Previous PageTable Of ContentsNext Page

Bilaga 18
Stiftelsen Svenska kyrkans mission, org nr 817600-4276
Årsredovisning för räkenskapsåret 1997

Styrelsen avger följande årsredovisning.

Innehåll Sida

- förvaltningsberättelse 265

- resultaträkning 274

- balansräkning 275

- finansieringsanalys 277

- bokslutskommentarer 278

Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor.

Förvaltningsberättelse

Ändamål

Stiftelsen Svenska kyrkans mission ändamål är att utföra Svenska kyrkans missionsuppdrag i den omfattning och på det sätt som framgår av instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkans mission.

Nämnden för Svenska kyrkans mission (SKM) skall samordna Svenska kyrkans församlingars missionsengagemang och i gemenskap med hela Kristi kyrka delta i Guds mission i världen.

Härvid har nämnden uppdraget

att representera Svenska kyrkan i fråga om mission,

att i missionsinsatser samverka med kyrkor, till vilka Svenska kyrkan har särskilda relationer,

att svara för kontakterna med kyrkornas gemensamma och internationella organ för mission och i mån av tillgång på medel stödja särskilda missionssatsningar inom ramen för deras verksamhet,

att verka för internationellt och ekumeniskt samordnad planering av nya missionsinsatser och fullfölja Svenska kyrkans kallelse till mission i nya uppgifter,

att genom sin ombudsorganisation och på annat sätt förmedla kunskap om mission till församlingar och enskilda samt svara för att kontakter och utbyte mellan kyrkorna i mission aktualiseras och i mån av tillgång på medel förverkligas i församlingarna,

att förmedla internationell erfarenhet av mission och kyrkoliv till andra nämnder och organ i Svenska kyrkan,

att insamla, förvalta och fördela medel för nämndens verksamhet samt utbilda medarbetare och missionsombud,

att utifrån en kristen människosyn i all sin verksamhet hävda ett internationellt rättviseperspektiv, mänskliga rättigheter samt jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ändamålsuppfyllelse

I slutet av 1997 ingicks avtal med Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV), Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) och Stiftelsen Lutherhjälpen (LH) med innebörden att all verksamhet från och med 1 januari 1997 i princip bedrivs inom en juridisk person, nämligen SFRV.

Till följd av detta avtal överfördes under 1997 42.778 tkr till SFRV/Nämnden för Svenska kyrkans mission med en återrapporteringsskyldighet att användas i enlighet med stiftelsens ändamål. I överförda medel ingick som mest väsentlig post ideella placeringar i EDCS med flera om 12.595 tkr.

Avtalet innebär att stiftelsen SKM inte bedriver egen verksamhet så länge SFRV genom nämnden för SKM bedriver den verksamhet som stiftelsens ändamål omfattar. All personal såväl i Sverige som i utlandet har från och med 1 januari 1997 övergått till anställning hos SFRV. Stiftelsen SKM har till SFRV och nämnden för Svenska kyrkans mission genom avtalet upplåtit rättigheten att använda Svenska kyrkans missions namn i den löpande verksamheten. Stiftelsen SKM kan när som helst bryta avtalet om avtalets andemening inte följs. Ombudsorganisation och representantskap har samma viktiga roll och funktion som tidigare.

Stiftelsens kvarvarande tillgångar omfattar aktieinnehav i Svenska Kyrkans Förvaltnings AB, Verbum AB och Svenska Kyrkans Press AB. Syftet med innehaven är en tydlig och aktiv ägarroll i närstående bolag som bedrivs utifrån affärsmässighet.Förmögenheten omfattar också fastigheten Svenska teologiska institutet i Jerusalem, en fritidsfastighet i Klövsjö samt två bostadsrätter i Uppsala.

Under året har SKM för EECMYs räkning avseende dess pensions- och fordonsmedel i Sverige ingått avtal med Kyrkans Hus AB rörande förvaltning av dessa medel (ca 25 Mkr).

Den verksamhet som bedrivits inom SFRV enligt avtalet framgår av Nämndens för Svenska kyrkans mission verksamhetsberättelse, vilken i sammandrag återges nedan. Den fullständiga verksamhetsberättelsen överlämnas i särskild ordning till Ombudsmötet.

Nämndens verksamhetsberättelse

Verksamhetsåret i korthet

Missionsuppdraget och missionärsrollen

Under våren dryftade SKM-nämnden, parallellt med Lutherhjälpens nämnd, frågan om långsiktigt målarbete inför 2000-talet och beslöt i november 1997 att initiera ett tvåårigt Rådslag om mission för att genom en bred studieprocess i stift och församlingar få underlag till nya riktlinjer för SKM.

I anvisningarna inför mål- och rambudgetarbetet 1997 indikerades att antalet partner troligen måste minska p.g.a. SKM:s minskade intäkter och kansliresurser samt underströks behovet av beroendeminskande åtgärder. En analys av olika partnerrelationer för att se följderna av en utfasning har påbörjats. Nämnden gav prioritet åt fem områden:

- Kyrko- och församlingsutveckling

- Teologisk utbildning och reflektion

- Utbildning för förändring

- Hälso- och sjukvård

- Mänskliga rättigheter

Missionärsrollen håller på att förskjutas från experter till deltagande vittnen. Samtidigt framstår den fortsatta närvaron av svenska missionärer som väsentlig, inte minst för vår egen kyrka, också som uttryck för solidaritet. För några av de länder dit SKM sänder missionärer finns sedan tidigare överenskommelser och avtal som klarlägger förutsättningarna för att sända missionärer till samarbetskyrkor/partner, s.k. documents of understanding. När avtal, policies och rutiner för utlandspersonalhanteringen utarbetats och en grund för var Svenska kyrkan står i dessa frågor erhållits, blir det möjligt att tillsammans med samarbetskyrkor och -organisationer driva, utveckla och utvärdera riksorganisationens personalinsatser i mission och bistånd.

Genom verksamheten med mission i retur skapas förutsättningar för att bredda kontaktytan på stifts- och församlingsnivå. Intresset för att ta emot internationella medarbetare och gäster i stift och församlingar har ökat markant under 1990-talet. Ett långsiktigt målarbete har påbörjats samtidigt som olika former av internationell medverkan har prövats. Under året hade Kyrkokansliet en medarbetare från Costa Rica som rådgivare i missions- och biståndsfrågor.

Svenska kyrkans ekumeniska uppgift blir särskilt påtaglig i missionssammanhanget. I många länder där SKM är verksam finns idag ett samarbete både med den traditionella lutherska kyrkogemenskapen och med de nationella kristna råden. Även för år 1997 kan sägas att SKM i stort förverkligat målet att i varje region bidra till att arbetet har en övergripande ekumenisk dimension. Så har under året strategiskt viktiga insatser gjorts t.ex. inom nationella kristna råd i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

SKM har också fortsatt sitt solidariska stöd till Kyrkornas Världsråd (KV), bl.a. till Unit II som arbetar både med missions- och hälsovårdsfrågor.

Kontextuell teologisk utbildning

En inventering av det stöd som ges till organisationer och institutioner som arbetar med teologisk utbildning och kontextuell teologisk reflektion har påbörjats. Inventeringen sker genom en kategorisering av olika typer av stöd. Utifrån denna inventering kommer samtal att föras med ett antal av SKM:s samarbetspartner inom området kring inriktning, mål och metoder. Avsikten är att dessa samtal ska mynna ut i tydliga riktlinjer för SKM:s stöd.

Utbildning för förändring

SKM:s stöd till ledarskapsutveckling och lokalt ansvarstagande är omfattande. I Latinamerika är huvuddelen av stödet riktat till projekt och program som på olika sätt väver samman mänsklig utveckling, befrielseteologisk reflektion och integrerad utbildning. Även i andra regioner pågår liknande arbete och ledarskapsutveckling med metoder som uppmuntar människor till eget ansvarstagande och ger kraft att tillsammans förändra sin situation. I Asien och Afrika stöds flera ledarskapsprogram inriktade på kvinnor, som uppmuntras att gå in i ledarskap i kyrka och samhälle.

Hälso- och sjukvård

Prioriteringen för SKM:s stöd till hälso- och sjukvårdsarbete skall enligt målskrivningen vara primärvård och förebyggande hälsovård. Kyrkorna har ett stort ansvar inom hälso- och sjukvårdssektorn särskilt i Afrika. Så täcker t.ex. den evanglisk-lutherska kyrkan i Tanzania 15 procent av befolkningen genom sitt arbete. SKM stöder samarbetskyrkorna i deras arbete med att nå rätt nivå på sitt sjukvårdsarbete, med god kvalitet på sjukvården och rimliga kostnader för patienten. I andra delar av världen stöds barfotaläkare i deras arbete för att förbättra bashälsovården i fattiga provinser. I Egypten stöder SKM den koptisk-ortodoxa kyrkans droghabiliteringsprojekt, det enda i sitt slag i landet

Mänskliga rättigheter

SKM:s arbete för mänskliga rättigheter är brett och varierat. Främst samarbetar SKM med grupper som står nära den lokala kyrkan. Det som lokalt är de brännande frågorna vad gäller rätt, rättvisa, problem med övergrepp och behovet att vara delaktig i sitt eget samhälles utveckling styr också insatserna. Därför varierar karaktären på insatserna från region till region. Ibland, och särskilt där de kristna lever i minoritet, kan det vara befogat att stödja arbete som inte sker inom kristet profilerade organisationer. Globalt stöder SKM KV:s arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Insamling och information

Insamlingsresultatet 1997 nådde inte budgetmålet 75,5 miljoner kronor. Detta beror bl.a. på att två budgeterade extrakollekter, som söks vid senare tillfälle och skulle delas med Lutherhjälpen, aldrig söktes för SKM:s räkning på grund av den karaktär de fått som kollekter för plötsligt uppkomna katastrofer.

En breddning av insamlingsverksamheten har påbörjats genom en undersökning av möjligheten för SKM att ansluta sig till Banco Samaritfondens sparande. Arbetet med att formulera kvalitativa och etiska normer för insamlingsarbetet har också påbörjats. Ett policydokument är under utarbetning, likaså ett dokument om sponsring.

SKM har ca 20 000 enskilda givare, av vilka ca 2 300 med i Världens gåva, det regelbundna givandet. En telefoninsamlingskampanj genomfördes under året för att värva tillfälliga givare att bli regelbundna givare samt att få de regelbundna givarna att uppgradera sitt givande.

Vår missionär innebär att församlingar kan teckna avtal med SKM för att ansvara för en del av kostnaderna för en speciell missionär och att hålla kontakten med denne. Tre nya kontrakt tecknades under 1997.

I slutet på november och under första veckan i december genomfördes en pressresa till Kina. Fem svenska journalister deltog. Syftet var att öka kännedomen om Kina i allmänhet och SKM:s arbete i synnerhet, mot bakgrund av att missionsinsamlingen som började i december hade Kina som tema.

SKM stöder och är en av huvudmännen för Frivilligorganisationernas fond för mänskliga rättigheter. Anslaget används främst till opinionsbildning, information och utbildning i Sverige medan biståndsarbetet finansieras av Sida.

Global ekonomi finansieras av Lutherhjälpen (25 procent), SKM (25 procent) och SFRV (50 procent). Verksamheten är integrerad och ett uttryck för att de globala frågeställningarna måste bearbetas både på lokal, nationell och global nivå. Global ekonomi har tre uppdrag:

-Lobbying och dialog om globala rättvisefrågor i relation till svenska myndigheter och internationella finansiella organ. Detta har skett bl.a. genom överläggningar med representanter för Världsbanken, Internationella valutafonden, UD och finansdepartementet och har berört u-ländernas skulder, strukturanpassning, folkligt deltagande i utvecklingsprocessen och utvecklingssyn.

-Kompetensbyggande i Svenska kyrkan i globala rättvisefrågor omfattade under 1997 bl.a. artikelskrivande, seminarier, föreläsningar och rådgivning på kansliet, i nämnder och för stiftsanställda.

-Bred opinionsbildning i Svenska kyrkan och i samhället i övrigt. Främst andra hälften av 1997 präglades av förberedelsen av kampanjen Jubel 2000 - En skuldfri start för en miljard människor. Bakom kampanjen står Lutherhjälpen, SKM, Biskopsmötet, Centralstyrelsen och Församlingsnämnden samt en lång rad samfund, biståndsorganisationer, folk-, fack- och solidaritetsrörelser.

Representantskapet

Representantskapet hölls den 30 maj - 1 juni på stiftsgården i Flämslätt utanför Skövde. Ett trettiotal representanter från stiften arbetade i olika utskott tillsammans med ledamöter från nämnd, kansli och inbjudna gäster. Förutom sedvanliga förhandlingar med granskning av SKM:s verksamhetsberättelse och bokslut, behandling av rambudget 1998-2000 och inkomna motioner behandlades utredningarna Hemvändande missionä-rer och stipendiater - en resurs för Svenska kyrkan och Teologisk reflektion om allmosor och givande som livsstil.

Svenska teologiska institutet i Jerusalem

Stiftelsen äger fastighet i Jersalem som inrymmer Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI), vars verksamhet från och med 1997 drivs inom ramen för SFRV. En för några år sedan genomförd värdering av fastigheten indikerar ett marknadsvärde överstigande 30 mkr.

Under 1997 har utredningen, initierad sedan tidigare, med avseende på STI-verksamheten fortgått. Avsikten är att under 1998 fatta beslut om den framtida verksamheten.

Ekonomisk redovisning

Följande ekonomiska utfall för 1997 och ställning per 1997-12-31 för Nämnden för Svenska kyrkans mission inom SFRV föreligger.

 

1997

Utfall

 
   

Intäkter

 
   

Kollekter, gåvor och bidrag

63.508

Kyrkofondsmedel

2.607

Övriga anslag

8.009

Statsbidrag

34.876

Netto kapitalförvaltning

2.854

Försäljning/Övriga intäkter

259

Summa intäkter

112.113

   

Kostnader

 
   

Kostnader i Sverige

 
   

Lämnade anslag

-1.782

   

Personal/Övrig verksamhet

-27.919

 

-29.701

   

Kostnader i utlandet

 
   

Lämnade anslag

-63.454

   

Personal i utlandet

-19.588

Summa kostnader i utlandet

-83.042

   

Summa kostnader

-112.743

   

Årets förändring

-630

   

Eget kapital

 
   

Överlåtna medel inkl. omklassificeringar

46.572

Årets förändring

-630

Medel vid årets utgång

45.942

   

Varav använt för ideella placeringar

15.238

   

Varav ändamålsdestinerade medel

10.869

   

Varav intecknade medel

10.615

   

Varav återstående ej intecknade medel

9.220

Huvudmannaskap

Svenska kyrkans mission är en fristående stiftelse. Det årliga representantskapet utgör rådgivande organ, som bl a ger förslag till styrelse. Representantskapet väljer revisorer. Styrelsen utses formellt av Ombudsmötet och består av samma personer som Nämnden för Svenska kyrkans mission. Årsredovisning och verksamhetsberättelse föreläggs Ombudsmöte för granskning.

Förvaltarskap

Antalet stiftelser med anknuten förvaltning där SKM är förvaltare uppgår till ca 200 stycken med ett kapital om ca 20 mkr. Styrelsen accepterade förvaltarskapet för två nya stiftelser med anknuten förvaltning i slutet av verksamhetsåret. Sammantagen förmögenhet för dessa två stiftelser, Stiftelsen Ingeborg Morén-Sundklers fond för nödställda kvinnor i Bukoba-Kagwe samt Stiftelsen Bengt och Ingeborg Sundklers fond för teologistuderande beräknas uppgå till ca 3 Mkr.

Personal

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Medelantalet anställda har varit;

   

I utlandet

   

Afrika

   

Botswana

-

1

Etiopien

-

6

Mocambique

-

2

Sydafrika

-

9

Tanzania

-

24

Zimbabwe

-

6

     

Asien

   

Filippinerna

-

4

Hongkong

-

4

Indien

-

5

Kina

-

4

Malaysia

-

-

     

Latinamerika

   

Brasilien

-

-

Chile

-

-

Costa Rica

-

2

El Salvador

-

1

Guatemala

-

2

Peru

-

1

     

Mellanöstern

   

Bahrain

-

2

Egypten

-

3

Israel

-

4

Västbanken

-

2

 

0

82

     

Sverige

-

55

     

Totalt

   

Kvinnor

-

83

Män

-

54

 

0

137

     

Löner och ersättningar har uppgått till Anställda i Sverige

-

11.026

Anställda utomlands

-

14.952

 

0

25.978

     

Löner och ersättningar utomlands fördelat per land

   
     

Botswana

-

368

Etiopien

-

1.004

Mocambique

-

377

Sydafrika

-

1.816

Tanzania

-

4.360

Zimbabwe

-

937

Filippinerna

-

677

Hongkong

-

816

Indien

-

1.069

Kina

-

417

Malaysia

-

-

Brasilien

-

-

Chile

-

-

Costa Rica

-

387

El Salvador

-

105

Guatemala

-

516

Peru

-

238

Bahrain

-

526

Egypten

-

613

Israel

-

312

Västbanken

-

414

 

0

14.952

     

Direktor var anställd och avlönades av SFRV

   
     

Dessutom bedriver församlingsombud väsentligt frivilligt arbete

   

Resultaträkning

Not

1997

1996

       

Stiftelsens intäkter

     
       

Kollekter, gåvor och bidrag

1

-

66.830

Sida

2

-

39.909

Netto kapitalförvaltning

3

2.796

15.118

Övriga intäkter

4

-

2.399

   

2.796

124.256

       

Stiftelsens kostnader

5

   
       

Anslag

6

-2.653

-68.172

Personalkostnader

7

-

-39.657

Övriga kostnader

 

-56

-14.792

   

-2.709

-122.621

       

Resultat före dispositioner

 

87

1.635

       

Dispositioner

     
       

Förändring ändamålsdestinerade ej förbrukade gåvor

8

-

-713

Förändring frivilliga avsättningar

9

-

142

Förändring balanserade medel

10

-87

-1.064

Återstår

 

0

0

       
       

     

Balansräkning

Not

1997-12-31

1996-12-31

       

TILLGÅNGAR

     
       

Omsättningstillgångar

     
       

Kassa och bank

 

1.091

5.375

Fordringar närstående organisationer och bolag

11

-

38.898

Kundfordringar

 

4

133

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

 

-

2.207

Övriga kortfristiga fordringar

 

-

1.179

   

1.095

47.792

       

Redovisningsmedel

 

-

750

       

Anläggningstillgångar

     
       

Aktier i intressebolag

12

11.544

11.544

Ideella placeringar

13

52

12.647

Andra långfristiga fordringar

 

-

274

Bostadsrätter

 

19

18

Fastigheter

14

495

495

   

12.110

24.978

SUMMA TILLGÅNGAR

 

13.205

73.520

       
       

SKULDER OCH EGET KAPITAL

     
       

Kortfristiga skulder

     
       

Skulder till närstående organisationer och bolag

 

1.002

-

Leverantörskulder

 

6

1.565

Beslutade ej utbetalade anslag

 

-

3.405

Sida

 

-

1.730

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

 

-

4.108

Övriga kortfristiga skulder

 

-

2.254

   

1.008

13.062

       

Långfristiga skulder

     
       

Avsatt till pensioner

 

-

1.447

       

Deponerade medel

15

-

4.124

       

Eget kapital

     
       

