Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Utdrag ur Kyrkostyrelsens protokoll

Utdrag ur protokoll fört vid Kyrkostyrelsens sammanträde den 17 juni 2003.

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, ledamöterna Levi Bergström, Thomas Söderberg, Curt Forsbring, Birgith Wiklund Molberg, Marianne Kronberg, Britas Lennart Eriksson, Anna Lundblad Mårtensson, Iréne Pierazzi, Gerd Gullberg-Johnson, Gunnar Prytz, Staffan Holmgren och Nils Gårder samt tjänstgörande ersättarna BoLennart Anbäcken och Åke Blomqvist.

Föredragande: Rättschefen Lars Friedner.

Kyrkostyrelsen beslöt

att till Kyrkomötet avge skrivelsen KsSkr 2003:7 Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen.

Reservationer

Staffan Holmgren reserverade sig mot beslutet enligt följande formulering:

Det finns en bred samsyn om att förenkla och förbilliga de kyrkliga valen. Vid det senaste valet förelåg möjligheten att brevrösta. Detta är en smidig och enkel röstningsform, som helt skulle kunna ersätta förhandsröstning på församlingsexpeditioner och särskilt röstmottagningsställe. Jag reserverar mig därför till förmån för förslaget att bestämmelser om förhandsröstning i röstningslokaler i kyrkoordningens 38 kap utgår.

Åke Blomqvist reserverade sig mot beslutet enligt följande formulering:

I nuvarande lydelse regleras att på kyrkokansliet bl.a. skall finnas en generalsekreterare och en kyrkosekreterare. Kyrkostyrelsens förslag till ändring reglerar chefsfunktion på kansliet och kompetensnivån teologie doktorsexamen i stället för befattningsbenämning. Syftet med kyrkostyrelsens ändring är att ge kyrkostyrelsen friare händer att besluta om kansliorganisation.

Vid kyrkostyrelsens sammanträde yrkade jag på, eftersom en ändring ansågs vara till fördel och nödvändig för en förändrad ledningsorganisation på kyrkokansliet, att paragrafen helt skulle utgå. Då är Kyrkostyrelsen helt fri att bygga upp kyrkokansli och ledningsorganisation och bedöma vilka kompetenser som behövs. Det är, med hänsyn till kyrkans uppgift förståeligt att teologisk kompetens lyfts fram, men samtidigt torde den vara självklar för Kyrkostyrelsen liksom behovet av ekonomisk kompetens med hänsyn till den ekonomi Svenska kyrkan har att förvalta.

Såväl förekomsten av generalsekreterare som kyrkosekreterare har sin särskilda bakgrund från den tid då Svenska kyrkan, dess kyrkomöte och övriga organisation reglerades i kyrkolag. I dag regleras för de pastorala nivåerna att i församling och stift skall finnas vissa tjänster. Men hur församlingarna bygger upp sin ledningsfunktion regleras inte i kyrkoordningen.

I det läget att Kyrkostyrelsen vill att kyrkoordningen ska ge friare händer för Kyrkostyrelsen att bygga upp lednings- och kansliorganisation menar jag att i KO 34 kap § 5 därför helt bör utgå. Därest kyrkomötet vill reglera frågan bör det i stället ske i instruktionen för Kyrkostyrelsen.

Previous PageInnehållsförteckning


TillbakaUpp