Pastoraten ska kallas kyrkosamfällighet

Motion 2011:98
av Per Ingvarsson

 
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att till utredningen Närhet och Samverkan bifoga följande motion som menar att pastoraten ska kallas (för det för allmänheten mer begripliga) kyrkosamfällighet och att vi bara ska ha en sorts församling.

Motivering
Det är viktigt att man skiljer på den administrativa nivån och den pastorala nivån. Administrationen är till för att församlingen ska kunna fullgöra sitt uppdrag.
Kristi kyrka och församling är i första hand en gemenskap mellan människor som vill följa Jesus Kristus. Nya testamentet uttrycker denna gemenskap genom att tala om församlingen som Kristi kropp. Denna grundsyn på församlingen som kommunion eller relation måste få sitt uttryck i Svenska kyrkans organisation. Därför bör församlingen och församlingens gemenskap vara den minsta – dock inte nödvändigt reglerade – lokala enheten i Svenska kyrkan.
Den grundläggande organisatoriska enheten måste däremot utgå från kriterier som handlar om nödvändig bärkraft vad gäller ekonomiska och personella resurser och ska därför organiseras i lämpliga stora enheter (kanske så stora som möjligt?). Därför är det också väldigt välkommet att man i strukturutredningen låter pastorat vara denna större enhet och att denna i fortsättningen också blir den minsta reglerade enheten.
Det mesta i strukturutredningen är väldigt bra, dock kan man läsa mellan raderna att man för enhetens skull har tvingats till vissa märkliga kompromisser.
Det är framför allt två saker jag vill peka på, inte minst utifrån de ord som hela tiden återkommer i dokumentet Närhet och Samverkan. Jag tänker på orden förenkling och tydlighet. Det är mycket olyckligt att vi inte når ända fram när det gäller just denna förenkling och tydlighet.
1. Ordet pastorat för den ekonomiska enheten är inte riktigt tillfredställande. Visserligen är det ett väl använt begrepp för ett område som en kyrkoherde är ansvarig för, men hur många känner egentligen till vad pastorat står för. Det är, vill jag påstå, bara de som är väldigt inne i vår organisation som vet vad detta begrepp står för. Jag vill t.o.m. påstå att inte ens alla förtroendevalda och anställda vet vad som menas med ett pastorat.
För att återigen göra det tydligt och enkelt för alla så föreslår jag ett annat begrepp för denna enhet nämligen kyrkosamfällighet. Då tror jag att nästan alla förstår att denna enhet har med ekonomi, administration och förvaltning att göra. Dessutom får man en mycket logisk namnlikhet som skulle se ut så här.
Kyrko-samfällighet Församling
Kyrko-fullmäktige Församlings-stämma (årsmöte …)
Kyrko-råd Församlings-råd
Kyrko-herde ”Församlings-herde”
Det ena har med administration att göra och det andra med församlingslivet. Enkelt och mycket logiskt (och lätt att komma ihåg)
2. Varför finns det två olika sorters församlingar i utredningen?
Församling alt 1, som är identiskt med pastoratet och därför har ett kyrkoråd, ett fullmäktige och en kyrkoherde, samt
Församling alt 2, som tillsammans med andra församlingar ingår i ett pastorat (en kyrkosamfällighet) och därmed plötsligt inte har ett kyrkoråd utan istället ett församlingsråd och en ”församlingsherde” istället för kyrkoherde.
En församling kan alltså ha antingen ett kyrkoråd/kyrkoherde eller ett församlingsråd/ ”församlingsherde”. Hur förklarar vi detta enkelt för våra kyrkotillhöriga?
Som tur är, är det mycket enkelt att åtgärda. Vi ser helt enkelt till att vi inte har några enförsamlingspastorat i denna nya organisation. Ett pastorat (en kyrkosamfällighet) måste alltså ha minst två församlingar. Då slipper vi att ha två olika sorters församlingar.
Lika angelägen som jag idag har varit för att verka för enförsamlingspastorat lika olyckligt ser jag att det är om vi får sådana i den nya organisationen. I den nya organisationen säkerställs styrningen och ledningen mycket tydligare än vad det har gjorts idag och därför finns det bara fördelar med flerförsamlingpastorat (tänk kyrkosamfällighet och det säger sig själv att en ”enförsamlingskyrkosamfällighet” blir en mycket märklig konstruktion).
Nu när vi ändå gör så stora och viktiga förändringar låt oss då verkligen göra det så begripligt vi kan för så många som möjligt.
I Kyrkans Tidning har framkommit vissa farhågor från vissa samfälligheter som i dag är så stora att de är anser sig för stora för att bli pastorat (kyrkosamfällighet). Jag förstår inte riktigt problematiken. Idag leds en samfällighet av en kanslichef. Enda skillnaden blir ju att ”den nya samfälligheten (pastoratet) leds av en kyrkoherde istället för en kanslichef och det är kanske så vi ska se på våra nya kyrkoherdar, den nya tidens kanslichefer helt enkelt.
Problem kan uppstå i domkyrkoförsamlingarna. Låt dock domprostarna inte vara kyrkoherdar utan bara ”församlingsherdar” så löser man detta problem. Lika självklart (kan jag tycka) som att vi idag inte har någon domprost som är kanslichef!

Linköping Den helige Jakobs dag 2011
 

Per Ingvarsson (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2011:15
Mot 2011:65
    Mot 2011:98 

Betänkanden
O 2011_04

Debattinlägg
§ 124

Beslut av ärende
§ 169

Behandling av ärende
§ 124