Balanserade medel

10

12.197

37.105

Ändamålsdestinerade ej förbrukade gåvor

8

-

9.424

Frivilliga avsättningar

9

-

8.358

   

12.197

54.887

SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL

 

13.205

73.520

       
       

STÄLLDA PANTER

     
       
   

0

0

       

ANSVARSFÖRBINDELSER Borgensförbindelse EDCS-lån till ELCMS/Malaysia

 

-

3.229

     

Finansieringsanalys

1997

1996

     

Till verksamheten tillförda medel

   
     

Kollekter, gåvor och bidrag

-

66.830

Sida

-

39.909

Netto kapitalförvaltningen

2.796

15.118

Övriga intäkter

-

2.399

Lämnade anslag

-2.653

-68.172

Personalkostnader

-

-39.657

Övriga kostnader

-56

-14.792

     

Från årets verksamhet internt tillförda medel

87

1.635

     

Förändring rörelsekapital

   
     

Rörelsefordringar

42.413

10.260

Rörelseskulder

-12.054

-20.557

Förändring rörelsekapital

30.359

-10.297

     

Nettoförändring av likvida medel verksamheten

30.162

-8.662

     

Nettoinvesteringar

   
     

Nettoförändring kapitalplaceringsaktier

-

18.855

Nettoförändring kortfristiga placeringar

-

754

Nettoförändring ideella placeringar

12.595

1.587

Nettoförändring obligationer

-

10.765

Nettoförändring övriga långfristiga fordringar

274

-

Nettoförändring av investeringar

12.869

31.961

     

Nettoförändring av likvida medel

   

från rörelsen efter investeringar

43.031

23.299

     

Finansiering

   
     

Förändring redovisningsmedel

750

184

Förändring deponerade medel

-4.124

-144

Förändring långfristiga skulder

-1.447

-20.502

Nettoförändring av likvida medel finansiering

-4.821

-20.462

     

Överlåtna medel till SFRV

-42.778

-

     
     

Likvida medel vid årets början

5.375

2.538

     

Nettoförändring likvida medel

-4.284

2.837

     

Summa likvida medel

1.091

5.375

   

Bokslutskommentarer

Redovisningsprinciper

Tillämpade redovisnings- och värderingsprinciper, vilka är oförändrade i jämförelse med föregående år, anges nedan. Då verksamheten under året överförts till SFRV är redovisningsprinciperna i allt väsentligt hänförliga till föregående års verksamhet.

Närstående organisationer och bolag

Med närstående organisationer och bolag avses följande juridiska personer; Svenska kyrkans centralstyrelse. Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet, Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet, Stiftelsen Lutherhjälpen, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB ( fd Fastighets AB Sysslomannen), Kyrkans Hus AB, Kyrknätet AB, Svenska Kyrkans Utbildnings AB (fd Svenska kyrkans riksmöten AB), Sackeus AB samt Kyrkomötet.

Kollekter, gåvor och bidrag

Huvudprincipen är att kollekter, gåvor och bidrag och redovisas enligt kontantprincipen och intäktsförs när gåvan är sakrättsligt genomförd. Gåvor som utgörs av annan tillgång än kontanta medel värderas till marknadsvärdet vid intäktstillfället.

Gåvor som är förenade med villkor som innebär att gåvan skall användas till ett ändamål som ligger inom stiftelsens ändamål intäktsförs i resultaträkningen. I de fall villkoret inte kunnat uppfyllas under verksamhetsåret reserveras medlen som ändamålsdestinerade gåvor under dispositioner i resultaträkningen. När utbetalningar skett till ändamål som gåvan avsåg återförs de reserverade medlen. Om utbetalning av någon anledning fördröjs gottskrivs i förekommande fall medlen med marknadsmässig ränta.

Medel från Sida

Medel som enligt avtal ställs till stiftelsens förfogande av myndigheter och organisationer intäktsförs i proportion till av stiftelsen nedlagda kostnader och utbetalda anslag som medlen är avsedda att täcka.

