Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2004:9
Fortbildning för en mer rättfärdig och långsiktigt miljöanpassad samhällsutveckling

Kyrkomötet

Kl 2004:9

Kl 2004:9

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2004:17 Fortbildning för en mer rättfärdig och långsiktigt miljöanpassad samhällsutveckling. Utskottet anser att miljöarbetet är angeläget, men eftersom det redan pågår aktiviteter som svarar mot motionärernas önskan föreslår utskottet kyrkomötet att avslå motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. avslå motion 2004:17, punkten 1.

2. avslå motion 2004:17, punkten 2.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2004:17 av Lena Schachinger m.fl., Fortbildning för en mer rättfärdig och långsiktigt miljöanpassad samhällsutveckling

1. Kyrkomötet beslutar uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samråd med stiften verka för att alla kyrkligt anställda får en återkommande orientering och fortbildning om en mera ekologisk utveckling och dess koppling till kyrkans värdegrund.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samråd med stiften verka för att alla ämbetsbärare får möjlighet att både pastoralt och i homiletiska övningar stärka sin roll som själavårdare och förkunnare med fokus på uppdraget att med kristen inspiration och gudsrikesvisionens bärkraft verka för en mer hållbar utveckling i Sverige och globalt.

Utskottet

Bakgrund

Svenska kyrkans miljövärn bildades 1992 på ideell basis och 1995 gav Svenska kyrkans centralstyrelse miljövärnet i uppdrag att organisera Svenska kyrkans miljöarbete så att Svenska kyrkan skall kunna följa uppmaningarna från FN:s konferens kring miljö och utveckling i Rio de Janeiro 1992. År 1996 beslöt Centralstyrelsen att ställa sig bakom att ett miljödiplomeringssystem anpassat till Svenska kyrkans behov skulle införas med förebilder från Agenda 21-arbetet. År 1998 knöts Svenska kyrkans miljövärn kanslimässigt till Nämnden för kyrkolivets utveckling. År 2000 tillsattes ett treårigt projekt av Kyrkostyrelsen för att utveckla miljöarbetet ytterligare genom en uppgradering av miljödiplomeringsstandarden och en uppdatering av studiematerialet Nådegåvan, som vänder sig till anställda och förtroendevalda. Studiematerialet fungerar som en orientering och kompetensutveckling vad gäller en utveckling som tar hänsyn till ekologin utifrån kyrkans värdegrund. Projektet som förlängts vid två tillfällen avslutades i halvårsskiftet 2004 på nationell nivå. Nämnden för kyrkolivets utveckling har därefter överlåtit åt stiften att fritt använda sig av och utveckla den standard för miljödiplomering som tagits fram och fastställts av nämnden.

Nämnden för kyrkolivets utveckling genomförde en utredning våren 2004 av hur arbetet med miljö och hållbar utveckling skall se ut framöver. Bl.a. fick alla stiftskanslier en enkät med frågor kring hur frågorna prioriteras och organiseras i stiftet, vilka samarbetsparter som finns, hur man kan tänka sig att samarbeta med andra stift och inte minst vilket stöd man vill ha från nationell nivå. Undersökningen visade att det finns ett uppenbart ökat intresse i stift och församling för att driva ett arbete kring miljö och hållbar utveckling. I stiften finns därför stiftsmiljövärn med miljösamordnare som stödjer församlingarnas arbete. Samarbete sker i de flesta fall med Sensus studieförbund och Församlingsförbundet. Stiften är nöjda med det samarbetet och i flera fall framhålls det som en förutsättning för arbetets framgång. En annan förutsättning för det fortsatta arbetet är enligt stiften ett stöd från en samordnande funktion på nationell nivå med ett särskilt uppdrag för att utveckla den ideologiska och teologiska reflektionen kring miljöfrågor och hållbar utveckling.

Av den anledningen beslutade Nämnden för kyrkolivets utveckling i maj 2004 att arbetet med miljö och hållbar utveckling skall drivas vidare på nationell nivå och för detta anställdes en teolog som stöd till stiften i deras fortbildningsuppdrag. Inom kort kommer en arbetsgrupp att tillsättas som tillsammans med miljöansvariga vid kyrkokansliet skall bearbeta frågor kring miljö och hållbar utveckling tematisk i Svenska kyrkan. Här är ett samarbete med andra aktörer i samhället av stor vikt.

För närvarande arbetar kyrkokansliet med att ta fram ett fördjupat material som skall fungera som underlag till fortsatt reflektion och handling i frågor som rör hållbar utveckling. Kyrkokansliets medarbetare medverkar i pastoralinstitutens utbildningsmoment som handlar om kyrkans uppgift i relation till hållbarhetens ekonomiska, sociala och ekologiska dimension. Kyrkokansliet har de senaste åren producerat inspirationsmaterial för gudstjänst om klimatfrågan inför tacksägelsedagen som infaller under den period som kyrkorna i Europa genom ECEN (European Christian Ecumenical Network) och KEK (Konferensen för europeiska kyrkor) vill uppmärksamma skapelsefrågor. Under hösten 2004 produceras ett konfirmandmaterial om klimatfrågor på kyrkokansliet som skall spridas i Svenska kyrkans församlingar i början av 2005, vilket även bidrar till konfirmandarbetslagens fortbildning.

Överväganden

Miljöfrågorna är angelägna och det är med tillfredsställelse utskottet konstaterar att miljöarbetet i Svenska kyrkan utvecklats till att bli en omfattande verksamhet i stift och församlingar under det senaste årtiondet. Det fleråriga nationella projekt som genomförts har inneburit ett bidrag till kompetensutvecklingen så att varje stift nu självt kan driva ett arbete kring miljö och hållbar utveckling. Vidare menar utskottet att stiftens behov av stöd och samordning är tillgodosett genom den nyinrättade tjänst som numera finns på kyrkokansliet. Vidare anser utskottet att det nationella uppdraget som handlar om att utveckla den ideologiska och teologiska reflektionen kommer att kunna genomföras inom ramen för nuvarande resurser.

Utskottet delar motionärernas uppfattning att alla ämbetsbärare i Svenska kyrkan skall få möjlighet att stärka och utveckla sina uppdrag för att bättre verka för en hållbar utveckling kopplad till kyrkans värdegrund. Detta ingår i stiftens fortbildningsansvar. Det finns redan en pågående samverkan om kyrkans grundutbildningar och stiftens fortbildningar på nationell nivå i syfte att stödja stiften. Därför föreslår utskottet att motionen 2004:17 avslås av kyrkomötet.

Uppsala den 17 september 2004

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Marie Nordström

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Caroline Krook och biskop Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp