Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2004:4
Krav på samverkan
|
Kyrkomötet
TU 2004:4
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2004:54 vari föreslås att det skall tas fram förslag om minsta krav vad gäller samverkan mellan kvinnor och män i Svenska kyrkans uppdrag som präst. Utskottet menar att det finns bestämmelser om samverkan i alla arbetsuppgifter som måste tillämpas och ser det inte som möjligt eller önskvärt att ställa upp något minsta krav på samverkan. Därför föreslår utskottet att motionen skall avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2004:54.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2004:54 av Ingrid Emanuelson och Sven-E. Kragh, Krav på samverkan
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att efter samråd med Församlingsförbundet och Biskopsmötet återkomma till Kyrkomötet 2005 med förslag om minsta krav vad gäller samverkan mellan kvinnor och män i Svenska kyrkans uppdrag som präst.
Utskottet
Bakgrund
I 25 kap. 2 § kyrkoordningen anges som ett av flera krav för att kunna vigas till ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst att ha ”förklarat sig beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön”. Motsvarande gäller enligt 34 kap. 9 § för att kunna anställas på en befattning som domprost eller kyrkoherde. Det finns inga särskilda bestämmelser av liknande slag för någon annan befattning.
Ur ett arbetsrättsligt perspektiv gäller allmänt sett att en anställd är skyldig att fullgöra de arbetsuppgifter som ingår i tjänsten och på det sätt som arbetsgivaren beslutar. Detta finns också regler om detta i avtal. I 8 § 1 mom. Kyrkans AB (Allmänna bestämmelser) anges att ”arbetstagare ska utföra de arbetsuppgifter som framgår av för arbetstagaren gällande anställningsavtal och de åligganden i övrigt, som är förenade med anställningen”.
Överväganden
Som redovisas i bakgrundstexten finns i kyrkoordningen bestämmelser om samverkan mellan dem som har uppdrag i kyrkans vigningstjänst och därmed mellan män och kvinnor som är präster i Svenska kyrkan. Dessa bestämmelser anger inte att det skall vara fråga om ett visst mått av samverkan utan att man måste kunna arbeta gemensamt i alla förekommande arbetsuppgifter. Utskottet ser det därför inte som möjligt att göra en precisering av någon miniminivå i fråga om samverkan.
Det förekommer samarbetsproblem av olika slag. Frågor om samverkan i gudstjänsten mellan kvinnor och män som är präster har en lång följd av år uppmärksammats i Kyrkomötet och i den allmänna debatten om Svenska kyrkan. Uppgiften att hantera dessa frågor ligger i första hand på kyrkoherden som arbetsledare och på domkapitlet som tillsynsorgan. Den församling eller samfällighet som är arbetsgivare har enligt lag ansvaret för den psykosociala arbetsmiljön.
Om det brister i samverkan och de som har att ta ansvar för att gällande regelsystem efterlevs inte vidtar några åtgärder är detta naturligtvis inte acceptabelt. Utskottet ser det dock inte som möjligt att komma åt detta genom att det ställs upp några slags minsta krav på samverkan. Det avgörande är att de som har ansvaret för att se till att samverkan fungerar vidtar de åtgärder som krävs.
I frågor om hur en präst fullgör sitt uppdrag inom kyrkans vigningstjänst är det biskopen och domkapitlet som har det yttersta ansvaret för förhållandena i sitt stift. Biskopen står i sin tur under tillsyn av Ansvarsnämnden för biskopar. Beslut av domkapitlet kan i vissa fall överklagas hos Svenska kyrkans överklagandenämnd.
I sammanhanget bör noteras värdet av att anmälningar av eventuella missförhållanden görs skriftligt så att det står klart att det gäller något som måste prövas närmare och inte är fråga om mer allmänt hållna och ospecificerade påståenden.
Mot bakgrund av vad som här anförts föreslår utskottet att Kyrkomötet avslår motion 2004:54.
Uppsala den 17 september 2004
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag
Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Sten Bergström, Sten Elmberg, Lisbeth Göransson, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Marianne Kronbäck och Åke Blomqvist.
Biskoparna Christina Odenberg och Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggningar.