Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Svar på fråga i Kyrkomötet
2003:7
från Britta Olinder
Förtroendevalda

Kyrkomötet

Svar på fråga 2003:7

Svar på fråga 2003:7

Svar från Kyrkostyrelsen

Britta Olinder nämner i sin fråga att präster och andra anställda i kyrkan kan varnas och mista sina tjänster om de inte följer kyrkoordningen eller missköter sig. Hon efterlyser möjligheter att vidta åtgärder gentemot förtroendevalda i liknande fall.

Av 33 kap. 11 § kyrkoordningen framgår att ett uppdrag för en förtroendevald under vissa förutsättningar kan återkallas av den som har gett uppdraget. Det gäller om en förtroendevald:

- har vägrats ansvarsfrihet, eller

- har dömts för ett brott för vilket det är föreskrivet fängelse i två år eller mer.

Bestämmelserna om återkallelse gäller bara uppdrag som har givits genom ett indirekt val. De uppdrag som kan återkallas är alltså uppdrag som ledamot eller ersättare i beredande och verkställande organ och som ordförande i beslutande organ.

Den som har valts vid ett direkt val svarar inför väljarna för sitt uppdrag. Ett sådant uppdrag kan inte återkallas men däremot kan, som Britta Olinder själv anför, missnöje med den förtroendevalde resultera i att denne inte blir omvald. Att den direktvalde på detta sätt är ansvarig inför väljaren är grundläggande för den demokratiska processen och det är i den demokratiska processen som den förtroendevalde slutligen granskas.

Förtroendevalda granskas i första hand av de revisorer som finns tillsatta av kyrkofullmäktige eller motsvarande. Det som granskas är det kollektiva ansvar de förtroendevalda gemensamt utövar i till exempel kyrkoråd. Det samma gäller det regelverk som finns inom Svenska kyrkan för beslutsprövning och överklagande av beslut. Biskop och domkapitel har i sitt tillsynsansvar att också utöva tillsyn över församlingens styrelse, men också här är det det kollektiva ansvaret som tillsynen avser. De exempel Britta Olinder ger i sin fråga är just sådana som faller in under det kollektiva ansvaret.

Britta Olinder anser vidare att vi har ett instabilt demokratiskt system på grund av det låga valdeltagandet. Det är en tankeväckande synpunkt, som kan förutsättas bli behandlad av den utredning Kyrkostyrelsen nyligen har beslutat om direktiv till och som mer allmänt skall se över frågor om demokrati och delaktighet i kyrkan. Bland det som nämns i direktiven och som skall beröras av utredningen finns frågor om kyrkoordningens auktoritet och efterlevnad. I den fortsatta processen med utredningen - som beräknas vara avslutad till Kyrkomötet 2007 - kommer det därför att finnas utrymme att närmare se på de frågeställningar som Britta Olinder tar upp och Kyrkostyrelsen anser inte att det finns skäl att nu ta några särskilda initiativ.

Staffan Holmgren

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp