Svar på fråga i Kyrkomötet
2003:8
från Eric Muhl
Ledarskapsfrågor på församlingsnivå
|
Kyrkomötet

Svar på fråga 2003:8
|
Svar från Kyrkostyrelsen
Utbildningsnämnden fastställde 1995 en kursplan för förberedande chefs- och ledarskapsutbildning. Sedan utbildningsplanens tillkomst 1995 har stora förändringar skett i såväl kyrkans organisation som i det utbud av ledarskaputbildning som erbjuds på marknaden.
Stiften har genom sitt ansvar för främjande en huvudroll när det gäller dessa frågor, vilket också frågeställaren betonar. Kyrkostyrelsens insatser måste därför syfta till att möta behov som tydligt uttryckts av stiften. Kyrkokansliet har undersökt mål, innehåll och bakomliggande värderingar i de ledarskapsprogram som vänder sig till Svenska kyrkan. Denna kartläggning resulterade bl.a. i en samtalsdag den 11 mars 2001 där stiftsrepresentanter tillsammans med utbildare och chefer från kyrkokansliet möttes. Den kartläggning som presenterades och diskuterades vid samtalsdagen visade att ledarskapsutbildningarna har hög kvalitet såväl teoretiskt som praktiskt men de bygger på olika grundantagande om ledarskap.
Resultatet av samtalsdagen redovisades för kyrkokansliet. Ett av förslagen var att ledarskapfrågorna skulle fokuseras genom en årlig konferens. 2002 års konferens som hölls i Uppsala den 18 mars under rubriken Makt och mandat att leda behandlade hur ledarskapsfrågor togs upp i Svenska kyrkans profilutbildningar. Dokumentation ger vid handen att medvetenheten om ledarskapet plats på utbildningarna varierar och det framkom önskemål om att profilskolorna skulle få möjlighet att utveckla en gemensam ledarfilosofi, något som kyrkokansliet understödjer och medverkar till.
2004 års forum för ledarskap äger rum den 16 mars i Uppsala under temat Makt och teologi - om medarbetarskap och ledarskap och fokuserar på vad som sker i församlingen. Framtida förändringar av prästutbildning och Kyrkoherdeutbildning som diskuteras just nu kommer med all säkerhet att också gälla ledarskapsutbildning.
Marianne Kronberg


