Bilaga 7. Svenska kyrkans nationella nivå Kultur
Årsrapport 2002
Verksamhetsområdet har följande huvudprogram och delprogram:
· Huvudprogram Kultur
_ delprogram Konstnärliga uttrycksformer som konst, film, teater, litteratur, dans och musik i relation till kyrkan och kyrkorummet
_ delprogram Journalistik - massmedia och livsfrågor
_ delprogram Kulturstipendier
_ delprogram Kulturpolitiska frågor och utredningar
_ delprogram Deltagande i större kulturevenemang
Verksamhetsområdets mål
Inriktningsmål
· Att Svenska kyrkan skall ha ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv.
· Att Svenska kyrkan skall vara en viktig aktör i samhällets allmänna kulturliv.
Verksamhet och måluppfyllelse
Svenska kyrkans kulturråd har i sin nuvarande form funnits sedan 1996. Verksamhetens inriktning och innehåll kan beskrivas som tre roller: den konsultativa, den operativa och den strategiska rollen.
Effektmål
· Att för Svenska kyrkan och samhället ha belyst och tydliggjort teologiska utgångspunkter för kyrkans kulturarbete samt stimulera till teologisk reflektion kring konstnärliga uttryck i samtiden.
Under året har ett antal seminarier anordnats för att stimulera till teologisk reflektion, t.ex. kring film i samarbete med Filmfestivalen i Göteborg, där också Svenska kyrkans Filmpris delades ut för första gången. Kring konst, bl.a. genom medverkan i seminarium på Stiftsgården Stjärnholm kring Kristusbilder i konsten tillsammans med Statens konstråd, för att reflektera kring andliga rum i dag. Tillsammans med Stjärnholm/Strängnäs stift har också diskussionerna kommit igång kring en mer långsiktig satsning på frågor om kyrka/ konst.
Det planerade arbetet med en kulturteologisk plattform för Svenska kyrkan har endast tagit några få steg framåt.
· Att för Svenska kyrkan ha bevakat kulturpolitiska frågor.
Under 2002 har arbetet påbörjats med den av kulturrådet initierade utredningen om kyrkomusiken som en del av det offentliga musiklivet i Sverige (beslut i Kyrkostyrelsen hösten 2001).
Kontakterna med Statens konstråd och andra profana kulturinstitutioner har utvecklats.
· Att ha främjat Svenska kyrkans deltagande i den allmänna kulturdebatten.
Svenska kyrkans satsning på att medverka i Bok&Biblioteksmässan i Göteborg har utvecklats. Verksamhetsområdet Kultur står tillsammans med Kultursamverkan i Göteborgs stift för detta arbete i samarbete med en rad förlag och organisationer, både profana och med anknytning till Svenska kyrkan. Tema för 2002 var SE MÄNNISKAN och inom detta tema inbjöds till en mängd seminarier, scenprogram och kulturaktiviteter. Antalet besökare var stort. Ett mediaprojekt med rubriken Se Människan startade och innehåller dels en bokproduktion, Vad är då en människa i media?, dels utbildningar och retreater för journalister i samarbete med Ersta Diakonisällskap, Sigtunastiftelsen och Verbum.
· Att ha erbjudit konsultativt stöd till församlingar och stift angående kulturfrågor.
· Att ha erbjudit konsultativt stöd till kulturarbetare och kulturinstitutioner för kontakter med Svenska kyrkan.
Även under 2002 har antalet förfrågningar och konsultsamtal - per e-post, telefon eller genom personliga möten - varit omfattande. Många frågor har gällt ekonomiskt stöd, men också vilka kontaktvägar som finns och hur organisationen ser ut. Under året delades inga kulturstipendier ut. Däremot har en omfattande kartläggning och utvärdering gjorts, som underlag för beslut i Kyrkostyrelsen om eventuell framtida kulturstipendieverksamhet.
· Att ha utvecklat strategier för Svenska kyrkans nationella arbete inom kulturområdet.
Den påbörjade utredningen om kyrkomusiken som en del av det offentliga musiklivet i Sverige behandlar en mängd frågor som är av avgörande strategisk betydelse för kulturarbetet på nationell nivå.
För första gången har en arbetskonferens genomförts dit företrädare för samtliga stift inbjudits för att diskutera dels hur man på stiftsnivå kan stödja en utveckling av kulturarbetet i Svenska kyrkan dels hur den nationella nivån kan stödja stiftens utvecklingsarbete med kulturfrågorna. Arbetskonferensen kommer att följas upp under 2003.
Ekonomisk resultatanalys
Resultatet har i stort sett följt budget. Något högre kostnader än budget har finansierats med externa intäkter och tidigare reserverade medel.
Väsentliga händelser efter årsskiftet
Under januari 2003 beslöt Kyrkostyrelsen att ge Svenska kyrkans kulturråd i uppdrag att återuppta kulturstipendieverksamheten från 2004.
Ledamöter i Kulturrådet
Ledamöter t.o.m. den 11 december 2002
Högskolelektorn Björn Skogar, ordförande, författaren Marie-Louise Ramnefalk, vice ordförande, konstnären Eva Asp, musikkonsulenten Anders Lindström, biskopsadjunkten Sven Milltoft, kultursekreteraren Britta Netterfors, stiftsadjunkten Lena Sjöstrand, biskopen Claes Bertil Ytterberg, illustratören Irja Åsling. Under året har utbildningsledaren Johannes Johansson lämnat rådet.
Ledamöter fr.o.m. den 12 december 2002
Högskolelektorn Björn Skogar, ordförande, författaren Marie-Louise Ramnefalk, vice ordförande, musikdirektören Michael Sager, studeranden Karin Bredin, biskopsadjunkten Sven Milltoft, journalisten Ami Lönnroth, stiftsadjunkten Lena Sjöström, docenten Anders Tyrberg, biskopen Lars-Göran Lönnermark, illustratören Irja Åsling.
Kulturrådet har sammanträtt den 14 februari, 8 maj, 12 september och den 12 november 2002.
Ingmar Brohed
Verksamhetsområdeschef
Resultatrapport Kultur



