Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att utforma sådana anvisningar att en lika behandling sker såväl vid antagning till diakon- och prästkandidat, som vid anställning, som vid tillfällen då präst ansöker om att bli befriad från vigselrätt.
Motivering
Vid kyrkomötets beslut om samkönat äktenskap sades det klart att detta var beslut om en ordning för kyrkan. Man ville som kyrka kunna erbjuda personer av samma kön att vigas vid en vigselgudstjänst i Svenska kyrkans ordning. Det skulle inte vara obligatoriskt för anställd inom kyrkan att mot sitt samvete medverka i en vigselgudstjänst mellan två av samma kön. Det skulle vara kyrkoherdens uppgift att se till att vigselgudstjänst kan firas.
Beslutet skulle heller inte påverka anställningar till kyrklig tjänst på så sätt att den som av samvetsskäl inte anser sig kunna medverka vid vigselgudstjänst mellan personer av samma kön inte heller skulle nekas anställning. I linje med detta ligger att frågor om inställning till vigsel mellan personer av samma kön inte ska ställas vid anställningssamtal eller i vart fall inte vara avgörande vid anställning.
Präst ska inte vara tvingad att förrätta vigsel mellan personer av samma kön. I linje med detta ligger att inställning i frågan inte heller ska vara avgörande i rekrytering.
Under tiden sedan beslutet har några enskilda präster genom ansökan har blivit befriade från rätten att viga. Reaktionerna på prästernas agerande har varit olika från olika domkapitel. Besluten har gått isär och tydligt är att det finns skillnader i anställningsvillkoren i Svenska kyrkan beroende på till vilket stift den församling hör i vilken prästen är anställd.
Vid anställningsintervjuer har i vissa fall frågor förekommit om man som präst är beredd att viga människor av samma kön. Troligen kan svaret ha haft betydelse förom man blivit anställd eller ej.
Vid intervjuer med biskopar om deras inställning huruvida vigselfrågan spelar roll vid antagningsprocessen till diakon eller präst i Svenska kyrkan har svaren varit skiftande. Vi löper risken att få en olika behandling beroende på vilket stift man söker sig till.
Bilden speglar tydliga skillnader i bedömning mellan de olika stiften. Detta skapar förvirring och oro hos många.
Kyrkomötet bör ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utforma sådana anvisningar att en lika behandling sker så väl vid antagning till diakon- och prästkandidat som vid anställning som vid tillfällen då präst ansöker om att bli befriad från vigselrätt.
Sollentuna den 25 juli 2011