Anslag

Genom budget, eller på annat sätt beslutade insatser avsedda att genomföras under verksamhetsåret, men som av tekniska eller praktiska skäl försenats, skuldförs i de fall utbetalning skall ske under första kvartalet nästkommande år.

Fordringar och skulder i utländsk valuta

Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs i enlighet med Bokföringsnämndens rekommendation nr 7. I de fall valutasäkringsåtgärd genomförts, t.ex terminssäkring används terminskursen.

Kapitalplaceringsaktier

Aktier erhållna genom testamente eller gåva värderas till marknadsvärdet vid tidpunkten för överföring till stiftelsens depå.

Deponerade medel

Deponerade medel som enligt avtal eller bestämmelser skall hållas avskiljda från stiftelsens övriga tillgångar redovisas på tillgångssidan under redovisningsmedel. Resterande belopp ingår i stiftelsens övriga tillgångar. I förekommande fall har internränta beräknats och gottskrivits deponerade medel för vilka tillgångarna inte redovisas separat.

Ideella placeringar

Med ideella placeringar avses placeringar där inte endast ekonomisk utan även social avkastning legat till grund för placeringsbeslutet.

Noter

Not 1 Kollekter, gåvor och bidrag

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Trettondagskollekt

-

8.372

Heliga Trefaldighetskollekt

-

2.395

Rikskollekt sjukvård

-

1.263

Rikskollekt för mänskliga rättigheter

-

1.553

Rikskollekt barnarbete

-

611

Rikskollekt övriga

-

5.515

Stiftskollekter

-

297

Församlingskollekter

-

12.434

Syföreningsbidrag

-

7.152

Barngrupper

-

295

Vår missionär

-

253

Ungdomsinsamling

-

85

Finskspråkiga grupper

-

139

Minnesgåvor

-

1.619

Världen direkt

-

1.862

Projektkatalogen

-

2.659

Kampanjer

-

783

SKMF-gåvor

-

856

Övriga gåvor

-

4.408

Församlingsanslag

-

278

Radiohjälpen

-

4

Delsumma

0

52.833

Testamentsgåvor

-

12.207

Avkastning externt förvaltade fonder

-

710

Avkastning internt förvaltade fonder

-

1.080

 

0

66.830

   

Not 2 Sida

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Projektmedel

-

29.830

Volontärsbidrag

-

5.979

Administrationsbidrag

-

2.600

Informationsbidrag

-

1.500

 

0

39.909

     
     

   

Not 3 Netto kapitalförvaltning

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Finansiella intäkter

   

Utdelning kapitalplaceringsaktier

-

682

Ränteintäkter

97

2.026

Avkastning ideella placeringar

2.703

409

Vinst vid avyttring av kapitalplaceringsaktier

-

13.738

Summa finansiella intäkter

2.800

16.855

     

Finansiella kostnader

   

Räntekostnader

-5

-1.737

Finansnetto

2.795

15.118

   

Not 4 Övriga intäkter

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Svenska Journalen

-

1.115

Övriga organisationer

-

947

Övriga ersättningar, försäljning mm

-

337

 

0

2.399

   

Not 5 Stiftelsens kostnader

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Kostnader utlandet per region

   

Afrika

-

38.504

Asien

-

15.958

Syd- och centralamerika

-

10.784

Mellanöstern

-

7.193

Globalt

2.653

15.748

 

2.653

88.187

     

Kostnader i Sverige

   

Information/insamling/utbildning

-

15.480

Utlandshantering

-

7.183

Ledning och administration (1)

56

12.226

Avgår återförda anslag

-

-455

 

2.709

122.621

     

1 I posten ingick 1996 engångskostnader för

   

avtalspensioner om 1,5 mkr

   

Not 6 Anslag

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Basanslag

-

10.621

Kyrkosamverkan

-

9.018

Studier/teologisk samverkan

-

10.330

Hälso- och sjukvård, socialt arbete

-

10.165

Landsbygdsutveckling

-

1.769

Utbildning

-

11.829

Katastrofinsatser

-

435

Mänskliga rättigheter bilateralt

-

10.010

Annat bistånd

-

3.866

Anslag information

-

129

Annat anslag

2.653

-

 

2.653

68.172

   

Not 7 Personalkostnader

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Personal i Sverige (1)

-

19.624

Utlandspersonal

-

20.033

 

0

39.657

     

1 I posten ingick 1996 engångskostnader för

   

avtalspensioner om 1,5 mkr

   

   

Not 8 Ändamålsdestinerade ej förbrukade gåvor

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Belopp vid årets ingång

9.424

8.711

Ianspråktagande under året av tidigare erhållna reserverade medel

-

-1.119

Under året överlåtna medel

-9.424

-

Reservering av under året erhållna ej använda medel

-

1.832

 

0

9.424

     

Under året har 9.424 tkr överlåtits till SFRV/Nämnden för Svenska kyrkans mission enligt avtal att användas för verksamhet i överensstämmelse med stiftelsens ändamål.

   

   

Not 9 Frivilliga avsättningar

SKM har under ett antal år gjort avsättningar för att bygga upp fonder som skall överföras till systerkyrkor i Afrika och Asien. Syftet är att fonderna ska bidra till att bygga upp ett eget kapital hos systerkyrkorna, som medför att kommande behov av bistånd och anslag minskar. I avvaktan på att administrativa rutiner byggs upp hos systerkyrkor och/eller det politiska läget i mottagarlandet stabiliseras, har medlen reserverats hos SKM. Då något bindande åtagande ej föreligger, har medlen redovisats som frivilliga reservationer under eget kapital i balansräkningen.

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Belopp vid årets ingång

8.358

8.500

Ianspråktagande under året av tidigare reserverade medel

-

-142

Under året överlåtna medel

-8.358

-

Avsättning reserverade medel

-

-

 

0

8.358

   

Not 10 Balanserade medel

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Belopp vid årets ingång

37.105

36.041

Under året överlåtna medel

-24.996

-

Från årets verksamhet

87

1.064

Saldo vid årets utgång

12.196

37.105

     

Under året har 24.996 tkr överlåtits till SFRV/Nämnden för Svenska kyrkans mission i enlighet med avtal att användas för verksamhet i överensstämmelse med stiftelsens ändamål.

   

   

Not 11 Fordringar närstående organisationer och bolag

Posten bestod 1996 i allt väsentligt av fordringar på SFRV och Lutherhjälpen.

Not 12 Aktier i intressebolag

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Svenska Kyrkans Förvaltnings AB 250 B-aktier, nom v 250 tkr, andel 25 % (17,25% röster)

11.544

11.544

Not 13 Ideella placeringar

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Reverser

   

Stiftelsen Kyrkornas u-fond

-

3.000

Föreningen Uppsala u-landsbod

-

30

 

0

3.030

Aktier och andelar

   

Ecumenical Development Cooperative Society (EDCS) U.A. 6.181 andelar (6.181)

-

9.565

Svenska Kyrkans Press AB 1.500 aktier (1.500)

51

51

Verbum AB 13.500 aktier (13.500)

1

1

Svensk Kyrkotidnings Förlag AB 2 aktier (2)

-

-

 

52

9.617

     

Totalt bokfört värde

52

12.647

     

Dagsvärde EDCS

-

12.218

   

Not 14 Fastigheter

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Fastigheter i Sverige

   

Anskaffningsvärde

300

300

Ackumulerade avskrivningar

-

-

Bokfört värde

300

300

     

Fastigheter i utlandet

   

Anskaffningsvärde

195

195

Ackumulerade avskrivningar

-

-

 

195

195

     

Totalt bokfört värde

495

495

     

Taxeringsvärde fastigheter i Sverige

289

286

 

-

-

     

Not 15 Deponerade medel

 

1997-12-31

1996-12-31

     

Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus (EECMY)

-

-

Fonder för systerkyrkor

-

3.374

Världskonto

-

750

 

0

4.124

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet