Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Ekumenikutskottets betänkande
2004:2
HOPP-kampanjen

Kyrkomötet

Eu 2004:2

Eu 2004:2

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motionerna 2004:42 och 2004:86. I motionerna föreslås att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att omgående lämna HOPP-kampanjen. I motion 2004:42 föreslås dessutom att Kyrkomötet uttalar sitt fulla och reservationslösa stöd för Israels rätt att existera bakom säkra och erkända gränser i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 242 och Kyrkostyrelsen får i uppdrag att göra dessa beslut allmänt kända. Utskottet understryker kampanjens ekumeniska ursprung och varje kristen kyrkas ansvar att aktivt reagera mot uppenbar orättfärdighet i världen. Utskottet är medvetet om de svårigheter en kampanj alltid för med sig, med risk för förenklingar och missförstånd. Risken för missförstånd i mediasamhället skall förebyggas, men kan aldrig helt undvikas. Utskottet föreslår Kyrkomötet avslå motionerna.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. avslå motion 2004:42 punkt 1.

2. avslå motion 2004:42 punkt 2.

3. avslå motion 2004:42 punkt 3.

4. avslå motion 2004:86.

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2004:42 av Joakim Svensson, Lämna den s.k. HOPP-kampanjen

1. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att omgående lämna den så kallade HOPP-kampanjen.

2. Kyrkomötet beslutar uttala sitt fulla och reservationslösa stöd för Israels rätt att existera bakom säkra och erkända gränser i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 242.

3. Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att ge besluten enligt punkterna 1 och 2 ovan till känna på ett sådant sätt att de blir allmänt kända.

Motion 2004:86 av Eva Nyman, Avsluta deltagande i HOPP-kampanjen

Kyrkomötet beslutar att uppmana Kyrkostyrelsen att genast avsluta Svenska kyrkans deltagande i den så kallade HOPP-kampanjen.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över motionerna 2004:42 och 2004:86 (Ln 2004:3y). Yttrandet bifogas som bilaga 1.

Lutherska Världsförbundet

Lutherska världsförbundets Rådsförsamling antog den 6 september 2004 enhälligt en resolution om Israel-Palestina. Resolutionen bifogas som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

Tretton lokala kristna kyrkors har vädjat till Kyrkornas världsråd om ett internationellt kyrkligt engagemang för fred och frihet i Mellanöstern. Kyrkornas världsråds exekutivkommittén beslutade i september 2001 att starta kampanjen End the illegal Occupation of Palestine: Support a Just Peace in the Middle East, inom ramen för Kyrkornas världsråds årtionde mot våld. Kyrkor världen runt inbjöds till bön, eftertanke och aktiv solidaritet med palestinier och israeler. Målet är att tillförsäkra båda staterna en rättvis och hållbar fred. Kyrkornas världsråd ser upphävandet av ockupationen som vägen till fred och säkerhet.

De senaste årens upptrappade våld på båda sidor är grunden för initiativen. Utvecklingen har beskrivits som en våldspiral.

Bakgrunden till konflikten är FN:s beslut 1947 om delning av det brittiska protektoratet Palestina i en israelisk stat för judar och en palestinsk stat för araber. De araber som bodde i Palestina och grannländerna accepterade inte delningen, vilket inneburit fyra stora krig, stora flyktinggrupper, ett konstant krigsliknande tillstånd samt israelisk ockupation av palestinsk mark. Den israeliska staten bildades 1948. den palestinska staten har inte blivit verklighet.

Sveriges Kristna Råds årsmöte vände sig i ett uttalande den 23 april 2002 till Sveriges regering och statsminister med fyra huvudkrav under rubriken Agera för att häva Israels ockupation: 1. att Israel upphör med ockupationen av de palestinska områdena, 2. att en tvåstatslösning – Israel och Palestina – med utgångspunkt i 1967 års gränser genomförs, 3. att Jerusalem blir huvudstad för två stater och att de heliga platserna skyddas av internationella garantier, så att Jerusalem kan förbli en mötesplats för tre religioner, 4. att de kristna kyrkorna och andra krafter på båda sidor i konflikten som verkar för rättvisa fred och försoning får konkret stöd.

