Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Ekumenikutskottets betänkande
2004:4
Kyrkornas nej till våld mot kvinnor

Kyrkomötet

Eu 2004:4

Eu 2004:4

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2004:40. Motionärerna vill ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att kartlägga det arbete som Svenska kyrkan på dess olika nivåer och i olika sammanhang gör för att motverka våld mot kvinnor samt stärka församlingarnas och stiftens kompetens att möta utsatta kvinnor. Utskottet konstaterar att mycket redan görs, men att ett ökat nätverksarbete är av stor vikt. Utskottet vill säkerställa att Svenska kyrkans utbildningar integrerar frågor kring kvinnor och våld. Det ser diakonatet som en särskild resurs i arbetet med dessa frågor.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. Med anledning av motion 2004:40, punkt 1, uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra befintlig kunskap och erfarenhet från Svenska kyrkans arbete på olika nivåer med att motverka våld mot kvinnor ytterligare tillgänglig, i syfte att stärka nätverksarbete.

2. Med anledning av motion 2004:40, punkt 2, uppdra åt Kyrkostyrelsen att granska och säkerställa Svenska kyrkans utbildningsplaner, särskilt den för diakoner, så att frågor om våld mot kvinnor är integrerade i utbildningen.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2004:40 av Gun Andersson m.fl., Kyrkornas nej till våld mot kvinnor

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att kartlägga det arbete som i dag görs i stift och församlingar, internationellt, inom SKM och Lutherhjälpen samt ekumeniskt för att bekämpa våld mot kvinnor.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att initiera insatser för att stift och församlingar skall ha kompetens att möta utsatta kvinnor.

Utskottet

Bakgrund

Våld mot kvinnor är en fråga som under senare år har synligtgjorts i många olika sammanhang. Inom kyrkorna har en rad initiativ tagits. Som en uppföljning av Det ekumeniska årtiondet: Kyrkor i solidaritet med kvinnor togs det dokument fram som på svenska fick namnet Kyrkornas nej till våld mot kvinnor. Vad kan vi göra? Under 2003 lanserades materialet i ett seminarium i vilket bland andra Margareta Winberg och KG Hammar deltog. Materialet har presenterats i nätverk där representanter för kyrkokansliet deltar, både i stiften och i flera organisationer i det svenska samhället. Det är numera ett arbetsredskap i de sammanhang där frågor om våld och kvinnor bearbetas.

Ett pilotprojekt har inletts för att öka kunskapen och stimulera metodutvecklingen för att kyrkan skall kunna erbjuda själavård till människor som utsatts för övergrepp. Bräcke diakonigård är huvudman för projektet som inletts i ett samarbete mellan den nationella nivån och Göteborgs, Växjö och Lunds stift. Erfarenheterna skall senare redovisas och intentionen är att fler stift skall involveras i arbetet.

Sveriges Kristna Råds styrelse har antagit dokumentet Ekumeniska riktlinjer vid sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer. Det har spridits till svenska församlingar och bearbetas i olika sammanhang inom Sveriges Kristna Råd.

Svenska kyrkan är grundare av och aktiv i Frivilligorganisationernas Fond för Mänskliga rättigheter. Våld mot kvinnor har uppmärksammats i fondens arbete, både genom seminarier och genom alternativrapportering till svenska regeringens rapport om Sveriges efterlevnad av den internationella konventionen om att avskaffa all diskriminering av kvinnor (CEDAW).

Som medlem i Kyrkornas världsråd (KV), Lutherska världsförbundet (LVF) och Europeiska kyrkokonferensen deltar Svenska kyrkan i det ekumeniska arbetet mot våld mot kvinnor. Genom SKM och Lutherhjälpen stöder Svenska kyrkan både bilateralt och multilateralt partner i Latinamerika, Östra Europa, Afrika, Asien och Mellanöstern i deras arbete mot kvinnorelaterat våld. Exempel på detta är Tamar Campaign i Sydafrika som drivs av University of Natal School of Theology. Syftet med kampanjen är att ge kyrkor styrkan att bryta tystnaden vad gäller fysiska, psykiska och själsliga övergrepp av kvinnor. Ett annat exempel är Civite kursgård i Nicaragua som ordnar kurser kring kvinnors rättigheter och våldssituationen för kvinnor. Kursgården har blivit en viktig mötes- och utbildningsplats för många kvinnor. Ytterligare ett exempel är Talita Kumi Welfare Center i Pakistan. Centrets vision är att övervinna de olika former av våld som utövas mot kvinnor i samhället, sexuella övergrepp, skuldslaveri, våld i hemmet m.m. Genom utbildningar, juridisk rådgivning, hälsovård vill man stärka kvinnors självkänsla och medvetengöra dem om deras rättigheter. All Africa Conference of Churches är det regionala ekumeniska rådet för cirka 170 afrikanska kyrkor. Rådet har tagit fram en handledning på engelska och franska för att inspirera kyrkorna att bearbeta temat våld och orättvisor mot kvinnor – Res dig upp och handla. Rådets arbete stöds sedan länge av Svenska kyrkan. I Europa har en rad organisationer bildat nätverket Christian Action and Networking against Trafficking in Women (CAT).

Kyrkornas världsråd har utlyst ett årtionde för att övervinna våldet (Decade to Overcome Violence). Inom detta årtionde finns även ett fokus på våld mot kvinnor. Svenska kyrkan arbetar inom Sveriges Kristna Råd och dess fredskulturprogram med att göra årtiondet levande i olika kyrkors och samfunds församlingar.

Inom kyrkornas gemensamma katastrofarbete (ACT) har Svenska kyrkan ett ansvar för det psykosociala arbetet. I den manual som tagits fram för detta arbete ingår ett avsnitt som behandlar vikten av att arbeta med ett genderperspektiv. I detta avsnitt tas särskilt problematiken kring genderbaserat våld, trafficking och sexuella övergrepp upp.

Kyrkokansliet har två handläggare som har ansvaret för dessa frågor, nationellt och internationellt.

Överväganden

Motionärerna berör en problematik som är djupt allvarlig och på många sätt måste uppmärksammas. Tidigare förnekades problematiken av många, men idag finns en stor enighet om att frågor kring kvinnor och våld måste prioriteras. Våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser och överallt i världen. Den bristande jämställdheten bidrar till våldsanvändning. Samtidigt vill den kristna kyrkans teologi ge en motbild. Därför behöver teologin tydliggöras så att motståndet mot våld och arbetet för alla människors lika värde blir än mera synligt. En fungerande teologi måste ha ett själavårdande och pastoralt förhållningssätt, så att människor växer och helas. I vår kyrkas tradition är det varje kristen människas kallelse att arbeta för mänsklig värdighet och mot våld.

Arbetet för att motverka våld mot kvinnor utförs primärt på lokal nivå. Utskottet vill framhålla att Svenska kyrkan har stora resurser här i sitt diakonat. Detta måste få stöd till att göra prioriteringar som inbegriper arbete för att motverka våld mot kvinnor. Därför är särskilt den karitativa profilutbildningens innehåll av största vikt. Nationella nivån har ett ansvar att granska Svenska kyrkans utbildningar även utifrån det perspektiv motionärerna anför. Det finns i många församlingar ett engagemang för dessa frågor och en praktisk erfarenhet. Denna kunskap och erfarenhet behöver spridas.

Utskottet konstaterar också att Svenska kyrkan genom Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission finns med i ett omfattande arbete runt om i världen för att motverka våld mot kvinnor och uttrycker en förväntan att det arbetet fortsätter.

Utskottet tror inte att en fullständig kartläggning är meningsfull att göra. Däremot menar utskottet att det vore värdefullt att få en översikt över det arbete som bedrivs på olika nivåer i Svenska kyrkan och dess ekumeniska och internationella sammanhang för att motverka våld mot kvinnor. Syftet är att sprida goda exempel som kan bidra till ett ökat nätverksarbete.

Uppsala den 17 september 2004

På Ekumenikutskottets vägnar

Kerstin Bergman

        Eva Christina Nilsson

Närvarande: Kerstin Bergman, ordförande, Lena Schachinger, Bengt-Åke Gustafsson, Rune Entelius, Inger Svensson, Elisabeth Olén, Marija Kogler Johnsson, Karin Uggla, Marinette Bylin, Börje Gustafsson, Sonja Grunselius, Birgitta Wrede, Roland Johansson, Stefan Gustavsson och Vivianne Wetterling.

Biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp