Svenska kyrkan som trossamfund
Motion 2011:34
av
Sven-E Kragh och Karin Perers
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att med utgångspunkt i Svenska kyrkans självsyn göra en analys utifrån de tio åren som ett fritt trossamfund, och hur Svenska kyrkan ska gå vidare i utvecklingen som kyrka.
Motivering
Under drygt tio år har Svenska kyrkan med växlande framgång försökt anpassa sig till den av svenska staten erbjudna rättsliga profil som ett trossamfund.
Svenska kyrkan lämnade år 2000 den organisationsform som man hade och som i mångt och mycket hämtade sina rättsliga regler från kommunerna som funnits under halvt annat århundrade, med allt vad det innebar av prövade rättsliga gränser. Viss lagstiftning har genom övergångsregler funnits kvar under ett årtionde.
Det rättsliga begreppet trossamfund är nytt som begrepp. Hur förhåller sig delarna (församlingarna, stiften och den nationella nivån) till helheten – trossamfundet? Från den kyrkokommunala regleringen har vi fått en stor självständighet för de lokala enheterna som självständiga juridiska enheter. Hur förhåller det sig när delarna vill samverka ur bland annat skattesynpunkt.
Ja, dessa tio år av ny relation till den svenska staten har väckt ett antal frågor, som Svenska kyrkan utifrån sin egen självsyn som folkkyrka måste bearbeta. Arbetet med att utveckla Svenska kyrkans syn på sig själv inom rättsprofilen trossamfund behöver analyseras med dessa tio års verksamhet som erfarenhets-bakgrund. Därför bör kyrkomötet ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utföra en sådan analys och med gjorda erfarenheter komma tillbaka till kyrkomötet med förslag i frågan.
Karlstad och Mörtarbo den 18 juli 2011
Sven-E Kragh (C) Karin Perers (C)