Ekumenikutskottets betänkande
2004:1
Verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem
|
Kyrkomötet
Eu 2004:1
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2004:78 som rör verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem. Med hänvisning till det utredningsarbete som redan pågår föreslår utskottet avslag på motionen.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att
1. avslå motion 2004:78, punkt 1.
2. avslå motion 2004:78, punkt 2.
3. avslå motion 2004:78, punkt 3.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2004:78 av Anders Roos och Angela Boëthius, Verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att på lämpligt sätt verka för att stipendie- och kursverksamheten vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem snarast återupptas.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för att kursverksamheten vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem främst blir kvalificerade teologiska kurser som erbjuds präster och blivande präster inom Svenska kyrkan och dess systerkyrkor.
3. Kyrkomötet beslutar att verksamheten vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem blir ett eget program inom ramen för budget för Svenska kyrkans nationella nivå.
Utskottet
Bakgrund
Svenska Teologiska Institutet (STI) bildades och påbörjade verksamhet 1951. Målgruppen för institutet blev snabbt studenter, präster och lärare. Alltsedan dess har STI främst utnyttjats som en undervisningsplats för svenska teologer, men även utländska stipendiater har regelbundet kommit till STI för studier. STI har också fungerat som en av Svenska kyrkans mötesplatser med människor av annan tro, främst judendomen. Under senare år har kontakterna med islam förstärkts påtagligt. Redan tidigt blev också kontakterna med de österländska och orientaliska kyrkorna ett viktigt inslag i arbetet.
Den renovering som skedde 1998–99 innebar en betydande upprustning av STI:s lokaler. Även verksamheten genomlystes. Programmet skulle inriktas på omväxlande korta och långa kurser. Verksamheten kunde genomföras enligt planerna under våren 2000 och i viss mån fram till sommaren 2001. Institutets 50-årsjubileum firades våren och sommaren 2001 i Jerusalem och Sigtuna i positiv anda av förhoppning att den nyss påbörjade verksamheten skulle kunna genomföras. Säkerhetsläget efter att den andra intifadan inleddes och terrorattacken mot World Trade Center i New York inträffade den 11 september 2001, omintetgjorde dessa förhoppningar.
Den försämrade säkerhetspolitiska situationen under de följande åren medförde att verksamheten fortsatte i reducerad form. Då få deltagare anmälde sig till kurserna tvingades STI att minska utbudet. Det gällde till exempel terminskurserna. Så länge viljan bland presumtiva deltagare att resa till Jerusalem är fortsatt låg har det inte varit möjligt att öka utbudet. Vid institutet sker för närvarande lokal verksamhet inriktad på religionsmöten, kortare kurser och studieresor, besök av enskilda gäster och grupper. Samtidigt skall omfattningen av verksamheten vid STI inte underskattas då ganska många människor kommer på besök och bedriver studier där.
I det rådande läget blev det tvunget att söka kompletterande instrument för de fortsatta relationerna med judar, muslimer och kristna i området. På uppmaning av de lokala kyrkorna, och inom ramen för Kyrkornas världsråd, inleddes därför det internationella följeslagarprogrammet, som i Sverige organiseras av Sveriges Kristna Råd. Genom kontinuerlig närvaro kan deltagarna vara vittnen i den svåra situationen och utgöra ett bevis på att människor där inte är glömda av omvärlden. Deltagarna, vars främsta motivation är att bidra till fred och mänsklig värdighet, får en riktad förberedelse. När andra relationer har varit svåra att uppehålla har följeslagarprogrammet kunnat spela en roll. De båda verksamheterna kompletterar varandra i viljan att söka möjliga verktyg i en svår situation.
Verksamheten vid STI har under året genomlysts i en, av utrikeschefen beställd, utredning av Sören Ekström. Den avlämnades under sommaren och skall senare behandlas av Kyrkostyrelsen och Nämnden för internationell mission och diakoni. Utredningen omfattar bland annat de frågor motionärerna lyfter fram. Ekström skriver i sin utredning bland annat att ”min slutsats är alltså att Svenska kyrkan inte bör och knappast ens kan avveckla verksamheten i Jerusalem”. Han förordar att Svenska kyrkan och STI skall ”investera sig ur krisen” och vidta sådana åtgärder som ytterligare stärker intresset för STI. Inriktningen bör vara på grupper som har ett starkt intresse för religionsdialog, ekumenik, Mellanöstern, Israel, Palestina och Jerusalem. Då kan också målgruppen delvis vara människor som har erfarenhet att vistas i instabila regioner.
Utredningen mynnar ut i ett förslag på huvudinriktning:
- En målmedveten akademisk verksamhet i samarbete med Lunds universitet (och eventuellt Sigtunastiftelsen).
- En förstärkning av STI:s inomkyrkliga utbildningsuppgift i samarbete med Svenska kyrkan på nationell nivå och Sigtuna folkhögskola (de kyrkliga yrkesutbildningarna, vidareutbildning för anställda i Svenska kyrkan).
- En förstärkning av STI:s roll i den internationellt baserade utbildningen i samverkan med Svenska kyrkan på nationell nivå (de internationella terminerna).
- En förstärkning av STI:s folkbildningsroll i Svenska kyrkan i samarbete med Svenska kyrkan på nationell nivå, Sensus studieförbund och Sigtuna folkhögskola.
Därtill föreslås inrättandet av en professur i samarbete mellan Lunds universitet och STI.
Överväganden
Utskottet har med intresse tagit del av Sören Ekströms utredning om STI och ser fram emot den kommande bearbetningen av utredningen. Utskottet konstaterar att motionens intentioner är utförligt behandlade i denna utredning som har överlämnats till utrikeschefen och som kommer att bearbetas under hösten. Utskottet föreslår därför att motionen avslås.
Uppsala den 15 september 2004
På Ekumenikutskottets vägnar
Kerstin Bergman
Närvarande: Kerstin Bergman, ordförande, Olof Lönneborg, Bengt-Åke Gustafsson, Rune Entelius, Inger Svensson, Elisabeth Olén, Marija Kogler Johnsson, Karin Uggla, Marinette Bylin, Lars-Ivar Ericson, Sonja Grunselius, Fredrik Sidenvall, Roland Johansson, Lennart Svensson och Vivianne Wetterling.
Biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggning.