Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Bilaga 11. Verksamhetsområde Verksamhet bland svenskar i utlandet

Årsrapport 2003

Verksamhetsområdets mål

Särskilda effektmål

Huvudprogram Verksamhetsutveckling

♦ Samtliga verksamhetsplatser skall under en fyraårsperiod har fått uppföljningsbesök.

♦ Senast vid utgången av 2005 skall det finnas avtal mellan nämnden och alla utlandsförsamlingar som beskriver hur församlingsinstruktionerna uppfylls.

Huvudprogram Utlandspersonal

♦ Vid utgången av 2003 ha utvecklat modeller för samarbete med lokala kyrkoråd respektive föreståndare vid tillsättningsförfarandet av ny personal, modeller som fungerar tillfredsställande för kansli och inblandade parter.

♦ Regelbundna konferenser för utlandspersonalen.

♦ I enlighet med kyrkokansliets generella arbetsmiljöprogram utveckla metoder för att kontinuerligt öka medvetenheten i arbetsmiljöfrågor.

Huvudprogram Utlandsekonomi

♦ Omsättningshastigheten på det kapital som finns vid verksamhetsplatserna skall år 2005 inte ha minskat i förhållande till det som gällde under år 2001. Omsättningshastigheten definieras som summa intäkter totalt vid verksamhetsplatserna dividerat med totala egna kapitalet.

Huvudprogram Sverige

♦ År 2003 skall det finnas utarbetade metoder för att utlandspersonalen skall ha ett kommunikationstänkande och vara en aktiv del i det totala informationsarbetet för Svenska kyrkan både utomlands och i Sverige.

♦ År 2004 skall 75 procent av Svenska kyrkans förtroendevalda och anställda ha kännedom om Svenska kyrkans i utlandet verksamhet och 75 procent av dem skall ha positiv attityd till verksamheten.

♦ År 2005 skall riktade informationsinsatser till alla församlingars ungdomsgrupper ha genomförts.

♦ Att vid utgången av år 2005, i samarbete med utlandsförsamlingarna och tillgängliga resurser i Sverige, uppnått att resande till SKUT:s verksamhetsplatser känner till dessa.

♦ SKUT skall år 2005 ha minst 1 400 aktiva givare, av dess skall 60 procent vara regelbundna givare.

♦ År 2005 skall samarbetsavtal ha upprättats med samtliga stift beträffande Svenska kyrkans internationella arbete.

♦ År 2005 skall en majoritet av Svenska kyrkans församlingar uppfatta sig som en del i den världsvida kyrkan.

Verksamhetsområdet relaterar till följande gemensamma effektmål:

♦ År 2005 skall samtliga styrorgan uppleva att de får beslutsunderlag som bygger på såväl nationell som internationell kunskap och erfarenhet.

♦ På samtliga stiftskanslier skall det från våren 2003 finnas aktuella uppgifter om de projekt som genomförs och planeras inom kyrkokansliet.

♦ Samtliga funktioner och verksamhetsområden inom kyrkokansliet skall år 2003 ha dokumenterat och implementerat fastställda kvalitetsmål för sin verksamhet.

♦ Minst 80 procent av de anställda på den nationella nivån skall (2003) anse att de har en god arbetssituation när det gäller arbetsbelastningen och meningsfullhet i arbetsuppgifterna.

♦ År 2005 skall minst 50 procent av personalen i kyrkokansliet anse att de är väl förtrogna med hur de egna arbetsuppgifterna är relaterade till Svenska kyrkans förkunnande av evangelium i ord och handling.

Verksamhet

Verksamheten i utlandet har fortsatt enligt plan och tillgängliga resurser, dock med de undantag som anges under måluppfyllelse. Med denna rapport har ännu ett kyrkoår och borgerligt år avslutats. Det förstnämnda, kyrkoåret, ger självfallet särskild prägel i kyrkans verksamhet, men i utlandet ger också det borgerliga årets fester sin del till helheten. Kyrkans roll i utlandet, som fast punkt i många svenskars liv, ger därmed också goda tillfällen till och okonventionella möjligheter att utföra församlingens grundläggande uppgifter.

Det ”ordinarie” församlingsarbetet bland fastboende i alla åldrar är stabilt och oftast ökande. De många föräldra–barngrupperna runt om i världen visar på ett stort behov av en viktig kyrklig verksamhet. Mötet med ungdomar i åldrarna i och efter studenttiden tillhör samma kategori av för dem och kyrkan sällsynt betydelsefulla kontaktytor.

Även om det fortfarande finns viss oro för den oberäkneliga terrorismen, så har turismen fortsatt att ta tillbaka de forna volymerna. Kyrkans närvaro förväntas också i allt högre grad på både gamla och nya turistmål, inte minst av resebyråbranschen och UD, som ser kyrkan som sin partner i de kriser som drabbar människor på resa.

Den ständiga ökningen av svenskar som väljer att flytta utomlands efter pensioneringen är en utmaning för SKUT. Här växer behoven av diakonala insatser utöver de positiva förväntningarna på hemmakyrkans närvaro och det stora deltagandet i kyrkans gudstjänster och aktiviteter.

Dessa uppgifter och förväntningar har på en tydlig punkt mötts, då en ordinarie prästtjänst på Cypern tillsatts under senaste halvåret. I övrigt har året för nämndens och kansliets sida präglats av genomförandet av de neddragningar som föranleddes av tidigare nedskärningar. Vid årets slut drogs de av SKUT utsända tjänsterna i Middlesbrough in och därmed avslutades en epok som började 1876. Ytterligare ett antal tjänster har dragits in eller lagts över ekonomiskt på den lokala verksamheten. Följderna av detta är för tidigt att ännu avläsa.

Under året tillträdde ny tillsynsbiskop för SKUT, biskopen i Visby, Lennart Koskinen, den förste biskop som även delar av SKUT-kollektivet fick vara med och välja.

Måluppfyllelse

Verksamheten har bedrivits enligt plan med följande undantag.

♦ Tolkningsredskap för redovisning av omvärlds- och verksamhetsanalys vidareutvecklas och skall tillsammans med modell för samordning av verksamhetsberättelser, reserapporter och annan inkommande rapportering vara framtagen senast år 2003.

♦ Församlingsinstruktioner skall föreligga för varje verksamhetsplats vid utgången av 2003.

Det omställningsarbete som av besparingsskäl måste ske har försenat arbetet med församlingsinstruktionerna och de därmed sammanhängande tolkningsredskapen. Delvis kommer målen att uppfyllas under 2004.

♦ Vid utgången av 2003 finns ett utvecklat samarbete med ombudsorganisationen och stiftskanslierna för tillvaratagande av hemvändande personal.

Detta samarbete har påbörjats, men är ännu inte färdigutvecklat i alla stift.

♦ Ramanslagens andel av den totala kostnaden för utlandsverksamheten skall vara 8 procent enligt 2003 års budget vid utgången av 2005. Minskningen påföres anslagen för reparationer och underhåll av utlandsfastigheter.

♦ Minst 80 procent av budgetkostnaden skall 2005 hänföras till utlandsverksamheten.

Dessa mål har utgått i mål och rambudget 2004–2006, då de på grund av nedskärningarna inte längre är möjliga att uppnå.

♦ SKUT skall under perioden 2003–2005 ha samlat in minst 12,5 miljoner kronor per år. Av de insamlade medlen skall minst 80 procent komma från församlingar och stift.

Detta mål har glädjande nog överträffats.

Ekonomisk resultatanalys

Nettoresultatet för verksamhetsområdet har varit ca 5 miljoner kronor bättre än budget, vilket avspeglas i att upplösningen av verksamhetsdestinerade medel varit 5 miljoner kronor lägre än budgeterat. Bakom detta ligger några markanta tillskott liksom underskott. Församlingskollekter gav 1 miljon kronor mer än budget och utanför budget kom 1,8 miljoner kronor i anslag från den evangeliska kyrkan i Tyskland (EKD). Kostnaderna har reducerats med 1,6 miljoner kronor genom att avsättningar för s.k. hypotetisk skatt för de utlandsanställda kunnat lösas upp då de inte längre bedömts nödvändiga. Resultatet av att Kyrkotjänstavtalet gällande materialproduktion avslutats, blev däremot en minuspost på 0,9 miljoner kronor. Slutligen ingick i budgeten, enligt Kyrkomötets beslut, en kostnadsreserv om 2 miljoner kronor för avvecklingskostnader, vilken inte behövt tas i anspråk för löpande utgifter.

