Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2004:8
Församlingsutveckling

Kyrkomötet

Kl 2004:8

Kl 2004:8

Sammanfattning

I betänkandet behandlas motionerna 2004:39, 45, 50 och 71 som begär att kyrkans nationella nivå skall stödja stift och församlingar med syfte att utveckla församlingarnas arbete med att göra kyrkans budskap och tillgångar mer synliga och tillgängliga. Utskottet menar att det i dag finns en hög medvetenhet inom Svenska kyrkan på alla nivåer i de frågor som motionärerna tar upp. Bifall till motionerna skulle inte öka denna medvetenhet eller göra uppdraget till kyrkans nationella nivå tydligare. Utskottet har dock tagit intryck av det som efterfrågas i motion 2004:39 och efterlyser att även tillgänglighetsaspekten bör finnas med i den nationella nivåns inriktningsmål för att visa på att detta tillhör grundförutsättningarna för en öppen folkkyrka.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. med anledning av motion 2004:39 ge Kyrkostyrelsen till känna det kyrkolivsutskottet anför om tillgänglighetsaspekten.

2. avslå motion 2004:45.

3. avslå motion 2004:50.

4. avslå motion 2004:71.

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2004:39 av Seth Henriksson m. fl., Ökad tillgänglighet

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för att Svenska kyrkans inriktning i framtiden skall vara Ökad tillgänglighet till kyrkans andliga och fysiska skatter.

Motion 2004:45 av Ulla Rickardsson m. fl., Sprid kyrkans budskap där människorna finns

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att på olika sätt uppmana och stimulera församlingar och stift att deltaga i utåtriktade arrangemang och att detta skall tas med i församlingsinstruktionerna.

Motion 2004:50 av Gösta Äng och Ingvar Eriksson, Marknadsföring av Svenska kyrkan

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att påminna stift och församlingar om det absolut viktiga i dagens samhälle att genom annonsering och annan marknadsföring av församlingsverksamheten mer än tidigare tala om vad mycket gott som kommer och skulle kunna komma från kyrkan.

Motion 2004:71 av Börje Henriksson m. fl., Tillgänglighet

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att åter aktualisera ”kyrkans tillgänglighet”.

Utskottet

Bakgrund

I motion 2004:39 nämns fyra exempel på den ökade tillgänglighet som efterfrågas: att Bibel 2000 med ordlista och andra hjälpmedel skall finnas på Internet, att en omfattande kyrklig ordbok skall finnas på Internet, att tillgängligheten skall öka för den som har något funktionshinder och att gudstjänster skall spridas via Internet. Dessa exempel nämns för att visa på vilken inriktning motionärerna önskar att arbetet med att öka kyrkans tillgänglighet skall ha. Begäran om ökad tillgänglighet för den som har något funktionshinder berörs av andra motionärer till årets kyrkomöte vilkas motioner behandlas i Kyrkolivsutskottets betänkande 2004:5.

I motion 2004:45 önskar motionärerna att kyrkan skall bli mer synlig utanför kyrkobyggnaden och genom en ändring av församlingsinstruktionen göra detta till ett ordinarie inslag i församlingsverksamheten. Som exempel nämns att deltaga i arrangemang kring kultur, vetenskap, utställningar m.m.

I motion 2004:50 vill de båda motionärerna visa på värdet av väl genomtänkt marknadsföring. De marknadsföringsinsatser som åsyftas rör gudstjänsten. Som exempel nämns att genom annonser eller på annat sätt precisera gudstjänstens innehåll och utformning bättre än i dag.

I motion 2004:71 tas upp frågan om tillgänglighet till kyrkobyggnad och prästerliga tjänster också för den som inte tillhör Svenska kyrkan. Särskilt tas i motionen upp frågor om öppenhet och tillgänglighet i samband med begravning.

Frågorna om ökade insatser från kyrkans sida för att göra kyrkan och kyrkans budskap mer känt, synligt och tillgängligt har upprepade gånger varit föremål för behandling i Kyrkomötet och i utskotten. Senast behandlade 2003 års kyrkomöte en motion om ökad satsning på evangelisation och kommunikation, KMot 2003:64. Kyrkolivsutskottet redogjorde i sin behandling av motionen utförligt för hur dessa satsningar främst skall göras i församlingarna med stöd av stiften. I detta betänkande, Kl 2003:12, visade utskottet på vilken roll som den nationella nivån kan ha i den verksamhet som efterfrågades och på vad som i dag görs för att stödja stiften. Kyrkomötet beslöt på utskottets förslag att avslå motionen.

Arbete pågår redan inom Svenska kyrkan i den riktning som flera av motionärerna efterfrågar. Inte minst arbetet med styrdokument för Svenska kyrkans kommunikation, bindande för nationella nivån och rådgivande för övriga nivåer, syftar till att tydliggöra och förmedla Svenska kyrkans identitet och verksamhet för en bred allmänhet. Arbetet sker i nära samverkan med stift och församlingar, hittills har drygt tusen personer deltagit i arbetet. Likaså sker ett utvecklingsarbete inom ramen för projektet Ökad samhörighet med Svenska kyrkan, med inriktning att öka samhörighet med kyrkan för de medlemmar som inte är påtagligt aktiva i den kyrkliga verksamheten i dag. Projektet skall söka nya vägar att stabilisera ”medlemsutvecklingen” och för att öka tillgängligheten utveckla arbetsformer inom församlingsverksamhet, kommunikation samt administration. Erfarenheter kommer att inhämtas från andra kyrkor inom bland annat Borgågemenskapen. Även ett kyrkorumsprojekt pågår.

Nationell nivå verkar för att stödja stift och församlingar i deras kommunikationsarbete genom att anordna regelbundna mötesplatser och fortbildning.

I ett nummer av skriftserien Mitt i församlingen tas frågorna om kommunikation upp med ett flertal konkreta exempel. Att göra gemensamt – Kommunikation i Svenska kyrkan (Mitt i församlingen 1999:5). Utifrån olika perspektiv behandlas i bokens kapitel frågorna om kommunikation, bland annat handlar ett kapitel om sex församlingar i Umeå som gick samman och skapade en gemensam tidning. Ett annat kapitel berättar om två församlingar i Stockholms stift och bruket av Internet i kommunikationen.

Genom Internetportalen www.svenskakyrkan.se finns en tillgänglighet till Svenska kyrkan på olika nivåer. Under innevarande rambudgetperiod pågår ett arbete för att på bästa sätt utnyttja möjligheterna med elektronisk kommunikation, främst via webben. Vidare finns hela Bibeln på Svenska Bibelsällskapets webbplats www.bibeln.se. Även på www.bibelsajten.se ges material och information av det slag som några av motionärerna efterfrågar. Bibelsajten är ett samarbete mellan Svenska Kyrkans Unga, EFS, Svenska Baptisternas Ungdomsförbund och Svenska Bibelsällskapet. Mycket om Bibeln finns också tillgängligt på Svenska Bibelsällskapets hemsida på Internet.

Överväganden

Utskottet vill inledningsvis understryka att tanken på Svenska kyrkan som en öppen folkkyrka förutsätter tillgänglighet och närhet till människorna. Redan i lagen om Svenska kyrkan sägs att ”Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet”(2 §). Denna öppenhet förutsätter sådan tillgänglighet som efterfrågas i motionerna 2004:39 och 71.

Mycket görs för att kyrkan på sina olika nivåer skall vara tillgänglig, närvarande, öppen och välkomnande. Som redan framgått arbetar den nationella nivån med stöd åt församlingar och stift, liksom med att öka den elektroniska tillgängligheten. Av planeringsunderlaget för mål- och rambudgeten för åren 2005–2007 har utskottet fått inblick i att medvetenheten på Informationsavdelningen är stor när det gäller dessa frågors angelägenhetsgrad och att mycket är inlagt i planeringen för den kommande verksamhetsperioden.

Utskottet finner att det som motionärerna begär i motion 2004:50 om att påminna stift och församlingar om vikten av annonsering och annan marknadsföring måste anses väl tillgodosett genom det arbete som redan utförts och som är planerat av nationell nivå. På liknande sätt menar utskottet att det som motionärerna begär i motion 2004:45 om att nationell nivå skall uppmana och stimulera församlingar och stift att deltaga i utåtriktade arrangemang redan sker genom det stöd och de inspirationsmaterial som nationell nivå står bakom.

När det gäller begäran om ökad tillgänglighet för personer med något funktionshinder, som nämns i motion 2004:39, hänvisar utskottet till den behandling som utskottet givit denna frågeställning i sitt betänkande 2004:5 med anledning av att även andra motionärer tagit upp frågan.

Det nationell nivå bidrar med är viktiga insatser för att öka Svenska kyrkans elektroniska tillgänglighet samt att stödja stift och församlingar med utbildning och inspiration. Den fysiska tillgängligheten måste lösas lokalt. I dag har samhällets myndigheter en ofta långt större tillgänglighet genom olika typer av joursystem och vidarekoppling än vad Svenska kyrkans församlingar kan erbjuda genom sina anställda. Från flera håll hörs röster som talar om att det är svårt att få kontakt med dem som arbetar i församlingarna. Utskottet vill framhålla vikten av att kyrkan finns tillgänglig med sina anställda för människor som i livets olika skeden har behov av att ringa och få kontakt med någon i församlingen.

Utskottet ser tillgängligheten som ett förhållningssätt som innebär att kyrkan är till för människorna. Att arbeta i kyrkan innebär ett arbete för andra där tillgänglighet och öppenhet hör till grundförutsättningarna för arbetet.

Utskottet vill vidare lyfta fram den viktiga roll som församlingsinstruktionen har även när det gäller frågorna kring tillgänglighet. I det som sägs om församlingsinstruktionens innehåll står det att instruktionen skall innehålla ”ett pastoralt program för församlingens grundläggande uppgift”, (Kyrkoordning för Svenska kyrkan, Trettonde avdelningen, 57 kap., 5 §, punkt 2). Utskottet menar att detta pastorala program är platsen för den lokala församlingen där det skall komma till uttryck hur församlingen skall vara tillgänglig och hur den skall nå ut med sitt budskap.

Det är, enligt utskottet, viktigt att Svenska kyrkan syns och är närvarande bland människor med sitt budskap. Det skall inte vara tyst från kyrkan och från de många engagerade människor som tillhör kyrkan och arbetar för kyrkans sak. Detta är främst en uppgift för församlingarna, men också kyrkans nationella nivå arbetar tydligt med frågorna om hur Svenska kyrkan skall synas och höras. En ingående redovisning av detta ges i betänkandets tidigare framställning liksom i Informationsavdelningens planeringsunderlag.

Utskottet menar att det i dag finns en hög medvetenhet inom Svenska kyrkan på alla nivåer i de frågor som motionärerna tar upp. Bifall till motionerna skulle inte öka denna medvetenhet eller göra uppdraget till kyrkans nationella nivå tydligare. Utskottet har dock tagit intryck av det som efterfrågas i motion 2004:39 och efterlyser att även tillgänglighetsaspekten bör finnas med i den nationella nivåns inriktningsmål för att visa på att detta tillhör grundförutsättningarna för en öppen folkkyrka.

Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet beslutar avslå motionerna 2004:45, 50 och 71 samt att Kyrkomötet med anledning av motion 2004:39 ger Kyrkostyrelsen till känna att även tillgänglighetsaspekten bör finnas med i den nationella nivåns inriktningsmål.

Uppsala den 17 september 2004

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Nils-Henrik Nilsson

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Caroline Krook och biskop Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp