|
|
|
Kyrkomötet
Budgetutskottets betänkande 2008:3
|
|
|
Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden. I skrivelsen framläggs förslag att godkänna redogörelsen och lägga den till handlingarna. Utskottet tillstyrker förslaget.
Innehåll
Sammanfattning 1
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut 3
Skrivelsens förslag 3
Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden 3
Yttranden från andra utskott 3
Bakgrund 3
Yttrandena 3
Utskottets överväganden 4
Bilaga 1, Gudstjänstutskottets yttrande 2008:1y 5
Bilaga 2, Kyrkolivsutskottets yttrande 2008:3y 6
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.
Skrivelsens förslag
Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
Kyrkomötet beslutar att med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.
Yttranden från andra utskott
Samtliga utskott har inbjudits att yttra sig över skrivelsen. Yttrande har inkommit från Gudstjänstutskottet och Kyrkolivsutskottet, bilaga 1 och 2. Övriga utskott har avstått.
Bakgrund
Kyrkostyrelsen anser en skrivelse från Kyrkomötet vara slutbehandlad när resultatet av vad Kyrkomötet begärt finns och i förekommande fall lagts fram för Kyrkomötet, eller när det uppdrag Kyrkomötet gett är omhändertaget i ett sammanhang som i sin tur har i uppdrag att göra en redovisning. Skrivelser där Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen något till känna är i regel avslutade när Kyrkostyrelsen tagit del av Kyrkomötets synpunkter och fört dem vidare till aktuell avdelning på den nationella nivån.
Av de 19 skrivelser som Kyrkomötet 2007 översände till Kyrkostyrelsen är 15 slutbehandlade. Av de från förra årets redogörelse ännu inte slutbehandlade skrivelserna har 13 slutbehandlats medan 7 återstår. De sammanlagt 11 skrivelser som ännu inte slutbehandlats är:
- KmSkr 2007:2 med G 2007:4 Ett bönens år i Svenska kyrkan
- KmSkr 2007:11 med EE 2007:4 Clearing av kyrkliga handlingar
- KmSkr 2007:18 med Kl 2007:1 Behörighetsgivande utbildning för blivande kyrkoherdar
- KmSkr 2007:21 med Kl 2007:10 Fairtrade Church-diplomering i Sverige
- KmSkr 2006:1 med G 2006:7 När de ”antecknade” försvinner
- KmSkr 2006:5 med Eu 2006:7 Ekumeniken och kyrkoordningen
- KmSkr 2005:18 med Eu 2005:2 Svenska kyrkans insatser under Årtiondet för att övervinna våldet
- KmSkr 2005:26 med Kr 2005:2 Begravningsverksamhet
- KmSkr 2005:29 med B 2005:2 Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2004
- Kskr 1998:2 med KG 2 Luthers Lilla katekes
- Oskr 1992:7 med OG 1992:501 Översättning av psalmbok och kyrkohandbok till samiska.
Yttrandena
Gudstjänstutskottet uttalar en förhoppning om att frågan om hur de odöpta som antecknats i Svenska kyrkans medlemsregister ska nås av information om dop och kyrkotillhörighet före 18-årsdagen (KmSkr 2006:1) inte kommer bort i programmet Barn och unga 0–18 år, samt att denna fråga får tydlig prioritet.
Kyrkolivsutskottet ser med tillfredsställelse på att många ärenden som beretts av Kyrkolivsutskottet nu är slutbehandlade. Utskottet välkomnar att bönens år (KmSkr 2007:2) blir först år 2010 och att det därmed finns tid att planera detta på ett bra sätt. Slutligen menar Kyrkolivsutskottet att arbetet med att förebygga självmord (KmSkr 2005:23) är mycket viktigt och kräver samarbete med andra kyrkor, organisationer och nätverk. Utskottet menar att detta arbete måste fortsätta trots att ärendet är slutbehandlat för Kyrkomötets del.
Utskottets överväganden
Utskottet har tagit del av de inkomna yttrandena och har för sin del inga ytterligare kommentarer till innehållet i skrivelsen. Utskottet menar dock att Kyrkostyrelsen till kommande år bör överväga att presentera Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden som bilaga till årsredovisningen (KsSkr 200X:2) istället för att ge ut en separat skrivelse.
