Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2004:1
Jämställdheten i Svenska kyrkan

Kyrkomötet

Kl 2004:1

Kl 2004:1

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2004:6 Jämställdheten i Svenska kyrkan samt motionen 2004:83 Kyrkan och jämställdheten.

Utskottet anser att den redovisning som ges i skrivelsen av jämställdhetssituationen och en del av jämställdhetsarbetet som pågår i Svenska kyrkan samt av några näraliggande frågor som aktualiserats under den tid som förflutet sedan 2000 års kyrkomöte senast behandlade frågorna ger en bra bild av hur det förhåller sig med jämställdheten i Svenska kyrkan. Utskottet konstaterar att det är ett mångfacetterat arbete med dessa frågor som bedrivits på nationell nivå. Utskottet anser dock att medvetenheten om jämställdhetsfrågorna behöver öka och föreslår därför att Kyrkomötet skall uppdra åt Kyrkostyrelsen att sprida skrivelsen till nomineringsgrupperna med en uppmaning att de skall beakta såväl kön som ålder inför nomineringar till den kommande mandatperioden.

Motionären föreslår dels att könsfördelningen i de råd som utses av olika organ på nationell nivå skall särredovisas och dels att Kyrkostyrelsen skall initiera ytterligare insatser inom jämställdhetsområdet. Utskottet konstaterar att de organ på nationell nivå som utser de olika råden redan eftersträvar en jämn könsfördelning. Utskottet anser därför att det inte finns någon anledning för Kyrkomötet att begära en särredovisning av könsfördelningen i råden. Utskottet delar inte motionärens uppfattning att det behöver initieras ytterligare insatser på nationell nivå inom detta område utan anser att Kyrkostyrelsen arbetar aktivt med detta på ett föredömligt sätt vilket också framgår av mål- och rambudgeten för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2005-2007. Utskottet föreslår därför att motionen avslås i sin helhet.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse Jämställdheten i Svenska kyrkan (KsSkr 2004:6) uppdra åt Kyrkostyrelsen att sprida 2004 års jämställdhetsredovisning med en uppmaning till nomineringsgrupperna att beakta såväl kön som ålder inför nomineringar till den kommande mandatperioden.

2. avslå motion 2004:83, punkten 1.

3. avslå motion 2004:83, punkten 2.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2004:6, Jämställdheten i Svenska kyrkan

Kyrkomötet beslutar att lägga 2004 års jämställdhetsredovisning till handlingarna.

Motionen

Motion 2004:83 av Gun Andersson, Kyrkan och jämställdheten

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att redovisa könsfördelningen för varje råd för sig samt redovisa könsfördelning i övrig verksamhet som bedrivs på nationell nivå, med syfte att upptäcka ojämlikhet.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att initiera insatser för att förbättra eventuell ojämlikhet i råden samt i övrig verksamhet på den nationella nivån.

Utskottet

Bakgrund

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2004:6, Jämställdheten i Svenska kyrkan, lämnas en redovisning av jämställdhetssituationen och en del av jämställdhetsarbetet som pågår i Svenska kyrkan samt av några näraliggande frågor som aktualiserats under den tid som förflutet sedan 2000 års kyrkomöte senast behandlade frågan (KsSkr 2000:5, Kl 2000:2 och KmSkr 2000:13).

Bakgrunden till den nu föreliggande skrivelsen är det beslut som 1998 års ombudsmöte fattade om att det en gång under varje mandatperiod skall lämnas en redovisning över jämställdhetssituationen och att det skall ske vid en sådan tidpunkt att denna kan få betydelse för nomineringarna inför nästa kyrkoval.

Överväganden

Kyrkolivsutskottet anser att Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2004:6 ger en bra bild av hur det förhåller sig med jämställdheten i Svenska kyrkan och konstaterar att det är ett mångfacetterat arbete med dessa frågor som bedrivits på nationell nivå. Även om en hel del redan uppnåtts inom detta område behövs en ökad medvetenhet och utskottet anser därför att det inte är en tillräcklig åtgärd att lägga denna skrivelse till handlingarna utan Kyrkostyrelsen behöver sprida den till nomineringsgrupperna med en uppmaning att de skall beakta såväl kön som ålder inför nomineringar till den kommande mandatperioden.

Motionären i motion 2004:83, punkten 1 anser att det är viktigt att även de olika råden särredovisas så att det klart framgår om jämställdhet uppnåtts i dem. Enligt vad utskottet erfarit är såväl Kyrkostyrelsen som Nämnden för kyrkolivets utveckling väl medvetna om och arbetar aktivt för att uppnå jämställdhet vid utseendet av ledamöter och ersättare till de olika råden. I de flesta av råden har en jämn fördelning mellan män och kvinnor uppnåtts men det har inte alltid varit möjligt att uppnå denna jämställdhet eftersom det är fråga om sakkunnigråd. Utskottet har förståelse för att motionären känner en viss oro för att det kan förekomma ojämlikhet i rådens sammansättning då det allt för ofta är en omedveten konventionell arbetsfördelning mellan män och kvinnor i beslutande organ. Männen sitter ofta i beslutande organ som arbetar med s.k. hårda frågor som ekonomi och budget medan kvinnor återfinns i beslutande organ som arbetar med s.k. mjuka frågor. Utskottet konstaterar att det för att få en förändring till stånd krävs ett aktivt och strategiskt arbete med att se till att man uppnår jämställdhet i beslutande organ inom kyrkans olika nivåer. Då såväl Kyrkostyrelsen som Nämnden för kyrkolivets utveckling redan är observanta på vikten av jämställdhet i råden anser utskottet att det inte finns någon anledning att ge en närmare anvisning till Kyrkostyrelsen om hur detta skall redovisas i jämställdhetsrapporten.

Motionären anser inte att åtgärderna för att uppnå jämställdhet på den nationella nivån är tillräckliga och vill därför i motion 83, punkten 2 att Kyrkomötet skall uppdra åt Kyrkostyrelsen att initiera ytterligare insatser. Utskottet delar inte motionärens uppfattning på denna punkt utan anser att Kyrkostyrelsen arbetar aktivt med detta på ett föredömligt sätt vilket också framgår av mål- och rambudgeten för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2005-2007. Här vill utskottet dels peka på ett av inriktningsmålen ”Svenska kyrkans röst i det svenska samhället skall ha en sådan trohet i tolkningen av evangelium att Guds kärlek och befriande kraft blir synlig i världen. Deltagandet i samhällsdebatten skall präglas av vår tillhörighet till den världsvida gemenskapen och vara inriktat på att värna människans värdighet och skapelsens integritet” och på en av de strategier som finns för att nå inriktningsmålet ”Vi deltar i samhällsdebatten på ett sätt som präglas av vår tillhörighet till den världsvida gemenskapen och är inriktat på att värna människans värdighet och skapelsens integritet”. Utskottet föreslår därför att motionen avslås i sin helhet.

Uppsala den 16 september 2004

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Marie Schött

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Caroline Krook och biskop Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp