Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2004:2
Vissa ändringar i utjämningssystemet
|
Kyrkomötet
EE 2004:2
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2004:7 Vissa ändringar i utjämningssystemet. I skrivelsen föreslås ändringar i 44 kap. kyrkoordningen som innebär att det i utjämningssystemet införs en s.k. kostnadsutjämningskonstant som ersätter den tidigare begravningsplatskomponenten. Utskottet föreslår att Kyrkomötet tillstyrker Kyrkostyrelsens skrivelse.
Utskottet har haft tillfälle att ställa frågor till Kyrkofondens styrelses ordförande Bertil Persson, generalsekreterare Lars Friedner, ekonomichef Helén Ottosson Lovén samt controller Gunnar Nygren.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2004:7 anta utskottets i bilaga 1 föreslagna ändring i fråga om 44 kap. kyrkoordningen.
Redogörelse för ärendet
Skrivelsen
Kyrkostyrelsens skrivelse 2004:7, Vissa ändringar i utjämningssystemet
Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsen förslag till ändringar i fråga om 44 kap. kyrkoordningen.
Andra utskott
Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig. Yttrandet Kr 2004:3y fogas till betänkandet som bilaga 2.
Utskottet
Bakgrund
Kyrkomötet beslutade år 2003, i enlighet med Kyrkostyrelsens förslag i skrivelsen Vissa ändringar i utjämningssystemet (KsSkr 2003:8), att den kritiserade begravningsplatskomponenten skulle utgå ur utjämningssystemet fr.o.m. 2005. Kritiken (se exempelvis Mot 2002:22 och Svenska kyrkans utredningar 2003:1 s. 124 ff, 180 ff) utgick från tanken att begravningsverksamheten finansieras genom en särskild begravningsavgift och att det därför är bäddat för missuppfattningar att det inomkyrkliga utjämningssystemet omfattar en del med koppling till begravningsverksamheten. I samband med beslutet påpekade Kyrkomötet att en förutsättning för att avveckla begravningsplatskomponenten var att Kyrkofondens styrelse förändrar de procenttal efter vilka utjämningen skall ske för kvarvarande utjämningskomponenter så att de belopp som utjämnas mellan de lokala enheterna påverkas i så liten utsträckning som möjligt (EE 2003:1). Detta förbehåll skall ses mot bakgrund av att Kyrkostyrelsen, Ekonomi- och egendomsutskottet samt Kyrkomötet ville behålla den utjämningseffekt som begravningsplatskomponenten ger mellan tätort och glesbygd (KsSkr 2003:8).
Kyrkofondens styrelse har efter testberäkningar konstaterat att ”Kyrkomötets intention om en i princip oförändrad utjämning, efter borttagandet av begravningsplatskomponenten, inte kunnat infrias inom ramen för nuvarande utjämningssystem” (KsSkr 2004:7). Mot bakgrund av detta föreslår Kyrkostyrelsen, efter samråd med Kyrkofondens styrelse, att den utjämning som begravningsplatskomponenten gett upphov till ersätts med en modell där det belopp som framräknats för 2003 års begravningsplatskomponent får fortsätta att gälla tills vidare med viss indexuppräkning. För att markera att denna modell skiljer sig från modellen med en begravningsplatskomponent menar Kyrkostyrelsen att komponenten bör ”ges en ny benämning, utan anknytning till begravningsverksamheten. En lämplig benämning på en sådan komponent i systemet kan vara kostnadsutjämningskonstant. Procentsatserna för andra komponenter i systemet bibehålles samtidigt oförändrade.”
Kostnadsutjämningskonstanten, till skillnad från övriga komponenter i den generella utjämningen kommer genom den föreslagna modellen inte att påverkas av t.ex. befolkningsstrukturella förändringar bland församlingarna.
Överväganden
Införandet av kostnadsutjämningskonstanten innebär att begravningsplatskomponenten slutgiltigt utgår ur utjämningssystemet samtidigt som den nuvarande utjämningseffekten bibehålls. Den föreslagna lösningen uppfyller således de krav som Ekonomi- och egendomsutskottet ställde i samband med 2003 års kyrkomöte (EE 2003:1).
I Kyrkostyrelsens skrivelse anges att den föreslagna lösningen får anses vara av mer eller mindre kortsiktig karaktär då den inte påverkas av t.ex. befolkningsstrukturella förändringar bland församlingarna. I samband med utskottets utfrågning av Kyrkofondens styrelses ordförande, Bertil Persson, framkom att avsikten med kostnadsutjämningskonstanten är att den skall vara en tillsvidarelösning på samma sätt som övriga komponenter i utjämningssystemet. Ekonomi- och egendomsutskottet delar denna uppfattning.
Språkligt
Kyrkorättsutskottet har i sitt yttrande påpekat att den av Kyrkostyrelsen föreslagna lydelsen till 45 kap. 8 § kyrkoordningen är otydlig när det gäller till vilket bidragsårs nivå som kostnadsutjämningskonstanten låses. Ekonomi- och egendomsutskottet delar Kyrkorättsutskottets uppfattning, varför utskottet föreslår ny lydelse av bestämmelsen enligt bilaga 1.
Kyrkorättsutskottet har även i sitt yttrande föreslagit en annan numrering av den av Kyrkostyrelsen föreslagna nya 45 kap. 8 § kyrkoordningen. Ekonomi- och egendomsutskottet anser att Kyrkostyrelsens förslag på ett bättre sätt än Kyrkorättsutskottets förslag bidrar till ett lättillgängligt regelverk.
Ekonomi- och egendomsutskottet tillstyrker därför Kyrkostyrelsens skrivelse med reservation för den språkliga justering som utskottet föreslår.
Uppsala den 16 september 2004
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Reidar Gustafsson
Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Christina Pregmark Gyberg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Sten Persson, Christer Mohlin, Erling Öhman, Michael Martinson och Åke Bendix.
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning.
Utskottets förslag till ändring i kyrkoordningen
Kyrkomötet beslutar i fråga om 44 kap. kyrkoordningen
dels att nuvarande 9 § skall betecknas 8 §,
dels att det skall införas en ny paragraf, 9 §, samt en ny rubrik före nya 9 § av följande lydelse.
Kyrkostyrelsens förslag
|
Utskottets förslag
|
Kostnadsutjämningskonstant
9 § Församlingen betalar avgift till kyrkofonden eller erhåller bidrag från kyrkofonden efter en kostnadsutjämningskonstant.
Kostnadsutjämningskonstanten för varje församling motsvarar det belopp som fastställdes av Kyrkofondens styrelse bidragsåret 2003 i enlighet med 8 § i detta kapitels lydelse före den 1 januari 2005.
Kyrkofondens styrelse skall besluta om kostnadsutjämningskonstanten med hänsyn till den allmänna pris- och löneutvecklingen.
|
Kostnadsutjämningskonstant
9 § Församlingen betalar avgift till kyrkofonden eller erhåller bidrag från kyrkofonden efter en kostnadsutjämningskonstant.
Kostnadsutjämningskonstanten för varje församling motsvarar det belopp som fastställdes av Kyrkofondens styrelse för bidragsåret 2003 i enlighet med 8 § i detta kapitels lydelse före den 1 januari 2005.
Kyrkofondens styrelse skall besluta om kostnadsutjämningskonstanten med hänsyn till den allmänna pris- och löneutvecklingen.
|
Kyrkorättsutskottets yttrande
2004:3y
Vissa ändringar i utjämningssystemet m.m.
|
|
Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2004:7 samt motion Mot 2004:22. Skrivelsen behandlar införandet av en kostnadsutjämningskonstant i det inomkyrkliga utjämningssystemet då begravningskomponenten borttages ur detsamma. Motionen rör frågan om att analysera möjligheten att skapa en rikstäckande begravningsbyrå inom Svenska kyrkan.
Kyrkorättsutskottet anser att kyrkoordningens nuvarande 44 kap. 9 § skall behålla sin beteckning. Vidare menar kyrkorättsutskottet att föreslagen ny paragraf, som givits beteckningen 9 §, jämte ny rubrik före den skall benämnas 9a §. Förslaget innebär att i kyrkoordningen kommer att anges att 44 kap. 8 § upphört att gälla fr o m 1 januari 2005.
Vad avser skrivelsens utformning av 44 kap. 9 § kyrkoordningen, som enligt kyrkorättsutskottet bör betecknas 9a §, anser utskottet att för ökad tydlighet bör paragrafens andra stycke få följande lydelse;
Kostnadsutjämningskonstanten för varje församling motsvarar det belopp som fastställdes av Kyrkofondens styrelse för bidragsåret 2003 i enlighet med 8 § i detta kapitel i dess lydelse före den 1 januari 2005.
Vad avser motions förslag finner kyrkorättsutskottet att inga förändringar förslås i det regelverk utskottet har att bevaka varför utskottet beslutar att inte avge något yttrande i denna del.
Uppsala den 15 september 2004
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Mats Green, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.