Uppsala den 25 september 2008
På Budgetutskottets vägnar
Marianne Kronberg, ordförande
Hans Josefsson, sekreterare
Beslutande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Birger Wernersson, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Mats Johansson Flygg, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Marie Wojidkow, Gustav Thorstensson, Ingemar Karlén.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Uhlf Skoglund, Kristina Lejdström, Bengt Säberg, Bengt P Gustafsson, Marianne Berglund, Birgitta Nyhlén, Bengt Kristiansson, Soili Brunberg.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets yttrande
2008:1y
|
|
|
När de ”antecknade” försvinner
|
|
Till Budgetutskottet
Gudstjänstutskottets yttrande över Kyrkostyrelsens skrivelse 2008:3
Gudstjänstutskottet betonar betydelsen av Kyrkomötets skrivelse 2006:1 med G 2006:7 När de ”antecknade” försvinner. Utskottet uttalar förhoppningen, att själva sakfrågan – hur vi når de odöpta/antecknade tillhöriga före 18-årsdagen – inte kommer bort i programmet Barn och unga 0–18 år, samt att denna fråga får tydlig prioritet.
Uppsala den 24 september 2008
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson, ordförande
Anders Björnberg, sekreterare
Beslutande: Glenn Håkansson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Johan Åkesson, Anita Eiderbrant Bylund, Tommy Eriksson, Katarina Ramnerö Ödestad Ingegerd Flock Andersson, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Anna-Sara Walldén, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren, Kaya Ålander.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Eva Johansson, Olof Palmborg, Marja-Liisa Jernberg, Ann-Kristin Forsman, Laila Johansson, Birgit Ahlström, Ola Isacsson, Lena Brolin, Monica Karlsson, Per Adolfsson, Ylva Wahlström.
Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 2
|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets yttrande
2008:3y
|
|
|
Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
|
|
Till Budgetutskottet
Kyrkolivsutskottets yttrande över skrivelse 2008:3
Det är med tillfredsställelse som utskottet ser att många ärenden som beretts av kyrkolivsutskottet nu är slutbehandlade. Det är varierande uppdrag av mycket skiftande karaktär. En del uppdrag tar flera år att genomföra medan andra kan redovisas redan året efter. Likaså kan ett uppdrag vara mycket konkret och avgränsat medan ett annat handlar om att initiera en reflektion, utarbeta en strategi eller lyfta fram erfarenheter inom något område. Det är betydligt svårare att avgöra hur en angelägen fråga förankrats i församlingarna än om till exempel en trycksak producerats.
Ett av de uppdrag som Kyrkostyrelsen fick förra året och som inte är slutbehandlat är Ett bönens år i Svenska kyrkan. Utskottet välkomnar att bönens år blir först år 2010 och att det därmed finns tid att planera detta på ett bra sätt.
Utskottet tycker att arbetet med att förebygga självmord är ett mycket viktigt arbete. Det är något som Svenska kyrkan inte kan göra på egen hand utan det krävs samarbete med andra kyrkor, organisationer och nätverk. Det behövs en ökad förståelse för vad som bidrar till att människor tar sina liv och därför behövs också kontakt med dem som har specialkunskap. Utskottet vill betona att detta arbete måste fortsätta trots att Kyrkomötet anser ärendet slutbehandlat. Det är ett långsiktigt arbete som ständigt behöver aktualiseras. De goda exempel på förebyggande arbete som finns i stift och församling måste också kontinuerligt uppmärksammas.
Uppsala den 24 september 2008
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Vanja Björsson, ordförande
Marie Nordström, sekreterare
Beslutande: Vanja Björsson, ordförande, Paul Trossö, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hakon Långström, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Birgitta Josefson Hultgren, Olof Kjellström, Rickard Bonnevier, Roland Johansson, Helén Lindbäck, Kerstin Zetterberg, Terence Hongslo.
Övriga närvarande vid beslutstillfället: Bo E Nilsson, Lizen Anterud, Hans Ulfvebrand, Mary Österström, Inger Björkroth, Cecilia Brinck, Elisabeth Nilsson, Ann-Sofie Persson, Sofia Särdquist, Catarina Fondén, Mona-Greta Norling Berglund, Ingemar Åhs, Markus Holmberg, Berit Simonsson.
Biskoparna Ragnar Persenius och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.   
|