revisorerna

Revisorerna anser att årsredovisningen och koncernredovisningen ger en rättvisande bild av den nationella nivåns resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed i Sverige, samt att förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar. Revisorerna tillstyrker att Kyrkomötet fastställer årsredovisningen och koncernredovisningen samt beviljar Kyrkostyrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Yttrandena

Ekumenikutskottet framför att det är bra att årsredovisningen översätts till engelska och därmed kan användas i internationella kontakter som ett aktuellt informationsmaterial om Svenska kyrkans nationella nivå. Av samma skäl ser utskottet gärna att kommande årsredovisningar översätts till fler språk, i första hand spanska och tyska.

Kyrkolivsutskottet uppskattar att de frågor som finns inom utskottets beredningsområde fått utrymme i presentationen, och att det tillför årsredovisningen ytterligare värde att även pågående och planerat arbete tas upp i texterna.

Båda utskotten uttalar sig positivt till årsredovisningens form och sätt att presentera verksamheten.

Utskottets överväganden

Under sitt arbete har utskottet haft möjlighet att ställa frågor till företrädare för Kyrkostyrelsen samt till revisorer och tjänstemän. Utskottet noterar att revisorerna försäkrat sig om att årsredovisningen och koncernredovisningen inte innehåller väsentliga felaktigheter, samt att verksamheten skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.

Utskottet delar Ekumenikutskottets och Kyrkolivsutskottets positiva syn på årsredovisningens form och sätt att presentera verksamheten, och vill dessutom uppmärksamma Kyrkolivsutskottets yttrande om värdet av att den tematiska delen också tar upp pågående och planerat arbete.

Utskottet saknar fortfarande en redovisning i skrivelsen om hur rambudgeten följts och konstaterar att det rent allmänt finns behov av att stärka måluppfyllelserapporteringen. I likhet med revisorerna ser utskottet med förväntan fram mot resultatet av den pågående översynen av den nationella nivåns styrsystem. Utskottet förutsätter att det kommer att leda till ett kvalitativt resonemang i kommande skrivelser kring hur verksamheten svarat upp mot planeringen. Att översynen genomförs i dialog med stiften är också positivt.

När det gäller önskemålet i fjolårets betänkande om en tydligare återkoppling kring gjorda investeringar är utskottet medvetet om risken för en alltför hög detaljeringsgrad men skulle ändå önska att skrivelsen innehöll en mer konkret investerings- och avskrivningsplan.

Utskottet ser med tillfredsställelse på att den nationella nivån ställer mycket höga krav på sin hantering av insamlade medel och menar att kommande skrivelser bör innehålla konkret information om hur stor andel av de insamlade medlen som gått till ändamålet.

Uppsala den 25 september 2008

På Budgetutskottets vägnar

Marianne Kronberg, ordförande

    Hans Josefsson, sekreterare

Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Mats Johansson Flygg, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Marie Wojidkow, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Birgitta Nyhlén, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Ekumenikutskottets yttrande
2008:2y
 
 

Årsredovisning
 

Till Budgetutskottet

Ekumenikutskottets yttrande över skrivelse 2008:2

Med tillfredsställelse ser utskottet på årsredovisningens form och sätt att presentera verksamheten med informativa texter och fina bilder.

Utskottet vill också framföra att det är bra att årsredovisningen översätts till engelska. Den kan därmed användas i internationella kontakter som ett aktuellt informationsmaterial om Svenska kyrkans nationella nivå och så främja ömsesidighet i Svenska kyrkans ekumeniska relationer.

Utskottet ser gärna, av samma skäl, att kommande årsredovisningar även översätts till fler språk, i första hand spanska och tyska.

Uppsala den 24 september 2008

På Ekumenikutskottets vägnar

Gerd Gullberg Johnson, ordförande

    Christofer Lundgren, sekreterare

Beslutande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Inger Svensson, Lars Stjernkvist, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Karin Uggla, Inga Alm, Erik A Egervärn, Birgitta Wrede, Angela Boëthius, Lennart Sacrédeus, Margareta Nybelius, Anki Erdmann.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Agneta Brendt, Lena Schachinger, Anton Härder, Mikael Härdig, Christina Andersson, Astor Karlsson, Kerstin Jönsson, Lars-Gunnar Frisk, Johan Sobelius, Britt Beijer, Britta Olinder, Fredrik Sidenvall.

Biskop Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 2

 

Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets yttrande
2008:2y
 
 

Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007
 

Till Budgetutskottet

Kyrkolivsutskottets yttrande över skrivelse 2008:2 Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2007.

Utskottet uppskattar att de frågor som finns inom utskottets beredningsområde fått utrymme i presentationen, exempelvis arbetet kring barn och unga, diakoni, miljö samt integration.

Förutom redovisning av genomfört arbete, tas pågående och planerat arbete upp i texterna, vilket utskottet tycker tillför årsredovisningen ytterligare värde.

Utskottet konstaterar dessutom att årsredovisningen för 2007 är en vacker och innehållsrik produkt som på ett pedagogiskt sätt presenterar verksamheten på den nationella nivån. Både omslaget och layouten är tilltalande.

Uppsala den 24 september 2008

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson, ordförande

    Camilla Sundén, sekreterare

Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.

Övriga närvarande vid beslutstillfället: Bo E Nilsson, Lizen Anterud, Hans Ulfvebrand, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Elisabeth Nilsson, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg, Berit Simonsson.

Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page