Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2004:10
Alkohol- och drogförebyggande arbete bland ungdomar

Kyrkomötet

Kl 2004:10

Kl 2004:10

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2004:38 Alkohol- och drogförebyggande arbete bland ungdomar. Utskottet erfar att det sker ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte i det förebyggande arbetet. Av den anledningen föreslår utskottet Kyrkomötet att avslå motion 2004:38.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2004:38.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2004:38 av Bengt Gustafsson m.fl., Alkohol- och drogförebyggande arbete bland ungdomar

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta reda på och sammanställa det alkohol- och drogförebyggande arbete, som bedrivs bland ungdomar i Svenska kyrkans ungdomsarbete och konfirmationsundervisning ute i stift och församlingar.

Utskottet

Bakgrund

På senare år har alkoholkonsumtionen ökat kraftigt i Sverige, inte minst bland ungdomar som också motionärerna beskriver. Detta är olyckligt ur såväl hälso- som brottsperspektiv. En angelägen diskussion förs just nu i massmedia om förslaget till spritskattesänkning och vad det befaras innebära. I en tid då droger är alltmer lättillgängliga för unga människor behövs förutom en omfattande information om skadeverkningar även goda motkrafter mot de mekanismer som leder ungdomar in i missbruk. Ett sådant förebyggande arbete ligger helt i linje med Svenska kyrkans uppdrag att motverka nedbrytande krafter. Av den anledningen är också Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga huvudmän för organisationen Hela människan.

Hela människan bedriver ett socialt arbete på kristen grund och arbetar både förebyggande, behandlande och rehabiliterande. Organisationen är en kombination av tusentals frivilliga och över 400 anställda som samarbetar med bl.a. Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Ungas anställda och frivilligarbetare. En samverkan sker med medarbetare såväl inom polis, kriminalvård och socialtjänst som inom Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Varje år får cirka 20 000 personer del av de utbildningar som Hela Människa erbjuder runt om i landet, även Svenska kyrkans ungdomsledare deltar.

Förutom den konkreta informativa verksamhet angående missbrukets faror som äger rum inom ramen för Hela människan fungerar även det praktiskt sociala arbetet förebyggande. Som exempel kan nämnas projektet De glömda barnen som fokuserar barn och ungdomar i missbruksmiljö. I projektet där främst verksamma diakoner och pedagoger medverkar erbjuds samtalgrupper till unga vars föräldrar är alkoholister eller missbrukare av andra droger. Ibland handlar det om att bara förstå och kunna identifiera barnen i den församlingsrelaterade verksamheten och att uppmärksamma dem genom att erbjuda samtal. Enligt företrädare för Hela människan är detta ett gott exempel på förebyggande verksamhet då dessa barn befinner sig i riskzonen att själva bli missbrukare. De alternativ som erbjuds inom Svenska kyrkan vad gäller drogfria miljöer för konfirmander och andra ungdomar är ett arbete som också verkar förebyggande, t.ex. öppna caféer på kvällstid, luciavakor, alternativa fritidsgårdar.

Under verksamhetsåret 2003–2004 genomfördes ett barn- och ungdomsdiakoniprojekt i Svenska kyrkan på initiativ av Nämnden för kyrkolivets utveckling, Kyrkans roll och ansvar i diakonalt arbete bland barn och unga. Projektet genomfördes i samverkan med Diakonistiftelsen Samariterhemmet och Svenska Kyrkans Unga. Projektets syfte har varit att bidra till att stimulera och vidareutveckla Svenska kyrkans arbete bland barn och ungdomar i en tid av snabba samhällsförändringar. En utgåva av tidskriftsserien Mitt i församlingen, 2004:1, Öppna ringen utkom inom projektets ram i maj 2004. I den har man försökt fånga upp erfarenheter av hur Svenska kyrkan möter barn och unga. De beskrivningar av syn- och arbetssätt som beskrivs i boken skall inspirera andra att utveckla sitt arbete, inte minst vad gäller utsatta ungdomar. Erfarenheter och insikter har också delats vid två större nationella idéseminarier på Fryshuset i Stockholm under projektets gång. Med viss regelbundenhet behandlas också frågorna i Svenska kyrkans nya pedagogiska tidsskrift 24tretton. I en av årets utgåvor uppmärksammandes Hela människans projekt De glömda barnen både i tidningsutgåvan och med en fördjupning på 24trettons webbplats.

Överväganden

Utskottet menar att alkohol- och drogmissbruk bland barn och unga är ett stort problem idag, inte minst eftersom droger används allt lägre ned i åldrarna. Det förebyggande arbetet som sker är därför av stor betydelse. Svenska kyrkan bör fortsätta ta aktiv del i det arbetet och bidra till att barn och unga som befinner sig i riskzonen får stöd. Likaså är erbjudandet om drogfria miljöer som kyrkan kan bidra med mycket värdefulla i detta sammanhang. Utskottets mening är att organisationen Hela människan är en naturlig samarbetspart lokalt och regionalt. Svenska kyrkan samarbetar även med myndigheter, kommuner och andra organisationer för att motverka att barn och unga fastnar i missbruk.

Utskottet vill betona samarbetet mellan kyrka och skola. Genom kyrkans närvaro i skolan får den en naturlig kontakt med unga människor. Därigenom finns det bättre förutsättningar att lära känna de miljöer unga människor finns i. I ett aktivt skolarbete finns det också stora möjligheter till samverkan i förebyggande åtgärder mot missbruk.

Utskottet kan samtidigt konstatera att den hittills stigande konsumtionen till trots, finns aktuella undersökningar som ger signaler om att konsumtionskurvan håller på att plana ut. (Källa: CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning). Det finns aktuella hoppfulla tecken i undersökningar som tyder på att alkoholkonsumtionen även sjunkit något bland elever i årskurs 9 och i gruppen av mönstrande 18-åriga unga män. Antalet ungdomar som provat narkotika har också sjunkit i dessa båda grupper. Då regionala skillnader finns och stor osäkerhet råder om hur pass bestående denna utveckling är finns all anledning att fortsätta det förebyggande arbetet mot alkohol- och narkotikamissbruk. Det är i detta sammanhang också angeläget för barn och unga att de har goda vuxna förebilder när det gäller alkoholvanor.

Mot bakgrund av att det redan sker ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte i det alkohol- och drogförebyggande arbetet föreslår utskottet att motionen 2004:38 avslås.

Uppsala den 17 september 2004

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Marie Nordström

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Caroline Krook och biskop Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp