Bilaga 20
Stiftelsen Lutherhjälpen, org nr 813600-0448
Årsredovisning för verksamhetsåret 1997
Styrelsen avger följande årsredovisning.
Innehåll Sida
- förvaltningsberättelse 303
- resultaträkning 313
- balansräkning 314
- finansieringsanalys 316
- bokslutskommentarer 317
Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor.
Förvaltningsberättelse
Ändamål
Stiftelsen Lutherhjälpens ändamål är att bedriva och stödja Svenska kyrkans och dess församlingars arbete för internationell diakoni i den betydelse som det senare begreppet har i instruktionen för Nämnden för internationell diakoni/ Lutherhjälpen.
Nämnden skall samordna Svenska kyrkans och dess församlingars arbete för internationell diakoni.
Härvid har nämnden uppdraget
att representera Svenska kyrkan i frågor som rör internationell diakoni och i detta arbete hävda en kristen människosyn och rättfärdighet,
att svara för Svenska kyrkans insatser utomlands för flyktingarbete och i katastrofarbete,
att svara för Svenska kyrkans insatser, personellt och ekonomiskt i det internationella långsiktiga utvecklingssamarbetet,
att stödja insatser inom kyrkosamverkan,
att stärka opinionen i Sverige till förmån för vidgad internationell solidaritet och att i samband härmed arbeta för att ändra orättfärdiga strukturer och främja grundläggande mänskliga ättigheter,
att genom sin ombudsorganisation och på annat sätt förmedla kunskap till församlingar, och enskilda om de internationella rättvisefrågorna och den internationella diakonin,
att förmedla kunskaper och erfarenheter från arbetet inom den internationella diakonin till andra organ i Svenska kyrkan,
att insamla, förvalta och fördela medel för nämndens verksamhet,
att svara för rekrytering och utbildning av utomlands placerad personal,
att i biståndssamarbete och opinionsbildning verka för jämställdhet mellan kvinnor och män.
Ändamålsuppfyllelse
I slutet av 1996 ingicks avtal med Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV), Stiftelsen Svenska kyrkans mission (SKM) och Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) med innebörden att all verksamhet från och med 1 januari 1997 i princip bedrivs inom en juridisk person, nämligen SFRV.
Till följd av detta avtal överfördes under 1997, med en återrapporteringsskyldighet, 58.892 tkr till SFRV/Nämnden för internationell diakoni/Lutherhjälpen att användas i enlighet med stiftelsens ändamål. I överförda medel ingick som mest väsentlig post ideella placeringar i EDCS med flera om 34.844 tkr.
Avtalet innebär att Stiftelsen Lutherhjälpen inte bedriver egen verksamhet så länge SFRV genom nämnden för Lutherhjälpen bedriver den verksamhet som stiftelsens ändamål omfattar. All personal i såväl Sverige som i utlandet har från och med 1 januari 1997 övergått till anställning hos SFRV. Stiftelsen Lutherhjälpen har till SFRV och nämnden för internationell diakoni/ Lutherhjälpen genom avtalet upplåtit rättigheten att använda Lutherhjälpens namn i den löpande verksamheten. Stiftelsen Lutherhjälpen kan när som helst bryta avtalet om avtalets andemening inte följs. Ombudsorganisation och representantskap har samma viktiga roll och funktion som tidigare.
Stiftelsens kvarvarande tillgångar omfattar aktieinnehav i Svenska Kyrkans Förvaltnings AB, Verbum AB och Svenska Kyrkans Press AB. Syftet med innehaven är en tydlig och aktiv ägarroll i närstående bolag som bedrivs utifrån affärsmässighet.
Den verksamhet som bedrivits inom SFRV enligt avtalet framgår av Nämndens för internationell diakoni/Lutherhjälpen verksamhetsberättelse, vilken i sammandrag återges nedan. Den fullständiga verksamhetsberättelsen överlämnas i särskild ordning till Ombudsmötet.
Nämndens verksamhetsberättelse
Lutherhjälpen 50 år
År 1997 var ett märkligt år för Lutherhjälpen, präglat av både tillbakablick, förändring och framtidssatsning. Lutherhjälpen firade 50-årsjubileum och påmindes om hur det började en gång, i Europa vid andra världskrigets slut. I samband med jubileet publicerades Lutherhjälpens historia i bokform, Lutherhjälpens första femtio år - Medmänniskor till tjänst.
Femtio år av engagemang för internationell rättvisa har lett Lutherhjälpen långt utanför Europas gränser till att i dag genom sina insatser finnas med på alla kontinenter. Från att att ha börjat som ett renodlat katastrofarbete, fortsatt som biståndsarbete och biståndssamarbete kan Lutherhjälpens arbete idag beskrivas som utvecklingssamarbete, där man betonar att utveckling, så långt det är möjligt, bygger på lokala resurser.
Vägen till framtiden, var temat när Lutherhjälpen firade sitt 50-årsjubileum i Lund 9-11 maj 1997, då 750 deltagare samlades för att inspireras till att utstaka vägen mot framtiden för kyrkans internationella diakoni. Många internationella gäster från samarbetpartner och samarbetsorgan i olika delar av världen deltog.
Verksamhetsåret i korthet
Multilateralt utvecklingssamarbete
Handläggningen av Lutherhjälpens internationella arbete har under 1997 fått en helt ny struktur. Ett medvetet ställningstagande för ett multilateralt utvecklingssamarbete grundar sig bl.a. på en önskan att få till stånd en mötesplats där man minskar bindningarna till kyrkor, organisationer och grupper som svarar för implementering och finansiering av projekt och program. Den multilaterala modellen utgör en plattform för gemensamma resurser, ger uttryck för solidaritet med fattiga i olika länder samt skapar förutsättningar för en rättvisare fördelning. Lutherska världsförbundets (LVF:s) och Kyrkornas världsråds (KV:s) olika avdelningar i Genève spelar här en viktig roll.
I november 1997 tecknade Lutherhjälpen tillsammans med nordiska partner ett ramavtal med LVF avseende samverkan med dess avdelningar World Service och Department for Mission and Development. Ramavtalets beteckning är Programme Cooperation Frame Agreement och beskriver vilka mål och prioriteringar för ömsesidig samverkan man gemensamt kommit överens om.
Lutherhjälpen har under många år sökt vägar att utveckla jämställda relationer till samarbetspartner i tredje världen. Förståelse för att både materiellt rika och fattiga människor kan vara givare och mottagare banar väg för utbyte av kunskap och ett samarbete på lika villkor.
Integrerad utveckling
Av Lutherhjälpens långsiktiga utvecklingssamarbete avser drygt hälften, 61 miljoner kronor, integrerade utvecklingsprogram, där flera olika komponenter, t.ex. åtgärder för tryggad vatten- och livsmedelsförsörjning, miljövård, utbildning, hälsovård och kreditverksamhet kompletterar varandra.
Den viktigaste förutsättningen för att uppnå varaktig förändring är att de berörda börjar med att själva beskriva sina problem, ange relevanta handlingsalternativ och därefter mobilisera sina egna resurser, både materiella och mänskliga kunskaper och erfarenheter. I den internationella kyrkogemenskapen har metoder utvecklats för att bistå människor i denna typ av förändringsarbete, som kallas utbildning för förändring.
Kredit- och resursmobilisering
Huvuddelen av de integrerade utvecklingsprogrammen avser arbete på landsbygden, men bland insatserna finns även kreditfonder. I enlighet med tidigare fattat beslut i Lutherhjälpens styrelse undertecknades den 31 maj 1997 ett avtal mellan Ekumeniska utvecklingsbanken (EDCS) och Lutherhjälpen, där Lutherhjälpen förbundit sig att fram till år 2001 betala tio miljoner dollar till uppbyggnad av lokala spar- och kreditfonder i Sydafrika och Indien.
Avsikten är att fonderna skall utvecklas vidare genom lokalt sparande och att de så småningom skall övergå i ett lokalt ägande. Målgruppen för fondens krediter är de ekonomiskt fattiga - både män och kvinnor - som önskar starta något inkomstbringande projekt. Sida har gett klartecken för användande av Sida-medel i dessa fonder.
Under 1997 betalades en miljon dollar till EDCS, som administrerar igångsättandet av fonderna bl.a. genom anställning och utbildning av personal till de lokala kontoren. Inom Kyrkokansliet har en handläggare för lokal resursmobilisering anställts med huvuduppgift att i nära samverkan med samarbetspartner pröva och utveckla alternativa former för bistånd som bygger på de lokala resurserna. Detta sker bl.a. genom lokal spar- och kreditverksamhet.
Lutherhjälpen har under året gett stöd till lokal spar- och kreditverksamhet via följande fonder i den internationella ekumeniska familjen:
- Den Ekumeniska lånefonden för kyrkor (ECLOF) fördelar biståndsmedel till regionala kreditfonder i Afrika, Asien, Latinamerika, Mellanöstern och Östeuropa. Lutherhjälpen bidrog 1997 med ca två miljoner kronor.
- LVF:s World Serviceprogram har i vissa länder kreditfonder som en del av de integrerade landsbygdsutvecklingsprogrammen. Stöd till dessa program ingår i det årliga bidrag som utbetalas till LVF.
- EDCS. Utvecklingsbankens målgrupp är de fattiga, med inriktning på kvinnogrupper och projekt som ger arbetstillfällen lokalt. Lutherhjälpen hade vid årsskiftet 1997/98 5400 andelar i EDCS till ett bokfört värde av ca 10,6 miljoner kronor.
- Fonden för affärsstudier har tillkommit i samarbete med EDCS för att hjälpa blivande låntagare i EDCS att utarbeta kreditansökan. Lutherhjälpen har för året betalat ut 232 000 kronor till fonden.
Katastrof- och flyktingarbete
Ett av Lutherhjälpens tydliga uppdrag och mandat är att förmedla katastrofhjälp och Lutherhjälpen är i detta arbete med i ett världsomspännande nätverk, som samordnas i Genève under namnet Action by Churches Together (ACT). Det är ett samordningsorgan för katastrofenheterna inom de multilaterala organisationerna LVF och KV. Under det gångna året har Lutherhjälpen totalt kanaliserat 39,9 miljoner kronor till katastrofinsatser av olika karaktär.
Ett verksamhetsmål för 1997 var att finna former för insatser i komplexa katastrofer. Två stora insatser har gjorts. Den ena är ett återvändande- och återuppbyggnadsprojekt i Bosnien där Lutherhjälpen förmedlat 22 miljoner i Sida-medel. Den andra gäller freds- och försoningsarbetet efter inbördeskriget i Liberia dit Lutherhjälpen anslagit ca 4,8 miljoner kronor varav 2,8 miljoner från Sida.
Antalet miljöflyktingar har ökat och beräknas idag till 25 miljoner. Brist på vatten och odlingsbar mark orsakar eller förvärrar konflikter. Stora flyktingläger i sig är ett hot för miljön. Lutherhjälpen har genom LVF varit med om att ta fram och finansiera en miljöpolicy för sitt arbete med särskilda exempel för flyktingarbete och arbete i torrområden.
Miljöinsatser som syftar till att restaurera och bevara naturresurserna i den ofta hårt nedslitna yttre miljön pågår i många länder genom LVF och lokala kyrkor. Det handlar bl.a. om trädplantering, terrassering, vattenförsörjning och sanitet.
En projektgrupp har under året arbetat med kartläggning av och förslag till hur det integrerade kansliet skall administrera katastrofhandläggningen. Parallellt med detta har Lutherhjälpens nämnd förtydligat sitt uppdrag till kansliet och definierat katastrofinsat-ser enligt följande:
- Lutherhjälpens katastrofinsatser skall vara "akuta insatser av akut karaktär".
- Det förebyggande arbetet skall ingå i de långsiktiga utvecklingsprogrammen.
- Lutherhjälpen prioriterar att arbeta genom ACT.
- Lutherhjälpen bidrar i första hand med pengar och där behov finns med personal.
- Personalinsatser i katastrofarbetet innebär att Lutherhjälpen sekonderar personal till operativa aktörer.
Utbildning
I Lutherhjälpens arbete är utbildning en viktig del och ligger inom ramen för integrerade utvecklingsprogram, i vilka människor lokalt får hjälp att organisera sig för att tillsammans åstadkomma lösningar på problem med t ex vattenförsörjning, odling och tillgång till krediter. Det handlar främst om informell utbildning och ledarskapsutveckling. Även andra utbildningsprojekt med inriktning på medvetengörande och kapacitetshöjning, liksom kvinnors lika deltagande i kyrka och samhälle får stöd, oftast genom de regionala kristna råden.
Mänskliga rättigheter
Lutherhjälpens stöd till verksamhet för mänskliga rättigheter gäller främst flyktingar, internflyktingar, gästarbetare och andra särskilt utsatta grupper. En stor del av arbetet sker multilateralt.
I nära anslutning till arbetet för mänskliga rättigheter söker Lutherhjälpen fästa uppmärksamhet vid och främja jämställdhet mellan könen. För att utveckla metoder för att åstadkomma en jämnare makt- och resursfördelning mellan könen samverkar Lutherhjälpen med de biståndsorganisationer som ingår i samarbetsorganet Gender Orientation on Development.
Insamling och information
Ett mål för insamlingsarbetet är att under 1997/99 öka de insamlade medlen, exklusive testamenten, med tio procent per år. Det målet nåddes inte 1997, då ökningen stannade på sex procent. Det totala insamlingsresultatet blev 130,5 miljoner kronor, drygt fyra miljoner över budget. Fasteaktionen nådde inte jubileumsmålet 50 miljoner kronor, men ökade jämfört med 1996 till ca 45 miljoner kronor. Därmed fortsätter den att vara Sveriges största enskilda insamling för biståndssamarbete.
I samband med upplösningen av Hong Kong Macau Orphanage Board överläts vid årsskiftet hela kapitalet om 6,7 Mkr till Lutherhjälpen. Dessutom gjorde Elevorganisationen en inbetalning på två miljoner kronor efter det Operation Dagsverke som genomfördes 1995 tillsammans med Lutherhjälpen och Eritreagrupperna i Sverige. Även testamentsgåvor på nära 24 miljoner kronor bidrog till det goda resultatet.
Budgetmålen för rikskollekterna har med något undantag inte uppnåtts. De s.k. katastrofkollekterna har, förutom den första som delades med SKM, helt tillfallit Lutherhjälpen vilket gör det totala kollektresultatet gott. Gåvorna via tidningen Lutherhjälpen har ökat markant: 4,5 miljoner kronor mot knappt tre miljoner 1996.
Samarbetet med Bancos Samaritfond och Hjälpfond där Lutherhjälpen får två procent av fondförmögenheten, resulterade i ca 440 000 kronor, mer än en fördubbling mot 1996.
Lutherhjälpen deltog tillsammans med Diakonia, Individuell Människohjälp, Rädda Barnen, Röda korset, SOS-Barnbyar och Svenska Afghanistankommittén i Radiohjälpens s.k. höstinsamling 1997 på temat Världens barn. Kampanjen pågick 15 september 31 oktober med en galakväll i SVT2 den 24 oktober. Insamlingskampanjens mål var 30 miljoner kronor, vilket nåddes med råge: 34 miljoner kronor. Sida anslog dessutom 25 miljoner kronor, som de sju organisationerna delade lika, medan Radiohjälpen fick en åttondel av de insamlade pengarna.
Kronprinsessan Victoria har accepterat att bli Lutherhjälpens beskyddare. En arbetsgrupp har bildats på kansliet för att hålla i kontakterna med hovet. Förhoppningen är att Kronprinsessan på olika sätt ska kunna stödja Lutherhjälpens insamlings- och opionionsarbete.
Lutherhjälpen stöder och är en av huvudmännen för Frivilligorganisationernas fond för mänskliga rättigheter. Anslaget används främst till opinionsbildning, information och utbildning i Sverige medan biståndsarbetet finansieras av Sida.
Global ekonomi finansieras av Lutherhjälpen (25 procent), SKM (25 procent) och SFRV (50 procent). Verksamheten är integrerad och ett uttryck för att de globala frågeställningarna måste bearbetas både på lokal, nationell och global nivå. Global ekonomi har tre uppdrag:
-Lobbying och dialog om globala rättvisefrågor i relation till svenska myndigheter och internationella finansiella organ. Detta har skett bl.a. genom överläggningar med representanter för Världsbanken, Internationella valutafonden, UD och finansdepartementet och har berört u-ländernas skulder, strukturanpassning, folkligt deltagande i utvecklingsprocessen och utvecklingssyn.
-Kompetensbyggande i Svenska kyrkan i globala rättvisefrågor,som under 1997 omfattade bl.a. artikelskrivande, seminarier, föreläsningar och rådgivning på kansliet, i nämnder och för stiftsanställda.
-Bred opinionsbildning i Svenska kyrkan och i samhället i övrigt. Främst andra hälften av 1997 präglades av förberedelsen av kampanjen Jubel 2000 - En skuldfri start för en miljard människor. Bakom kampanjen står Lutherhjälpen, SKM, Biskopsmötet, Centralstyrelsen och Församlingsnämnden samt en lång rad samfund, biståndsorganisationer, folk-, fack- och solidaritetsrörelser.
Representantskapet
Representantskapet sammanträdde i Lund 8-9 maj i anslutning till Lutherhjälpens 50-årsjubileum. Rapporter lämnades om åtgärder vidtagna sedan förra årets möte, verksamhetsberättelse och ekonomiska utfall 1996 diskuterades i utskott och plenum liksom inkomna motioner och rambudget för 1998-2000. I detta sammanhang uttryckte representantskapet förhoppningen att kyrkofonden skall ta en större andel av Lutherhjälpens kanslikostnader.
En omarbetad instruktion för nämnden antogs för att överensstämma med omorganisationen på kansliet. Fyllnadsval förrättades efter Anna von Malmborg, som anställts som personalchef i Kyrkokansliet och därför lämnat nämnd och stiftelsestyrelse. Ulla Romild, Härnösands stift, nominerades och utsågs i augusti av kyrkomötet till ledamot i Lutherhjälpens nämnd och styrelsen för stiftelsen Lutherhjälpen.
Ekonomisk information
Följande ekonomiska utfall för 1997 och ställning per 1997-12-31 för Nämnden för internationell diakoni/Lutherhjälpen inom SFRV föreligger.
|
1997
|
Utfall
|
|
|
|
Intäkter
|
|
|
|
Kollekter, gåvor och bidrag
|
117.736
|
Kyrkofondsmedel
|
1.483
|
Övriga anslag
|
15.730
|
Statsbidrag
|
61.493
|
Netto kapitalförvaltning
|
2.166
|
Försäljning/Övriga intäkter
|
10.345
|
Summa intäkter
|
208.953
|
|
|
Kostnader
|
|
|
|
Kostnader i Sverige
|
|
|
|
Lämnade anslag
|
-1.362
|
|
|
Personal/Övrig verksamhet
|
-32.777
|
|
-34.139
|
Kostnader i utlandet
|
|
|
|
Lämnade anslag
|
-171.824
|
|
|
Personal i utlandet
|
-1.126
|
Summa kostnader i utlandet
|
-172.950
|
|
|
Summa kostnader
|
-207.089
|
|
|
Årets förändring
|
1.864
|
Eget kapital
|
|
|
|
Överlåtna medel
|
58.836
|
Årets förändring
|
1.864
|
Medel vid årets utgång
|
60.700
|
|
|
Varav använt för ideella placeringar
|
35.451
|
|
|
Varav ändamålsdestinerade medel
|
5.673
|
|
|
Varav återstående ej intecknade medel
|
19.576
|
Huvudmannaskap/organisation
Lutherhjälpen är en fristående stiftelse. Det årliga representantskapet utgör rådgivande organ, som bl a ger förslag till styrelse. Representantskapet väljer revisorer. Styrelsen utses formellt av Svenska kyrkans Ombudsmöte och består av samma personer som Svenska kyrkans nämnd för internationell diakoni/Lutherhjälpen. Årsredovisning och verksamhetsberättelse föreläggs Ombudsmötet för granskning.
Förvaltarskap
Antalet stiftelser med anknuten förvaltning där LH är förvaltare uppgår till 16 stycken med ett kapital om ca 9,2 mkr.
Personal
|
|
|
|
|
|
|
1997
|
1996
|
Medelantalet anställda har varit;
|
|
|
I utlandet
|
|
|
Afrika
|
|
|
Botswana
|
-
|
-
|
Etiopien
|
-
|
1
|
Rwanda
|
-
|
-
|
|
0
|
1
|
|
|
|
Sverige
|
-
|
52
|
|
|
|
Totalt
|
|
|
Kvinnor
|
-
|
37
|
Män
|
-
|
16
|
|
0
|
53
|
|
|
|
Löner och ersättningar har uppgått till Anställda i Sverige
|
-
|
10.296
|
Anställda utomlands
|
-
|
271
|
Totalt
|
0
|
10.567
|
|
|
|
Löner och ersättningar utomlands
|
|
|
fördelat per land
|
|
|
Botswana
|
-
|
-
|
Etiopien
|
-
|
271
|
Rwanda
|
-
|
-
|
|
0
|
271
|
|
|
|
Direktor var anställd och avlönades av SFRV 1996
|
|
|
Dessutom bedriver församlingsombud
|
|
|
väsentligt frivilligt arbete
|
|
|
Resultaträkning
|
Not
|
1997
|
1996
|
|
|
|
|
Stiftelsens intäkter
|
|
|
|
|
|
|
|
Kollekter, gåvor och bidrag
|
1
|
-
|
118.620
|
Sida
|
2
|
-
|
51.437
|
Netto kapitalförvaltning
|
3
|
680
|
16.749
|
Övriga intäkter
|
|
-
|
109
|
|
|
680
|
186.915
|
|
|
|
|
Stiftelsens kostnader
|
4
|
|
|
|
|
|
|
Anslag
|
5
|
-617
|
-146.154
|
Personalkostnader
|
6
|
-
|
-18.516
|
Övriga kostnader
|
|
-54
|
-19.023
|
|
|
-671
|
-183.693
|
|
|
|
|
Resultat före dispositioner
|
|
9
|
3.222
|
|
|
|
|
Förändring ej förbrukade ändamålsdestinerade gåvor
|
7
|
-
|
-793
|
Förändring balanserade medel
|
8
|
-9
|
-2.429
|
Återstår
|
|
0
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balansräkning
|
Not
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
|
TILLGÅNGAR
|
|
|
|
|
|
|
|
Omsättningstillgångar
|
|
|
|
|
|
|
|
Kassa och bank
|
|
137
|
2.321
|
Bankkonton, Sida-medel
|
9
|
-
|
35.020
|
Fordringar närstående organisationer
|
10
|
-
|
14.939
|
Kundfordringar
|
|
-
|
21
|
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter
|
|
-
|
4.310
|
Övriga kortfristiga fordringar
|
|
-
|
5.589
|
|
|
137
|
62.200
|
|
|
|
|
Redovisningsmedel
|
|
|
|
|
|
|
|
Övriga redovisningsmedel
|
|
-
|
4.722
|
|
|
|
|
Anläggningstillgångar
|
|
|
|
|
|
|
|
Aktier i intressebolag
|
11
|
9.809
|
9.809
|
Ideella placeringar
|
12
|
210
|
35.054
|
Andra långfristiga fordringar
|
|
-
|
372
|
|
|
10.019
|
45.235
|
SUMMA TILLGÅNGAR
|
|
10.156
|
112.157
|
|
|
|
|
SKULDER OCH EGET KAPITAL
|
|
|
|
|
|
|
|
Kortfristiga skulder
|
|
|
|
|
|
|
|
Skulder till närstående organisationer och bolag
|
|
123
|
14.379
|
Leverantörskulder
|
|
6
|
1.759
|
Beslutade ej utbetalade anslag
|
|
-
|
3.898
|
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter
|
|
-
|
2.787
|
Sida
|
13
|
-
|
15.828
|
Övriga kortfristiga skulder
|
|
-
|
343
|
|
|
129
|
38.994
|
|
|
|
|
Deponerade medel
|
|
|
|
|
|
|
|
Deponerade medel
|
14
|
-
|
4.722
|
|
|
|
|
Eget kapital
|
|
|
|
|
|
|
|
Balanserade medel
|
8
|
10.027
|
64.276
|
Ändamålsdestinerade ej förbrukade gåvor
|
7
|
-
|
4.165
|
|
|
10.027
|
68.441
|
SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL
|
|
10.156
|
112.157
|
|
|
|
|
|
|
|
|
STÄLLDA PANTER
|
|
|
|
Bankmedel som säkerhet för anställdas lån
|
|
-
|
207
|
|
|
|
|
ANSVARSFÖRBINDELSER
|
|
Inga
|
Inga
|
|
|
|
|
Finansieringsanalys
|
1997
|
1996
|
|
|
|
Till verksamheten tillförda medel
|
|
|
|
|
|
Kollekter, gåvor och bidrag
|
-
|
118.620
|
Sida
|
-
|
51.437
|
Netto kapitalförvaltningen
|
680
|
16.749
|
Övriga intäkter
|
-
|
109
|
Lämnade anslag
|
-617
|
-146.154
|
Personalkostnader
|
-
|
-18.516
|
Övriga kostnader
|
-54
|
-19.023
|
|
|
|
Från årets verksamhet internt
|
|
|
tillförda medel
|
9
|
3.222
|
|
|
|
Förändring av rörelsekapital
|
|
|
|
|
|
Rörelsefordringar
|
59.879
|
1.311
|
Rörelseskulder
|
-38.865
|
-25.324
|
Förändring av rörelsekapital
|
21.014
|
-24.013
|
|
|
|
Nettoförändring av likvida medel
|
|
|
verksamheten
|
21.023
|
-20.791
|
|
|
|
Nettoinvesteringar
|
|
|
|
|
|
Nettoförändring av kapitalplac.aktier
|
-
|
27.991
|
Nettoförändring ideella placeringar
|
34.844
|
-18.172
|
Nettoförändring obligationer och övriga värdepapper
|
-
|
8.811
|
Nettoförändring övriga långfristiga fordringar
|
372
|
-
|
Nettoförändring av investeringar
|
35.216
|
18.630
|
|
|
|
Nettoförändring av likvida medel
|
|
|
från rörelsen efter investeringar
|
56.239
|
-2.161
|
|
|
|
Finansiering
|
|
|
|
|
|
Förändring redovisningsmedel
|
4.722
|
7.747
|
Förändring deponerade medel
|
-4.722
|
-7.747
|
Nettoförändring av likvida medel
|
0
|
0
|
finansiering
|
|
|
|
|
|
Överlåtna medel till SFRV
|
-58.423
|
-
|
|
|
|
Likvida medel vid årets början
|
2.321
|
4.482
|
|
|
|
Nettoförändring likvida medel
|
-2.184
|
-2.161
|
Summa likvida medel
|
137
|
2.321
|
Bokslutskommentarer
Redovisningsprinciper
Tillämpade redovisnings- och värderingsprinciper, vilka är oförändrade i jämförelse med föregående år, anges nedan. Då verksamheten under året överförts till SFRV är redovisningsprinciperna i allt väsentligt hänförliga till föregående års verksamhet.
Närstående organisationer och bolag
Med närstående organisationer och bolag avses följande juridiska personer; Svenska kyrkans centralstyrelse, Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet, Stiftelsen Svenska kyrkans mission, Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB (fd Fastighets AB Sysslomannen), Kyrkans Hus AB, Kyrknätet AB, Svenska Kyrkans Utbildnings AB (fd Svenska kyrkans riksmöten AB), Sackeus AB samt Kyrkomöte.
Kollekter, gåvor och bidrag
Huvudprincipen är att kollekter, gåvor och bidrag redovisas enligt kontantprincipen och intäktsförs när gåvan sakrättsligt är genomförd.
Gåvor som utgörs av annan tillgång än pengar värderas till marknadsvärdet vid intäktstillfället.
Gåvor som är förenade med villkor som innebär att gåvan ska användas till ett ändamål som ligger inom stiftelsens ändamål intäktsförs i resultaträkningen. I de fall villkoret inte kunnat uppfyllas under verksamhetsåret reserveras medlen som ändamålsdestinerade gåvor under dispositioner i resultaträkningen. När utbetalningar skett till ändamål som gåvan avsåg återförs de reserverade medlen. Om utbetalning av någon anledning fördröjs, gottskrivs i förekommande fall medlen med marknadsmässig ränta.
Medel från Sida
Medel som enligt avtal ställs till stiftelsens förfogande av myndigheter och organisationer intäktsförs i proportion till de av stiftelsen nedlagda kostnader och utbetalda anslag som medlen är avsedda att täcka.
Anslag
Genom budget, eller på annat sätt under verksamhetsåret beslutade insatser avsedda att genomföras under verksamhetsåret, men som av tekniska eller praktiska skäl försenats, skuldförs i de fall utbetalning ska ske under första kvartalet nästkommande år.
Fordringar och skulder i utländsk valuta
Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs i enlighet med Bokföringsnämndens rekommendation nr 7. I de fall valutasäkringsåtgärd genomförts, t ex terminssäkring, används terminskursen.
Kapitalplaceringsaktier
Aktier erhållna genom testamente eller gåva värderas till marknadsvärdet vid tidpunkten för överföring till stiftelsens depå.
Deponerade medel
Deponerade medel som enligt avtal eller bestämmelser skall hållas avskiljda från stiftelsens övriga tillgångar redovisas på tillgångssidan under redovisningsmedel.
Ideella placeringar
Med ideella placeringar avses placeringar där inte endast ekonomisk utan även social avkastning legat till grund för placeringsbeslutet.
Noter
Not 1 Kollekter, gåvor och bidrag
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Palmsöndag
|
-
|
22.667
|
Domsöndagskollekt
|
-
|
2.254
|
Rikskollekt flyktningarbete
|
-
|
1.765
|
Rikskollekt barnarbete
|
-
|
611
|
Rikskollekt Östeuropa/Baltikum
|
-
|
1.475
|
Rikskollekter, övriga
|
-
|
4.965
|
Församlingskollekter
|
-
|
22.405
|
Arbetkretsars bidrag
|
-
|
4.185
|
Ungdomsinsamling
|
-
|
200
|
Minnesgåvor
|
-
|
5.398
|
Fast givande
|
-
|
8.240
|
Faddergåvor
|
-
|
4.129
|
Tidningsgåvor
|
-
|
2.959
|
Kampanjgåvor
|
-
|
401
|
Övriga enskilda gåvor
|
-
|
8.091
|
Övriga gåvor
|
-
|
854
|
Testamentsgåvor
|
-
|
20.134
|
Församlingsanslag
|
-
|
346
|
Radiohjälpen
|
-
|
909
|
Elevorganisationer
|
-
|
898
|
VM-aid
|
-
|
1.550
|
Övriga organisationers gåvor
|
-
|
655
|
|
0
|
115.091
|
Externt förvaltade fonder
|
-
|
439
|
Internt förvaltade fonder
|
-
|
3.090
|
|
|
|
|
-
|
118.620
|
|
|
|
Varav fasteaktionen
|
-
|
44.200
|
|
|
|
Not 2 Sida
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Projektmedel
|
-
|
46.337
|
Administrationsbidrag
|
-
|
3.600
|
Informationsbidrag
|
-
|
1.500
|
|
0
|
51.437
|
|
|
|
Av projektmedlen avsåg 1996 24.500 utveckling, 12.578 katastrofansökningar och 9.259 katastroframen
|
|
|
Not 3 Netto kapitalförvaltning
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Utdelning på kapitalplaceringsaktier
|
-
|
803
|
Ränteintäkter
|
49
|
1.617
|
Ränteintäkter Sida-medel
|
-
|
2.015
|
Avkastning ideella placeringar
|
642
|
395
|
Vinst vid avyttring av kapitalplaceringsaktier
|
-
|
14.720
|
|
691
|
19.550
|
Räntekompensation Sida
|
-
|
-2.015
|
Räntekostnader
|
-11
|
-786
|
|
680
|
16.749
|
|
|
|
Not 4 Stiftelsens kostnader
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Kostnader utlandet per region
|
|
|
Afrika
|
-
|
50.556
|
Asien
|
-
|
14.492
|
Latinamerika
|
-
|
23.468
|
Europa
|
-
|
20.700
|
Mellanöstern
|
-
|
12.539
|
Globalt
|
617
|
23.387
|
|
617
|
145.142
|
|
|
|
Kostnader i Sverige
|
|
|
Information/insamling/utbildning
|
-
|
21.718
|
Biståndshantering
|
-
|
5.411
|
Ledning och administration (1)
|
54
|
11.422
|
|
671
|
183.693
|
|
|
|
1 I posten ingick 1996 engångskostnader för
|
|
|
avtalspensioner om 1,5 mkr samt 180
|
|
|
tkr avseende Föreningen Rättvise-
|
|
|
märkningen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Not 5 Anslag
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Basanslag
|
-
|
24.138
|
Kyrkosamverkan
|
-
|
2.192
|
Studier/teologisk samverkan
|
-
|
3.507
|
Hälso- och sjukvård, socialt arbete
|
-
|
16.638
|
Landsbygdsutveckling
|
-
|
40.551
|
Utbildning
|
-
|
20.037
|
Katastrofinsatser
|
-
|
23.272
|
Flyktninginsatser
|
-
|
4.181
|
Mänskliga rättigheter/demokrati
|
-
|
9.019
|
Annat bistånd
|
-
|
1.503
|
Anslag information
|
-
|
1.116
|
Annat anslag
|
617
|
-
|
|
617
|
146.154
|
|
|
|
Not 6 Personalkostnader
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Personal i Sverige (1)
|
-
|
17.763
|
Utlandspersonal
|
-
|
753
|
|
0
|
18.516
|
|
|
|
1 I posten ingick 1996 engångskostnader för
|
|
|
avtalspensioner om 1,5 mkr
|
|
|
|
|
|
Not 7 Ej förbrukade ändamålsdestinerade gåvor
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Belopp vid årets ingång
|
4.165
|
3.372
|
Återföring
|
-
|
-2.707
|
Under året överlåtna medel
|
-4.165
|
-
|
Avsättning
|
-
|
3.500
|
|
0
|
4.165
|
|
|
|
Under året har 4.165 tkr överlåtits till SFRV/Nämnden för internationell diakoni/ Lutherhjälpen enligt avtal att användas för verksamhet i överensstämmelse med stiftelsens ändamål.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Not 8 Balanserade medel
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Saldo vid årets ingång
|
64.276
|
61.847
|
Under året överlåtna medel
|
-54.240
|
-
|
Årets förändring
|
-9
|
2.429
|
Saldo vid årets utgång
|
10.027
|
64.276
|
|
|
|
Under året har 54.258 tkr överlåtits till SFRV/Nämnden för internationell diakoni/ Lutherhjälpen enligt avtal att användas för verksamhet i överensstämmelse med stiftelsens ändamål.
|
|
|
|
|
|
Not 9 Bankkonton, Sida-medel
Formellt ingick bankkontona i koncernkonto med SFRV som innehavare under 1996, men redovisades separat på grund av begränsad dispositionsrätt och krav på återbetalning av ränta.
Not 10 Fordringar närstående organisationer
Posten bestod 1996 i allt väsentligt av fordringar på SFRV.
Not 11 Aktier i intressebolag
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Svenska Kyrkans Förvaltnings AB 250 B-aktier, nom v 250 tkr, andel 25% (17,25% röster)
|
9.808
|
9.808
|
|
|
|
Not 12 Ideella placeringar
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Reverser
|
|
|
Stichting EDCS Funds Management
|
-
|
19.757
|
Stiftelsen Kyrkornas u-fond
|
-
|
5.000
|
Föreningen Uppsala u-landsbod
|
-
|
30
|
|
0
|
24.787
|
Aktier och andelar
|
|
|
Ecumenicial Development Cooperative Society (EDCS) U.A 5.400 andelar (5.400)
|
-
|
10.057
|
Verbum AB 6.750 aktier (6.750)
|
60
|
60
|
Svenska Kyrkans Press AB 1.500 aktier (1.500)
|
150
|
150
|
|
210
|
10.267
|
|
|
|
Totalt bokfört värde
|
210
|
35.054
|
|
|
|
Dagsvärde EDCS
|
-
|
10.674
|
|
|
|
|
|
|
Not 13 Sida
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Projektmedel ej avslutade projekt
|
-
|
875
|
Projektmedel balanser
|
-
|
12.901
|
Återbetalningspliktig ränta
|
-
|
2.051
|
|
0
|
15.827
|
|
|
|
Not 14 Deponerade medel
|
1997-12-31
|
1996-12-31
|
|
|
|
Hongkong Macao Orphange Board
|
-
|
4.722
|
|
|
|


  

|