Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


4 Förenklad anställning av utländska präster

Kyrkostyrelsens förslag: I det fall en präst som inte är folkbokförd i landet skall behörigförklaras för att, utan att anställas, tjänstgöra i ett visst stift bör beslut om behörighet fattas av domkapitlet i det stift där prästen skall tjänstgöra. Det blir i dessa fall alltid fråga om en tidsbegränsad behörigförklaring för ett visst tillfälle eller för en viss tid enligt bestämmelserna i 31 kap. 4 §. Kyrkoordningen.

Ändrad paragraf: 31 kap. 15 §

Promemorians förslag: Överensstämmer med vårt.

Remissinstanserna

Förslaget tillstyrks av de allra flesta. Domkapitlet och stiftsstyrelsen i Karlstad stift tillstyrker förslaget men menar att det finns ett annat problem, nämligen kravet på kyrkotillhörighet när en utländsk präst söker tillsvidareanställning i Svenska kyrkan. Domkapitlet och stiftsstyrelsen anser att 31 kap. 2 § punkten 2 inte kan vara uppfylld i sådant fall och föreslår att undantagsregler skapas för utländska präster gällande denna punkt. Helsingborgs kyrkliga samfällighet tillstyrker förslaget men varnar för att förslaget kan öppna en möjlighet för präster som av olika skäl nekats vigning i Sverige kommer in i svensk församling via utlandet.

Kyrkonämnden i Enköpings kyrkliga samfällighet avstyrker förslaget och förordar ”att 31 kap. 15 § punkten 3 bör utgå och att nu gällande ordning kvarstår. Detta för att behålla kompetensen för frågan på central nivå”.

4.1 Bakgrund

Gällande bestämmelser

I 31 kap. 1 § kyrkoordningen anges reglerna för behörighet att utöva uppdraget som präst i Svenska kyrkan. Det finns två vägar för att bli behörig. Vanligen sker det genom prästvigning i Svenska kyrkans ordning. För att bli behörig på annat sätt krävs alltid att ett domkapitel beslutar en behörigförklaring enligt 31 kap. 2, 3 eller 4 § kyrkoordningen.

I 2 § finns bestämmelser som gäller när en präst utan någon begränsning i tiden skall behörigförklaras. Ett antal olika villkor skall då uppfyllas. Behörigförklaringen skall gälla någon som är behörig att utöva uppdraget som präst i en annan evangelisk-luthersk kyrka inom Lutherska världsförbundet eller i en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom beslut av Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med. I 3 § finns bestämmelser som medger behörigförklaring av en präst även från en annan kyrka om det finns särskilda skäl. I 4 § finns särskilda regler om behörigförklaring för ett visst tillfälle eller för en viss tid. Vid en sådan behörigförklaring behöver inte alla de villkor som anges i 2 § vara uppfyllda. Det måste dock vara fråga om en präst från en sådan kyrka eller ett sådant samfund som anges i 2 §.

Bestämmelser om vilket domkapitel som fattar beslut om behörigförklaring av en viss präst finns i 15 § i samma kapitel. När någon söker anställning som präst är det domkapitlet i det stift där befattningen finns som prövar frågan om behörighet. När någon vill bli behörigförklarad men inte söker någon anställning är det beroende på den sökandes folkbokföring vilket domkapitel som skall besluta. För den som är folkbokförd i landet är det domkapitlet i det stift där vederbörande är folkbokförd som beslutar. För den som inte är folkbokförd i landet beslutar Domkapitlet i Uppsala stift. När det gäller frågan vilket domkapitel som skall pröva behörigheten för den som inte är folkbokförd i landet råder det alltså en skillnad mellan den som söker anställning och den som önskar få sin behörighet prövad inför genomförandet av t.ex. en enstaka kyrklig handling.

2003 års kyrkomöte

I kyrkomötesmotion 2003:24 föreslogs att bestämmelserna om beslutande domkapitel vid behörigförklaring skall ses över så att anställning eller behörigförklaring för vissa tillfällen gällande utländska präster underlättas. Tillsyns- och uppdragsutskottet konstaterade i sitt betänkande 2003:7 att en utländsk präst som söker anställning i Sverige skall behörigprövas av domkapitlet i det stift där prästen söker anställning. Om en utländsk präst t.ex. skall ha en vigsel i en församling i Sverige måste ärendet däremot, oavsett var vigseln skall äga rum, handläggas av Domkapitlet i Uppsala stift.

I sina överväganden menade utskottet att det är angeläget att de aktuella bestämmelserna förenklas. Utskottet ansåg att det bör vara domkapitlet i det stift där en gudstjänst äger rum som gör behörighetsprövningen även om det inte är fråga om anställning utan endast tjänstgöring vid en enstaka gudstjänst. Kyrkomötet beslutade i enlighet med utskottets förslag att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2004 års kyrkomöte lägga fram förslag till ändringar i kyrkoordningen i enlighet med vad utskottet anfört.

4.2 Överväganden och förslag

För att tillgodose det behov av förenkling av bestämmelserna om behörighetsprövning av utländska präster som 2003 års kyrkomöte lyft fram bör det göras en viss komplettering av 31 kap. 15 § kyrkoordningen. I det fall en präst som inte är folkbokförd i landet skall behörigförklaras för att, utan att anställas, tjänstgöra i ett visst stift bör beslut om behörighet fattas av domkapitlet i det stift där prästen skall tjänstgöra. Det blir i dessa fall alltid fråga om en tidsbegränsad behörigförklaring för ett visst tillfälle eller för en viss tid enligt bestämmelserna i 31 kap. 4 §. Det handlar alltså inte om att övergå till att vara präst i Svenska kyrkan. Den som behörigförklaras enligt denna paragraf kvarstår som präst i sin egen kyrka men kan samtidigt under begränsad tid tjänstgöra som präst i Svenska kyrkan. Stiftsstyrelsen och Domkapitlet i Karlstads stift anser att det finns behov av att ändra behörighetskravet för den som är utländsk präst och söker tillsvidareanställning som präst i Svenska kyrkan. Enligt Kyrkostyrelsens uppfattning bör var och en som innehar en tillsvidareanställning som präst tillhöra Svenska kyrkan. Det saknas därför anledning att göra en förändring i kyrkoordningen på denna punkt. Övergångsvis, under tiden fram till någon anställs tills vidare och under den tid en utländsk präst har en tidsbegränsad anställning som pastorsadjunkt, kan domkapitlet besluta om behörigförklaring för viss tid.

Beträffande Helsingborgs kyrkliga samfällighets uppfattning att det finns risk för att förslaget kan öppna en möjlighet för präster som av olika skäl nekats vigning i Sverige kommer in i svensk församling via utlandet vill Kyrkostyrelsen peka på att domkapitlet skall göra en motsvarande prövning i samband med en behörighetsförklaring som vid prästexamen.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp