Möjlighet för enskilda präster att avstå vigselförordnande

Motion 2011:35
av Håkan Sunnliden m.fl.

 
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att 23 kap. 4 § i kyrkoordningen ska ha följande lydelse:
Domkapitlet ska för ansökan om förordnande att vara vigselförrättare lämna kyrkostyrelsen uppgifter om de präster som enligt 31 kap. 16 § står under domkapitlets tillsyn. Domkapitlet ska även underrätta kyrkostyrelsen om en präst som har ett förordnande som vigselförrättare inte ska eller vill ha ett sådant förordnande.
(SvKB 2009:00)

Motivering
Svenska staten har genom riksdagsbeslut visat att den ensamt äger det juridiska äktenskapsbegreppet. Något samråd eller konsultation med landets samfund och trosinriktningar har i praktiken inte skett. Svenska kyrkan hade därför att förhålla sig till riksdagens beslut och nya äktenskapsbegrepp. I samband med detta beslutade också kyrkomötet att ansöka om vigselrätt för sina präster hos Kammarkollegiet. Det fanns ett emellertid ett flertal motioner och ett antal reservanter som menade att kyrkomötet genom detta beslut på ett onödigt sätt byggde in framtida problem av bibelteologisk, ekumenisk och även demokratisk karaktär. Möjligheten för enskilda präster att avstå sitt vigselförordande fanns inte.
Nu har ett antal präster sänt tillbaka eller önskat att få sända tillbaka sitt vigselförordnande till Kammarkollegiet. Dessa präster har gjorts till tillsynsärenden och bestraffats på olika sätt. Domkapitlen har inte kunnat lösa de inre spänningar som finns kring frågan om vigselförordnandet, men genom att göra ett enkelt tillägg enligt ovan, menar motionärerna att problemet kan lösas smidigt. Det finns flera fördelar med en sådan lösning.
Svenska kyrkan visar på detta sätt
• en öppenhet för de två olika sätt att förstå äktenskapet som finns inom Svenska kyrkan,
• en tydlighet till Äktenskapsbalken 3 § andra punkten ”Den som är behörig enligt första stycket är inte skyldig att förrätta vigsel”, att ingen präst är skyldig att agera myndighet.
Kyrkan kan då istället för att framstå som exkluderande mot dessa framstå som inkluderade mot de parter som önskar kyrklig vigsel. Förutom detta undviker Svenska kyrkan konflikter med sina egna präster. Det finns skäl att tro att åtskillnaden mellan staten och kyrkan kommer att bli mer synlig och att en utveckling mot civiläktenskap kommer att betraktas som naturlig.
Motionärerna menar att kyrkomötet nu har en unik möjlighet att förekomma och rätta till det som inte beslutades år 2009.

Värnamo den 19 juli 2011

Håkan Sunnliden (FK) Bertil Olsson (KR) Gustaf Bengtsson (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2011:32
    Mot 2011:35 
Mot 2011:70

Betänkanden
TU 2011_06

Debattinlägg
§ 107
§ 109

Beslut av ärende
§ 154

Behandling av ärende
§ 107
§ 109

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2011:13

Snabbprotokoll
2011TU_06

Läronämndens yttrande
Ln2011:03y