Den del av utlandsverksamheternas bokslut som gäller den lokala ekonomin ingår inte i detta bokslut, men beräknas generellt utgöra minst samma omfattning som den nationella delen.

Åtgärder föranledda av utfallet

Det positiva utfallet av församlingskollekter har föranlett uppskrivning av insamlingsbudgeten för 2004.

EKD-anslaget är destinerat till personalrelaterade utgifter och lösgör medel för täckande av lokala utgifter och lån vid tre av de fyra tyska verksamhetsplatserna. Upplösningen av den hypotetiska skatten är ännu osäker, då eftersläpningen i kraven från utlandet är oberäknelig och då en tvist med skattemyndigheten i England ännu är ouppklarad.

Förhoppningen är att kyrkokansliets nya avtal vad gäller materialproduktion skall vara klart och förutsägbart och att vi därmed skall slippa den situation som slutligen ledde till det markanta underskottet för Sverigeprogrammet.

Det slutliga resultatet inberäknat den totala utlandsverksamheten återstår ännu och får större eller mindre betydelse beroende på utfallet. Det förutses inte några större negativa avvikelser, men vissa problem har aviserats då det lokala ekonomiska ansvaret utökats.

Jan Madestam

Verksamhetsområdeschef

Resultatrapport Verksamhet bland svenskar i utlandet

Enhet: 1000-tal kr

Utfall akt. period

Budget akt. period

Bdg avv. akt. per.

%

Budget helår

Utfall fg år akt. period

EXTERN FINANSIERING

           

Kollekter o gåvor

12 971

11 860

1 111

-9

11 860

12 350

Övriga erhållna bidrag

3 154

1 140

2 014

-

1 140

715

Netto kapital- o likviditetsförv

888

1 020

-132

13

1 020

1 553

Övriga intäkter

1 081

676

405

-60

676

905

S:A EXTERN FINANSIERING

18 094

14 696

3 398

-23

14 696

15 523

             

INTERN FINANSIERING

           

Nationell finansiering

42 860

42 860

0

0

42 860

41 617

S:A INTERN FINANSIERING

42 860

42 860

0

0

42 860

41 617

             

KOSTNADER

           

Lämnade bidrag

-5 392

-7 631

2 239

29

-7 631

-7 954

Övriga externa kostnader

-9 764

-8 237

-1 527

-19

-8 237

-8 512

Personalkostnader

-35 546

-35 788

242

1

-35 788

-35 053

Kanslikostnader

-12 245

-12 900

655

5

-12 900

-11 971

S:A KOSTNADER

-62 947

-64 556

1 609

2

-64 556

-63 490

             

DESTINERADE MEDEL

           

Förändr ändamålsdest medel

210

0

210

-

0

0

Förändr verksamh dest medel

1 783

7 000

-5 217

75

7 000

6 349

S:A DESTINERADE MEDEL

1 993

7 000

-5 007

72

7 000

6 349

             

NETTORESULTAT

0

0

0

 

0

0

             

NETTORESULTAT PER HUVUDPROGRAM

Utfall akt. period

Budget akt. period

Bdg avv. akt. per.

%

Budget helår

Utfall fg år akt. period

VO gemensamma intäkter

58 677

57 210

1 467

-3

57 210

56 639

VO gemensamma kostnader

-13 391

-14 630

1 239

8

-14 630

-12 995

Utlandsekonomi

-44 433

-45 238

804

2

-45 238

-40 405

Utlandspersonal

-1 431

-2 231

800

36

-2 231

-4 427

Sverige

-3 040

-2 111

-929

-44

-2 111

-3 202

VO gemensamma dispositioner

3 618

7 000

-3 382

48

7 000

4 390

NETTORESULTAT

0

0

0

100

0

0

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp