Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Fråga i Kyrkomötet
2004:14
från Roland Johansson
Rättvis handel

Kyrkomötet

Fråga 2004:14

Fråga 2004:14

Fråga till Kyrkostyrelsen

Rättvis handel är en viktig fråga nu och för framtiden. Därför är det viktigt att Svenska kyrkan ser till så att alla nivåer inom kyrkan jobbar med den här frågan. Ett sätt är att uppmuntra församlingar att ta upp frågan om rättvis handel, etisk konsumtion och konsumentmakt i sina församlingsinstruktioner eller i en upphandlingspolicy och uppmana till konkret handling.

- Vad gör Kyrkostyrelsen för att markera att frågan om rättvis handel och etisk konsumtion är en viktig fråga?

- Hur kan Kyrkostyrelsen stödja församlingar och stift att arbeta med dessa frågor och aktivt agera utifrån sin kunskap?

Bakgrund till frågeställningen

Svenska kyrkan är en del i den Världsvida kyrkan och finns därmed i ett internationellt sammanhang. Som del i det sammanhanget, som en del av kroppen, är det naturligt och viktigt att Svenska kyrkan tänker in sina systerkyrkor och sina bröder och systrar i Syd i allt sitt arbete. Det är viktigt att kyrkan bedriver ett utvecklingsarbete i Syd men det är också viktigt att vi på hemmaplan i Sverige verkar för att våra medmänniskor i Syd skall få ett drägligare liv och förbättrade förutsättningar. Det är viktigt att kyrkan genom sitt handlande i vardagen visar att den tar ett ansvar för nästan och för den skapelse Gud satt oss att värna. Ett sätt att ta detta ansvar är att aktivt konsumera på ett schysst sätt! Och att alltid självkritiskt fundera på vad mer man kan göra för att upprätta en mer jämlik och rättvis värld. Det händer mycket redan idag inom kyrkan runt frågor om rättvis handel. Men det skulle kunna hända mycket, mycket mer.

Svenska kyrkan – detta har gjorts

Svenska kyrkan har en lång tradition av att jobba med frågor om solidaritet, rättvisa och mänskliga rättigheter. Sedan flera år har vi aktivt jobbat med handelsfrågor och med rättvis handel både genom Rättvisemärkt och genom Sackeus och Världsbutikerna för rättvis handel.

Svenska kyrkan är medlem i föreningen för Rättvisemärkt och är tillsammans med LO delägare i bolaget Rättvisemärkt. Svenska kyrkan sitter med i föreningen för Rättvisemärkts styrelse (Mattias Carlsson) och i bolagets styrelse (Karin Lexén, ordförande) och tar aktiv del i Rättvisemärkts arbete.

Svenska kyrkan har flera tjänster på riksnivå (via Lutherhjälpen) som arbetar med frågor om globala handelsstrukturer och rättvis handel. Bl.a. finns det sedan hösten 2004 två projekt som på ett tydligt sätt fokuserar frågor om handel och rättvis handel.

Svenska Kyrkans Unga – detta har gjorts

Svenska Kyrkans Unga har också en tradition av att arbeta med frågor om rättvis handel och konsumentmakt. Det har i många år funnits en arbetsgrupp som på frivillig basis har arbetat med de här frågorna. Sedan ht 2003 finns det dessutom en projektanställd på Svenska Kyrkans Unga för att arbeta med frågorna om rättvis handel på heltid. Projektet heter Schysst konsument och vill informera ungdomar i Svenska kyrkan om rättvis handel och konsumentmakt och inspirera dem till konkret handling i vardagen. Projektet Schysst konsument är handlingsinriktat. Svenska Kyrkans Unga är medlemmar i föreningen för Rättvisemärkt (en styrelseplats) och i Rena Kläder (ett nätverk som arbetar med att förbättra situationen för arbetarna i klädindustrin).

Schysst konsument hade sin senaste utbildningshelg, Schysst läger, i Munkviken 17–19 september. Då ville ungdomarna skriva hälsningar till Kyrkomötet för att få Kyrkomötet att förstå hur viktigt ungdomarna i Svenska Kyrkans Unga tycker det är med rättvis handel. På hälsningarna som finns upphängda i Svenska Kyrkans Ungas monter under Kyrkomötet, står det bl.a.:

♦ Vem syr dina kläder? Ingen vill veta vem som gjort din tröja! Och varför? Jo, för att dagens sanning vill ingen acceptera.

♦ Att handla schysst borde vara självklart! Är det för dig?

♦ Kroppen består inte av en del utan av många. Lider en kroppsdel lider också alla de andra.

♦ Vi är alla Guds barn – även de som skördar ditt kaffe. Köp Rättvisemärkt!

♦ Har vi några skyldigheter gentemot u-länderna?

♦ Hörredu biskopen! Har du koll på vem som har sytt din skjorta? Och plockat bomullen och spunnit och färgat tråden och vävt tyget? Och hur många lilafärgade floder det rinner från färgningsfabriken?

♦ Gör kyrkkaffet rättvist!!!

♦ En enda kropp!!

Problemet och förhoppningen

Som vi kan se ovan finns det mycket arbete som görs för att visa på handelsproblematiken och rättvis handel som ett positivt alternativ. Men det behövs göras mer. För vi vet att det finns många, många församlingar som inte använder Rättvisemärkta produkter. Likaså finns det många, många församlingar som inte funderar kritiskt över hur upphandlingar sker då man köper in profilprodukter (körtröjor, t-shirts till barngruppen m.m.).

Svenska Kyrkans Unga kräver därför att:

1. Fler stift och församlingar skriver in i sina församlingsinstruktioner en policy för hur man vill agera i de här frågorna.

2. Fler stift och församlingar går över till att prioritera Rättvisemärkta varor i sina inköp.

3. Fler stift och församlingar börjar ställa frågor om produktionen till försäljaren och till de företag man anlitar då man köper kläder och andra profilprodukter. Man kan fråga:

    - Respekteras de mänskliga rättigheterna i de fabriker där era varor produceras?

    - Har ert företag en uppförandekod eller etiska riktlinjer för verksamheten?

    - Hur kontrollerar ni att arbetsvillkoren i fabrikerna följer er uppförandekod eller era etiska riktlinjer?

    - Tillåter ni oberoende kontroller av förhållandena i fabrikerna?

    - Har ni tecknat ett globalt ramavtal med en global facklig organisation?

4. Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen stödjer stift och församlingar i det arbetet.

Låt oss önska att det blir lika viktigt att tänka in de sociala aspekterna av hur produkter produceras som de miljömässiga. Att det blir lika viktigt att se till så att vi inte utnyttjar kaffebonden eller fabrikssömmerskan som att vi ser till så att vi inte använder klorblekt papper eller diskmedel m.m. som är skadligt för miljön.

Tror vi på en handlingskraftig kyrka måste vi låta vår tro bli till konkret handling!!!

Sollentuna den 11 oktober 2004

Roland Johansson

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp