Gör pastorat och kontrakt till samma enhet och nivå i Svenska kyrkan

Motion 2011:15
av Karl-Gunnar Svensson


Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att ta fram förslag till förändringar i kyrkoordningen så att pastorat och kontrakt blir samma enhet och nivå i Svenska kyrkan.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att ta fram förslag till förändringar i kyrkoordningen så att pastoratet/kontraktet blir kontraktsprostens verksamhetsområde.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att ta fram förslag till förändringar i kyrkoordningen så att kyrkoherdens verksamhetsområde blir församling.

Motivering
Enligt kyrkoordningen är kyrkoherden idag chef för ett pastorat som i sin tur kan innefatta fler församlingar. Sedan 2010 har kyrkoherden allt verksamhetsansvar i pastoratet. Samtidigt är församlingen den grundläggande enheten i Svenska kyrkan där huvudgudstjänst ska firas varje söndag. De här bestämmelserna har lett till stora strukturförändringar i Svenska kyrkan och strukturutredning Närhet och samverkan har slutförts och överlämnats till kyrkostyrelsen för att gå på remiss fram till december 2011.
Från år 2000 har många församlingar slagits samman och blivit större och i många fall blivit församlingspastorat där tidigare församlingar istället bildat distrikt. I vissa fall slås pastoraten ihop och blir stora enheter med många församlingar. I andra fall har pastorat blivit samfälligheter. Allt det här har behandlats av strukturutredningen och man har kommit fram till förslag till förändrade strukturer när det gäller församlingar och pastorat.
Frågor om kontraktet, kontraktsprostar, kyrkoherdar och stiftets samt biskopens tillsyn är frågor som borde ha funnits med mer tydligt i strukturutredningen ”Närhet och samverkan”.
I utredningens förutsättningar sägs att en av utgångspunkterna var att inte ha med för många ändringar i kyrkoordningen utan att få fram strukturer för Svenska kyrkan som fungerar bra ändå. En annan av förutsättningarna var att lokala nivån ska vara med och besluta om sin egen struktur även om det avgörande beslutet ska fattas av stiftsstyrelsen. Men frågor som berör kontrakten och biskopens tillsyn borde varit med redan nu och inte komma som en separat fråga när beslutet om Svenska kyrkans struktur har tagits. För att kontrakten och biskopens tillsyn ska fungera på ett tillfredställande sätt borde också beslut om det tas i samband med beslutet om Svenska kyrkans struktur.
I en episkopal kyrka som Svenska kyrkan är bör biskopen vara ytterst ansvarig för att de grundläggande uppgifterna blir utförda i församlingarna och att ämbetsbärarna utför sina uppgifter på ett fullgott sätt. Enligt kyrkoordningen finns detta reglerat i 8 kap. 1 §, punkten 3 där det talas om att biskopen ska ”svara för ledning och tillsyn”. Det som tidigare var ett arbetsgivaransvar, är nu endast ett tillsynsansvar. Det här förstärks något enligt strukturutredningens förslag, men kopplingen mellan biskop och församlingar kommer inte att förändras så mycket enligt förslaget. Det blir fortfarande kopplingen mellan biskopen och kontraktsprosten som blir den tydliga kopplingen mellan biskop och församlingar i kontraktsprostarnas kontrakt. Kopplingens band blir fortsättningsvis också ämbetet, inte tjänsten.
Den utvecklingen som har pågått från år 2000 har inte bara förändrat församlingars och pastoratens strukturer utan också lett till att kyrkoherdarnas arbete förändras till att bli mer och mer administrativa jänster och mer och mer tappa möjligheten att i första hand arbeta med de fyra grundläggande uppgifterna. Kyrkoherdens roll kan därför upplevas ha blivit mer ledande av personal än att leda utvecklingen av församlingens grundläggande uppgift. Egentligen är detta inget problem i sig, men som det ser ut nu kommer många pastorat bli väldigt stora även om antalet församlingar inte behöver bli färre. Det kan innebära att det blir väldigt få kyrkoherdetjänster med stort ansvar för personal, ekonomi och hela verksamheten i väldigt stora pastorat. Mitt i allt detta kommer kontraktsprosten, som koppling mellan biskop, stift och kontraktet att minska. Det kan till och med bli så att vissa pastorat och kontrakt blir samma enhet.
Det här är en utveckling som borde gå att reglera på ett klokt sätt så att Svenska kyrkan också fortsättningsvis kan fungera som en episkopal kyrka där biskoparnas roll förstärks och kopplingen mellan biskop och församlingar blir tydligare och tillsynsansvaret får en mer effektiv funktion.
För att få ihop tillsynen med den nya tänkta strukturen i Svenska kyrkan, måste vi kanske våga tänka i något nya banor. Vi har vant oss vid att tänka kontrakt som större enheter jämförbara med dagens geografiska kommunindelning. Kontraktsprost tänker vi oss som ett uppdrag som utses av biskopen som ska ha någon form av tillsynsfunktion under biskopen enligt kyrkoordningen 8 kap. 2 § och 6 §. Men idag har många församlingar slagits samman till stora enheter och pastoraten har i många fall blivit ännu större och några av dem har blivit pastoratssamfälligheter vilket har inneburit att kontrakten har kommit mer i skymundan. Kyrkoherdens roll har blivit allt viktigare i allt större pastorat medan kontraktsprosten mer har blivit en roll vid sidan av sedan arbetsgivaransvaret gått från stiftsnivån till pastoratsnivån.
Jag menar att det nu borde vara möjligt att förändra rollen som kontraktsprost och därmed också rollen som kyrkoherde. Det borde vara möjligt att göra den förändringen utan att behöva ändra kyrkoordningen så mycket eller strukturutredningens förslag.
Tanken är följande. Låt pastoraten och kontrakten bli samma enhet där kontraktsprosten blir en tjänst man söker. Kontraktsprosten blir därmed det som kyrkoherden är tänkt att vara, chef för pastoratet med de uppgifter som kyrkoordningen nu beskriver att kyrkoherden ska ha i pastoratet. Kontraktsprosten blir inte utsedd av biskopen. Det borde inte spela någon roll eftersom domkapitel och biskop redan idag är med i processen när det gäller valet av kyrkoherdar. I denna process bör då läggas in någon möjlighet för domkapitlet och biskopen att vara med i beslutet om vem som ska väljas till kontraktsprosttjänsten. Det här innebär att kontraktsprosten blir den tjänst vars arbetsområde är pastoratet.
Kyrkoherden blir verksamhetsansvarig för all verksamhet i en församling men inte över de administrativa personalfrågorna, frågor om byggnader och annat som är en grund för att verksamhetens grundläggande uppgifter ska kunna utföras. Övriga uppgifter som en kyrkoherde kan behöva men som inte denna ändring i KO medger blir därför en delegationsuppgift som ska ligga på chefen i pastoratet, kontraktsprosten. Enligt det här förslaget blir kyrkoherdarna underställda kontraktsprosten när det gäller pastoratet. I enlighet med strukturutredningens förslag bör det därför åter kunna skapas flera församlingar. Det betyder att de distrikt som tidigare var församlingar, i många av de idag stora församlingarna, åter kan bli församlingar.
Vinsten med det här förslaget är att:
• Det löser problemet i strukturutredningens förslag med kontraktsnivån och frågan om kontraktsprostarna.
• Det skapar en större möjlighet för biskopen att ha tillsyn över församlingarna.
• Det öppnar upp för den grundläggande synen att det är församlingarna och inte pastoraten som ska vara den grundläggande nivån i Svenska kyrkan.
• Det skapar en tydlighet i vem som är verksamhetsansvarig i församlingen.
• Det skapar en närhet till ansvarig präst och församling.
• Det förändrar inte de förslag som gäller strukturerna i Svenska kyrkan som strukturutredningen för fram.
Enligt det här förslaget så kommer vissa delar att försvinna. Blir kontraktet och pastoratet en enhet måste något av dessa begrepp försvinna. Lämpligast är väl att begreppet kontrakt försvinner. Kontraktet har inget eget kapitel i kyrkoordningen och det behöver inte göras så många förändringar. Det blir ändringar t ex i 6 kap. 3 §, 8 kap. 6 § och 36 kap. 5 §.
Om begreppet kontrakt försvinner är det väl också lämpligt att ändra kontraktsprost till prost.
För att detta ska kunna bli möjligt vill jag att kyrkomötet ska besluta att uppdra åt kyrkostyrelsen att ta fram förslag till förändringar i kyrkoordningen så att pastorat och kontrakt blir samma enhet och nivå i Svenska kyrkan, att pastoratet/kontraktet blir kontraktsprostens verksamhetsområde och att kyrkoherdens verksamhetsområde blir församlinng-

Träslövsläge den 28 juni 2011

 

 

Karl-Gunnar Svensson (KR)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2011:15 
Mot 2011:65
Mot 2011:98

Betänkanden
O 2011_04

Debattinlägg
§ 124

Beslut av ärende
§ 169

Behandling av ärende
§ 124