§ 182 Svenska kyrkan som trossamfund

§ 182 Svenska kyrkan som trossamfund

§ 182 Svenska kyrkan som trossamfund

MIKAEL HÄRDIG:
Ordförande, ledamöter och biskopar! Jag talar för utskottet och vill inleda med att yrka bifall till utskottets förslag att avslå motion 2011:34.
Utskottet anser att det sedan relationsförändringen mellan kyrkan och staten har genomförts ett antal stora utredningar av bland annat Svenska kyrkans organisation och samarbetsformer och att det för närvarande inte behövs någon ytterligare sådan utredning. Vi anser också att det uppdrag som framgår som förslag i motionen är alldeles för brett och oprecist för att det ska kunna bifallas.
Alltså avslag på motion 2011:34.

SVEN E KRAGH:
Fru ordförande! Jag kan hålla med utskottet och jag kommer inte att ha något eget yrkande i det här sammanhanget. Jag vill bara säga följande: När vi funderade kring motionen var det kanske inte det här inomkyrkliga utredningsarbetet som Kyrkorättsutskottet här lyfte fram som vi riktigt tänkte på. Vi tänkte mera på att vi ibland har en uppfattning om hur vi vill ha det i kyrkan för att det ska vara i överensstämmelse med kyrkans syn på sig själv. Vi vill gärna förordna och hantera detta med kyrkans uppfattning om våra uppgifter som präster och uppdraget som diakon. Sedan visar det sig att man ifrån samhället runt omkring oss kanske har en annan syn eller vill göra det praktiskt på ett annat sätt. Det kan ibland påverka kyrkans självuppfattning. Inte minst kom det faktiskt till uttryck i går i diskussionen om förordnande av vigselförrättare i Svenska kyrkan.
I det sammanhanget vill jag säga att jag också har förståelse för att utskottet beskriver den här motionen som lite för vidlyftig. Det kanske inte var rätt ord, men man kan beskriva det så. Vi ber att få återkomma. Vi tror det är viktigt att fundera över vad det är som har hänt inte bara inom kyrkan under dessa gångna år av förändrade relationer till staten, utan också hur staten ser genom sina olika organ på kyrkan. Det finns bland annat frågan om Svenska kyrkans olika nivåer är beroende av varandra, som strukturutredningen diskuterar. Hur ska det då ses utifrån perspektivet hur staten ser på oss, nämligen som självständiga juridiska personer. Det finns några sådana infallsvinklar av det som har skett under de gångna tio åren som vi gärna skulle vilja ha belysta. Vi ber alltså att få återkomma i ärendet.


Bifogat dokument:

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2011:34

Betänkanden
Kr 2011_03

Debattinlägg
   § 182 

Beslut av ärende
§ 189

Behandling av ärende
§ 182