Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


1 Inledning

1.1 Allmänt

2002 års kyrkomöte beslutade om ett antal justeringar i kyrkoordningen, vilka byggde på förslag i Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:10 Ändringar i kyrkoordningen. De ändringar som föreslogs avsåg i huvudsak att rätta till vissa felaktigheter, oklarheter och liknande. Det var fråga om brister som fanns anledning att åtgärda så snart som möjligt. I skrivelsen redovisade Kyrkostyrelsen även vissa behov av sakliga ändringar i kyrkoordningen. Det gällde frågor som Kyrkomötet uppdragit åt Kyrkostyrelsen att bearbeta ytterligare, ändringsbehov som visat sig vid genomförandet och utvärderingen av 2001 års kyrkoval och sådant som framkommit vid den inventering av ändringsbehov som föregick skrivelsen.

Genom att bifalla förslagen i Kyrkorättsutskottets betänkande 2002:1 antog Kyrkomötet de av Kyrkostyrelsen föreslagna justeringarna med enbart några marginella förändringar. Kyrkomötets beslut om ändringar med anledning av den nämnda skrivelsen finns samlade i Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB) 2002:9. Huvuddelen av dessa ändringar trädde i kraft den 1 januari 2003. Vidare antog Kyrkomötet i enlighet med Kyrkostyrelsens förslag som vilande vissa ändringar i kyrkoordningens kapitel 54 om undantag från offentlighet för handlingar. För att ändra bestämmelserna i detta kapitel krävs beslut av Kyrkomötet vid två på varandra följande år. Ett andra beslut avses bli fattat vid 2003 års kyrkomöte.

Kyrkostyrelsen aviserade i skrivelsen (KsSkr 2002:8) Utvärdering av kyrkovalet 2001 att den ämnade återkomma till 2003 års kyrkomöte med förslag till vissa ändringar i kyrkoordningens bestämmelser om direkta val. I första hand skulle det gälla bestämmelser i 38 kap. men även vissa andra bestämmelser som har direkt samband med valet. Det skulle inte vara fråga om ändringar av grundläggande slag utan endast justeringar inom ramen för redan gällande valsystem. Härutöver tog Kyrkostyrelsen i skrivelsen upp behovet av en fortsatt och fördjupad analys av hur regelverket för Svenska kyrkans val bör vara utformat. Dessa frågor behandlas inte närmare i denna skrivelse utan kommer att beredas i annan ordning.

Kyrkomötet godtog genom att bifalla Organisationsutskottets betänkande 2002:1 vad Kyrkostyrelsen anfört om det fortsatta arbetet med valfrågorna och avslog ett antal motioner om ändringar i valsystemet. I sitt betänkande framhöll utskottet angelägenheten av fortsatta analyser och överväganden om utformningen av valsystem för Svenska kyrkan. Utskottet lade därvid stor vikt vid det som motionsvis hade anförts om behovet av en teologisk analys.

Den remitterade promemorian har på Kyrkostyrelsens uppdrag utarbetats inom kyrkokansliet. Kyrkorättsutskottet konstaterade i sitt tidigare nämnda betänkande att flera planerade ändringar i kyrkoordningen ännu ej var färdigberedda. Utskottet förutsatte att arbetet med dessa skulle präglas av att göra kyrkoordningen så enkel, tydlig och lättillgänglig som möjligt. Detta har varit en strävan. Samtidigt bör noteras att bl.a. de uppdrag från Kyrkomötet som utgör en bakgrund till de förslag som nu läggs fram avser ändringar på enstaka punkter. Detta medför att det inte funnits möjlighet att inom ramen för denna bearbetning av vissa bestämmelser på något mer genomgripande sätt göra förenklingar. Kyrkostyrelsen har emellertid även beslutat att det skall ske en översyn på längre sikt i avsikt att pröva möjligheterna att göra förenklingar i regelsystemet.

Promemorian har remitterats till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar, Svenska kyrkans valprövningsnämnd, Svenska kyrkans överklagandenämnd, Kyrkofondens styrelse, Biskopsmötet, samtliga domkapitel, samtliga stiftsstyrelser, två kyrkliga församlingar/samfälligheter i varje stift, Svenska kyrkans församlingsförbund, Föreningen Sveriges kyrkobokföringsinspektörer, Svenska kyrkans Akademikerförbund, SKTF, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet.

1.2 Ändringsbehov som kräver beslut vid två kyrkomöten

Vissa ändringar i Kyrkoordningen som innebär undantag från offentlighetsprincipen förekommer under kapitel 12 nedan. Ändringarna avser utlämnande av uppgifter och reglerna i personuppgiftslagen, utlämnande av uppgifter i tillsyns- och överprövningsverksamhet, diakoners tystnadsplikt samt utlämnande av uppgifter avsedda att användas vid facklig förhandling. För att bli gällande måste beslut fattas både vid kyrkomötet i oktober 2003 och vid kyrkomötet i oktober 2004.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp