Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2004:8
Verksamhetsberättelse år 2003 för Svenska kyrkans överklagandenämnd

Kyrkomötet

TU 2004:8

TU 2004:8

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Överklagandenämndens verksamhetsberättelse för år 2003. Utskottet föreslår att Kyrkomötet skall lägga Överklagandenämndens verksamhetsberättelse till handlingarna. Med anledning av vad nämnden framfört i verksamhetsberättelsen föreslår utskottet att Kyrkostyrelsen skall få i uppdrag att göra en översyn av kyrkoordningens bestämmelserna om prövning av begäran att utfå handlingar.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. lägga verksamhetsberättelsen år 2003 för Svenska kyrkans överklagandenämnd till handlingarna.

2. med anledning av Överklagandenämndens verksamhetsberättelse uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en översyn av kyrkoordningens bestämmelser om prövning av begäran att utfå handlingar i enlighet med vad utskottet anfört.

Redogörelse för ärendet

Verksamhetsberättelsen

Svenska kyrkans överklagandenämnd har vid sammanträde den 11 juni 2004 beslutat om verksamhetsberättelse för 2003. Överklagandenämnden har överlämnat verksamhetsberättelsen till Kyrkomötet.

Utskottet

Bakgrund

I 4 kap. 8 § Kyrkomötets arbetsordningen anges att Tillsyns- och uppdragsutskottet bereder till Kyrkomötet överlämnade verksamhetsberättelser från Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar och Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Det finns inga bestämmelser om att de båda nämnderna skall avge verksamhetsberättelser. Överklagandenämnden har gjort detta beträffande verksamheten år 2003. Syftet med bestämmelsen i arbetsordningen är att det skall finnas en ordning för att ta emot och behandla verksamhetsberättelser från nämnderna om sådana överlämnas till Kyrkomötet.

Överklagandenämnden – liksom Ansvarsnämnden för biskopar och Valprövningsnämnden – skall självständigt fullgöra de uppgifter som anges i 10 kap. 10 § kyrkoordningen. I Centralstyrelsens kyrkoordningsskrivelse till 1999 års kyrkomöte framhålls att Överklagandenämndens självständiga ställning, innebär att Kyrkomötet och andra rikskyrkliga organ inte får lägga sig i hur de enskilda ärendena skall hanteras i nämnden. Det finns inte heller utrymme för någon annan generell reglering av nämndens verksamhet än den som finns i själva kyrkoordningen (CsSkr 1999:3 s. 2–378). Någon granskning av hur Överklagandenämnden fullgjort sitt uppdrag, på det sätt som sker beträffande nämnderna för planering, samordning och utveckling, är inte avsedd att ske från Kyrkomötets sida.

I verksamhetsberättelsen för år 2003 redovisas Överklagandenämndens uppgifter och sammansättning. Nämnden anger att dess verksamhet har haft som ett inriktningsmål att ärenden skall avgöras på ett rättssäkert och effektivt sätt och som ett effektmål att medianåldern för ärenden som avgörs genom nämndbeslut inte bör överstiga tre månader. Dessa mål anser sig Överklagandenämnden väsentligen ha uppfyllt även år 2003. Av verksamhetsberättelsen framgår att antalet ärenden hos Överklagandenämnden har minskat något under år 2003 i förhållande till de båda föregående åren.

Överklagandenämnden redovisar att det uppkommit problem med beslutförheten vid ett par tillfällen och pekar på möjligheten att utöka antalet personliga ersättare för nämndens ledamöter från en till två som ett sätt att lösa problemet. Det är enligt nämnden angeläget med en skyndsam lösning av det redovisade problemet. Vidare pekar nämnden på att vissa ärenden som behandlas av domkapitlet gäller förbud mot att röja känsliga uppgifter om personliga förhållanden. Enligt gällande bestämmelser kan prövningen av att få ut handlingar med sådana uppgifter hamna hos stiftsstyrelsen som företrädare för den juridiska personen stiftet. Detta innebär att för enskilda personer känsliga uppgifter sprids till ett antal personer som inte har att besluta i ärendet i sak. Nämnden konstaterar att det måste vara ett önskemål att begränsa kretsen av personer som får del av sekretessbelagda uppgifter. Överklagandenämnden anser att det bör övervägas att låta domkapitlet självt pröva frågor om utlämnande av handlingar i ärenden som handläggs i domkapitlet.

Överväganden

Avsikten med behandlingen av Överklagandenämndens verksamhetsberättelse är inte att det skall ske någon prövning av verksamheten. Kyrkomötet har inte att ta ställning till nämndens sätt att sköta sitt uppdrag skall godkännas eller ej. Därmed har inte heller utskottet att göra någon värdering, vare sig positiv eller negativ, i fråga om hur verksamheten bedrivits.

Utskottet konstaterar att den fråga om beslutförhet och ersättarnas tjänstgöring som Överklagandenämnden tar upp i sin verksamhetsberättelse har föranlett två motioner till årets kyrkomöte. Därmed kommer Kyrkomötet att få ta ställning till frågan om en eventuell ändring av nämndens sammansättning. Den andra särskilda fråga som Överklagandenämnden tar upp, nämligen hur prövning sker av begäran att utfå handlingar i ärenden om personaladministration, finns däremot inte med som något särskilt ärende. Utskottet menar att det finns goda skäl att överväga en ändring av kyrkoordningens bestämmelser på det sätt som Överklagandenämnden har föreslagit och med de motiv som nämnden redovisar. Det är mycket angeläget att känsliga personuppgifter av det slag som kan förekomma främst i tillsynsärenden hos domkapitlet inte ges vidare spridning än vad som är nödvändigt. Det finns därför anledning att överväga om inte domkapitlet självt skall pröva frågor om utlämnande av handlingar i ärenden som handläggs i domkapitlet. Utskottet menar att Kyrkomötet bör uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en översyn av kyrkoordningens bestämmelser på denna punkt.

Uppsala den 16 september 2004

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

        Gunnar Edqvist

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Sten Bergström, Stina Eliasson, Lisbeth Göransson, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Marianne Kronbäck och Åke Blomqvist.

Biskoparna Christina Odenberg och Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp