Bilaga 5. Svenska kyrkans nationella nivå Svenska kyrkans information
Årsrapport 2002
Verksamhetsområdet har följande huvudprogram och delprogram:
· Huvudprogram Svenska kyrkans information på nationell nivå
_ delprogram Omvärld
_ delprogram Massmedia
_ delprogram Elektronisk kommunikation
_ delprogram Extern kommunikation
_ delprogram Inomkyrklig kommunikation
_ delprogram Intern kommunikation
Verksamhetsområdets mål
Inriktningsmål
· Svenska kyrkan skall uppfattas som en kommunicerande kyrka med stor trovärdighet.
Verksamhet och måluppfyllelse
Verksamheten har under året framför allt präglats av arbete inom områdena elektronisk kommunikation och massmedia. Inom båda områdena har betydande landvinningar skett, portalen för Svenska kyrkan på Internet har kunnat tas i bruk och Svenska kyrkans genomslagskraft i press, radio och TV har ökat.
Svenska kyrkan på Internet lanserades i september och portalen har sedan dess tillförts allt fler tjänster. Tillsammans med de nya webbplatserna för Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission (SKM) är Svenska kyrkan på väg att få den portal och den mångfald av tjänster som visionen var då projektet planerades i mitten på 1990-talet.
En organisationsöversyn har under året gjorts inom verksamhetsområdet Svenska kyrkans information och på Avdelningen för information och insamling med hjälp av konsultfirman Bohlin och Strömberg. Målen har varit ökad flexibilitet, rörlighet och effektivitet samt förbättrad styrning. En processanalys för arbetet har genomförts med gott resultat. Fler goda effekter av detta arbete kommer att märkas under 2003. Bland annat kan nämnas en kommunikativ plattform som underlag för prioritering av kyrkokansliets totala kommunikation.
Effektmål
· År 2004 skall 50 procent av medlemmarna uppleva att Svenska kyrkan vill ha en positiv relation till dem.
· År 2004 skall 80 procent av Sveriges befolkning uppleva att de har tillgång till den information de behöver om Svenska kyrkan.
· År 2004 skall 70 procent av medlemmarna uppleva att Svenska kyrkan deltar aktivt och kunnigt i samhällssamtalet.
Svenska kyrkans information använder sig regelbundet av TEMO för utvärdering av målen gentemot medlemmar och allmänhet. Den TEMO-undersökning bland 1 000 svenskar som gjordes under våren 2002, visade att betydligt fler nu upplever att Svenska kyrkans verksamhet är mycket eller ganska viktig och att den positiva uppfattningen om Svenska kyrkan har stärkts. På frågan om Svenska kyrkan och dess representanter deltar aktivt i samhällsdebatten svarar 29 procent ja år 2002, mot 17 år 2001.
Det är 15 procent som säger att de har en mycket eller ganska stark relation till Svenska kyrkan, vilket är en markant ökning enligt TEMO. 74 procent (mot 59 procent året före) anger att de har mött Svenska kyrkan till exempel i samband med vigsel, begravning, konsert, barnverksamhet, besök i kyrka eller genom anställda och förtroendevalda.
Sammantaget har bilden av en aktiv kyrka och människors relation till Svenska kyrkan stärkts. I en särskild utvärdering tillsammans med TEMO:s chefsanalytiker bedöms siffrorna vara anmärkningsvärda i förhållande till storleken och komplexiteten i Svenska kyrkans organisation och de för sammanhanget stora ökningarna har sannolikt samband med ett förstärkt genomslag i media.
Utvecklingen mot måluppfyllelse är alltså positiv. Dock har det visat sig att de ursprungliga siffermålen har satts alldeles för högt. I samband med mål och rambudget 2003-2005 har de därför ersatts med ökningsmål inom de aktuella områdena.
· Att 90 procent eller mer av de som kontaktar Informationsservice skall anse att de har fått värdefull hjälp.
· Att 80 procent av alla ärenden skall behandlas inom ett dygn.
· Att 90 procent av kunderna hos Informationsservice skall känna att den personal de har kontakt med har tillräckliga kunskaper.
Under året har två större kvalitetsmätningar av Informationsservice genomförts. Både den mätning som gjordes i början av året och den som gjordes i slutet visar att arbetet bedrivs med mycket hög kvalitet. Sammantaget ligger bedömningen på 3,5 på en fyrgradig skala. Hanteringen av e-post har fått särskilt gott betyg, vilket är viktigt då andelen förfrågningar via e-post är den som ökar mest. Mätningen visar också att tillgängligheten är god.
Trenden med ökad komplexitet i frågeställningarna håller i sig, många har frågor och synpunkter kring tro, lära och medlemskap. Antalet frågor har sjunkit något jämfört med 2001. Analysen visar att skillnaden kan relateras till kyrkovalet. På övriga områden är frågorna lika många eller fler.
Ekonomisk resultatanalys
Behovet av nationell finansiering har varit 2,4 miljoner kronor lägre än budget. Skälet till överskottet mot budget är framför allt att så starkt fokus har lagts på att få portalen på Internet till stånd att viss annan verksamhet har fått stå tillbaka, med lägre kostnader som följd. I ett läge med begränsad budget har denna form av extern kommunikation prioriterats, och medel från delprogram Extern kommunikation har därför tillförts delprogram Elektronisk kommunikation, där budgeten avsevärt överskridits.
Skälen till budgetavvikelsen för delprogram Elektronisk kommunikation är framför allt att planerat arbete för 2001 kunnat utföras först under 2002 och att kostnaderna förskjutits i en utsträckning som inte klart framstod vid detaljbudgetarbetet, samt att projektet visat sig innehålla betydligt fler tekniska problem än vad som kunnat förutses. Vissa tekniska problem kvarstår och kan komma att påverka både vidareutveckling och kostnadsutveckling för året som kommer. En utvärdering av såväl funktionalitet som kostnader för projektet pågår.
När det gäller övrig extern kommunikation har flera planerade satsningar inom området TV inte kunnat genomföras. Den viktigaste orsaken till detta finns i producentledet utanför kyrkokansliet och på produktionsbolagen, men framför allt på Sveriges Television där omorganisationer gjort läget för inköp av produktioner inom Svenska kyrkans intressesfär osäkert och oklart.
Aktiviteter inom områdena identitetsutveckling och kommunikationsutveckling har på grund av portalarbetet kommit i gång först under tertial tre, vilket visar sig i de låga kostnaderna på helår. Bland det arbete som bedrivits, kan nämnas arbetet med kommunikativ plattform och ett projekt för information i samband med ut- och inträdesansökningar till Svenska kyrkan samt policyarbete, som syftar till integration och tydlighet mellan Svenska kyrkans olika varumärken. Först ut i detta arbete är Lutherhjälpen och SKM.
Redan tidigt under 2002 beslutade generalsekreteraren att arbetet med grafisk profil bör betraktas som vilande och för tillfället avslutat, vilket också rapporterades till Kyrkomötet. Detta betyder att budgeterade medel för ändamålet inte tagits i bruk.
Lägre kostnader på 0,5 miljoner kronor inom området Bild beror framför allt på att indexeringsprojektet av bildmaterialet utförts i något lägre takt än planerat, men framför allt på att bidrag från Uppsala kommun utgått för registrerartjänsterna. Samtalen med Svenska kyrkans Press om utveckling av arbetet fortsätter.
Ingrid Andersson Göranzon
Verksamhetsområdeschef
Resultatrapport Svenska kyrkans information