Kyrkostyrelsen beslutade i mars 2003 att delta i HOPP-kampanjen, som följande kyrkor och organisationer beslutat stödja: Caritas, Diakonia, Evangeliska Brödraförsamlingen, Frikyrkliga Studieförbundet, Individuell Människohjälp, KFUK-KFUM, Kristna Fredsrörelsen i Sverige, Strängnäs stift och Svenska Missionsförbundet. De som står bakom kampanjen har var och en ett långsiktigt engagemang i området. Som grundprincip i ärendet ligger ”Israels och Palestinas rätt att existera som två självständiga stater i frihet och säkerhet inom internationellt fastställda gränser”. Konflikten förstås som en konflikt om land. Som grund för en hållbar fredsöverenskommelse måste, enligt grunden för Kyrkostyrelsens beslut, folkrätten gällande FN:s resolutioner 181, 194, 242, 338, 1397 med flera ligga. Kyrkornas världsråds uttalande från september 2002 lyfts fram: ”Kyrkornas Världsråds centralkommitté stödjer de många kristna, muslimer och judar i regionen och runt om i världen som med kraft tagit avstånd från alla våldshandlingar i den pågående konflikten, såsom:

- Israels militära invasion och förnyade ockupation av de palestinska områdena, illegala avrättningar av palestinska ledare, dödande av palestinska civila, genomförande av kollektiva bestraffningar, samt förstörelsen av palestinska hem och egendom i Israel och i de ockuperade områdena

- Alla terrorhandlingar mot civila i Israel och i de ockuperade områdena, och då inte minst det växande och djupt besvärande genomförandet av planerade och urskillningslösa självmordsbombningar.”

Kampanjen presenteras i det tryckta materialet i fem punkter.

HOPP-kampanjen vill:

1. verka för att få ett slut på ockupationen och våldet. Kampanjen tar med kraft avstånd från våldsdåden från både israeliskt och palestinskt håll. Denna konflikt går inte att lösa med militärt våld och tvång, byggande av bosättningar, vägar, murar och stängsel som permanentar ockupation och dominans. Konflikten går inte heller att lösa med terrorattacker och självmordsbombningar. Endast genom förhandlingar kan en rättvis fred uppnås med säkerhet för israeler och frihet för palestinier inom internationellt erkända gränser.

2. stödja och uppmärksamma de lokal kristna kyrkorna och andra krafter inom de israeliska och palestinska samhällena som med ickevåldsmedel verkar för rättvisa, fred och försoning.

3. verka för internationell närvaro genom att stödja det ekumeniska följeslagarprogrammet, EAPPI som drivs av Kyrkornas Världsråd (se www.fredskultur.nu). Till detta kan enskilda anmäla sig som följeslagare och i tre månader personligen stödja människor och organisationer i deras vardagliga kamp för mänskliga rättigheter och internationell rätt.

4. verka för att EU:s frihandelsavtal med Israel inte fortsättningsvis bidrar till att stödja de illegala israeliska bosättningarna på ockuperat område. Det gällande avtalet ger Israel förmånen att få exportera sina produkter till EU med mycket låga tullsatser. Ett villkor är att Israel skall respektera mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Den pågående militära ockupationen är ett brott mot detta. Dessutom inkluderar Israel produkter från de illegala bosättningarna i de ockuperade områdena i sin export, trots att detta är ett brott mot avtalet. Vi kräver att EU och den svenska regeringen ska se till att frihandelsavtalet följs, vilket kräver ursprungsmärkning av importerade produkter och att demokrati och mänskliga rättigheter respekteras. Om Israel vägrar följa avtalet skall detta upphävas.

5. uppmana Sveriges regering och riksdag att se till att produkter från de israeliska bosättningarna på ockuperat område inte når Sverige och EU. Samtidigt uppmanas Sveriges konsumenter att inte köpa bosättarprodukter från de ockuperade områdena. Därmed kan konsumenter aktivt markera sitt avståndstagande från den israeliska ockupationen och bosättningspolitiken.

    Kampanjens krav är att Israel skall kunna garantera att de varor som säljs som israeliska inte kommer från ockuperat område. Det står i strid med internationell rätt att en ockupationsmakt genererar intäkter från ockuperade områden. HOPP-kampanjen innebär därför ingen uppmaning till bojkott av israeliska produkter, men kräver garantier om att Israel som exportör och EU som importör lever upp till gällande internationella avtal och rätt.

    HOPP-kampanjen inleddes i maj 2004 och avslutas under 2005. Den har fått ett stort medialt genomslag. Enligt uppgifter i media sommaren 2004 har frågan om ursprungsmärkning av varor från de ockuperade områdena lösts i omförhandlingarna av handelsavtalet EU–Israel, men någon dokumentation finns inte och en förändring av avtalet och dess tillämpning kan inte tas utan medlemsstaternas godkännande.

Överväganden

Utskottet vill inledningsvis betona att HOPP-kampanjen har sin utgångspunkt i en vädjan från lokala kristna kyrkor och är ett utflöde av Svenska kyrkans ekumeniska engagemang. Svenska kyrkan har som varje kristen kyrka ett ansvar i världen att agera mot uppenbart orättfärdiga förhållanden och uppträda till den svagares försvar och stöd. Ockupationen av de palestinska områdena bryter mot den internationella folkrätten och de mänskliga rättigheterna.

    Utskottet är väl medvetet om de svårigheter som är förenade med en kampanj som såväl samspelar med, som utnyttjar media. Utskottet vill betona vikten av att presentationen av kampanjens syfte och grund är tydlig och väl balanserad. I HOPP-kampanjens inledningsskede blev ordet bojkott, som inte finns med i materialet, det som snedvred en del av medias bevakning. I materialet framgår tydligt kampanjens syfte att verka för en tvåstatslösning och mot övergrepp, terrorism och statsterrorism i alla dess former. En välavvägd, fullödig bild är svår, om inte omöjlig att ge i en kampanj. Vid genomförandet av liknande kampanjer är det av vikt att ekumeniska samtal och interreligiösa dialoger på såväl nationell nivå som församlingsnivå beaktas. Utskottet har på ovan angivna grunder beslutat att inte bifalla motionerna.

Utskottet bifogar som bilaga den resolution som Lutherska världsförbundets rådsförsamling enhälligt antog i september i år.

Uppsala den 15 september 2004

På Ekumenikutskottets vägnar

Kerstin Bergman

                    Michael Persson

Närvarande: Kerstin Bergman, ordförande, Olof Lönneborg, Bengt-Åke Gustafsson, Rune Entelius, Inger Svensson, Elisabeth Olén, Marija Kogler Johnsson, Karin Uggla, Marinette Bylin, Lars-Ivar Ericson, Sonja Grunselius, Fredrik Sidenvall, Roland Johansson, Lennart Svensson och Vivianne Wetterling.

Biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggning.

Reservation

Fredrik Sidenvall reserverar sig mot EU:s beslut att avslå motion 2004:42, till förmån för motionens första och tredje att-sats.

”Enligt sin bekännelse är Svenska kyrkan kallad att vara ytterst återhållsam när det gäller att engagera sig i dagspolitiska frågor, inrikespolitiska såväl som utrikespolitiska (Augustana XXVIII, SKB sidan 83, andra stycket).

Till värn för människans värde och värdighet skall kyrkan förstås förkunna Guds lag också för dem som är kallade av Gud att regera världen. När det gäller vägval i enskilda politiska frågor ger oss Guds ord inte vägledning i allt, utan människor är kallade av Gud att forma sin vardag utifrån den naturliga lagen och det sunda förnuftet. Därför måste kyrkans ledande organ med förtroende lämna åt de kristna att utifrån sina förnuft och skiftande erfarenheter, drivna av nådens glädje, forma en mänskligare värld tillsammans med alla människor av god vilja. Det är inget problem att kyrkans trogna kommer att dra olika slutsatser och sluta sig till olika politiska riktningar. Djupt problematiskt är det däremot när några gör anspråk på att tala i hela kyrkans namn i sådana frågor där Guds ord inte avgör frågorna. Då tyngs samvetena av människobud, kyrkan hotas av splittring och i värsta fall stöts människor bort från nådens medel.

Situationen i det Heliga landet är av historiska, geopolitiska och religiösa skäl ytterligt komplicerad. Den situationen lämpar sig inte för kampanjer med förenklade slagord. Till stöd för trängda bröder och systrar finns det visst anledning att mana till besinning och humanitet. Men skall Svenska kyrkans röst bli tagen på allvar i längden är det viktigt att kyrkans uttalanden formuleras med balans och tyngd så att de vinner allmän respekt om ej allmänt gillande. De kvalitéerna finns i Lutherska världsförbundets uttalande i september (se bilaga Eu 2004:3), men saknas i stor utsträckning dessvärre i HOPP-kampanjen.”

Särskild mening

Ersättaren Juhani Rantanen har begärt att till betänkandet foga särskild mening:

Utskottet borde ha bifallit motionen 2004: 42.

Läronämndens yttrande

2004:3y

Kyrkomötets agenda, HOPP-kampanjen

 

Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över motionerna 2004:33 Kyrkomötets agenda, 2004:42 Lämna den s.k. HOPP-kampanjen samt 2004:86 Avsluta deltagande i HOPP-kampanjen.

Kristen tro uttrycker en helhetssyn, där kropp, själ och ande hör samman. Hela människan ryms i den kristna tron och i ett kristet liv skall såväl kyrkan som den enskilda människan sträva efter att gestalta tro i handling. Därför behövs en dialog mellan erfarenheter och gemensam trostolkning i historia och nutid. Det uppstår ständigt situationer där såväl den enskilde som en församling, ett stift eller en kyrka erfar en skyldighet att visa solidaritet med utsatta människor och deltaga i det offentliga samtalet. Detta ansvar är ofrånkomligt och även om osäkerheten alltid finns där, liksom risken att ta fel, så är det en del av kyrkans uppdrag att i varje tid ge röst åt evangelium och ta ställning i etiska frågor.

Uppsala den 31 augusti 2004

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

                    Bo Larsson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg*, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén*, biskop Hans Stiglund, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Bengt Gustafsson, Ann-Catrin Jarl, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering.

Av Lutherska Världsförbundets Rådsförsamling enhälligt beslutad resolution september 2004

Resolution angående Israel-Palestina

Med erinran om det officiella uttalande om Israel-Palestina som den Tionde Generalförsamlingen antog och uttalandet av Exekutivkommittén angående uppförandet av en skiljemur i de Ockuperade Palestinska Territorierna (’Riv Murarna’, 22 februari 2004), samt Lutherska Världsförbundets tidigare uttalanden angående situationen i Det Heliga Landet

antog Rådet genom omröstning att:

- åter igen bekräfta sitt hopp och att frambära sina böner om att en varaktig och rättvis fred må återupprättas i det Heliga Landet, och sin solidaritet och vilja att vara följeslagare med dem som söker fred mitt i det pågående våldet;

- uttrycka sin djupa oro över den växande antisemitismen runt om i världen, och att återigen uttala sitt fördömande och sin avsky av antisemitism;

- uttala sin lika djupa oro över den växande antimuslimska känslorna runt om i världen, och särskilt i samband med ’krig mot terrorism’;

- uppmuntra och stödja initiativ till medialog mellan religionernas ledare och mellan olika religiösa grupper i det Heliga Landet och internationellt med syfte att främja ömsesidig förståelse och gemensamt handlande (’diapraxis’) för fred;

- fördöma alla våldsattacker mot civilbefolkningen både från palestinska och israelitiska grupper;

- uttala sin djupa oro över de allt värre humanitära konsekvenserna av ockupationen, inklusive separationen av familjer genom barriärer, checkpoints, nekande av passersedlar och andra kontroller;

- uppmana Israels regering att göra allt som står i dess makt för att underlätta arbetet för präster, lekmän och humanitära organisationer i Israel-Palestina, inklusive utfärdande av nödvändiga visa och fysiskt tillträde till alla områden;

- enträget anmoda det Palestinska Styret att garantera respekt för lagens upprätthållande i de områden de kontrollerar, och att utan dröjsmål anordna val som en del av den nödvändiga reformprocessen vid en övergång till en demokratisk styrelseform;

- välkomna den rådgivande uppfattning som den Internationella Domstolen uttalade den 9 juli 2004 och dess slutledning att uppförandet av skiljemuren på Västbanken är ett brott mot internationell lag, och att uppmana all FN:s medlemsstater att respektera och stödja denna rådgivande uppfattning;

- uttala sin bestörtning och sitt beklagande över att Israels regering nyligen beslutat att bygga nästan 1 000 nya bostäder i existerande bosättningar på Västbanken trots det förbud mot utökande av bosättningarna som krävs av ’Vägkartan’ (’Roadmap’), den plan som stöds av USA, Europeiska Unionen, Ryska Federationen och Förenta Nationerna (den så kallade Kvartetten);

- uppmana Israels regering att avstå från expansion av ytterligare nya bosättningar och att uppmana USA:s regering och övriga medlemmar av ’Kvartetten’ att kräva efterrättelse av de tydliga villkor som ingår i Vägkartan i syfte att förhindra uppförande av ännu fler hinder för fred i regionen; och att

- uppmana det Palestinska Styret och Staten Israel att återuppta sitt respektive ansvar att söka en varaktig fred för alla folk i det Heliga Landet.

Resolution om Kyrkan och om Lutherska Världsförbundets närvaro i det Heliga Landet

Rådet antog genom omröstning att:

- uttrycka sin djupa oro över de förhållanden som lett till de kristnas emigration från det Heliga Landet och att uppmana världssamfundet att stödja lokala kyrkors initiativ till utbildning, arbete och bostäder baserade i lokalsamhället för att minska ytterligare emigration; och att

- återigen uppmana Israels regering att bekräfta den beskattningsbefriade status som Lutherska Världsförbundets humanitära arbete i regionen, inklusive Augusta Victoria-Sjukhuset åtnjuter.

Previous PageAlla betänkandenNext Page


TillbakaUpp