Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Bilaga 3

Kyrkostyrelsens planeringsunderlag för periodens verksamhet - verksamhetsområdet Kyrkorätt och organisation

Verksamhetsområdet innefattar huvudprogrammen Kyrkorätt och Organisation samt vissa gemensamma arbetsuppgifter. Bland dessa finns utgivningen av Svenska kyrkans bestämmelser. Budgetförslaget bygger på att bestämmelserna från år 2004 utges endast elektroniskt.

Huvudprogram Kyrkorätt

Programmet skall verka för att upprätthålla en hög nivå i fråga om juridisk sakkunskap, särskilt kyrkorättslig sådan, på alla områden som rör Svenska kyrkan på dess nationella nivå och svara för att god service ges till den nationella nivåns olika organ, till kyrkokansliet och till stift, församlingar och enskilda närhelst sådan sakkunskap efterfrågas.

Inom huvudprogrammet sker bl.a. arbetet med kyrkliga bestämmelser. I enlighet med vad som har varit förutsatt i kyrkoordningen har Kyrkostyrelsen beslutat om kompletterande bestämmelser på i stort sett alla de områden där Kyrkostyrelsen har givits en sådan befogenhet. Vad som främst kan föranleda nya eller ändrade bestämmelser under den nu aktuella perioden är beslut som kan komma att fattas av Kyrkomötet i olika frågor, t.ex. inom ramen för den allmänna översyn av kyrkoordningen där förslag i vissa delar föreläggs årets Kyrkomöte. En annan mycket väsentlig arbetsuppgift inom huvudprogrammet är att bistå med juridisk sakkunskap i det arbete som bedrivs på kyrkans nationella nivå. Det finns en växande efterfrågan på juridisk granskning och bedömning, exempelvis när det gäller avtalsskrivning och upphandling som sker inom de olika verksamhetsområdena.

Likaså kan det förväntas att det finns ett fortsatt behov av juridisk rådgivning hos stift, församlingar och samfälligheter i olika kyrkorättsliga frågor, liksom utbildningsinsatser när det gäller sådana frågor. Arbetet sker i viss utsträckning genom handläggning av juridiska ärenden och genom direkt deltagande i kurser av olika slag, men till stor del som konsultativa insatser i förhållande till stift, församlingar och samfälligheter.

En annan växande arbetsuppgift är arbetet med den centrala samrådsgrupp som har bildats för att hantera frågor kring den antikvariskt värdefulla kyrkliga egendomen, ett arbete som kan förväntas bli mer intensivt vartefter den kyrkoantikvariska ersättningen ökar i betydelse.

Resurser inom huvudprogrammet läggs också på Kyrkostyrelsens utredningsverksamhet.

Huvudprogram Organisation

Programmet skall verka för att vissa, för Svenska kyrkan viktiga gemensamma funktioner, såsom kanslistödet, Kyrknätet, det centrala tillhörighets- och referensregistret liksom den kyrkliga beredskapen, hanteras korrekt och effektivt och att de svarar mot de krav som ställs på dem i olika tider och situationer. Programmet skall också verka för att - genom de utredningar och projekt som hör till programmet - ge beslutsfattare på den nationella nivån goda beslutsunderlag.

Huvudprogrammet består av delprogrammen Kanslistöd, Kyrknätet infrastruktur, Kyrkobokföring, Krisberedskap och totalförsvar samt Val och indelning.

Kanslistödets huvuduppgift är att vara en gemensam kundtjänst för frågor kopplade till Svenska kyrkans gemensamma system både avseende teknik och verksamhetsinnehåll (regelverk). Med Svenska kyrkans system avses: Kyrknätet samt de administrativa system som använder Kyrknätet som bärare, dvs. kyrkobokföringssystemet, organisationsregistret, kyrkkontot och valsystemet. Målet är att bygga upp långsiktiga relationer till enheterna runt om i landet. Funktionen, har visat sig fylla ett stort behov i den kyrkliga organisationen och efterfrågan på dess tjänster är i starkt ökande. Samtliga Svenska kyrkans 9361 enheter har numera varit i kontakt med Svenska kyrkans kanslistöd vid minst ett tillfälle, vilket får anses vara unikt. Sammanlagt har över 12 000 ärenden2 aktualiserats.

För perioden 2004-2006 kan ett antal händelser förutses som kräver insatser från kanslistödet. Trycket mot kanslistödet torde bli än högre än det varit hittills.

Utöver de resurser som läggs på systemet för kyrkobokföring inom verksamhetsområdet Ekonomisk utjämning och kapitalförvaltning har hittills funnits ett mindre årligt belopp för vissa konsultinsatser.

Kyrkostyrelsen har med stöd av Kyrkomötets tidigare beslut om mål och rambudget avgjort att Kyrknätet skall vara en huvudplattform för elektronisk information m.m. inom Svenska kyrkan. Detta ställer höga krav på systemets tillgänglighet, användarvänlighet och säkerhet. Av detta följer i sin tur krav på ständig bevakning av utvecklingen på IT-området. Denna utveckling syftar till att skapa stabila förutsättningar för kyrkans rikstäckande verksamhet genom samordning och helhetssyn. Viktigt i detta sammanhang är förbättrade kommunikationssystem - särskilt för församlingar och samfälligheter som idag är hänvisade till kommunikation via modem.

Den främsta uppgiften i verksamheten för krishantering och totalförsvarsfrågor är att skapa de allmänna förutsättningarna för en god förmåga i Svenska kyrkan att bedriva sin verksamhet i såväl fredstida kriser som vid höjd beredskap. Detta sker i samverkan med statliga myndigheter och andra organ.

Verksamheten skall således skapa förutsättningar för en god beredskap såväl i den kyrkliga organisationen i stort som på den nationella nivån. Denna uppgift omfattar såväl svåra fredstida händelser som landets försvar i kris- och krigssituationer. Omfattningen av denna senare del av uppgiften är dock beroende av hotbilden. Med hänsyn till det nuvarande omvärldsläget, har - trots det påtagliga krigshotet i Mellanöstern - försvarsdimensionen numera endast marginell betydelse. Säkerhetsfrågorna kan dock komma att öka i betydelse med hänsyn till det ökande terroristhot som kan följa av ett krigsutbrott.

Det är allmänt omvittnat att Svenska kyrkan har en stor betydelse vid olyckor och svåra händelser. Man måste därför utgå från att efterfrågan på Svenska kyrkans biträde i den samhälleliga krishanteringen kommer att öka, vilket i sin tur ställer ökade krav på den kyrkliga beredskapen.

Målet att till år 2004 ha uppnått en god förmåga inom den kyrkliga organisationen till egen krisledning och samverkan med samhället vid olyckor och svåra händelser kommer, på grund av begränsade tillgängliga resurser för utbildning och övning, sannolikt inte att kunna nås. Tidpunkten för uppfyllandet av detta mål har därför framskjutits. Samma förhållande gäller målet om organisationens kännedom om fastställda inomkyrkliga och samhälleliga mål för beredskapsarbetet, liksom förmågan hos kyrkokansliet att samordna och leda en nationellt övergripande kyrklig insats.

En särskild fråga gäller den militära själavården, som hanteras inom huvudprogrammet och där konsekvenserna av den i vissa stycken genomförda omorganisationen inom Försvarsmakten nu fortsatt tas. De nu utgående anslagen till den militära själavården föreslås därför oförändrade, vilket i realiteten innebär en fortsatt minskning av Svenska kyrkans ekonomiska engagemang.

När det gäller val och indelning måste under 2004 förberedelsearbetet för 2005 års kyrkoval igångsättas. Under år 2005 skall detta val genomföras. Under 2005 kan åtskilligt arbete förknippat med indelningsförändringar förväntas.

Särskilda effektmål:

· Kanslistödets kunder skall vara fortsatt nöjda med servicenivå och kvalité på dess tjänster.

· Kyrkobokföringen skall ha uppnått en hög kvalité 2004.

· Registren skall till sin utformning och sitt innehåll svara mot de krav som ställs av olika användare.

· En majoritet av Kyrknätets användare skall vara nöjda med nätets funktion och service.

· Huvuddelen av den kyrkliga organisationen skall i stort år 2005 ha uppnått en godtagbar förmåga till egen krisledning och samverkan med samhället vid olyckor och andra svåra händelser.

· Stift, församlingar och samfälligheter skall år 2005 ha god kännedom om fastställda inomkyrkliga och samhälleliga mål för beredskapsarbete.

·

Previous PageInnehållsförteckningNext Page

1 Enligt 2001 års indelning.

2 Ett ärende är detsamma som en fråga att besvara/ett problem att lösa. Ett ärende kan på så vis innehålla flera telefonsamtal och åtgärdsförslag tills frågan är löst.


TillbakaUpp